ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Ιούλη 2020 - Κυριακή 26 Ιούλη 2020
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΡΙΝΘΙΑ
Κρανίου τόπος οι ορεινοί όγκοι γύρω από τις Κεχριές

  • Επί τρεις μέρες έκαιγε ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά. Περιοδεία του Ν. Παπαναστάση, βουλευτή του ΚΚΕ, στην περιοχή
  • Μεγάλο πύρινο μέτωπο και στην Ηλεία

Από την περιοδεία του Ν. Παπαναστάση
Από την περιοδεία του Ν. Παπαναστάση
Στις εστίες που κατέκαιγαν δασική έκταση σε Χιλιομόδι και Αγ. Ιωάννη, εστίαζαν τις προσπάθειές τους την Παρασκευή το απόγευμα οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούσαν για τρίτη μέρα στην Κορινθία, ενώ η περιοχή της Ανατολικής Κορινθίας κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά που ξεκίνησε από τις Κεχριές και μέχρι την Παρασκευή δεν είχε καταστεί δυνατό να κατασβεστεί, δεν είχε ενεργό μέτωπο αλλά διάσπαρτες εστίες. Αυτό, σε συνδυασμό με τους ανέμους που εξακολουθούσαν να πνέουν στην περιοχή, καθιστούσε δύσκολη την πλήρη κατάσβεσή της για τους 367 πυροσβέστες με 92 οχήματα, 15 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων, υδροφόρων και μηχανημάτων έργου των δήμων και της Περιφέρειας. Από αέρος πραγματοποιούσαν ρίψεις νερού έξι ελικόπτερα, μεταξύ των οποίων και του Στρατού, και τρία αεροσκάφη.

Εξάλλου, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Β. Παπαγεωργίου, κήρυξε σε κατάσταση Εκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας τις κοινότητες Ξυλοκερίζης, Σοφικού, Αθικίων, Γαλατακίου και Αγίου Ιωάννη. Σύμφωνα με τους πρώτους πρόχειρους υπολογισμούς, κάηκαν 33.000 στρέμματα δάσους και καλλιεργειών, κυρίως σταφίδας και ελαιόδεντρων.

Στο σημείο της καταστροφής το ΚΚΕ

Κορινθία

INTIME NEWS

Κορινθία
Από τα Αθίκια Κορινθίας, όπου βρίσκεται ένα από τα δύο βασικά μέτωπα της μεγάλης πυρκαγιάς που κατέκαιγε από την Τετάρτη την περιοχή, ξεκίνησε η περιοδεία στις πληγείσες περιοχές κλιμακίου του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος, Νίκο Παπαναστάση.

Η περιοδεία συνεχίστηκε στο δρόμο προς Ρυτό, σε μια διαδρομή μέσα από το καμένο δάσος, γεμάτη με μικροεστίες. Στη διασταύρωση προς τον Αη Γιάννη, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συναντήθηκε με τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος και ενημερώθηκε για την εξέλιξη της πυρκαγιάς, η οποία ήταν σε ύφεση.

Νωρίτερα ο Ν. Παπαναστάσης ενημερώθηκε από στελέχη της Περιφέρειας για την εξέλιξη της πυρκαγιάς και την πορεία της επιχείρησης για την κατάσβεσή της. Συζήτησε επίσης με πυροσβέστες και άνδρες του Στρατού που έδιναν τη μάχη για τρίτη συνεχόμενη μέρα.

Σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στις μεγάλες ελλείψεις στην Πυροσβεστική και στην απουσία ουσιαστικής πρόληψης με ευθύνη των κυβερνήσεων, ενώ ζήτησε τη γρήγορη καταγραφή των ζημιών και άμεση αποζημίωση στο 100%. Μεταξύ άλλων, θύμισε ότι το ΚΚΕ, πριν αρχίσει η αντιπυρική περίοδος, «είχε πει ότι το Α και Ω της πυρασφάλειας είναι η πρόληψη και δυστυχώς και φέτος δεν υπήρξε πρόληψη. Δηλαδή, να γίνει διάνοιξη δρόμων, να συντηρηθούν και να διανοιχτούν αντιπυρικές ζώνες, να γίνει καθαρισμός της καύσιμης ύλης. Αυτό δεν ήταν δυνατόν να γίνει με τα κονδύλια που διατέθηκαν. Για 365 δήμους φέτος διατέθηκαν 18,5 - 19 εκατομμύρια ευρώ και στην Πυροσβεστική, που έχει την ευθύνη του 65% του ελληνικού χερσαίου εδάφους, διατέθηκαν μόνο 4,5 εκατομμύρια ευρώ για αυτές τις προσλήψεις. Δεν είναι ούτε καν "ασπιρίνη" στο σημαντικότατο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας τη θερινή περίοδο». Αναφέρθηκε επίσης στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος.

Εξάλλου, σε δηλώσεις του ο Γιάννης Κελάρης, περιφερειακός σύμβουλος Πελοποννήσου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», στάθηκε στην ανάγκη αμέσως μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες καταγραφής και αποζημίωσης των πληγέντων στο 100% των ζημιών που υπέστησαν, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στην έγκαιρη προειδοποίηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για τα ελλιπή μέτρα πυροπροστασίας και τα ελάχιστα κονδύλια που διατίθενται γι' αυτήν.

Μεγάλη φωτιά και στην Ηλεία

Την ίδια ώρα ενισχύονταν οι δυνάμεις στην πυρκαγιά που ξέσπασε στο Γραμματικό Λαντζοΐου του δήμου Πύργου Ηλείας. Εκαιγε δασική έκταση και επεκτάθηκε προς Χελιδόνι (που εκκενώθηκε) και Ηράκλεια, με το μέτωπο να σπάει σε τρία τμήματα. Σημειώνεται ότι οι φλόγες έκαιγαν αναγεννημένο δάσος μετά τις φονικές πυρκαγιές του 2007, καθώς και αγροτικές καλλιέργειες. Το απόγευμα η φωτιά έπαιρνε μεγάλες διαστάσεις, φτάνοντας να απειλεί χωριά της Αρχαίας Ολυμπίας.

Πατριδογνωμόνιο
Πατσαβουριάζειν μετ' ευπρεπείας

Οχι. Δεν είναι η ναυτία του Σαρτρ που αισθάνομαι. Είναι η ναυτία του τσάτρα πάτρα. Σε όλα. Μια ισοπεδωτική πανδημία που δεν έχει αφήσει μισό άνθρωπο αλώβητο, εντός - εκτός χώρας, εντός - εκτός ζωής μου. Είναι μια ολόκληρη προπαγάνδα, μια συστηματική εκπαίδευση, εξατομικευμένη και συνάμα γενική, που θέλει - και προφανώς πέτυχε - να ζουν και να δουλεύουν, να πεθαίνουν και να ξεχνιούνται μιλιούνια άνθρωποι με το δόγμα: Αστα να πάνε, σπρώξτα κάτω από το χαλί, ξέχνα τα, ηρέμησε κι άλλα τέτοια σάπια κλισεδάκια, με ένα στόχο επιβιωτικό, έτσι και τέτοιο, που συνοψίζεται στη διαβόητη φράση «να πάμε παρακάτω». Σε άλλες εκδοχές, δήθεν πιο συντηρητικές, το τσάτρα πάτρα είναι του τύπου να βγει η μέρα, μη σου πω κι η ώρα, κι αύριο «έχει ο Θεός».

Και κάπως έτσι αυτή η ιδεολογία, ενίοτε δηλαδή το πατσαβουριάζειν μετ' ευπρεπείας, έγινε εργαλείο, φονικό όπλο στα χέρια «υπευθύνων». Δεν πα' να ξοδεύονται δισεκατομμύρια εργατοώρες και λεφτά για πλάνα και σχέδια επί βαρύγδουπων κατασκευών, όπως η διαχείριση κρίσεων, ο έλεγχος του θυμού, η θωράκιση του έξω και του μέσα του καθενός, το τσιμέντωμα της εκάστοτε κερκόπορτας. Το τσάτρα πάτρα εγκαταστάθηκε και θριαμβεύει επί ορατών τε και αοράτων ανθρωπίνων σχέσεων, και σε ατομικό και σε συλλογικό επίπεδο. Οπότε ακούω φωτιά και με πιάνει ναυτία. Γιατί χάρη στο τσάτρα πάτρα των... εντυπώσεων, μπορεί να καούν άνθρωποι, να χαθούν κόποι μιας ζωής, να μείνουν ουλές σε κορμιά και ψυχές, επειδή, εκτός των άλλων, στον ιστό του τσάτρα πάτρα μπορεί να χτιστούν καριέρες, ιεραρχικές αναρριχήσεις, γλοιώδεις επιτυχίες, και κυρίως αυτή η κατάχρηση θέσης και εξουσίας, που μες το τσάτρα πάτρα σε κάνει πραγματικά, και όχι ψευδαισθησιακά, τόσο ισχυρό ώστε να αποκτάς δικαίωμα επί της ζωής του άλλου. Είναι η στιγμή που σε κάνει διαβολικά καλό.

Μες στο τσάτρα πάτρα κρύβεται και το τίμημά του. Αλλοι το βαφτίζουν δεύτερη ευκαιρία. Είναι συνήθως αυτοί που την κρατάνε για τον εαυτό τους, άνθρωποι σκατόψυχοι, που δεν βλέπουν πέρα από τη μύτη τους, και καλά διδαγμένοι από το Βυζάντιο, τυφλώνουν τους αντιπάλους τους, κυριολεκτικά, για να μη χάσουν την ευκαιρία τους. Αλλοι συνθλίβονται, βαράνε το κεφάλι τους στον τοίχο που δεν πρόβλεψαν, δεν οργάνωσαν αυτό που 'χαν να κάνουν στη βάρδιά τους, και πάλι τσάτρα πάτρα, λαγουμιάζουν ώσπου να τους τρομάξει το επόμενο μπουμ.

Κορυφαία απόδειξη αυτού του πατσαβουριάσματος είναι οι τίτλοι. Ολοι οι τίτλοι. Απ' αυτούς που μπαίνουν στα άρθρα, στα ρεπορτάζ, στα βιβλία, στις αναρτήσεις, έως τους τίτλους των αξιωμάτων. Διαβάζεις για παράδειγμα «καλύτερος δήμαρχος της Ελλάδας ο Μπέος». Κι από κάτω ένας σύλλογος, σωματείο, ΜΚΟ της περιοχής του του 'δωσε τον τίτλο. Πάρε μια Ελλάδα τσάτρα πάτρα να 'χεις. Ακούς αρχηγός της Πυροσβεστικής. Κι από κάτω, τσάτρα πάτρα, ένα και το αυτό η φωτιά και η φωτιά στα μπατζάκια των από κάτω του. Το τίμημα άμα μπλέξεις την έδρα ως αξίωμα με την έδρα ως ανατομία, τότε όλα γίνονται πρωκτός.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

Δραστηριότητα ΚΟ του ΚΚΕ

Το Σάββατο 25 Ιούλη:

-- Η ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ καλεί σε εκδήλωση με θέμα «Οι εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά και οι θέσεις του ΚΚΕ», στις 8 μ.μ., στο γήπεδο Σούδας. Θα μιλήσει ο Γιάννης Ντουνιαδάκης, υποναύαρχος ε.α., μέλος της Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ για τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας. Θα τηρηθούν όλα τα αναγκαία υγειονομικά μέτρα.

Την Κυριακή 26 Ιούλη:

-- Οι ΚΟ Αιγιαλείας Αχαΐας και το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ καλεί σε εκδήλωση τιμής και μνήμης των θυμάτων της περιόδου 1941-1949, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία της Κουνινάς. Θα μιλήσει ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Αχαΐας.

-- Η ΤΕ Κορινθίας διοργανώνει εκδήλωση, στις 12 μ., στο μνημείο της Στυμφαλίας, για τη «Μάχη της Σοδειάς». Θα μιλήσει ο Νίκος Κουτουμάνος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Σε πολιτική συγκέντρωση της ΚΟ Αστακού, στις 8.30 μ.μ., στο καφενείο Μπουκουβάλα (παραλία Αστακού), θα μιλήσει ο Νίκος Παπαναστάσης, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ.

Δημοσιεύτηκε η Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ

Στη δημοσίευση της Ερώτησης της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για τον νόμο για τις διαδηλώσεις προχώρησαν τελικά οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ευρωκοινοβουλίου στον σχετικό ιστότοπο. Να θυμίσουμε ότι αρχικά είχαν κρίνει πως η Ερώτηση των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ είχε «επιθετική γλώσσα», κάνοντας μάλιστα «συστάσεις» προκειμένου να «μαλακώσουν» οι διατυπώσεις εκείνης της παραγράφου που αποκάλυπτε την άμεση σχέση του νέου νόμου της κυβέρνησης της ΝΔ με την αντιδραστική ευρωενωσιακή στρατηγική «ενάντια στη ριζοσπαστικοποίηση». Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ επέμεινε στο αρχικό κείμενο της Ερώτησης, κατήγγειλε την πρακτική του Ευρωκοινοβουλίου και απαίτησε να γίνει αποδεκτή η Ερώτηση που καταδικάζει το νόμο της κυβέρνησης για τις διαδηλώσεις και τις αποφάσεις της ΕΕ για τη «ριζοσπαστικοποίηση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ