ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Ιούλη 2020
Σελ. /20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κινητοποίηση εργαζομένων στις δομές προσφύγων

«Οχι στις εξώσεις προσφύγων και τις απολύσεις εργαζομένων στα προγράμματα στέγασης!»

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης
Κινητοποίηση στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης πραγματοποίησαν το απόγευμα της Τρίτης εργαζόμενοι που απασχολούνται στις δομές διαχείρισης του Προσφυγικού με αφορμή τις εξώσεις των αναγνωρισμένων προσφύγων από τις δομές στέγασης αλλά και λόγω των αλλαγών στη χρηματοδότηση του προγράμματος «ESTIA», οι οποίες απειλούν το εργασιακό μέλλον εκατοντάδων εργαζομένων στην Κεντρική Μακεδονία αλλά και συνολικά.

Πρόσφατα, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου αποφάσισε την έξοδο όλων των αναγνωρισμένων προσφύγων από τις δομές στέγασης, χωρίς να λαμβάνει υπόψη ακόμη και την ύπαρξη πολύ σοβαρών ιατρικών παθήσεων. Με το απαράδεκτο αυτό μέτρο κόβονται το πρόγραμμα στέγασης, καθώς και το μηνιαίο ποσό ενίσχυσης. Οπως τονίζουν σε αντίστοιχη ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι, «χιλιάδες άνθρωποι με σοβαρές σωματικές και ψυχικές ασθένειες, πυρηνικές ή και μονογονεϊκές οικογένειες με παιδιά, θα πεταχτούν ουσιαστικά στο δρόμο με ορατό τον κίνδυνο εξαθλίωσης».

Παράλληλα, προσθέτουν: «Η κυβέρνηση επικαλείται τη δυνατότητα των προσφύγων να εγγραφούν στο πρόγραμμα "HELIOS" και κατηγορεί τους πρόσφυγες που δεν γράφτηκαν σε αυτό, παρόλο που γνωρίζει ότι για να λάβουν υποστήριξη για στέγαση, θα πρέπει να είναι κάτοχοι ΑΦΜ, τραπεζικού λογαριασμού και συμβολαίου ενοικίου, δηλαδή να αντιμετωπίσουν μια σειρά γραφειοκρατικά εμπόδια, με το επιπλέον εμπόδιο ότι δεν γνωρίζουν τη γλώσσα και τις διαδικασίες». Για τους παραπάνω λόγους, από τους 11.322 πρόσφυγες που είναι εγγεγραμμένοι στο πρόγραμμα «HELIOS», μόνο 2.687 έλαβαν το βοήθημα ενοικίου για ανεξάρτητη διαβίωση, δηλαδή λιγότεροι από το 25%.

Οι εργαζόμενοι με τον αγώνα τους διεκδικούν:

  • Να μην πεταχτεί στο δρόμο κανένας πρόσφυγας που έχει λάβει άσυλο. Την παράταση του προγράμματος στέγασης των προσφύγων σε διαμερίσματα και να βρεθεί άμεσα στέγη, με την αξιοποίηση διαμερισμάτων, κλειστών ξενοδοχείων και κτιρίων που ανήκουν στο Δημόσιο.
  • Την κατάργηση του Κανονισμού «Δουβλίνο ΙΙ» και άμεση παροχή ταξιδιωτικών εγγράφων στους πρόσφυγες ώστε να μεταφερθούν στις χώρες προορισμού τους. Αμεση διευκόλυνση όσων παίρνουν άσυλο για να ταξιδέψουν στις χώρες προορισμού τους.
  • Τη λήψη άμεσων μέτρων από το κράτος για όσους επιθυμούν να παραμείνουν στην Ελλάδα, για την ένταξή τους στην εργασία και την κοινωνία, με την ψυχοκοινωνική υποστήριξη των προσφύγων και των οικογενειών τους, την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και την τοποθέτηση σε θέσεις εργασίας, παίρνοντας υπόψη το επάγγελμα και τις γνώσεις τους.
  • Καμία απόλυση εργαζομένων. Να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας όλων των εργαζομένων στα προγράμματα στέγασης με τη μετάβασή τους στον εκάστοτε νέο φορέα υλοποίησης του ίδιου προγράμματος.
  • Οσες οργανώσεις δεν συνεχίζουν την υλοποίηση του προγράμματος «ESTIA» αλλά υλοποιούν παράλληλα άλλα προγράμματα, να μεταφέρουν τους εργαζόμενους στα ήδη υπάρχοντα προγράμματα.
Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ
Εκανε το Περιφερειακό Συμβούλιο... τηλε-τσίρκο

Ο περιφερειάρχης που πριν από λίγες μέρες φωτογραφιζόταν προκλητικά, αγκαλίτσα σε παραλιακό πάρτι με δεκάδες καλεσμένους του, χαρακτήρισε «ανεύθυνους» όσους ζητούν να γίνονται συνεδριάσεις διά ζώσης και με μέτρα προστασίας!

Απαράδεκτη τακτική ακολουθεί η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, με ευθύνη του περιφερειάρχη Αττικής, Γ. Πατούλη, και αφορά τον τρόπο με τον οποίο συνεχίζουν να διεξάγονται οι συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Πολλές βδομάδες, ακόμα και μήνες, αφότου Δημοτικά αλλά και Περιφερειακά Συμβούλια σε όλη τη χώρα συνεδριάζουν διά ζώσης τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό, η διοίκηση της Περιφέρειας επιμένει σε μια διαδικασία - παρωδία και συνεχίζει να συγκαλεί, μέσω του προεδρείου, συνεδριάσεις με τηλεδιάσκεψη! Επιπλέον, όλο αυτό το διάστημα, εισηγήσεις των θεμάτων έρχονται εκπρόθεσμα, θέματα μεταφέρονται από συνεδρίαση σε συνεδρίαση και συζητιούνται 40 και 45 μέρες μετά... Ετσι, το Περιφερειακό Συμβούλιο έχει μετατραπεί κυριολεκτικά σε ...τηλε-τσίρκο.

Για να κατανοήσει κάποιος τι ακριβώς συμβαίνει το τελευταίο διάστημα, αρκεί να περιγράψουμε το εξής σκηνικό από τη χτεσινή συνεδρίαση.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», που έχουν θέσει θέμα εδώ και καιρό, ζητώντας συνεδριάσεις διά ζώσης με τήρηση όλων των μέτρων ασφαλείας, ανακοίνωσαν πως θα απέχουν από τη διαδικασία ως ελάχιστη ένδειξη διαμαρτυρίας. Για τον ίδιο λόγο απείχαν από τη συνεδρίαση και άλλες πέντε παρατάξεις. Το αποτέλεσμα; Γύρω στις 3.45 ξεκίνησε η συνεδρίαση με 53 παρόντες και 3 παρατάξεις (Πατούλης, Τζήμερος και οι χρυσαυγίτες), που απ' ό,τι φαίνεται πάνε χεράκι χεράκι με την παράταξη της ΝΔ. Η εικόνα του μόνιτορ της τηλεδιάσκεψης έδειχνε ότι 26 από αυτούς ήταν απλά συνδεδεμένοι, αλλά δεν φαίνονταν πουθενά (μαύρες οθόνες), αρκετοί είχαν ανοιχτή την οθόνη αλλά φαινόταν η άδεια καρέκλα τους και τα ...έπιπλα του σπιτιού, ενώ 3 σύμβουλοι ήταν συνδεδεμένοι ενώ οδηγούσαν τα αυτοκίνητά τους...

Και δεν φτάνει μόνο αυτό. Οσοι λιγοστοί ήταν συνδεδεμένοι, έκαναν και πλακίτσα με κουτσομπολιά και διάφορα άλλα (το σχετικό βίντεο είναι στη διάθεση της εφημερίδας), ενώ αφού ολοκληρώθηκε το κους κους, εμφανίστηκε ο Πατούλης. Και τι είπε; Εκανε επίθεση και στη «Λαϊκή Συσπείρωση», κάνοντας λόγο για «ανεύθυνες συμπεριφορές», αναφέρθηκε στην Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στο Σύνταγμα και συμπλήρωσε πως «δεν ξέρουν τι τους γίνεται με τον κορονοϊό»... Μάλιστα εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση, κάνοντας λόγο για «μικροπαραταξικές σκοπιμότητες».

Ο άνθρωπος λοιπόν που πριν μερικές μέρες εμφανίστηκε στο χλιδάτο πάρτι που διοργάνωσαν ο ίδιος και η σύζυγός του, αγκαλίτσα με δεκάδες καλεσμένους φίλους και celebrities σε παραλία της Αττικής, ο άνθρωπος που συμμετείχε σε κοσμική εκδήλωση γενεθλίων και φωτογραφιζόταν χωρίς κανένα μέτρο προστασίας ανάμεσα σε δεκάδες άλλους, ο ένας πάνω στον άλλο, έχει το θράσος να μιλά για προστασία από τον κορονοϊό και «ανεύθυνες συμπεριφορές».

Οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην ανακοίνωσή τους για το θέμα αναφέρουν:

«Σε συνέχεια του από 24/7/2020 Δελτίου Τύπου, στο οποίο θέσαμε σοβαρά ζητήματα για την προετοιμασία και τον τρόπο συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου και δεδομένου ότι η περιφερειακή αρχή και το Προεδρείο του Περιφερειακού Συμβουλίου δεν έλαβαν υπόψη τους καμία από τις παρατηρήσεις μας καθώς κι αυτές του συνόλου σχεδόν των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, προβαίνοντας παρά μόνο στην απόσυρση κάποιων θεμάτων από την ημερήσια διάταξη, σας δηλώνουμε ότι ως ελάχιστη πράξη διαμαρτυρίας θα απέχουμε από την 13η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου καταγγέλλοντας τον τρόπο που επιλέγεται να πραγματοποιηθεί και ζητάμε τη σύγκλησή της με τη φυσική παρουσία των περιφερειακών συμβούλων, λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα υγειονομικής προστασίας, όπως ακριβώς προβλέπεται από τη σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου».

Προθεσμία για την απολογία πήρε η Ρ. Δούρου

Προθεσμία για να απολογηθεί στις 23/9 έλαβε χτες, από τον ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση της τραγωδίας στο Μάτι, η πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου. Η πρώην περιφερειάρχης Αττικής προσήλθε ενώπιον του 6ου τακτικού ανακριτή Αθηνών, Αθανάσιου Μαρνέρη, για την υπόθεση της πύρινης λαίλαπας στην Ανατολική Αττική τον Ιούλη του 2018. Η Ρ. Δούρου είναι μεταξύ των 20 προσώπων που έχουν κληθεί. Την ίδια ώρα, στα χέρια του ανακριτή παραδόθηκε το πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, το οποίο αριθμεί περισσότερες από 300 σελίδες.

Εκρηξη σε γραφεία ναυτιλιακής εταιρείας

Εκρηξη προκλήθηκε χτες σε κτίριο όπου στεγάζονται τα γραφεία ναυτιλιακής εταιρείας στο κέντρο του Πειραιά. Η έκρηξη σημειώθηκε στις 3.50 π.μ. στην οδό Παπαναστασίου, στην Καστέλλα. Η περιοχή αποκλείστηκε από την αστυνομία. Για αρκετή ώρα εξαιτίας του συμβάντος είχε διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Βασιλέως Παύλου, από το ύψος της οδού Καραγεώργη Σερβίας.

Πυρκαγιές σε Πρέβεζα και Αγ. Θεοδώρους

Πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Σκεπαστό Πρέβεζας εκδηλώθηκε χτες λίγο πριν τις 3.30 το μεσημέρι. Στο σημείο για την κατάσβεσή της είχαν κληθεί να επιχειρήσουν 30 πυροσβέστες με 15 οχήματα, τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Τρεις φωτιές στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα χτες λίγα λεπτά μετά τις 5.30 το απόγευμα. Εξαιτίας της κατάστασης, διακόπηκαν τα δρομολόγια του Προαστιακού. Χάρη στην έγκαιρη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, με 15 πυροσβέστες και 6 οχήματα να επιχειρούν επιτόπου, και οι τρεις εστίες τέθηκαν υπό έλεγχο. Λόγω της φωτιάς, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ διέκοψε την ηλεκτροκίνηση και αμαξοστοιχίες ακινητοποιήθηκαν, προσωρινά, στη Μαγούλα και τον Ασπρόπυργο.

Εξάλλου, σύμφωνα με το χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, για σήμερα προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ