ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Ιούλη 2020
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
29ο ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
Από αύριο οι εκδηλώσεις στο Στόμιο της Λάρισας

Το Σάββατο 18 Ιούλη, στις 20.30, θα μιλήσει στην πολιτική συγκέντρωση στο χώρο της κατασκήνωσης ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας

«Μένουμε δυνατοί - περνάμε στην αντεπίθεση. Με το ΚΚΕ για το σοσιαλισμό!». Αυτό είναι το σύνθημα του 29ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ, που δίνει ραντεβού στο Στόμιο της Λάρισας και αρχίζει τις εκδηλώσεις και τις δράσεις του αύριο Παρασκευή.

Οι εκδηλώσεις του Διημέρου θα κορυφωθούν με μεγάλη πολιτική συγκέντρωση το Σάββατο 18 Ιούλη, στις 20.30 στο χώρο της κατασκήνωσης, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Στο χώρο προχωρούν οι ετοιμασίες και μπαίνουν οι τελευταίες «πινελιές» για να υποδεχτεί η κατασκήνωση τους νέους και τις νέες από όλη την Ελλάδα. Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, με όλα τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης και προστασίας, το Διήμερο θα αποτελέσει ένα μεγάλο αγωνιστικό αντάμωμα της νεολαίας, σε μια περίοδο έντονων εξελίξεων και σε μια περιοχή όπου κάθε στρατόπεδο και υποδομή μετατρέπεται σε αμερικανοΝΑΤΟική βάση.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Αναλυτικά, το πρόγραμμα δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων του φετινού Διημέρου έχει ως εξής:

  • Αύριο Παρασκευή

Αφιξη των κατασκηνωτών

17.30: Σεμινάριο για φοιτητές με θέμα «Με αφορμή τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Λένιν συζητάμε: Εμπιστοσύνη στο αστικό κράτος ή στη δύναμη του λαού;». Θα εισηγηθεί ο Λουκάς Αναστασόπουλος, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.

19.30: Εκδήλωση με θέμα «Η πάλη της νεολαίας ενάντια στις πολεμικές ιαχές και τις συμμαχίες των καπιταλιστών στην Ανατολική Μεσόγειο». Θα μιλήσει ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ.

21.30: Χαιρετισμός από τον Παναγιώτη Κοδέλλα, Γραμματέα του Συμβουλίου Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ.


21.40: «...Εμείς που λες τα φτιάχνουμε όλα στο φως... Να είμαστε έτοιμοι. Κάθε ώρα είναι η δική μας ώρα!». Αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο, με αφορμή τα 30 χρόνια από το θάνατό του, από το συγκρότημα της Οργάνωσης Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.

22.30: Συναυλία με τους Sober on Tuxedos.

00.00: Αφιέρωμα στο ρεμπέτικο τραγούδι με τους Senie Penie.

  • Σάββατο 18 Ιούλη

Πρωί:

Επίσκεψη μαθητών στα Αμπελάκια και ξενάγηση στο «Μουσείο Αμπελακίων περιόδου 1940 - '49».

Συμβολικές δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος.

20.30: Πολιτική συγκέντρωση στο χώρο της κατασκήνωσης. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

21.30: Προβολή βίντεο για την αντιιμπεριαλιστική δράση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

21.45: Συναυλία με τους «Υπεραστικούς».

22.45: Συναυλία με τους «Κοινούς Θνητούς».

23.30: Αφιέρωμα στο λαϊκό τραγούδι με τους «Λάτρεις».

  • Κυριακή 19 Ιούλη

Το πρωί θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη μαθητών στα Αμπελάκια και ξενάγηση στο «Μουσείο Αμπελακίων περιόδου 1940 - 49».

Αναχώρηση κατασκηνωτών.

Το Σαββατοκύριακο θα διεξαχθεί μεικτό τουρνουά (ανδρών - γυναικών) beach volley 3x3, όπως επίσης το παιχνίδι της διελκυστίνδας. Δηλώσεις συμμετοχής για τα αθλήματα στο mailsportskne@gmail.com και στο χώρο του Διημέρου.


Στο χώρο θα υπάρχει έκθεση για τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και πολέμους, καθώς και για το ρόλο των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων της περιοχής.

Στο χώρο της κατασκήνωσης θα λειτουργούν ταβέρνα, έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής» και οργανωμένο ιατρείο.

Πλούσιο πρόγραμμα στο Στέκι των Μαθητών

Ενα πρόγραμμα με πλήθος δραστηριοτήτων έχει ετοιμάσει και για φέτος η Μαθητική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ, για το Στέκι των Μαθητών. Οι ομάδες για τη συμμετοχή στις δραστηριότητες έχουν αρχίσει να δημιουργούνται και οι συμμετέχοντες ετοιμάζονται να βγάλουν την Οργάνωσή τους ασπροπρόσωπη... Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε, με τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, οι μαθητές να κερδίσουν χρήσιμες γνώσεις, αλλά και να περάσουν όμορφες στιγμές διασκέδασης.

Αναλυτικά οι δραστηριότητες που θα ξεδιπλωθούν την Παρασκευή στις 14.00 - 19.00 και το Σάββατο στις 16.00 - 19.00 είναι οι εξής:

  • Παιχνίδια της Μαθητικής Επιτροπής για μαθητές Γυμνασίων, Λυκείων και ΕΠΑΛ.
  • «Ο πιο αδύναμος κρίκος», με ερωτήσεις γύρω από τον πόλεμο, το ΝΑΤΟ, τις εξελίξεις της περιόδου.
  • Παιχνίδι γρίφων με θέμα «Ανακάλυψε το μυστικό της εκμετάλλευσης και ελευθέρωσε τον σκλάβο!».

Και τις δυο μέρες στο χώρο του Μαθητικού Στεκιού θα λειτουργεί έκθεση για την ιστορία της περιοχής που φέτος φιλοξενεί το Διήμερο της ΚΝΕ, ενώ θα υπάρχει και βιβλίο εντυπώσεων, για να γράψει ο κάθε μαθητής τις δικές του!

Δραστηριότητες της παιδικής κατασκήνωσης

Για άλλη μια χρονιά φέτος θα λειτουργήσει στο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ παιδική κατασκήνωση. Για τους μικρούς φίλους της ΚΝΕ έχει σχεδιαστεί ένα πρόγραμμα με διαφορετικούς «σταθμούς δραστηριοτήτων». Ανάμεσά τους:

  • Ξεχωριστές στιγμές στην άμμο, με μουσική, χορό, zumba, ποδόσφαιρο, διαγωνισμό αμμοκατασκευών, μπάνιο στη θάλασσα και παιχνίδια στο νερό.
  • Βόλτα στο χώρο του Διημέρου, στις εκθέσεις, στο στέκι του «Οδηγητή» κ.λπ.
  • Συμμετοχή στα παιχνίδια και τις δραστηριότητες των Μαθητικών Οργανώσεων της ΚΝΕ, στο escape room που θα στηθεί με θέμα - έκπληξη, γνωριμία και συζήτηση με μεγαλύτερους μαθητές, Γυμνασίων και Λυκείων.
  • Αθλητικές δραστηριότητες: Επίδειξη και συμμετοχή σε κινήσεις πολεμικών τεχνών, παιχνίδια «στίβου μάχης», με περίπλοκες διαδρομές ταχύτητας, ισορροπίας κ.λπ.
  • Παιχνίδια - δραστηριότητες - αποστολές στο χώρο των σκηνών: Γρίφοι, τραγούδια, σπαζοκεφαλιές, ρομπότ που ακολουθούν συγκεκριμένες διαδρομές, παιχνίδια ρόλων, δημιουργία και δραματοποίηση ιστοριών, χειροτεχνίες, επιτραπέζια κ.ά.

Ακόμα, τα παιδιά θα βγάλουν αναμνηστικές φωτογραφίες, θα κάνουν πάρτι, θα επιλέξουν το τραγούδι της φετινής παιδικής κατασκήνωσης, θα παρακολουθήσουν συναυλίες, ταινία, ενώ θα συμμετάσχουν και στην πολιτική συγκέντρωση του Διημέρου.


Workshop της ΚΝΕ στο Φοιτητικό Στέκι του 46ου Φεστιβάλ

Η ΚΝΕ διοργανώνει workshop στο Φοιτητικό Στέκι του 46ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που θα γίνει στις 17, 18 και 19 Σεπτέμβρη στην Αθήνα, στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης», με σύνθημα «Σοσιαλισμός, για να μπορούμε να "ανασαίνουμε", για να νικήσει η ζωή».

Απευθύνεται σε φοιτητές, μεταπτυχιακούς, υποψήφιους διδάκτορες και νέους ερευνητές, καλώντας τους να φτιάξουν τις ομάδες τους και να προετοιμάσουν τις εργασίες τους.

Το workshop θα περιλαμβάνει εργασίες γύρω από τα ερωτήματα:

  • Πώς μπορούν να αξιοποιηθούν οι εγχώριες παραγωγικές δυνατότητες προς όφελος της κοινωνίας;

- Το παράδειγμα της ΛΑΡΚΟ.

- «Ευφυής» γεωργία και κτηνοτροφία. Η αξιοποίηση της επιστήμης και της τεχνολογίας στην αγροτική παραγωγή.

- Οι εφαρμογές της «ψηφιακής οικονομίας». Το παράδειγμα της τηλεργασίας.

- «Πράσινη ανάπτυξη». Είναι η λύση για την προστασία του περιβάλλοντος;

  • Η κοινωνία του κέρδους, μέσα από την πανδημία.

- Βάζοντας τις ανθρώπινες ζωές πάνω από τα κέρδη... Ποιο είναι το πραγματικά «ανθρωποκεντρικό» μοντέλο διαχείρισης μιας πανδημίας;

- Φαρμακευτικές εταιρείες, έρευνα και κυβερνήσεις... Πόλεμος με έναν «αόρατο» εχθρό ή πόλεμος συμφερόντων;

- Ποιο είναι το «φάρμακο» για μια κοινωνία χωρίς κρίσεις;

  • Σε μια κοινωνία που δεν μας αφήνει να ανασάνουμε...

- Πόσο ελεύθεροι είμαστε στην αστική δημοκρατία;

- Πώς θα δώσουμε τέλος στο ρατσισμό και τις διακρίσεις γύρω μας;

- Μπορεί να υπάρξει ειρηνική συνεργασία μεταξύ κρατών;

- Μπορούν οι «ευαισθησίες» του αστικού κράτους να εξασφαλίσουν την ισότιμη θέση της γυναίκας σήμερα;

Η ΚΝΕ καλεί κάθε νέο και νέα να φτιάξει την ομάδα του και να δηλώσει συμμετοχή στο workshop του Φοιτητικού Στεκιού του 46ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Οροι συμμετοχής:

Το workshop θα περιλαμβάνει παρουσίαση ομαδικών εργασιών, με τη μορφή που θα επιλέξει κάθε ομάδα (powerpoint, βίντεο κ.λπ.).

Η διάρκεια κάθε παρουσίασης θα είναι 20 λεπτά.

Η δήλωση συμμετοχών θα είναι μέχρι τις 6 Σεπτέμβρη, μέσω των Οργανώσεων και του email της ΚΝΕ: kne@kne.gr



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ