ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Ιούλη 2020
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τροπολογία για την απομάκρυνση των ρυπογόνων βιομηχανιών από Κερατσίνι - Δραπετσώνα

Από τις κινητοποιήσεις σωματείων και φορέων της περιοχής
Από τις κινητοποιήσεις σωματείων και φορέων της περιοχής
Τροπολογία για την άμεση απομάκρυνση των ρυπογόνων βιομηχανικών μονάδων από τα 640 στρέμματα του παραλιακού μετώπου του δήμου Κερατσινίου - Δραπετσώνας, που γεμίζουν με καρκίνο τη ζωή των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, κατέθεσε χτες στη Βουλή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Προβλέπει απαλλοτρίωση της έκτασης υπέρ του δήμου και απόδοση του συνόλου της έκτασης στους δημότες και επισκέπτες της πόλης για δωρεάν πρόσβαση, ενώ οι μοναδικές χρήσεις που θα επιτρέπονται θα σχετίζονται με αναψυχή, πολιτισμό, αθλητισμό, υγεία, εκπαίδευση και πράσινο.

Η τροπολογία κατατέθηκε ως προσθήκη σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο θα συζητηθεί στην Ολομέλεια τη Δευτέρα 27/7.

Οπως αναφέρεται στην Αιτιολογική Εκθεση της τροπολογίας, «το 2002 χαρακτηρίζονται στην περιοχή της Δραπετσώνας διατηρητέα μνημεία τμήμα του συγκροτήματος του εργοστασίου λιπασμάτων, υαλουργείο, ινστιτούτο ερευνών ΔΕΗ - ΚΗΣ, μονάδα αμμωνίας κ.λπ. Επίσης, το 2007 υπήρχε υπόσχεση και δηλώσεις από την τότε κυβέρνηση ότι θα γίνει ανάπλαση της περιοχής, θα μείνει ελεύθερη η παραλία και δεν θα δοθεί καμία άδεια λειτουργίας στα εργοστάσια της πρώην βιομηχανικής περιοχής της Δραπετσώνας».

«Ωστόσο το 2013 η τότε κυβέρνηση ΝΔ -ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζει την περιοχή πόλο υπερτοπικής εμβέλειας του Δυτικού Πειραιά με χρήσεις βιομηχανίας, βιοτεχνίας, υπηρεσιών, μεταποίησης, αναψυχής, πολιτισμού, εκπαίδευσης και κατοικίας. Ετσι, εγκαταστάθηκαν και μπήκαν σε λειτουργία ρυπογόνες βιομηχανίες. Τις επιπτώσεις τις βιώνουμε σήμερα, αφού οι βιομηχανίες που έχουν εγκατασταθεί αποδεδειγμένα μολύνουν την περιοχή.

Συγκεκριμένα:

-- Η δυσοσμία στην περιοχή είναι έντονη και δεν πάει άλλο. Κρατάει χρόνια και οι κάτοικοι φοβούνται όχι μόνο να βγουν έξω από το σπίτι, αλλά στην κυριολεξία να αναπνεύσουν. Στα σχολεία της Δραπετσώνας, τα παιδιά ούτε στο προαύλιο δεν μπορούν να βγουν, ούτε μάθημα γυμναστικής να κάνουν. Οι γειτονιές συχνά θυμίζουν θάλαμο αερίων, κάνοντας την κατάσταση αφόρητη και τη ζωή απελπιστική, με μαζικά συμπτώματα δύσπνοιας, τσούξιμο στα μάτια, και άλλα, που δεν φαίνονται, μακροσκοπικά.

-- Αυτό επιβεβαιώνουν τα παραδοτέα υπομνήματα του "Δημόκριτου". Από τη μία με το βενζόλιο, που είναι "εκτός ορίων" κάποιες μέρες - ειδικά τους ζεστούς μήνες - αλλά και που όταν βρίσκεται εντός ορίων δεν παύει να είναι καρκινογόνο, και τις θειούχες πτητικές ουσίες από την άλλη, που είναι αυξημένες και τις εισπνέουν καθημερινά οι κάτοικοι, φωτογραφίζονται ουσιαστικά οι ρυπογόνες βιομηχανίες».

Με την τροπολογία, η οποία ανταποκρίνεται στα αιτήματα των εργατικών - λαϊκών οικογενειών της περιοχής, που βρίσκονται σε συνεχείς αγωνιστικές κινητοποιήσεις, το ΚΚΕ απαιτεί την άμεση μετεγκατάσταση των ρυπογόνων βιομηχανιών, ενώ σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους σε αυτές απαιτεί «να εξασφαλιστούν το σύνολο των εργασιακών, μισθολογικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους».

Το άρθρο της τροπολογίας - προσθήκης

«Στο παραλιακό μέτωπο του δήμου Κερατσινίου - Δραπετσώνας, συνολικής έκτασης εξακοσίων σαράντα στρεμμάτων, όπως η περιοχή αυτή φαίνεται σε χάρτη Π-1 της περιοχής σε κλίμακα 1: 10.000, απαγορεύονται κάθε είδους δραστηριότητες και ιδίως βιομηχανικές, οι οποίες προκαλούν ρύπανση στην περιοχή και προβλήματα υγείας στους κατοίκους λόγω της λειτουργίας τους. Οι όποιες σχετικές άδειες λειτουργίας εγκαταστάσεων και επιχειρήσεων που η δραστηριότητά τους προκαλεί ρύπανση ανακαλούνται αρμοδίως μέσα σε τρεις μήνες από τη δημοσίευση του παρόντος. Μέσα στο ίδιο πιο πάνω χρονικό διάστημα επιβάλλεται η μετεγκατάσταση των πιο πάνω ρυπογόνων επιχειρήσεων σε περιοχή της Αττικής όπου οι χρήσεις γης είναι συμβατές με τις δραστηριότητές τους. Από τη δημοσίευση του παρόντος και μέχρι την ανάκληση των σχετικών αδειών, επέρχεται υποχρεωτικά διακοπή της λειτουργίας των πιο πάνω δραστηριοτήτων.

Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους σε αυτές τις ρυπογόνες βιομηχανίες, εξασφαλίζεται από το κράτος το σύνολο των εργασιακών, μισθολογικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους.

Οποιο τμήμα της πιο πάνω έκτασης δεν ανήκει στον δήμο Κερατσινίου - Δραπετσώνας απαλλοτριώνεται υποχρεωτικά υπέρ του ως άνω δήμου, χωρίς την καταβολή αποζημίωσης.

Το σύνολο της πιο πάνω έκτασης, με τις πιο πάνω επιτρεπόμενες χρήσεις, παραχωρείται από τον δήμο Κερατσινίου - Δραπετσώνας προς δωρεάν χρήση στους δημότες και επισκέπτες της περιοχής.

Για τα χρηματικά ποσά που απαιτούνται για την ανάπλαση της περιοχής και τη συντήρηση των υποδομών που θα κατασκευαστούν, ο δήμος Κερατσινίου - Δραπετσώνας δικαιούται ισόποση ετήσια επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Κάθε αντίθετη διάταξη νόμου ή κανονιστικής πράξης προς την παρούσα, καταργείται».

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΑΤΡΑΣ
Στηρίζει με συνέπεια τον αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά

Σε νέα σειρά παρεμβάσεων και αποφάσεων υπέρ του αγώνα εργαζομένων για μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου προχώρησε ο δήμος Πάτρας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος του Κοινωνικού Οργανισμού του δήμου Πάτρας (ΚΟΔΗΠ), Θόδωρος Τουλγαρίδης, παρέδωσε έγγραφη κατάθεση στο Δικαστήριο υπέρ των δύο εργαζομένων που είχαν προσφύγει σε αυτό, ζητώντας τη μετατροπή των συμβάσεών τους από ορισμένου σε αορίστου χρόνου.

Στην έγγραφη κατάθεση, καθώς δεν επετράπη η «διά ζώσης» μαρτυρία, μεταξύ άλλων αναφέρει πως «με την πολυετή εργασία τους ήσαν έμπειρες και απαραίτητες στην υπηρεσία και ελλείψει μόνιμου προσωπικού τις χρειαζόμασταν. Αυτά συνέβησαν παρά το ότι οι συμβάσεις τους ήσαν ανεξαρτήτων υπηρεσιών. Πιστεύω ότι είναι δίκαιο και αυτές οι εργαζόμενες να μονιμοποιηθούν, όπως και όσοι εργάζονται με ελαστικές σχέσεις εργασίας».

Ο Θ. Τουλγαρίδης ενημέρωσε σχετικά το ΔΣ του ΚΟΔΗΠ, παίρνοντας την έγκριση από όλες τις παρατάξεις εκτός του εκπροσώπου της παράταξης «Πρωτεύουσα Ξανά» με επικεφαλής τον Γρ. Αλεξόπουλο. Σε ανακοίνωσή του ο δήμος Πάτρας σχολιάζει ότι «αποκαλύφθηκε για άλλη μία φορά το προσωπείο της παράταξης του ΚΙΝΑΛ, που κρύβει τη βαθιά περιφρόνησή της για τους εργαζόμενους, εκμεταλλεύεται τις αγωνίες τους προκειμένου να πλήξει τη δημοτική αρχή και να βάλει εμπόδια στο φιλολαϊκό - φιλεργατικό της έργο».

Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση ψηφίστηκε επίσης η μη άσκηση έφεσης κατά των αποφάσεων του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πατρών που αφορούσαν δύο εργαζόμενους ΑμεΑ του ΚΟΔΗΠ, οι οποίοι εργάζονται εδώ και χρόνια μέσω προγραμμάτων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, και οι οποίες αποφάσεις δικαιώνουν τους εργαζόμενους για μετατροπή των συμβάσεών τους από ορισμένου σε αορίστου χρόνου. Τους εργαζόμενους είχε υποστηρίξει ο πρόεδρος του ΚΟΔΗΠ στο Δικαστήριο εκ μέρους της δημοτικής αρχής. Με αυτήν την απόφαση ουσιαστικά οριστικοποιείται η διαδικασία μονιμοποίησης των εργαζομένων, όπως έγινε και σε ανάλογη περίπτωση εργαζόμενου ΑμεΑ του ΚΟΔΗΠ, ο οποίος μονιμοποιήθηκε πέρυσι.

Επιπλέον, με εισήγηση του προέδρου για την υποστήριξη των εργαζομένων συμβασιούχων ορισμένου χρόνου, μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ (αφορούσε εκατό περίπου εργαζόμενους) αποφασίστηκε η στήριξή τους στο Δικαστήριο για τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου.

Απλήρωτοι με ευθύνη της αντιπολίτευσης οι εργαζόμενοι στην «κοινωφελή εργασία»

Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή της η δημοτική αρχή Πάτρας καταγγέλλει ότι με ευθύνη της αντιπολίτευσης έμειναν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι της «κοινωφελούς εργασίας» των 8μηνων του ΟΑΕΔ, οι οποίοι είχαν προσφύγει δικαστικώς και με προσωρινές διαταγές επανήλθαν στην εργασία τους.

Τονίζει συγκεκριμένα πως στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η δημοτική αρχή έφερε προς συζήτηση, με την 3η αναμόρφωση του προϋπολογισμού, το θέμα της πληρωμής των εργαζομένων. Οπως επισημαίνει, όμως, «με ευθύνη των παρατάξεων της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΣΠIΡΑΛ του κ. Νικολόπουλου και του κ. Χρυσανθακόπουλου, δεν έγινε η συζήτηση και η ψήφιση της εν λόγω μισθοδοσίας, παρά τις προσπάθειες της δημοτικής αρχής για να μπορέσουμε να πληρώσουμε έγκαιρα τους εργαζομένους μας».

«Οι εργαζόμενοί μας όμως βγάζουν τα συμπεράσματά τους», τονίζει η ανακοίνωση.

6 κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Eξι είναι τα κρούσματα λοίμωξης του ιού του Δυτικού Νείλου, καθώς σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ την τελευταία βδομάδα καταγράφηκαν τέσσερα νέα κρούσματα. Από τα έξι κρούσματα, τα πέντε παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και το ένα είχε ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα). Τα κρούσματα εντοπίστηκαν στους δήμους Καρδίτσας, Τοπείρου (Ξάνθη), Ηράκλειας (Σέρρες) και Νέστου (Καβάλα).

Να χορηγηθεί άσυλο στον Τζ. Ασλάμ

Συνέντευξη Τύπου με θέμα τη χορήγηση ασύλου στον πρόεδρο της Πακιστανικής Κοινότητας της Ελλάδας, Τζαβέντ Ασλάμ, πραγματοποιήθηκε χτες στην Αθήνα, με την παρουσία εκπροσώπων κομμάτων και φορέων.

Οπως αναφέρθηκε από δικηγόρους που μίλησαν στη συνέντευξη Τύπου, ο Τζ. Ασλάμ ζει στην Ελλάδα εδώ και 25 χρόνια, ωστόσο από το 2005 το Πακιστάν τού έχει στερήσει το διαβατήριο και ζητά την έκδοσή του με διεθνές ένταλμα για υποτιθέμενα αδικήματα. Ο Αρειος Πάγος έχει αποφασίσει να μην εκτελεστεί το ένταλμα, ωστόσο από το 2019 έχει λήξει η άδεια παραμονής του Τζ. Ασλάμ στην Ελλάδα. Οπως επισημάνθηκε, αν γυρίσει στο Πακιστάν θα κινδυνεύσουν ο ίδιος και η οικογένειά του, ωστόσο το αίτημα ασύλου που υπέβαλε απορρίφθηκε στον πρώτο βαθμό και εκκρεμεί η εξέτασή του σε δεύτερο βαθμό τον Αύγουστο.

Τοποθετούμενη στη συνέντευξη Τύπου, η Μαρία Σκορδαλή, στέλεχος του ΚΚΕ, υπογράμμισε πως «έχουμε στηρίξει και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε το δίκαιο αίτημα του προέδρου της Πακιστανικής Κοινότητας για πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα».

Αντίστοιχα, η Χρυσούλα Λαμπούδη, εκ μέρους της Γραμματείας Μεταναστών - Προσφύγων του ΠΑΜΕ, εξέφρασε αλληλεγγύη στην Πακιστανική Κοινότητα και στον Τζ. Ασλάμ. «Για το ΠΑΜΕ και τα συνδικάτα μας η κοινή δράση Ελλήνων και μεταναστών είναι σημαντική και στόχος τον οποίο παλεύουμε», σημείωσε, απέναντι στους αντιμεταναστευτικούς - αντιπροσφυγικούς νόμους των κυβερνήσεων ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, απέναντι στον κοινό αντίπαλο Ελλήνων και ξένων εργατών.

ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟΥ - ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΕΡΟΥ
Καταγγέλλει βιαιοπραγία λιμενικών σε βάρος ΑμεΑ

Βιαιοπραγία από άνδρες του Λιμενικού της Ρόδου σε βάρος ΑμεΑ, επιβάτη του πλοίου της γραμμής Ρόδου - Λέρου στις 17 Ιούλη, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ενωση Ιατρών Κρατικού Θεραπευτηρίου - Νοσοκομείου Λέρου - Κέντρου Υγείας Πάτμου - ΠΠΙ Λειψών και Αγαθονησίου (ΕΙΘΕΛ).

Συγκεκριμένα, η ΕΙΘΕΛ καταγγέλλει ότι «το άτομο με σοβαρή νοητική υστέρηση (αδυναμία επικοινωνίας, αυτοεξυπηρέτησης, κοινωνικών δεξιοτήτων και βαρηκοΐα), κάτοικος Λέρου, βρισκόταν στο πλοίο της γραμμής (ΜΠΛΟΥ ΣΤΑΡ 2) με προορισμό το λιμάνι της Λέρου, συνοδεία της αδελφής του. Στην ολιγόλεπτη απουσία της αδελφής του, οι λιμενικοί επειδή όπως είπαν αντέδρασε στις υποδείξεις τους, του έβαλαν χειροπέδες. Ο ασθενής νοσηλεύτηκε στη χειρουργική κλινική του Νοσοκομείου Λέρου με εκχυμώσεις - μώλωπες στο πρόσωπο, στα χέρια και αιμάτωμα στο τριχωτό της κεφαλής, παρέμεινε νοσηλευόμενος για 48 ώρες».

Η ΕΙΘΕΛ απαιτεί την πλήρη διερεύνηση του περιστατικού και να σταματήσουν άμεσα τέτοιου είδους συμπεριφορές, αναδεικνύοντας και την ευθύνη των κυβερνήσεων για τον πολλαπλασιασμό τους, ενώ τονίζει ότι θα σταθεί «στο πλευρό του ασθενή μας και της οικογένειάς του».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ