ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Ιούλη 2020
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Ούτε βήμα πίσω στην αγωνιστική διεκδίκηση όσων τους έχουν αφαιρεθεί

Ανακοίνωση με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ και τις κυβερνητικές εξαγγελίες που ακολούθησαν

Από παλιότερη κινητοποίηση των συνταξιούχων
Από παλιότερη κινητοποίηση των συνταξιούχων
Να καταθέσει άμεσα στη Βουλή τον τρόπο και τον χρόνο που θα αποδοθούν αυτά που δικαιούνται όλοι οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, απαιτούν από την κυβέρνηση οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις, ύστερα από τις αποφάσεις του ΣτΕ για τα αναδρομικά τους, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι το συνταξιουχικό κίνημα δεν αποδέχεται καμία περικοπή και απαιτεί να επιστραφούν στους συνταξιούχους όσα τους αφαιρέθηκαν.

Αυτή είναι η απάντηση των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων στις υπεκφυγές του υπουργείου Εργασίας, που σε ανακοίνωσή του μετά τη δημοσίευση των αποφάσεων του ΣτΕ έθεσε την εφαρμογή τους, ακόμα και γι' αυτό το περιορισμένο χρονικό διάστημα (11μηνο Ιούνης 2015 - Μάης 2016), υπό την αίρεση «των δημοσιονομικών δυνατοτήτων και των αντοχών της οικονομίας»! Μάλιστα, μέσω διαρροών, τα επιτελεία της κυβέρνησης επιχειρούν να διασπείρουν «ερμηνείες» για το ποιες περικοπές αφορά η απόφαση του ΣτΕ, στην κατεύθυνση δραστικού περιορισμού των δικαιούχων.

Οπως σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις, και οι πρόσφατες πέντε αποφάσεις του ΣτΕ «είναι νομικά επιζήμιες για εμάς και η κυβέρνηση πήρε αυτό που επιδίωκε. Διότι κρίνουν συνταγματικούς όλους τους νόμους της τελευταίας 10ετίας, με τις τεράστιες αρνητικές συνέπειες για τους συνταξιούχους, όπως: Η απαγόρευση των αυξήσεων από το 2010 - 2022, η κλοπή 80 δισ. από τους συνταξιούχους, η μείωση του εισοδήματος των συνταξιούχων πάνω από 40%, η κατάργηση του ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους, η κατάργηση των Δώρων, η εισφορά 6% για την Υγεία».

Υπογραμμίζουν ταυτόχρονα ότι η κυβέρνηση «ανοίγει το δρόμο του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στον δεύτερο πυλώνα Κοινωνικής Ασφάλισης, δηλαδή στην ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων».

Οσον αφορά την απόφαση του ΣτΕ που κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές των νόμων 4051 και 4093 του 2012, για το διάστημα Ιούνη 2015 - Μάη 2016, υπογραμμίζουν πως «δικαιώνει όλους τους συνταξιούχους» και άρα είναι ευθύνη της κυβέρνησης «να βρει τον τρόπο και τον χρόνο, με πολιτική απόφαση, να τα αποδώσει σε όλους τους συνταξιούχους». Πρόσθετα, υπενθυμίζει πως υπάρχει κυβερνητική δέσμευση ότι «η οποιαδήποτε απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα ισχύσει για όλους».

Τέλος, όσον αφορά το σύνολο των περικοπών που συνεχίζουν να ισχύουν και τις οποίες ενσωμάτωσε και νομιμοποίησε ο νόμος Κατρούγκαλου, οι Συνταξιουχικές Οργανώσεις τονίζουν: «Νομικά μπορεί η κυβέρνηση να έκλεισε όλες τις πόρτες διεκδίκησης των απωλειών μας. Το συνταξιουχικό κίνημα όμως δεν αποδέχεται αυτές τις περικοπές και με αγώνες απαιτεί να τους επιστραφούν όλα όσα τους αφαιρέθηκαν.

Καλούμε τους συνταξιούχους να γραφτούν στα Σωματεία και οργανωμένα, μαζικά, να διεκδικήσουμε: Αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις. Επαναφορά των Δώρων. Κατώτατη σύνταξη 600 ευρώ. Σύντομη έκδοση των συντάξεων. Δημόσια, δωρεάν Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, χωρίς περικοπές».

ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Καλεί σε κινητοποίηση για αξιοπρεπές εισόδημα για όλους

Να μπει τέλος στην ομηρία των εργαζομένων, εποχικών και μη, που εργάζονται σε επιχειρήσεις του ευρύτερου τουριστικού κλάδου, απαιτεί η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, που αύριο Παρασκευή στις 12 μ. οργανώνει παρέμβαση στην Περιφέρεια Κρήτης και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Σε ανακοίνωση - κάλεσμα τονίζει μεταξύ άλλων ότι «οι εποχιακά εργαζόμενοι σε εταιρείες Handling, τουριστικά γραφεία, γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων αλλά και εμπορικά καταστήματα σε τουριστικές περιοχές που δεν θα ανοίξουν καθόλου τη φετινή σεζόν ή θα ανοίξουν με πολύ περιορισμένο αριθμό εργαζομένων, μένουν "επί ξύλου κρεμάμενοι", καθώς ούτε αναγκαστική επαναπρόσληψη προβλέπεται από κάποια ισχύουσα Συλλογική Σύμβαση, ούτε παράταση του ταμείου ανεργίας δικαιούνται, ούτε κάποιο έκτακτο επίδομα που να τους ανακουφίζει έστω και προσωρινά.

Μιλάμε δηλαδή για εργαζόμενους που ξαφνικά μένουν με μηδενικό εισόδημα και καμία δέσμευση ή έστω προοπτική για συνέχιση του εργασιακού τους βίου. Οπως γίνεται κατανοητό, υπάρχει πολύ σοβαρό ζήτημα για την επιβίωση αυτών των ανθρώπων, τη σίτισή τους, την κάλυψη των ενοικίων τους, των βασικών τους υποχρεώσεων σε λογαριασμούς ρεύματος, νερού, των ειδών πρώτης ανάγκης, το μεγάλωμα των παιδιών τους».

Στο πλαίσιο αυτό, η Ενωση απευθύνει κάλεσμα στους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην αυριανή κινητοποίηση και να διεκδικήσουν: Να διασφαλιστεί το εισόδημα όλων των εποχιακά εργαζόμενων στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, εργαζόμενων σε τουριστικά γραφεία, πρακτορεία, γραφεία ενοικιαζόμενων οχημάτων και εμπορικών καταστημάτων σε τουριστικές περιοχές. Να πληρώσουν το κράτος και η εργοδοσία. Να ενταχθούν στον ίδιο μηχανισμό στήριξης όλοι οι ελαστικά απασχολούμενοι, οι εποχικοί εργαζόμενοι στις προαναφερθείσες κατηγορίες, όσοι εργάζονται ως «ενοικιαζόμενοι» σε τουριστικά γραφεία κ.ά.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Απαράδεκτες οι δηλώσεις του προέδρου της ΑΔΕΔΥ

Τις απαράδεκτες και προκλητικές δηλώσεις του προέδρου της ΑΔΕΔΥ σχετικά με τον νόμο για τις διαδηλώσεις, καταγγέλλουν μια σειρά Σωματεία Εργαζομένων του Δημοσίου. Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ δήλωσε, σε ραδιοφωνική εκπομπή, ότι ως δημόσιος λειτουργός δεν μπορεί να πάει κόντρα σε ψηφισμένο νόμο και δεν του επιτρέπεται να κάνει τον «αντάρτη».

Δεν είναι η πρώτη φορά, σημειώνει το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, που ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ «δίνει διαπιστευτήρια στην κυβέρνηση και στους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους, ούτε είναι και η πρώτη φορά που υπονομεύει τις αποφάσεις της ΑΔΕΔΥ. Θυμίζουμε ότι για το συγκεκριμένο θέμα υπήρξε απόφαση στο τελευταίο Γενικό Συμβούλιο στις 3 του Ιούλη που έλεγε ότι "η απαγόρευση των διαδηλώσεων θα μείνει στα χαρτιά. Οι εργαζόμενοι θα κουρελιάσουν και αυτό το νομοσχέδιο, θα ματαιώσουν στην πράξη κάθε προσπάθεια που έχει στόχο να τους βάλει φίμωτρο, να μετατρέψει τους εργασιακούς χώρους σε γκέτο και την αντίσταση σε ποινικό αδίκημα"».

Το Συνδικάτο αναφέρει ακόμα ότι «οι δηλώσεις του είναι απαράδεκτες και προκλητικές. Προσβάλλουν τους εργαζόμενους και τους αγώνες τους. Ζητάμε το θέμα των επαίσχυντων δηλώσεων να απασχολήσει την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ στην πρώτη συνεδρίασή της. Καλούμε όλα τα σωματεία του κλάδου άμεσα να συνεδριάσουν και να καταγγείλουν τις απαράδεκτες δηλώσεις». Ανάλογες καταγγελίες εξέδωσαν ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Κορυδαλλού, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Ηλιούπολης «Μ. Παπαμαύρος», ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Βύρωνα - Καισαριανής - Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη», ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Ανατολικής Αττικής «Ο Σωκράτης».

ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ
Παράσταση διαμαρτυρίας σε φιέστα για τη νέα ΚΑΠ

Παράσταση διαμαρτυρίας στη Σκάλα, στη διάρκεια ημερίδας - φιέστας με θέμα τη νέα ΚΑΠ (2021 - 2027), που συνδιοργάνωσαν ο δήμος Ευρώτα με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, πραγματοποίησαν τη Δευτέρα ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Λακωνίας με τη συμμετοχή της Επιτροπής Αγώνα ενάντια στον σκουπιδότοπο του δήμου Ευρώτα.

Η ημερίδα αυτή εντάσσεται στη διαδικασία «διαβούλευσης» που οργανώνει η κυβέρνηση όλο τον τελευταίο χρόνο, για να προωθήσει χωρίς αντιδράσεις την αντιλαϊκή ΚΑΠ. Με πανό και συνθήματα οι συγκεντρωμένοι κατήγγειλαν ότι καμία εκδοχή της ΚΑΠ δεν ικανοποιεί τις ανάγκες των βιοπαλαιστών αγροτών, οι οποίοι σπρώχνονται ολοένα και περισσότερο εκτός παραγωγής.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης παρέμβαση έκανε ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου, παρά τις αντιδράσεις του δήμαρχου Ευρώτα, ο οποίος κινήθηκε απειλητικά προς το μέρος του, απαιτώντας του να σταματήσει να μιλάει κλείνοντάς του το μικρόφωνο.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «τα τελευταία χρόνια το εισόδημά μας μειώνεται ραγδαία, η νέα ΚΑΠ που προωθεί και αυτή η κυβέρνηση δεν είναι προς όφελός μας, αλλά εξυπηρετεί τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στον αγροδιατροφικό τομέα, τους εμπόρους που καρπώνονται την παραγωγή μας τζάμπα. Ζητάμε να υλοποιηθεί το αίτημα των κατώτερων εγγυημένων τιμών, όπως και αλλαγή του αντιδραστικού και αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Λακωνίας, μεταξύ άλλων, αναφέρει πως, «η ημερίδα - παρωδία έγινε για τους αγρότες χωρίς τους αγρότες. Καλούμε όλους τους βιοπαλαιστές αγρότες να σταθούν απέναντι στις πολιτικές των κυβερνήσεων, ΕΕ - ΚΑΠ και να συμπορευτούν με το οργανωμένο αγροτικό κίνημα».

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΛΛΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλει επίθεση από μπράβους της εργοδοσίας

Απαράδεκτη επίθεση από μπράβους της εργοδοσίας σε μέλη του Κόμματος, που διακινούσαν ανακοινώσεις έξω από το εργοστάσιο της κονσερβοποιίας «Κρόνος» στη Σκύδρα, καταγγέλλει η ΤΕ Πέλλας του ΚΚΕ. Η επίθεση έγινε το βράδυ της Τρίτης, στην αλλαγής της βάρδιας και ενώ τα μέλη του ΚΚΕ μοίραζαν στους εργαζόμενους το 4σέλιδο του Κόμματος. Με ανακοίνωσή της η ΤΕ Πέλλας ξεκαθαρίζει ότι οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες δεν πρόκειται να κάνουν πίσω. Μεταξύ άλλων σημειώνει: «Η ψήφιση του νομοσχεδίου στη Βουλή για τον περιορισμό των διαδηλώσεων φαίνεται πως έχει δώσει αέρα στα πανιά των βιομηχάνων, και αυτό επιβεβαιώθηκε και με αυτή την επίθεση. Οι αντιδράσεις τους εκφράζουν για άλλη μια φορά τον πραγματικό φόβο τους: Την οργάνωση των εργατών και την αντεπίθεση απέναντι στα βάρβαρα μέτρα κυβέρνησης και εργοδοσίας. Τέτοιες ενέργειες δεν μας τρομάζουν. Το ΚΚΕ θα είναι πάντα στο πλευρό της εργατικής τάξης και του λαού, μπροστάρης στην οργάνωση των αγώνων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ