ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Ιούλη 2020
Σελ. /20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΣΧΕΤΙΚΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ
Συνέχεια στην αγωνιστική δράση μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού

Απέναντι στην ανεργία, στην ανασφάλεια, στο χτύπημα μισθών και δικαιωμάτων

Από τη συνέλευση των εργαζομένων στη «Newrest»
Από τη συνέλευση των εργαζομένων στη «Newrest»
Αντιμέτωποι με την ανεργία, την αναστολή συμβάσεων, την εκ περιτροπής εργασία, τις απολύσεις και την πλήρη ανασφάλεια βρίσκονται δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στον Τουρισμό, στον Επισιτισμό, στα αεροδρόμια και σε μια σειρά άμεσα συνδεόμενων κλάδων.

Στην καρδιά του καλοκαιριού η επίθεση της εργοδοσίας κλιμακώνεται πολύμορφα, με το «πράσινο φως» της κυβέρνησης και με εφόδιο το τεράστιο αντεργατικό οπλοστάσιο, με στόχο να φορτωθούν στις πλάτες των εργαζομένων τα «σπασμένα» της κακής φετινής τουριστικής σεζόν.

Στο έδαφος αυτό, τα σωματεία τους συνεχίζουν τις αγωνιστικές τους πρωτοβουλίες βάζοντας σε πρώτο πλάνο τις ανάγκες των εργαζομένων και των οικογενειών τους και την απαίτηση να μην πληρώσουν οι ίδιοι για μια ακόμα φορά την οικονομική κρίση.

Κάθε μέρα στο δρόμο οι εργαζόμενοι στην Κέρκυρα

Σειρά κινητοποιήσεων, που «απλώνεται» σε διαφορετικές περιοχές του νησιού και «αγκαλιάζει» όλες τις ειδικότητες εργαζομένων, οργανώνει το Συνδικάτο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού Κέρκυρας, με σύνθημα «Κάθε μέρα στο δρόμο».

Χτες έγινε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της TUI, στην περιοχή Αλυκές. Η κινητοποίηση αποφασίστηκε σε σύσκεψη που έγινε την Παρασκευή με υπαλλήλους τουριστικών γραφείων, στην οποία ξεχώρισε η συμμετοχή των εργαζομένων από την TUI. Πολλοί εξέφρασαν την αγωνία τους γιατί βρίσκονται ήδη χωρίς εργασία, ενώ οι περισσότεροι δεν θα λάβουν ούτε το πενιχρό τρίμηνο επίδομα ανεργίας. Σε αρκετές περιπτώσεις επίσης βρίσκονται αντιμέτωποι με την πρακτική των εταιρειών να αρνούνται να τους θέσουν σε αναστολή εργασίας για τους μήνες Ιούνη και Ιούλη, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πάρουν τα 534 ευρώ του σχετικού επιδόματος.

Κινητοποίηση στα γραφεία της TUI στην Κέρκυρα
Κινητοποίηση στα γραφεία της TUI στην Κέρκυρα
Το Σάββατο, το Συνδικάτο προχώρησε σε κινητοποίηση στη Λίνια. Η πορεία κατέληξε στο ξενοδοχείο «Sandy» καταγγέλλοντας τις μεθοδεύσεις της επιχείρησης για την υπονόμευση της κλαδικής ΣΣΕ, την εντατικοποίηση και τα πλημμελή μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων. Την Κυριακή έγινε διαμαρτυρία στο Σιδάρι, καταλήγοντας σε ξενοδοχειακή μονάδα όπου η εργοδοσία οφείλει μισθούς και επιδόματα από την περσινή σεζόν.

Χτες το απόγευμα ήταν προγραμματισμένη κινητοποίηση στο Κοντοκάλι, ενάντια στον εργοδοτικό αυταρχισμό, στην παραβίαση του 5ήμερου - 8ωρου και της κλαδικής ΣΣΕ.

Σήμερα, Τρίτη, στις 10 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με εργαζόμενους στον Επισιτισμό που έχουν μείνει εντελώς έξω από κάθε μέτρο στήριξης.

Τέλος, το Συνδικάτο υλοποιεί, παράλληλα με το πρόγραμμα κινητοποιήσεων, καμπάνια εγγραφών και προετοιμάζει τη Γενική Συνέλευσή του που θα γίνει την Πέμπτη 13/8, με θέμα τα επόμενα βήματα στην κατεύθυνση κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων.

Σχεδόν έναν μήνα σε απεργία οι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων της Κρήτης

Εδώ και σχεδόν ένα μήνα συνεχίζουν την απεργία τους οι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων της Κρήτης, με υψηλή συμμετοχή, παρά τις εργοδοτικές πιέσεις και απειλές που κλιμακώνονται καθώς αυξάνεται η τουριστική κίνηση στο νησί.

Μαζική συγκέντρωση αλληλεγγύης για τους απεργούς οδηγούς τουριστικών λεωφορείων στο Ηράκλειο
Μαζική συγκέντρωση αλληλεγγύης για τους απεργούς οδηγούς τουριστικών λεωφορείων στο Ηράκλειο
Με τον αγώνα τους, οι εργαζόμενοι και το Σωματείο Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Κρήτης «Ο Ερμής» δίνουν απάντηση στην άρνηση της εργοδοσίας να υπογράψει εκ νέου την Τοπική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που έληξε στις 30 Ιούνη, παραπέμποντας τους εργαζόμενους στα ψίχουλα της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και στο χτύπημα μιας σειράς δικαιωμάτων και κατακτήσεων.

Στο πλαίσιο της απεργίας, οι οδηγοί οργανώνουν συγκεντρώσεις έξω από το αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης» στο Ηράκλειο.

Το περασμένο Σάββατο, στον ίδιο χώρο, έγινε μαζική συγκέντρωση αλληλεγγύης, στην οποία καλούσε το Εργατικό Κέντρο, υιοθετώντας πρόταση που κατέθεσε στη διοίκησή του η ΔΑΣ.

Εκ μέρους των ταξικών σωματείων, που στέκονται από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των απεργών, χαιρέτισαν ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων, Γιάννης Γωνιανάκης, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Δημήτρης Βουρλιώτης, και ο πρόεδρος της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Δημόκριτος Σαλούστρος, αναδεικνύοντας την ανάγκη να ενισχυθούν η αλληλεγγύη και ο συντονισμένος αγώνας απέναντι στην αντεργατική επίθεση.

Η συγκέντρωση έστειλε μήνυμα αλληλεγγύης στους οδηγούς και τον αγώνα τους, την ίδια στιγμή που η επίθεση των εργοδοτών οξύνεται. Χαρακτηριστική είναι η κατηγορία εργοδοτικής ένωσης ότι η απεργία των οδηγών αποτελεί... «έλλειψη τουριστικής συνείδησης», σε μια προσπάθεια να καλλιεργηθεί ο «κοινωνικός αυτοματισμός» απέναντι στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων.

Αντιμέτωποι με τα σχέδια της εργοδοσίας για μαζικές απολύσεις στη «Newrest»

Σε Γενική Συνέλευση προχώρησε την περασμένη Παρασκευή το Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση «Newrest», με θέμα την αντίδραση στα εργοδοτικά σχέδια για μαζικές απολύσεις.

Η εταιρεία, που έχει ως κύρια δραστηριότητα την παροχή υπηρεσιών κέτερινγκ στα αεροσκάφη, ενώ αναπτύσσει και άλλες δραστηριότητες στον τομέα της μαζικής εστίασης, έχει γνωστοποιήσει την πρόθεσή της να προχωρήσει σε περίπου 300 απολύσεις τον προσεχή Σεπτέμβρη. Συγκεκριμένα, το πογκρόμ απολύσεων αφορά όλους τους εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που αποτελούν σημαντικό μέρος του συνόλου του προσωπικού, ανεξάρτητα από το πότε λήγουν οι συμβάσεις τους. Από την επίθεση δεν γλιτώνουν, όμως, ούτε οι αορίστου χρόνου εργαζόμενοι, καθώς τα πρώτα σχέδια κάνουν λόγο για 50 περίπου απολύσεις και από αυτό το κομμάτι του προσωπικού. Είναι χαρακτηριστικό ότι το «πλάνο» των απολύσεων που κοινοποίησε η εταιρεία στο Σωματείο, στο πλαίσιο της «διαβούλευσης», αφήνει ολόκληρες ειδικότητες χωρίς καθόλου προσωπικό.

Οσο για την «αντιπρόταση» της εταιρείας για τον περιορισμό υποτίθεται του αριθμού των απολύσεων, αυτή προβλέπει... «οικειοθελείς» αποχωρήσεις. Η πρόταση της εταιρείας «δεν έχει σκοπό να μειώσει τις απολύσεις» αλλά στην ουσία προτείνει στους εργαζόμενους «να φύγουν από μόνοι τους», κατήγγειλαν οι εκπρόσωποι του Σωματείου, ενημερώνοντας τους συναδέλφους τους.

Σήμερα, για μεγάλο μέρος των εργαζομένων οι συμβάσεις παραμένουν σε αναστολή, ενώ συνάδελφοί τους που έχουν επιστρέψει καλούνται να δουλέψουν υπερωρίες.

Με απόφαση της συνέλευσης, στην αυριανή τρίτη συνάντηση με την εταιρεία, το Σωματείο θα αντιτείνει τη δική του πρόταση. Εκφράζει συνολικά την αντίθεσή του στις απολύσεις, ενώ ειδικά για τους συμβασιούχους που βρίσκονται πιο εκτεθειμένοι και πρώτοι στο στόχαστρο της εργοδοσίας, διεκδικεί μεταξύ άλλων την αποζημίωση όσων απολυθούν πριν από τη λήξη των συμβάσεών τους για τους μήνες που απομένουν αλλά και την επαναπρόσληψή τους όταν χρειαστεί να γίνουν ξανά προσλήψεις στην εταιρεία. Επίσης, το Σωματείο ζητά την ανανέωση της ΣΣΕ που έληξε στις 30/6.

Τη στήριξη του Συνδικάτου Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής στους εργαζόμενους μετέφερε ο αντιπρόεδρός του, Κώστας Παστός, τονίζοντας πως η δύναμή τους βρίσκεται στην ενότητα και τον αγώνα για να αποκρούσουν την επίθεση, να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά τους.

Συναυλία αλληλεγγύης για τους εποχικούς εργαζόμενους στα Χανιά

Συναυλία αλληλεγγύης για τους εποχικούς εργαζόμενους του Τουρισμού - Επισιτισμού και άλλων κλάδων οργανώνει αύριο Τετάρτη το Σωματείο Εργαζομένων Επισιτισμού Ν. Χανίων, μαζί με το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και το τοπικό παράρτημα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, στις 8.30 μ.μ. στο Θέατρο Ανατολικής Τάφρου.

Η είσοδος στη συναυλία είναι δωρεάν και οι διοργανωτές αντί εισιτηρίου καλούν το λαό της πόλης να δώσει το «παρών» και να προσφέρει τρόφιμα για τους εργαζόμενους που έχουν μείνει χωρίς εισόδημα.

Σήμερα, Τρίτη, τα Σωματεία θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου στις 12 μ. στο Εργατικό Κέντρο σχετικά με την πρωτοβουλία τους.

Διαδικτυακή συνάντηση με συνδικαλιστές από τη Γαλλία

Διαδικτυακή συνάντηση με το Εργατικό Κέντρο Βαλ ντε Μαρν του Παρισιού και εκπροσώπους Σωματείων Εργαζομένων στο αεροδρόμιο Ορλί πραγματοποίησαν την περασμένη Τρίτη το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής και η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων του Αεροδρομίου Αθηνών.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων από τις δύο χώρες αντάλλαξαν χρήσιμες πληροφορίες για την κατάσταση που επικρατεί στα αεροδρόμια, τα προβλήματα των εργαζομένων, καθώς και για την ανάγκη νέων πρωτοβουλιών κοινής δράσης απέναντι στην αντεργατική επίθεση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ