ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Ιούλη 2020
Σελ. /24

Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:

-- ΚΟ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ: Παρεμβάσεις για τις τεράστιες ελλείψεις στην Υγεία και την ανάγκη ενίσχυσής της

-- Τηλεργασία: Κυβέρνηση και εργοδοσία μονιμοποιούν και γενικεύουν το αντεργατικό καθεστώς - Κοινό κάλεσμα κλαδικών σωματείων για την οργάνωση της απάντησης

-- Εργαζόμενοι στο Φάρμακο: Οργάνωση και αγώνας απέναντι στην ένταση της αντεργατικής επίθεσης

-- Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης: Φυτοζωεί το μεγαλύτερο δημόσιο κέντρο αποκατάστασης στη χώρα - Ρεπορτάζ από την πρόσφατη κινητοποίηση


ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρεμβάσεις για τις τεράστιες ελλείψεις στην Υγεία και την ανάγκη ενίσχυσης της πάλης

Από την περιοδεία του Λ. Στολτίδη στο Νοσοκομείο Δράμας
Από την περιοδεία του Λ. Στολτίδη στο Νοσοκομείο Δράμας
Πολύμορφες παρεμβάσεις για τα οξυμένα προβλήματα στις δημόσιες δομές Υγείας της περιοχής, που όλο το τελευταίο διάστημα βρίσκονται στο επίκεντρο, με αφορμή και την εξέλιξη της πανδημίας, πραγματοποιεί η Κομματική Οργάνωση Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιούνται περιοδείες και εξορμήσεις σε μονάδες Υγείας, ενώ παράλληλα κατατίθενται Ερωτήσεις και Αναφορές από βουλευτές του Κόμματος.

Μέσα από τις παρεμβάσεις καταγράφονται και επισημαίνονται οι τεράστιες ελλείψεις που παραμένουν, εξαιτίας της συνεχιζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής στην Υγεία, ενώ παράλληλα αναδεικνύεται η ανάγκη παραπέρα ανάπτυξης της πάλης για μαζικές προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού για τη στελέχωση των δημόσιων δομών Υγείας, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με βάση τις σύγχρονες δυνατότητες και τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες.

Για το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης

Στο πλαίσιο αυτό, με δεδομένο και το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο στην περιοχή της Ξάνθης, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, με Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας, ανέδειξε την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη στελέχωση και τον εξοπλισμό του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης.

Μεταξύ άλλων, καταγγέλλει την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας ότι κωφεύουν στο αίτημα των εργαζομένων του Νοσοκομείου για τη στελέχωσή του με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και τις απαραίτητες υποδομές.

Αποκαλυπτικό είναι ότι από τις 21/4 μέχρι και σήμερα δεν έχει ικανοποιηθεί το αίτημα της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Ξάνθης για την προμήθεια μηχανήματος μοριακής ανάλυσης εξετάσεων για τον κορονοϊό. Ετσι, τα δείγματα στέλνονται για εξέταση στην Αλεξανδρούπολη ή στη Θεσσαλονίκη και τα αποτελέσματα λαμβάνονται την επόμενη μέρα και συχνά τη μεθεπόμενη ή και αργότερα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την έγκαιρη ιχνηλάτηση και την καθημερινή σπατάλη πόρων για τη μεταφορά των δειγμάτων. Την ίδια ώρα, τοπικό ιδιωτικό εργαστήριο πραγματοποιεί τεστ και εκδίδει αποτελέσματα αυθημερόν, με το «αζημίωτο»...

Ταυτόχρονα, δεν υπάρχει καμιά ενίσχυση σε μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να είναι στα όρια της αντοχής, με ελλείψεις σε προσωπικό που δεν αναπληρώνονται, με αναβολές χειρουργείων, με κατάρτιση προγραμμάτων εφημεριών με υπέρβαση, με μη χορήγηση καλοκαιρινών αδειών. Ακόμα και η εμβαλωματική λύση που χρησιμοποιούνταν με τη μετακίνηση προσωπικού από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στο Νοσοκομείο, δεν μπορεί να υλοποιηθεί καθώς μετακινείται προσωπικό από δομές της ΠΦΥ της Ξάνθης σε άλλους νομούς.

Το ΚΚΕ απαιτεί μεταξύ άλλων: Αμεση προμήθεια του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης με το μηχάνημα μοριακής ανάλυσης και τα απαραίτητα αντιδραστήρια. Κάλυψη όλων των αναγκών του νοσοκομείου σε προσωπικό.

Για το Κέντρο Υγείας Σαμοθράκης

Με ανάλογη Ερώτηση του ΚΚΕ προς τον υπουργό Υγείας, προβάλλεται η ανάγκη για άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τη στελέχωση του Κέντρου Υγείας Σαμοθράκης, που εξυπηρετεί τους περίπου 3.000 κατοίκους του νησιού και καλείται να καλύψει τις ανάγκες πολλαπλάσιου πληθυσμού την καλοκαιρινή περίοδο.

Σύμφωνα με τον ήδη ελλιπή Οργανισμό του Κέντρου Υγείας, προβλέπονται 6 θέσεις ιατρών, ωστόσο αυτήν τη στιγμή καλύπτεται μόνο αυτή του διευθυντή Γενικής Ιατρικής. Δεν είναι στελεχωμένες οι θέσεις Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας, Παιδιατρικής, Χειρουργικής και Οδοντιατρικής. Αντίστοιχες είναι οι ελλείψεις και σε εργαστηριακό και λοιπό προσωπικό, ενώ ακόμη και το πλήρωμα ασθενοφόρου έχει απομείνει με τρεις εργαζόμενους, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να καλυφθεί καμία νυχτερινή βάρδια.

Για το Νοσοκομείο Καβάλας

Στο Νοσοκομείο της Καβάλας, οι ελλείψεις προσωπικού έχουν οδηγήσει όλα τα τελευταία χρόνια σε οριακή λειτουργία κλινικών, χειρουργείων και ιατρείων, κατάσταση που διατηρήθηκε και με την πανδημία, όπως επιβεβαιώθηκε πρόσφατα, μέσα από συνάντηση που πραγματοποίησε κλιμάκιο του ΚΚΕ, με τον διοικητή του Νοσοκομείου και το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων.

Από τη συζήτηση με τον διοικητή του Νοσοκομείου τα στελέχη του ΚΚΕ ενημερώθηκαν για την κατάσταση και την ετοιμότητα του Νοσοκομείου σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας, τα σχέδια που υπάρχουν για ενδεχόμενη κλιμάκωση κ.ά.

Προέκυψε με σαφήνεια η σοβαρή καθυστέρηση στην αντιμετώπιση των τακτικών περιστατικών, με την αναμονή στα ραντεβού αλλά και τα προγραμματισμένα χειρουργεία, να φτάνει σε κάποιες περιπτώσεις αρκετούς μήνες. Το Νοσοκομείο έχει τη δυνατότητα 16 - 17 εργαστηριακών ελέγχων για κορονοϊό, αριθμός που θεωρείται ανεπαρκής για τα επίπεδα ετοιμότητας που απαιτούνται μπροστά στο ενδεχόμενο νέου κύματος. Κατά την περίοδο έξαρσης της πανδημίας οι κλίνες ΜΕΘ αυξήθηκαν από 6 σε 13, όμως η αύξηση αυτή έγινε με το υπάρχον προσωπικό, χωρίς νέες προσλήψεις και χωρίς την απαιτούμενη εκπαίδευση. Οι 23 προσλήψεις, νοσηλευτικού κυρίως προσωπικού, δεν καλύπτουν τα πραγματικά κενά και αφορούν συμβάσεις ορισμένου χρόνου, όταν ήδη το 20% του νοσηλευτικού προσωπικού δουλεύει με ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Στη συνάντηση με το Σωματείο, αναδείχθηκε η οριακή λειτουργία κλινικών και ιατρείων λόγω έλλειψης προσωπικού. Π.χ. αυτήν την περίοδο στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) υπηρετούν μόλις 4 γιατροί, ακριβώς όσοι απαιτούνται για να μην καταρρεύσει η λειτουργία του, ενώ είναι προφανές ότι οποιοδήποτε απροσδόκητο γεγονός θα οδηγήσει σε αδυναμία 24ωρης λειτουργίας.

Τεράστιο είναι το πρόβλημα με τις ελλείψεις σε τραυματιοφορείς. Απαιτούνται τουλάχιστον 60 και αυτήν τη στιγμή υπηρετούν μόνο 4 μόνιμοι και 9 συμβασιούχοι στο ΤΕΠ, καθώς επίσης 4 μόνιμοι και 3 συμβασιούχοι στα χειρουργεία. Αυτό σημαίνει 2 τραυματιοφορείς σε κάθε βάρδια, που φυσικά δεν μπορούν να καλύψουν όλες τις ανάγκες. Αυτό, σε συνδυασμό με την παντελή απουσία βοηθών θαλάμων, έχει ως αποτέλεσμα να επιβαρύνεται αντικειμενικά το έργο του νοσηλευτικού προσωπικού, που καλείται ταυτόχρονα να επιτελέσει πολλαπλά καθήκοντα.

Ιδιαίτερο ζήτημα αποτελεί η καθαριότητα του Νοσοκομείου. Τον Νοέμβρη λήγουν οι 24μηνες συμβάσεις των εργαζομένων και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει σχεδιασμός για μονιμοποίηση αυτού του προσωπικού. Στις προθέσεις της διοίκησης του Νοσοκομείου φαίνεται ότι είναι να προκηρυχτεί διαγωνισμός για ιδιώτη εργολάβο, σύμφωνα και με τις γενικότερες επιδιώξεις του υπουργείου. Είναι ορατός ο κίνδυνος να πεταχτούν στο δρόμο εργαζόμενοι, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους δουλεύουν στο Νοσοκομείο Καβάλας για πολλά χρόνια, αρχικά μέσω εργολάβου, τώρα με απευθείας συμβάσεις ορισμένου χρόνου που λήγουν.

Τα στελέχη του ΚΚΕ σημείωσαν ότι οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου με εργοδότη το ίδιο το Νοσοκομείο είναι η άλλη όψη του ίδιου αντεργατικού νομίσματος των εργολαβιών και της εργασιακής περιπλάνησης και ανασφάλειας των εργαζομένων. Ανέδειξαν την πρόταση του ΚΚΕ για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, σύγχρονη Υγεία - Πρόνοια, με επαρκή χρηματοδότηση, ενώ παρουσίασαν τις κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες του Κόμματος που αφορούν στις τεράστιες ελλείψεις, στην ένταξη όλων των υγειονομικών στα ΒΑΕ, στην ανάγκη να υπάρχουν αποκλειστικά μόνιμες σχέσεις εργασίας και όχι εργαζόμενοι πολλαπλών ταχυτήτων στην Υγεία κ.ά.

Για το Νοσοκομείο Δράμας

Αντίστοιχα τραγική είναι η κατάσταση και στο Νοσοκομείο Δράμας και το Κέντρο Υγείας Προσοτσάνης, όπως αναδείχτηκε και μέσα από την περιοδεία που πραγματοποίησε προχτές ο βουλευτής του ΚΚΕ, Λεωνίδας Στολτίδης.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία σε σχέση με το ιατρικό προσωπικό. Από τους 107 ειδικούς γιατρούς που προβλέπει ο κουτσουρεμένος Οργανισμός, το Νοσοκομείο έχει μόλις 58. Στην περίοδο της έξαρσης της πανδημίας ήρθαν μόνο δύο επιπλέον, ο ένας με 4μηνη σύμβαση που σε λίγο λήγει...

Ετσι, π.χ. η ουρολογική κλινική εφημερεύει 15 μέρες το μήνα. Η παθολογική κλινική, μία από τις μεγαλύτερες πανελλαδικά, με 52 κλίνες, λειτουργεί με μόλις 5 γιατρούς, από τους οποίους μία γιατρός ετοιμάζεται να φύγει. Το Νοσοκομείο δεν διαθέτει γαστρεντερολόγο, ενδοκρινολόγο και δερματολόγο. Μάλιστα, δερματολόγος δεν υπάρχει σε καμία δημόσια δομή των Περιφερειακών Ενοτήτων Δράμας και Καβάλας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ