ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Ιούλη 2020
Σελ. /24
46ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις στο Στέκι Πολιτισμού

Για ακόμη μια χρονιά το πρόγραμμα στο Στέκι του Πολιτισμού του Φεστιβάλ της ΚΝΕ αναμένεται ιδιαίτερα ενδιαφέρον και φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο συνάντησης νέων καλλιτεχνών, σπουδαστών των καλλιτεχνικών σχολών, ανθρώπων από το χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού.

Και τις τρεις μέρες, στο χώρο του Πολιτισμού θα φιλοξενείται εικαστική έκθεση αφιερωμένη στον Γιώργη Φαρσακίδη, τιμώντας την πλούσια αγωνιστική και καλλιτεχνική προσφορά του κομμουνιστή δημιουργού. Η έκθεση θα περιλαμβάνει ψηφιακές ανατυπώσεις έργων του από διάφορες τεχνοτροπίες (σκίτσα, κάρτες, χαρακτικά, πυρογραφία, υδατογραφία, ξυλογραφία κ.ά.) και στοιχεία για τη ζωή και το συγγραφικό του έργο. Ο Γ. Φαρσακίδης γεννήθηκε στην Οδησσό το 1926 και εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1933 με την οικογένειά του. Το 1943 οργανώθηκε στο ΚΚΕ και στην Κατοχή πάλεψε μέσα από τις γραμμές του ΕΛΑΣ Χαλκιδικής. Στη διάρκεια μιας μάχης μάλιστα τραυματίστηκε σοβαρά και έμεινε ανάπηρος στα δυο χέρια. Πέρασε, αλύγιστος, δεκαέξι χρόνια από τη ζωή του σε φυλακές και εξορίες. Στην εξορία μυήθηκε στην τέχνη της ξυλογραφίας και με τα ελάχιστα μέσα που είχε στη διάθεσή του άφησε πίσω του έργα - μαρτυρίες της κόλασης των εξόριστων αλλά και του μεγαλείου του αγώνα τους. Επίσης, έχει γράψει πάνω από 25 βιβλία. Οι αγώνες για την κατάργηση της εκμετάλλευσης διαπερνούν το σύνολο του έργου του και δεν παύουν να εμπνέουν στους σύγχρονους αγώνες.


Ιδιαίτερα ενδιαφέρον αναμένεται και το υπόλοιπο πρόγραμμα του χώρου, που έχει επιμεληθεί η Επιτροπή Πολιτισμού του ΚΣ της ΚΝΕ, δίνοντας χώρο στην ερασιτεχνική δημιουργία, σε νέους καλλιτέχνες να παρουσιάσουν τη δουλειά τους.

Η θεατρική ομάδα της ΚΝΕ θα παρουσιάσει το «Παραμύθι χωρίς όνομα», ένα έργο της Π. Δέλτα (1910) σε διασκευή του Ιάκωβου Καμπανέλλη (1958-'59). Με το έργο αυτό, η θεατρική ομάδα της ΚΝΕ επιδιώκει να προβληματίσει τους θεατές για τη σημερινή πραγματικότητα και μέσα απ' την αλληγορία του μύθου το κοινό να βγάλει συμπεράσματα για την ίδια του τη ζωή.

Το έργο του σημαντικού θεατρικού συγγραφέα που άσκησε μεγάλη επιρροή στο σύγχρονο ελληνικό θέατρο είναι ένα κείμενο με έντονο κοινωνικό σχόλιο, που στηλιτεύει την εξουσία και αναμφίβολα βάζει τους θεατές σε σκέψη. Η θεατρική ομάδα της ΚΝΕ, που για τις πρόβες της αξιοποιεί το Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας στην Αθήνα, δουλεύει σταθερά τα τελευταία χρόνια με υλικά της την ανιδιοτελή και συλλογική προσπάθεια, την όρεξη και το κέφι. Σε αυτήν συμμετέχουν φοιτητές, μαθητές, εργαζόμενοι και δίνεται προσοχή στην κάθε λεπτομέρεια, ώστε η δουλειά που θα παρουσιαστεί να είναι όσο γίνεται πιο ολοκληρωμένη, π.χ. στα σκηνικά, στα κουστούμια κ.ά.


Νέοι μουσικοί θα παρουσιάσουν ένα μουσικό αφιέρωμα στον μεγάλο Γερμανό συνθέτη Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν, με αφορμή τη συμπλήρωση 250 χρόνων από τη γέννησή του. Πιο σύγχρονοι ήχοι και μουσικοί αυτοσχεδιασμοί θα ντύσουν την προβολή κινηματογραφικών αποσπασμάτων με αφορμή τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Λένιν. Ενα ξεχωριστό μουσικό αφιέρωμα που θα συνοδεύεται από σπάνια αποσπάσματα του Σοβιετικού κινηματογραφιστή Τζίγκα Βερτόφ, τα οποία ευγενικά παραχώρησε η «New Star». Ακόμα, προετοιμάζεται μουσικό αφιέρωμα στο εργατικό και αντιρατσιστικό τραγούδι των ΗΠΑ με τίτλο «Capitalism means I cannot breathe». Το αφιέρωμα θα περιλαμβάνει γνωστά και άγνωστα αμερικανικά τραγούδια ενάντια στην καταπίεση και τον ρατσισμό.

Τέλος, στον χώρο του Πολιτισμού θα υπάρχει γωνιά με φωτογραφικό υλικό από τις κινητοποιήσεις των καλλιτεχνικών σωματείων το προηγούμενο διάστημα, αλλά και χώρος όπου θα μαζεύονται συμμετοχές για τα μαθήματα και τις δραστηριότητες του Στεκιού Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ στην Αθήνα. Ακόμη, θα λειτουργούν μικρά εργαστήρια (π.χ. για graffiti), όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν συμμετοχές.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του χώρου θα δημοσιευτεί το επόμενο διάστημα.


Αφιερωμένη στα 150 χρόνια από τη γέννηση του Λένιν η κεντρική έκθεση

Η κεντρική έκθεση στο χώρο του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» αποτελεί διαχρονικά την «καρδιά» του, την καθιερωμένη στάση κάθε φίλου και επισκέπτη του. Η φετινή έκθεση θα τιμήσει τον μεγαλύτερο επαναστάτη του 20ού αιώνα, τον Βλάντιμιρ Ιλιτς Ουλιάνοφ, τον Λένιν, με αφορμή την επέτειο από τη γέννησή του.

Ηδη έχει στηθεί ομάδα που δουλεύει για την Εκθεση. Μέλη της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ, συνεργάτες, μαζί με γραφίστες και αρχιτέκτονες μαζεύουν υλικό, σχεδιάζουν την έκθεση, ψάχνοντας να βρουν τον καλύτερο τρόπο και τη μορφή, για να αποδώσουν όλα τα παραπάνω.

Μέσα από σύγχρονες μορφές, κείμενα του ίδιου, εικόνες αλλά και υλικό από το Αρχείο του Κόμματος, θα φωτιστεί το έργο του Λένιν και των μπολσεβίκων, που δίκαια πήρε τη θέση του στην Ιστορία του παγκόσμιου εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος. Θα επιδιωχθεί να αναδειχθεί το ολοζώντανο και επίκαιρο έργο του, που αποτελεί οδηγό για τη δράση του Κόμματος στις σύγχρονες συνθήκες.

Θα γίνει παράλληλα προσπάθεια να δοθούν απαντήσεις σε νέους που σήμερα προβληματίζονται για τα αδιέξοδα που συναντάνε στη ζωή τους, για το ποιος μπαίνει σήμερα εμπόδιο στην ικανοποίηση των ονείρων τους και των αναγκών τους. Μέσα από την έκθεση θα φωτιστεί γιατί σήμερα ενώ ζούμε στην ψηφιακή εποχή, ενώ ρομπότ εντάσσονται στην παραγωγή και προχωρά ταχύτατα η αυτοματοποίησή της, συνεχίζουν να μαστίζουν η ανεργία, η φτώχεια, οι ελαστικές σχέσεις απασχόλησης και εργασίας, η καταστροφή του περιβάλλοντος.

Η έκθεση μπορεί να προβληματίσει τους νέους που αναρωτιούνται αν αυτή η κατάσταση είναι μονόδρομος, που έχουν ερωτήματα για το πώς θα είναι η κοινωνία που προτείνει το ΚΚΕ, πώς θα πραγματοποιηθεί και γιατί είναι απαραίτητη η επανάσταση. Να γνωρίσουν ότι στην Ιστορία της ανθρωπότητας υπήρξε μια κοινωνία που κατάργησε την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Ο Λένιν και οι μπολσεβίκοι άνοιξαν τον δρόμο για αυτήν την κοινωνία, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό, έχτισαν την πρώτη προσπάθεια, «άνοιξαν» την εποχή των σοσιαλιστικών επαναστάσεων με το μεγαλύτερο κοσμοϊστορικό γεγονός στον 20ό αιώνα, την Οκτωβριανή Επανάσταση.

Παράλληλα θα αναδειχτεί το θεωρητικό έργο του Λένιν, ο οποίος ανέπτυξε τη φιλοσοφία, την πολιτική οικονομία και τον επιστημονικό κομμουνισμό, δηλαδή τα τρία συστατικά μέρη του μαρξισμού. Εφάρμοσε και ανέπτυξε τη θεωρία για το κράτος, για τη δικτατορία του προλεταριάτου και την οικοδόμηση της νέας κοινωνίας. Συνέβαλε καθοριστικά στη διαμόρφωση της σύγχρονης επαναστατικής πρωτοπορίας, των Κομμουνιστικών Κομμάτων και στην ίδρυση της Κομμουνιστικής Διεθνούς.

Η κληρονομιά του είναι ολοζώντανη και επίκαιρη, οδηγός μελέτης και δράσης στις σημερινές συνθήκες...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ