Ο Ελληνας ΥΠΕΞ μίλησε για «αμυντική τοποθέτηση» της Αιγύπτου
ΑΓΚΥΡΑ - ΜΟΣΧΑ - ΑΘΗΝΑ - ΤΟΜΠΡΟΥΚ.--
Αντιδράσεις προκαλεί η προχτεσινοβραδινή απόφαση του αιγυπτιακού κοινοβουλίου να δώσει στην κυβέρνηση Σίσι «πράσινο φως» για στρατιωτική επιχείρηση στη Λιβύη, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο, στο όνομα της υπεράσπισης της ασφάλειας και σταθερότητας της χώρας, την οποία φυσικά το Κάιρο επικαλείται για να υπερασπιστεί τις δικές του γεωπολιτικές επιδιώξεις και ενώ οι εξελίξεις στη Λιβύη αναδεικνύονται σε βασικό πεδίο αναμέτρησης ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων.
Ο εκπρόσωπος του λιβυκού κοινοβουλίου (που συντάσσεται με τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό του Χαλίφα Χάφταρ και εδρεύει στην ανατολική Λιβύη) Αμπντουλάχ Μπλεχάκ υποστήριξε ότι η απόφαση της αιγυπτιακής Βουλής «έρχεται να υπερασπιστεί την ασφάλεια της Λιβύης, της Αιγύπτου και της περιοχής (όλης) από τις τουρκικές αποικιοκρατικές φιλοδοξίες που αποσκοπούν να σφετεριστούν τον πλούτο της χώρας και να σκορπίσουν χάος, καταστροφή και αστάθεια».
Ικανοποίηση για την απόφαση του Καΐρου εξέφρασε και ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Αμυνας και Εθνικής Ασφάλειας του Συμβουλίου Διαβουλεύσεων του Μπαχρέιν Αμπντουλαζίζ μπιν Αμπντουλά Αλ-Αζμάν, αναφερόμενος στο «δικαίωμα του Καΐρου να διαφυλάξει τα δυτικά του σύνορα από την τρομοκρατία» αλλά και το «αραβικό του καθήκον να διατηρήσει την εδαφική ακεραιότητα στη Λιβύη».
Δηλώσεις έκανε και ο Ελληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας, που αφού υποστήριξε ότι η Αθήνα «επιδιώκει τους στόχους της "Διαδικασίας του Βερολίνου", δηλαδή την επίτευξη ανακωχής, καταρχάς, και ειρήνης μετά στη Λιβύη» εκτίμησε ότι «πρόκειται για απόφαση πρόβλεψης ενδεχόμενης επιθετικής δραστηριότητας άλλων παραγόντων στη Λιβύη... η οποία, κατ' ουσία, συνιστά αμυντική τοποθέτηση της Αιγύπτου...».
Οι νέες γοργές εξελίξεις κινητοποιούν, όπως είναι φυσικό, και τη Ρωσία, της οποίας ο ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι, για «την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, με επίκεντρο την κρίση στη Λιβύη». Σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά, «οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η κατάσταση στη χώρα μπορεί να επιλυθεί μόνο με διαβουλεύσεις που περιλαμβάνουν όλες τις πλευρές, στο πλαίσιο της εφαρμογής των αποφάσεων της Διαδικασίας του Βερολίνου, ενώ στάθηκαν και στη σημασία της "Δήλωσης του Καΐρου της 6ης Ιούνη" (σ.σ. της αιγυπτιακής διπλωματικής πρωτοβουλίας για "ειρήνευση") για την προώθηση των βασικών αρχών της Διαδικασίας του Βερολίνου με στόχο τη διοργάνωση ενός ενδο-λιβυκού διαλόγου χωρίς αποκλεισμούς, για τρόπους οικοδόμησης της μεταπολεμικής τάξης στη Λιβύη πάνω στην ισορροπία των συμφερόντων των τριών ιστορικών περιοχών της χώρας».
Την ίδια στιγμή, τουρκικά ΜΜΕ μετέδιδαν χτες ότι στην Αγκυρα αναμενόταν ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Βερσίνιν, που θα συναντούσε τον Τούρκο ομόλογό του Σεντάτ Ουνάλ, με θέμα - όπως μετέδιδε και η «Χουριέτ» - μια ενδεχόμενη κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη, αλλά και τις εξελίξεις στη Συρία.
Σημειωτέον ότι τη Δευτέρα, ο απεσταλμένος του Ρώσου Προέδρου για τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή Μιχαήλ Μπογκντάνοφ δήλωσε ότι «η Μόσχα θα ενθαρρύνει όλους τους εξωτερικούς παίκτες να συνεισφέρουν σε μια διευθέτηση στη Λιβύη, όπου δεν υπάρχει στρατιωτική λύση». Αναφερόμενος ειδικά στο ρόλο της Τουρκίας, ο Μπογκντάνοφ είπε ότι «θα συνεχίσουμε να παροτρύνουμε την Αγκυρα να επιδράσει εποικοδομητικά στην κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA)».
Τέλος, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλούσι Ακάρ υποδέχτηκε στην Αγκυρα και τον Καταριανό ομόλογό του Χαλίντ Μπιν Μοχάμαντ αλ Ατίγια, τον οποίο ευχαρίστησε «για τη σοβαρή και ουσιαστική υποστήριξη προς τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης (σ.σ. του Φαγέζ αλ Σάρατζ) και τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος σταθερότητας».
Ανακοίνωσε το άνοιγμα τουρκικής πρεσβείας στο Τόγκο
Από το Λομέ, την πρωτεύουσα του Τόγκο, ο Τσαβούσογλου - ο οποίος έγινε ο πρώτος Τούρκος υπουργός που επισκέπτεται τη συγκεκριμένη αφρικανική χώρα - ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει τουρκική πρεσβεία και εξήγησε ότι αντικείμενο της επίσκεψής του είναι η ανάπτυξη των διμερών σχέσεων. Σύμφωνα με εκτενή τουρκικά ρεπορτάζ, πρόκειται συνολικά για την πρώτη περιοδεία Τούρκου ΥΠΕΞ σε αυτές τις χώρες, η οποία καθόλου τυχαία πραγματοποιείται αφού η Αγκυρα έστειλε «ανθρωπιστική βοήθεια» (ιατρικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό κ.λπ.) σε διάφορα αναπτυσσόμενα αφρικανικά κράτη, στοχεύοντας στη διάνοιξη διπλωματικών οδών για την προώθηση των μονοπωλιακών συμφερόντων που εκπροσωπεί. Ο Τσαβούσογλου συνάντησε τον ομόλογό του Ρομπέρτ Ντουσέ, με τον οποίο υπέγραψε συμφωνίες διμερούς συνεργασίας, για τη δημιουργία μηχανισμού πολιτικών διαβουλεύσεων, την κατάργηση της βίζας για ταξίδια μεταξύ των δύο χωρών και τη συνεργασία μεταξύ διπλωματικών ακαδημιών τους. Ο Ντουσέ δήλωσε ότι η χώρα του συμφωνεί με το «όραμα» της κυβέρνησης Ερντογάν για την Αφρική και ανάμεσα σε άλλα εξέφρασε ελπίδα ότι σύντομα οι Τουρκικές Αερογραμμές θα ξεκινήσουν απευθείας πτήσεις με το Λομέ.
Από τη δική του πλευρά ο Τσαβούσογλου τόνισε ότι η κυβέρνηση Ερντογάν θα ενθαρρύνει τουρκικές εταιρείες να «εμπλακούν» στην ανάπτυξη του Τόγκο, εκφράζοντας τις υψηλές προσδοκίες των τουρκικών κατασκευαστικών ομίλων. Ακόμα, ευχαρίστησε την κυβέρνηση του Τόγκο για την «αντιμετώπιση» του δικτύου «Χιζμέτ» (του ισλαμιστή επιχειρηματία Φετ. Γκιουλέν, που φέρεται ως πρωτεργάτης της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία το 2016) και την ταυτόχρονη στήριξη του πολιτιστικού - εκπαιδευτικού ιδρύματος «Maarif», το οποίο η Αγκυρα έστησε για να «αντικαταστήσει» το «Χιζμέτ» και ως εργαλείο προώθησης ευρύτερων γεωπολιτικών σχεδιασμών.
Το Τόγκο αποτελεί πρώην γαλλική αποικία, το 1960 ανεξαρτητοποιήθηκε και σήμερα έχει πληθυσμό λίγο μεγαλύτερο από 7 εκατομμύρια, ενώ συνορεύει με Γκάνα, Μπενίν και Μπουρκίνα Φάσο.
ΛΟΝΔΙΝΟ.--
Τη βρετανική πρωτεύουσα επισκέφτηκε χτες ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, σε μια συγκυρία κατά την οποία η Μεγάλη Βρετανία κλιμακώνει την αντιπαράθεση με την Κίνα.
«Χαιρετίζουμε την είδηση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα απαγορεύσει τις νέες αγορές εξοπλισμού 5G από τη Huawei και θα καταργήσει τον υπάρχοντα εξοπλισμό Huawei από τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών 5G», δήλωσε ο Πομπέο πριν από το ταξίδι του δίνοντας το «στίγμα» των επαφών του στο Λονδίνο.
Εκτός από το ζήτημα της Κίνας, η ατζέντα περιλάμβανε τις διαπραγματεύσεις μιας εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ - Βρετανίας. Οπως μεταδίδεται, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, Πομπέο και Τζόνσον αναφέρθηκαν στη σημασία της «αλληλεπίδρασης» της «δυτικής συμμαχίας» ΗΠΑ, Βρετανίας, Αυστραλίας και Καναδά, ενώ συζήτησαν και για την κατάσταση στο Ιράν. Αργότερα ο Πομπέο συναντήθηκε με τον Βρετανό ομόλογό του, Ντόμινικ Ράαμπ.
Η κινεζική κυβέρνηση δηλώνει ότι θα απαντήσει έντονα στην αναστολή της συνθήκης έκδοσης υπόπτων για το Χονγκ Κονγκ, αλλά και στον αποκλεισμό της «Huawei», και κάλεσε το Ηνωμένο Βασίλειο «να διορθώσει αμέσως τα λάθη του». «Η Κίνα θα κάνει μια ισχυρή αντεπίθεση στις λάθος ενέργειες του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γουάνγκ Γουενμπίν, προσθέτοντας πως οι κινήσεις της Βρετανίας παραβίασαν το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες.
«Η Κίνα καλεί το Ηνωμένο Βασίλειο να εγκαταλείψει τις φαντασιώσεις του για συνεχιζόμενη αποικιακή επιρροή στο Χονγκ Κονγκ και να διορθώσει αμέσως τα λάθη του», κατέληξε.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η βρετανική κυβέρνηση απέρριψε αίτημα της Επιτροπής Πληροφοριών και Ασφαλείας του βρετανικού κοινοβουλίου (ISC) για τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με την πολυσυζητημένη ρωσική ανάμειξη στο δημοψήφισμα για το Brexit.
«Δεν έχουμε στοιχεία για επιτυχή ανάμειξη στο δημοψήφισμα για την ΕΕ», ανακοίνωσε η κυβέρνηση απαντώντας στην έκθεση της Επιτροπής, που έχει παραδοθεί στον Τζόνσον από τον περασμένο Οκτώβρη και δημοσιεύτηκε χτες, αφού ο Βρετανός πρωθυπουργός αρνήθηκε να επιτρέψει τη δημοσίευσή της πριν από τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Δεκέμβρη. «Αναδρομική αξιολόγηση του δημοψηφίσματος για την ΕΕ δεν είναι απαραίτητη», απαντά η κυβέρνηση.
Μία ακόμα ισραηλινή αεροπορική επιδρομή πραγματοποιήθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας στη Συρία, με το μόνιμο πρόσχημα της εξουδετέρωσης της «κακόβουλης επιρροής του Ιράν». Οπως μετέδωσε το συριακό πρακτορείo SANA, «οι αεροπορικές δυνάμεις του ισραηλινού εχθρού εξαπέλυσαν πολλούς πυραύλους από τα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν προς τη νότια Δαμασκό». Προστίθεται ότι «η αντιαεροπορική μας άμυνα ενεργοποιήθηκε και αναχαίτισε τους περισσότερους», καθώς και ότι στην επίθεση «τραυματίστηκαν επτά στρατιώτες» και προκλήθηκαν υλικές ζημιές.
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (πρόσκειται στην αντιπολίτευση κατά του Προέδρου Μπασάρ Αλ Ασαντ) έκανε λόγο για «5 φιλοϊρανούς μαχητές νεκρούς και 11 τραυματίες», όπου συμπεριλαμβάνονται και οι 7 Σύροι στρατιώτες, ενώ σημειώνει ότι στο στόχαστρο βρέθηκαν αποθήκες όπλων και στρατιωτικές εγκαταστάσεις των συριακών δυνάμεων και των ιρανικών πολιτοφυλακών που τις συνδράμουν.