ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Ιούλη 2020
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Να παραταθούν τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων στην Ανατ. Αττική

Δυο χρόνια μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, οι πληγές παραμένουν ανοιχτές για τους κατοίκους της περιοχής

Από την πυρκαγιά στο Μάτι, στις 23 Ιούλη 2018

Eurokinissi

Από την πυρκαγιά στο Μάτι, στις 23 Ιούλη 2018
Να δοθεί παράταση στα μέτρα προστασίας των πυρόπληκτων στην Ανατολική Αττική απαιτεί το ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Περιβάλλοντος, Υποδομών και Οικονομικών οι βουλευτές του Κόμματος Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Χρήστος Κατσώτης και Διαμάντω Μανωλάκου.

Θυμίζουμε ότι σε λίγες μέρες (23 Ιούλη) συμπληρώνονται δυο χρόνια από την εκδήλωση της φονικής πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική, με τις πληγές να παραμένουν ακόμα ανοιχτές για τους κατοίκους. Τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση, όσο και η σημερινή προχώρησαν σε μια σειρά εξαγγελίες, οι οποίες όμως δεν έλυσαν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στις πυρόπληκτες οικογένειες.

Τα προβλήματα αυτά παραμένουν και την ίδια στιγμή εκπνέουν οι προθεσμίες που είχαν τεθεί από νομοθετικές παρεμβάσεις για μια σειρά ζητήματα, όπως για παράδειγμα η προστασία των πυρόπληκτων από διενέργεια πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης, η φιλοξενία των πληγέντων, η επιχορήγηση ενοικίου κ.λπ.

Σήμερα, όμως, οι συνθήκες και η κατάσταση εντείνουν την αγωνία και την ανησυχία του συνόλου των κατοίκων της περιοχής, όχι μόνο των πυρόπληκτων. Παράλληλα, η εμπειρία όλου του προηγούμενου διαστήματος επιβεβαίωσε την πρόβλεψη του ΚΚΕ ότι η ίδρυση της εταιρείας «Μάτι ξανά» θα λειτουργούσε ως εργαλείο μετάθεσης της κρατικής ευθύνης στις πλάτες της τοπικής κοινωνίας και των κατοίκων της περιοχής. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, αποτελούν άμεσες και επείγουσες ανάγκες:

  • Η αποζημίωση, στο σύνολο του απαιτούμενου ποσού, των πυρόπληκτων οικογενειών για ανακατασκευή και επιδιόρθωση των κατοικιών.
  • Η προστασία από πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης.
  • Η επέκταση του επιδόματος ενοικίου για όλες τις πυρόπληκτες οικογένειες που έχασαν την κατοικία τους.
  • Η παραμονή των πυρόπληκτων, όπου δεν έχει ολοκληρωθεί η ανακατασκευή των κατοικιών τους, στους μέχρι τώρα χώρους φιλοξενίας τους.
  • Η απομάκρυνση επικίνδυνων υλικών (όπως ο αμίαντος, διαδικασία που ακόμα μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί), καθώς αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία των κατοίκων της περιοχής.

Η αναγκαιότητα όλων αυτών των μέτρων γίνεται ακόμη πιο επιτακτική, αν συνυπολογιστεί το πρόβλημα της πανδημίας, που δημιουργεί ασφυκτική κατάσταση για τους πυρόπληκτους.

Να δοθεί παράταση στα μέτρα

Για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί δυο χρόνια μετά την τραγωδία, τόσο οι σύλλογοι της περιοχής όσο και οι δήμοι Μαραθώνα και Ραφήνας - Πικερμίου έχουν απευθυνθεί στα συναρμόδια υπουργεία, προκειμένου να ζητήσουν επέκταση των μέτρων προστασίας των πυρόπληκτων. Με βάση τα παραπάνω, το ΚΚΕ ρωτάει τους αρμόδιους υπουργούς τι μέτρα θα πάρουν για την επέκταση των μέτρων προστασίας για τουλάχιστον έναν ακόμη χρόνο (έως τις 31/7/2021) και συγκεκριμένα:

  • Για την αναστολή πλειστηριασμών και διενέργειας κάθε πράξης αναγκαστικής εκτελέσεως κινητών, ή ακίνητων σε βάρος φυσικών ή νομικών προσώπων που περιέχονται ή περιήλθαν, προσωρινά ή μόνιμα, σε κατάσταση απρόβλεπτης έκτακτης ανάγκης εξαιτίας των πυρκαγιών που έπληξαν την περιοχή.
  • Για την επέκταση του μέτρου φιλοξενίας των πληγέντων, για τους πυρόπληκτους που δεν έχει ολοκληρωθεί η πλήρης αποκατάσταση της α' κατοικίας τους.
  • Για την επέκταση της επιχορήγησης ενοικίου και τροποποίηση της σχετικής διάταξης για καταβολή της επιχορήγησης μηνιαίως και όχι ανά τρίμηνο, αφού μέχρι σήμερα αφενός παρατηρήθηκαν δυσβάστακτες καθυστερήσεις για τη συντριπτική πλειοψηφία των δικαιούχων και αφετέρου πολλοί δικαιούχοι αδυνατούν να προκαταβάλουν τα ενοίκια και αναμένουν από τέσσερις έως και έξι μήνες για να πληρωθούν.
  • Για την καταβολή της αποζημίωσης περιβάλλοντος χώρου που προβλέπεται να δοθεί για την αποκατάσταση καμένων δέντρων στους κήπους και την αντικατάσταση περιφράξεων των πυρόπληκτων ιδιοκτησιών.
  • Για την ενοποίηση των δύο ερανικών λογαριασμών και την αξιοποίηση των ποσών που έχουν συγκεντρωθεί αποκλειστικά και μόνο για τις ανάγκες των πυρόπληκτων οικογενειών.
Περιοδεία του ΚΚΕ στο Πέραμα μετά την πυρκαγιά

Στην περιοχή βρέθηκε την Κυριακή η Διαμάντω Μανωλάκου, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος

Στιγμιότυπο από την περιοδεία
Στιγμιότυπο από την περιοδεία
Περιοδεία στο Πέραμα πραγματοποίησε την Κυριακή 12 Ιούλη πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΟ Περάματος του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτή του Κόμματος στη Β' Πειραιά, μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του Σαββάτου.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συναντήθηκε αρχικά με την ομάδα πυροσβεστών που είχαν μείνει σε επιφυλακή για τυχόν αναζωπύρωση εστιών. Οπως ενημέρωσαν οι πυροσβέστες, κάηκαν 30 - 40 στρέμματα, κυρίως πίσω από το βουνό, ενώ αντιμετώπισαν μεγάλη δυσκολία πρόσβασης, καθώς ήταν πολύ δύσκολο ακόμα και τα πεζοπόρα τμήματα να φτάσουν στη φωτιά, πολύ περισσότερο τα αυτοκίνητα.

Η συζήτηση επεκτάθηκε στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πυροσβέστες, σε ό,τι αφορά κυρίως τις προσλήψεις και τη μετατροπή των πενταετών και εποχικών σε μόνιμο προσωπικό, όπως διεκδικούν. Κουβέντιασαν επίσης με την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ για τις γερασμένες υποδομές, τις ελλείψεις σε σύγχρονα πυροσβεστικά αυτοκίνητα, καινούργια ελαστικά, επαρκή αριθμό σωλήνων, αλλά και για τα μέτρα ατομικής προστασίας, όπου η κατάσταση παραμένει προβληματική, καθώς πολλές φορές οι πυροσβέστες αναγκάζονται να πληρώσουν οι ίδιοι για ρούχα, παπούτσια κ.λπ.

Η Διαμάντω Μανωλάκου ανέφερε μεταξύ άλλων πως ειδικά για τους πυροσβέστες, το Κόμμα αρκετές φορές έχει φέρει τα προβλήματά τους στη Βουλή, αναγνωρίζοντας το δύσκολο έργο που καλούνται να επιτελέσουν λόγω της υποστελέχωσης, της υποχρηματοδότησης και της σημαντικής μείωσης των κονδυλίων που αφορούν τη δασοπροστασία.

Οπως είπε, έχουν υπάρξει περιστατικά με θύματα πυροσβέστες, εξαιτίας και αυτών των δύσκολων συνθηκών. Και όλα αυτά τη στιγμή που το ίδιο το επάγγελμα του πυροσβέστη δεν εντάσσεται στα Βαρέα και Ανθυγιεινά. Ειδική αναφορά έκανε η βουλευτής του ΚΚΕ και στο θέμα των πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης, οι οποίοι ουσιαστικά παραμένουν «στον αέρα», την ώρα που υπάρχει πρόβλημα υποστελέχωσης.

Η Διαμάντω Μανωλάκου συναντήθηκε και με κατοίκους της περιοχής των Ικαριώτικων, που από τύχη - άλλαξε η φορά του ανέμου - δεν έχασαν τα σπίτια και τις περιουσίες τους.

Συζήτησε μαζί τους για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν, με κυριότερο πρόβλημα τους δύσβατους, κακοσυντηρημένους δρόμους, αλλά και την έλλειψη δεύτερου δρόμου, ζωτικής σημασίας για τους κατοίκους της περιοχής. Τους κάλεσε να οργανωθούν, να συγκροτήσουν Επιτροπές Αγώνα και να διεκδικήσουν από την κυβέρνηση, την Περιφέρεια και το δήμο Περάματος όσα πρέπει να γίνουν άμεσα, τονίζοντας ότι η συμπαράσταση του ΚΚΕ είναι δεδομένη.

Νεκρός 26χρονος φοιτητής στον Βόλο

Νεκρός βρέθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στον Βόλο ο 26χρονος Βασίλης Μάγγος, ο οποίος πριν από έναν μήνα είχε καταγγείλει τον άγριο ξυλοδαρμό του από αστυνομικούς σε συγκέντρωση αλληλεγγύης για τους συλληφθέντες σε κινητοποίηση ενάντια στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ. Ο νεαρός βρέθηκε στο δωμάτιό του από την μητέρα του, χωρίς τις αισθήσεις του. Αμεσα έφτασε στο σπίτι γιατρός του ΕΚΑΒ, αλλά ήταν ήδη αργά. Στο σημείο έσπευσε η Αστυνομία, η οποία εξέτασε τον χώρο και απέκλεισε εγκληματική ενέργεια. Ζητήθηκε νεκροψία - νεκροτομή για να προσδιοριστούν τα αίτια του θανάτου, παρουσία εισαγγελέα. Ο ίδιος είχε καταγγείλει τη βίαιη επίθεση που δέχτηκε με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τρεις μέρες αργότερα, πήρε εξιτήριο και παρέμενε στο σπίτι του, όπου ανάρρωνε. Απαντώντας σε σχετικά δημοσιεύματα στο διαδίκτυο, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ισχυρίζεται σε ανακοίνωσή του ότι ο θάνατος του 26χρονου δεν συνδέεται με την καταγγελία για αστυνομική βία και παραπέμπει στη νεκροψία - νεκροτομή που έχει διαταχθεί.

ΟΣΕΑΔΕ
Κινητοποίηση στις Διευθύνσεις Αλλοδαπών και Μετανάστευσης

Πανελλαδική στάση εργασίας στις Διευθύνσεις Αλλοδαπών και Μετανάστευσης διοργανώνει την Παρασκευή 17/7, από τις 12 μ. έως τη λήξη της βάρδιας, η Ομοσπονδία Συλλόγων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας (ΟΣΕΑΔΕ). Στη 1 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στο υπουργείο Εσωτερικών στην πλατεία Κλαυθμώνος.

«Οι υπηρεσίες Αλλοδαπών και Μετανάστευσης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων εξυπηρετούν χιλιάδες πολίτες τρίτων χωρών κάθε χρόνο, όμως έχουν φτάσει πλέον στα πρόθυρα διάλυσης, λόγω της συνεχιζόμενης υποστελέχωσης και της φυγής πολλών συναδέλφων μας, μέσω της κινητικότητας και της δεδομένης έλλειψης κινήτρων», σημειώνει μεταξύ άλλων η ΟΣΕΑΔΕ.

Η Ομοσπονδία διεκδικεί: Να μη γίνει καμία απόλυση στις Διευθύνσεις Αλλοδαπών και Μετανάστευσης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων. Ανανέωση όλων των συμβάσεων των 150 εργαζομένων ορισμένου χρόνου σε όλη τη χώρα. Μόνιμες προσλήψεις με μοριοδότηση εμπειρίας και στελέχωση για την κάλυψη των οξυμένων αναγκών των ΔΑΜ. Κατά παρέκκλιση εθελοντικές μετατάξεις με πραγματική δέσμευση πενταετούς υπηρεσίας από φορείς του Δημοσίου. Αμεσα εκσυγχρονισμός και εφαρμογή της ηλεκτρονικής κατάθεσης από το υπουργείο.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΛΑΡΙΣΑΣ
Καταγγέλλει την ιδιωτικοποίηση της υπηρεσίας Πρασίνου

Τη δημοτική αρχή Λάρισας (στηρίζεται από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ) καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση», καθώς μέσα από την απαξίωση των υπηρεσιών (αδιαφορία για την προμήθεια απαραίτητων μηχανημάτων και πρόσληψη μόνιμου προσωπικού) οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση τμημάτων, ειδικά στην υπηρεσία Πρασίνου, με εργολάβους και ιδιώτες, όπως εξάλλου είχε φανερώσει σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τον Νοέμβρη του 2019, ο δήμαρχος Απ. Καλογιάννης. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καλεί τους εργαζόμενους του δήμου να «μη δεχτούν σε καμιά περίπτωση την παράδοση των υπηρεσιών στους επιχειρηματίες, μέσω του "εθελοντισμού" και της σχεδιασμένης απαξίωσής τους» και «να παλέψουν μαζί με το λαό της πόλης για να στελεχωθούν όλες οι υπηρεσίες του δήμου με μόνιμο προσωπικό, να ενισχυθεί η υπηρεσία Πρασίνου με τα κατάλληλα μηχανήματα και να μην παραδοθεί κανένας κοινόχρηστος χώρος, όπως π.χ. το Αισθητικό Αλσος, στις επιχειρηματικές ορέξεις».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ