ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Ιούλη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΙΒΥΗ
Πιέσεις για «πολιτική λύση» παράλληλα με τη στρατιωτική κινητικότητα

ΤΡΙΠΟΛΗ - ΜΟΣΧΑ.--

«Ολοι συμφωνούν πως δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη σύγκρουση της Λιβύης, αλλά αυτό δεν μετουσιώνεται σε πρακτικά βήματα για μία συμφωνία εκεχειρίας», τόνισε χτες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, δίνοντας μια γεύση για τα ιμπεριαλιστικά παζάρια που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Μετά την τηλεδιάσκεψη που είχε με τους ομολόγους του από Αίγυπτο, Νότια Αφρική και Κονγκό, ο Ρώσος ΥΠΕΞ επιβεβαίωσε τις διαβουλεύσεις ανάμεσα στα υπουργεία Εξωτερικών Ρωσίας και Τουρκίας, λέγοντας πως επιχειρείται ένας «συντονισμός προσπαθειών» προς την κατεύθυνση της επίτευξης εκεχειρίας. Πρόσθεσε ότι Τούρκοι διπλωμάτες είναι σε διαδικασία διαπραγμάτευσης με την κυβέρνηση του δοτού πρωθυπουργού Φαγιέζ Σάρατζ στην Τρίπολη, για εκεχειρία, ενώ διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση Σάρατζ προβάλλει αντιστάσεις, γιατί θεωρεί πως υπάρχουν περιθώρια να προωθήσει τα συμφέροντά της με στρατιωτικά μέσα. Υποστήριξε ακόμα ότι ο «Λιβυκός Εθνικός Στρατός» του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ είναι «έτοιμος να υπογράψει άμεσα» μία συμφωνία εκεχειρίας και ότι το θέμα «σκοντάφτει» τώρα στην απροθυμία της κυβέρνησης στην Τρίπολη. Παρόμοια στάση, θύμισε ο Λαβρόφ, είχε τηρήσει και ο Χάφταρ τον περασμένο Γενάρη όταν είχε μεταβεί στη Μόσχα, πριν τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, επειδή τότε είχε προβάδισμα στα πεδία των συγκρούσεων. Ενώ επισήμανε με νόημα πως η Μόσχα έχει ανοιχτούς διαύλους με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στη «λιβυκή κρίση».

Ο Ρώσος υπουργός κατηγόρησε εξάλλου τις ΗΠΑ ότι παρεμποδίζουν τις προσπάθειες στον ΟΗΕ για το διορισμό νέου ειδικού απεσταλμένου, μετά την παραίτηση του Λιβανέζου διπλωμάτη Γκ. Σαλαμέ, επειδή επιδιώκουν το διορισμό Δυτικού αξιωματούχου, ώστε να επηρεάσουν τις εξελίξεις.

Την ίδια ώρα μετά τον βομβαρδισμό, τις προάλλες, τουρκικών αντιαεροπορικών συστημάτων ανεπτυγμένων στη Λιβύη, πηγές αναφέρουν ότι τόσο στο ναύσταθμο του Ακσάζ στην ΝΑ Τουρκία συγκεντρώνονται και ετοιμάζονται τουρκικά πολεμικά πλοία για απόπλου με πιθανό προορισμό τη Λιβύη, όσο και στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ ετοιμάζονται ιπτάμενα τάνκερ, που κρίνεται ότι θα ανεφοδιάζουν τουρκικά F16 που θα επιχειρήσουν πάνω από τη Λιβύη.

Συνάντηση των υπουργών Αμυνας Ιταλίας - Τουρκίας, τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια - Ντι Μάγιο

Νωρίτερα, το βράδυ της Τρίτης, οι υπουργοί Αμυνας της Ιταλίας, Λορέντζο Γκουερίνι, και της Τουρκίας, Χουλούσι Ακάρ, είχαν συμφωνήσει κατά τη συνάντησή τους στην Αγκυρα ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στην υπόθεση της Λιβύης. «Με ευχαρίστηση παρατηρήσαμε πως μοιραζόμαστε κοινές και παρόμοιες θέσεις σε αρκετά ζητήματα», είπε ο Ακάρ, προσθέτοντας πως οι παρόμοιες θέσεις αφορούν και την Ανατολική Μεσόγειο (και, εμμέσως πλην σαφώς, και τις ελληνοτουρκικές διαφορές στο Αιγαίο...).

Ο Ιταλός υπουργός τόνισε με τη σειρά του ότι «δεν υπάρχει στρατιωτική λύση για τη λιβυκή κρίση», διότι «δεν υπάρχει λύση η οποία να προβλέπει τη διχοτόμηση της Λιβύης». Πρόσθεσε πως για την ιταλική κυβέρνηση «είναι απόλυτα αναγκαία» η επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός διαρκείας, που θα δώσει νέα ώθηση στον ενδολιβυκό διάλογο. Σε ό,τι αφορά τη ναυτική αποστολή «Ειρήνη» της ΕΕ για την τήρηση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη, υποστήριξε ότι «είναι ισορροπημένη και τηρεί ίσες αποστάσεις ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές» και ότι «αποτελεί μια βασικής σημασίας συμβολή της ΕΕ, με στόχο την ειρήνευση στη Λιβύη». Σε σχέση με την Ανατολική Μεσόγειο, ο Γκουερίνι εξέφρασε την προσδοκία «να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για μια ισορροπημένη επίλυση των διαφορών που προέκυψαν». Η ιταλική κυβέρνηση τάσσεται υπέρ του διαλόγου και της αποτελεσματικής συνεργασίας, αλλά συγχρόνως υπογραμμίζει ότι θα καταγραφεί κάθε παραβίαση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου.

Χτες το απόγευμα η ιταλική Γερουσία, με 260 ψήφους υπέρ, 14 κατά και 2 αποχές, συμφώνησε να χρηματοδοτήσει εκ νέου την ιταλική στρατιωτική αποστολή στη Λιβύη για την εκπαίδευση της λιβυκής Ακτοφυλακής, με στόχο την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.

Στο μεταξύ τηλεδιάσκεψη με τον Ιταλό ομόλογό του Λουίτζι ντι Μάγιο είχε χτες και ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας. Επισήμως, συζήτησαν «για τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας - Ιταλίας καθώς και για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη».

Κατά πληροφορίες, στη συζήτηση θίχτηκαν οι εξελίξεις στο πολεμικό μέτωπο της Λιβύης, με την ελληνική πλευρά να ζητά ενίσχυση της ευρωενωσιακής ναυτικής επιχείρησης IRINI στα ανοιχτά της χώρας, που υποτίθεται ελέγχει την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων στα ανοιχτά της. Τονίστηκε επίσης η ανάγκη εξεύρεσης «πολιτικής λύσης», με την ντόπια αστική τάξη να αναζητά ρόλο στην τέτοια διαδικασία, εμπλέκοντας ακόμα βαθύτερα το λαό στα ιμπεριαλιστικά παζάρια και κόντρες, με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται.

Η σύνοδος του ΟΗΕ

Οι εξελίξεις στη Λιβύη, η διπλωματική και στρατιωτική κινητικότητα τέθηκαν χτες το βράδυ στο επίκεντρο τηλεδιάσκεψης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο οποίο δεν είχαν προσκληθεί μόνο οι χώρες που είχαν συμμετάσχει στη Διαδικασία του Βερολίνου για εκεχειρία στη Λιβύη, αλλά και άλλες που εμπλέκονται, όπως η Ελλάδα (που εκπροσωπήθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια), το Μαρόκο και το Κατάρ.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, κατά την παρέμβασή του στη συνεδρίαση υποστήριξε πως η σύρραξη στη Λιβύη «έχει εισέλθει σε νέα φάση», μεταξύ άλλων και διότι η παρουσία ξένων μισθοφόρων στη χώρα έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα. Εμφανίστηκε έτσι ιδιαίτερα «ανήσυχος» για την αύξηση των στρατιωτικών δυνάμεων που αναπτύσσονται στη χώρα, κυρίως πέριξ της Σύρτης, και για την άμεση ξένη παρέμβαση, κατά σαφή παραβίαση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας τόνισε ότι θα επιβληθούν κυρώσεις στις χώρες που παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη, ενώ κάλεσε όλες τις ένοπλες οργανώσεις και τους ξένους μισθοφόρους που δρουν στο λιβυκό έδαφος να εγκαταλείψουν άμεσα τη χώρα.

Αίσθηση πάντως προκάλεσαν χτεσινές δηλώσεις του πρώην πρέσβη της ΕΕ σε Λιβύη και Τουρκία, Μαρκ Πιερίνι, ότι η Τουρκία μετέφερε στη Λιβύη πάνω από 15.000 τζιχαντιστές από τη Συρία, κυρίως αυτούς που ήταν αντίθετοι με την πολιτική της Αγκυρας στη Συρία, για να «απαλλάξει» τα τουρκικά σύνορα από πιθανές επιθέσεις, μεταφέροντας το πρόβλημα απέναντι από την Ευρώπη...

Πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, ολοκληρώνοντας χτες το μεσημέρι διήμερη επίσκεψη στη Μάλτα, τόνισε πως η ΕΕ θεωρεί τις προκλήσεις της Μάλτας «δικές της» και πως συμμερίζεται τις ανησυχίες της χώρας για τις μεταναστευτικές ροές από τη Λιβύη και όχι μόνο. «Μοιραζόμαστε την αποφασιστικότητα της Μάλτας για την αντιμετώπιση του ζητήματος», είπε ο Μπορέλ, τονίζοντας ότι συζήτησε με τον Μαλτέζο υπουργό Εξωτερικών Εβαρίστο Μπαρτόλο όλες τις τελευταίες εξελίξεις σε Λιβύη και Συρία.


ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΗΠΑ
«Πρόβες πολέμου» με την Αλεξανδρούπολη σε ρόλο «κόμβου»

Ανεβάζουν ταχύτητες αρμόδια επιτελεία και Αμερικανοί παράγοντες σε Αθήνα και Αλεξανδρούπολη, καθώς τις επόμενες μέρες δένει στην ακριτική πόλη το γιγαντιαίων διαστάσεων αμερικανικό φορτηγό πλοίο (RO/RO) «Endurance», για την εκ νέου διεκπεραίωση αμερικανικών στρατευμάτων μέσω της χώρας, την οποία οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν ως στρατηγικό κόμβο μετακίνησης μάχιμων τμημάτων τους, προς τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, μετά και τις συμφωνίες που έκλεισαν διαδοχικά με τις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ («Στρατηγικός Διάλογος» και νέα Συμφωνία για τις Βάσεις).

Ο ελλιμενισμός γίνεται στο πλαίσιο της έκτης επιχείρησης του ΝΑΤΟ «Atlantic Resolve», που με πρόσχημα τα γεγονότα του 2014 στην Κριμαία, έκτοτε συγκεντρώνει και παρατάσσει δυνάμεις σε Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, διενεργώντας κάθε χρόνο επιχειρήσεις και ασκήσεις σε περίπου 17 χώρες, με τη συμμετοχή πάνω από 6.000 στρατιωτών.

Σημαντικό κομμάτι αυτής της δύναμης για φέτος είναι η 101 Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού (101 CAB), η οποία αναμένεται να αναπτύξει στην Ευρώπη περίπου 2.000 άτομα προσωπικό, 50 ελικόπτερα «Black Hawk», 4 «Chinook», 25 «Apache», και περισσότερα από 1.800 τροχοφόρα οχήματα και κοντέινερ και να πραγματοποιήσει δεκάδες συνεκπαιδεύσεις, μεταξύ άλλων και με δυνάμεις από την Ελλάδα.

Ο εξοπλισμός της 101 φτάνει στην Ευρώπη στους λιμένες La Rochelle στη Γαλλία και στην Αλεξανδρούπολη. Το «Endurance» κατέπλευσε ήδη προχτές το βράδυ στη Γαλλία, ξεφορτώνοντας μέρος των δυνάμεων που θα προωθηθούν στην Πολωνία, μέσω Γαλλίας και Γερμανίας, ενώ το υπόλοιπο φορτίο αναμένεται να διεκπεραιωθεί μέσω Αλεξανδρούπολης.

Τεστάροντας τις δυνατότητες όλων των υποδομών και δικτύων της περιοχής, ο εξοπλισμός και το προσωπικό που θα ξεφορτωθούν στην Αλεξανδρούπολη θα διεκπεραιωθούν βορειότερα, προς Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, για πρώτη φορά σιδηροδρομικά, σε αντίθεση με την αξιοποίηση παλαιότερα του οδικού δικτύου.

Σημειωτέον, αρμόδιες πηγές επιβεβαιώνουν ότι η χρήση του λιμένα, των σιδηροδρόμων και άλλων υποδομών της περιοχής, θα λειτουργήσει και σαν «πρόβα» για την αξιοποίηση της ακριτικής περιοχής του χρόνου, για τη γιγαντιαία αμερικανοΝΑΤΟική άσκηση DEFENDΕR EUROPE 2021, που αναμένεται να κινητοποιήσει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες και θα χρησιμοποιήσει την Αλεξανδρούπολη ως ένα από τα βασικά ευρωπαϊκά λιμάνια διεκπεραίωσης.

Δεν είναι, άλλωστε, άσχετο το γεγονός ότι η εταιρεία που διαχειρίζεται το «Endurance» και άλλα τέτοια πλοία (η «American Roll-On Roll-Off Carrier Group Inc.» - ARC) ανακοίνωσε στις 10 Μάη ότι κέρδισε συμβόλαιο τριετούς διάρκειας του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας για τέτοιες μεταφορές προς το «ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων».

Δεν περνά, επίσης, απαρατήρητο ότι καθώς αναμένεται εδώ αυτή η άφιξη, οι Αμερικανοί μετακινούν στην περιοχή μάχιμες μονάδες τους, για προστασία της όλης επιχείρησης.

Συγκεκριμένα, κατά πληροφορίες, το κορυφαίο αντιτορπιλικό τους «USS Porter», το οποίο μέχρι πρότινος επιχειρούσε στη Μαύρη Θάλασσα, επιστρέφει στη Μεσόγειο. Επίσης, όπως αποκάλυψε πρόσφατα σε συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, αναμένεται αυτές τις μέρες και ελληνο-αμερικανική «άσκηση» στην Αλεξανδρούπολη, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Αμερικανοί θα μετακινήσουν στην πόλη επίλεκτες δυνάμεις τους (κομάντος) που εδρεύουν στη Σούδα.

  • Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά ένα ακόμα «στρατηγικό περιουσιακό στοιχείο» για τους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, το Ναυπηγείο της Ελευσίνας, χτες ανακοινώθηκε πως η αμερικανικών συμφερόντων εταιρεία ΟΝΕΧ ήρθε σε συμφωνία με τους προηγούμενους μετόχους τους (Ταβουλάρης κ.ά.) για την παραχώρηση της πλειοψηφίας των μετοχών των ναυπηγείων. Ετσι, η ΟΝΕΧ αναλαμβάνει το «σχέδιο εξυγίανσης» των Ναυπηγείων Ελευσίνας, έπειτα από έναν και πλέον χρόνο διαπραγματεύσεων κατά τη διάρκεια των οποίων υπήρξε ενεργή εμπλοκή της αμερικανικής πρεσβείας αλλά και άμεση χρηματοδότηση από το κρατικό επενδυτικό ταμείο «Development Financial Corporation», με στόχο, μεταξύ άλλων, να μετατραπεί σε επισκευαστήριο του Εκτου Στόλου.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ