ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Ιούλη 2020
Σελ. /20
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Επίκαιρες και αναγκαίες οι προτάσεις του ΚΚΕ για πραγματική ανακούφιση του λαού

Eurokinissi

«Πολιτική σας είναι η ενίσχυση της φορολεηλασίας των λαϊκών στρωμάτων και η επέκταση της φοροαπαλλαγής για το μεγάλο κεφάλαιο», σημείωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση κατά τη χτεσινή του ομιλία στη συζήτηση στη Βουλή. Παράλληλα, υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μειώσει τους φόρους στα διανεμόμενα κέρδη, μια στρατηγική που τώρα επεκτείνει η ΝΔ.

Προειδοποίησε ότι αυτή η πολιτική «θα απογειωθεί το επόμενο διάστημα, στο πλαίσιο και της λειτουργίας του Ταμείου Ανάκαμψης που αποφασίστηκε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ». Γιατί, όπως εξήγησε, η συγκρότησή του «θα συνοδευτεί με ενιαίους φόρους για όλους τους λαούς της Ευρώπης. Είτε ονομάζεται ψηφιακός φόρος, είτε πράσινος φόρος, είτε φόρος covid, είτε όπως αλλιώς σκαρφιστούν να τον ονομάσουν οι φωστήρες των Βρυξελλών, η ουσία παραμένει η ίδια:

Μηχανισμός για νέα μέτρα σφαγής του λαού μέσω του «Ταμείου Ανάκαμψης»

Η μετακύλιση των ζημιών, της νέας κρίσης και των βαρών της στις πλάτες των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

Τι άλλα "δώρα" - εντός πολλών εισαγωγικών - περιέχει αυτό το περίφημο πακέτο του "Ταμείου Ανάκαμψης";

-- Την αποπληρωμή από το λαό των νέων δανείων ύψους 12,5 δισ. ευρώ, που έρχονται να προστεθούν στον ήδη υπέρογκο δανεισμό της Ελλάδας.

-- Την κατεδάφιση όσων ασφαλιστικών δικαιωμάτων είχαν απομείνει, με την προώθηση της ιδιωτικής ασφάλισης και του αμιγώς κεφαλαιοποιητικού συστήματος, που μετατρέπει την επικουρική σύνταξη σε "ατομικό επενδυτικό προϊόν", σύμφωνα και με το σχέδιο της "Επιτροπής Πισσαρίδη", το οποίο θα αποτελέσει τη βάση του ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης.

-- Περιέχει, επίσης, την επέκταση των "ευέλικτων" εργασιακών σχέσεων και της χρηματοδότησης των εργοδοτών, στο όνομα της "στήριξης της απασχόλησης".

-- Την παροχή κινήτρων αύξησης του μεγέθους ορισμένων "βιώσιμων επιχειρήσεων", που θα αυξήσει την πίεση και τα λουκέτα για πολλές μικρές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους.

-- Την επιτάχυνση της εξάλειψης των λιγνιτικών σταθμών, που αυξάνει την ανεργία, ακυρώνει την αξιοποίηση εγχώριων πηγών Ενέργειας και οδηγεί σε σπατάλη Ενέργειας με την αύξηση της χρήσης του εισαγόμενου φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή».

Σε άλλο σημείο και αναφερόμενος στις βαριές συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης, που ήδη πληρώνει ο λαός, υπογράμμισε ότι το παρόν και το μέλλον για όλους τους λαούς της Ευρώπης «προδιαγράφεται μαύρο, αν δεν αντιδράσουν, αν δεν βγουν στο προσκήνιο για να καθορίζουν οι ίδιοι τις εξελίξεις».

Στη συνέχεια, ανέλυσε τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, αναδεικνύοντας ότι εκτός από τα «Ευρωπαϊκά Εξάμηνα», τις «μεταμνημονιακές» δεσμεύσεις και τις εγκρίσεις δόσεων από το Γιούρογκρουπ, εκτός από την εποπτεία της Κομισιόν για τη σωστή απορρόφηση του ΕΣΠΑ, «θα προστεθεί ένας ακόμη μηχανισμός διαρκούς "αξιολόγησης" του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, των αναδιαρθρώσεων που θα υποβάλει τον Οκτώβρη η κυβέρνηση με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης. Κι αυτός θα αποφασίσει αν θα αποδεσμεύονται ή αν θα παγώνουν τα κονδύλια των περιβόητων επιδοτήσεων».

Ανέδειξε ότι ήδη η κυβέρνηση «τρέχει» τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις, αφού αυτές βρίσκονται στην ατζέντα του ΣΕΒ, των τραπεζιτών, ωστόσο «αυτός ο μηχανισμός θα αξιοποιείται και πάλι ως μπαμπούλας απέναντι στο λαό, για να αποδέχεται τα νέα μέτρα σφαγής του».

Σημείωσε ότι είναι αποπροσανατολιστική η αντιπαράθεση που επικεντρώνει στο ύψος του ταμείου ή του πακέτου που αναλογεί στην Ελλάδα και αναδεικνύοντας την ουσία, τόνισε ότι «ωφελημένοι θα είναι πάλι οι μεγάλοι όμιλοι, ειδικά αυτοί που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ψηφιακής και πράσινης οικονομίας». Το ίδιο κάλπικη είναι και η αντιπαράθεση «μεταξύ Βόρειων "φειδωλών" και Νότιων "γαλαντόμων"», σημείωσε, αφού «κανένα από αυτά τα δύο στρατόπεδα κρατών δεν νοιάζεται για τα συμφέροντα των λαών, ούτε καν των δικών τους λαών. Και όσοι είχαν κι έχουν κάνει σημαία τους τη Συμμαχία των χωρών του Νότου, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, ασκώντας μάλιστα μια άσφαιρη κριτική στις αποφάσεις της Συνόδου, προσγειώνονται μάλλον απότομα».

Πρόσθεσε ότι μέσα από αυτές τις εξελίξεις επιβεβαιώνεται το ΚΚΕ, που λέει ότι «η ΕΕ είναι μια αντιδραστική συμμαχία. Οτι αυτά τα κράτη δεν έχουν κοινά συμφέροντα, αντίθετα μεγαλώνει η ψαλίδα ανάμεσα σε μονοπώλια της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας. Οτι οι συμβιβασμοί μεταξύ τους είναι προσωρινοί κι εύθραυστοι, ότι δεν αναιρούν τις μεγάλες τους αντιθέσεις. Αλλά και ότι το μόνιμο θύμα αυτών των συμβιβασμών είναι οι εργαζόμενοι και οι λαοί της Ευρώπης».

Δεν είμαστε μέρος της ευρωΝΑΤΟικής «ομοψυχίας»

Αναφερόμενος στη συνέχεια στα Ελληνοτουρκικά, ανέδειξε ότι η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα έχουν εναποθέσει «τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, την προοπτική της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, στο ΝΑΤΟ, στις ΗΠΑ, στην ΕΕ, στα παζάρια των αστικών τάξεων Ελλάδας - Τουρκίας.

Σε όλους αυτούς, δηλαδή, που έχουν δημιουργήσει τα προβλήματα και έχουν φέρει την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου στα πρόθυρα μιας γενικευμένης ανάφλεξης, με φόντο την καταλήστευση του ενεργειακού πλούτου της περιοχής».

«Δεν σας έχουμε εμπιστοσύνη. Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη σε αυτήν την πολιτική, ούτε είμαστε μέρος της ευρωΝΑΤΟικής "ομοψυχίας" σας. Στο μόνο που έχουμε εμπιστοσύνη είναι στη δυνατότητα και το δικαίωμα του λαού να εγγυηθεί τα σύνορα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, να οικοδομήσει σχέσεις φιλίας κι αλληλεγγύης με τους άλλους λαούς, που θέλουν όλοι να ζήσουν ειρηνικά», υπογράμμισε και έφερε ως παράδειγμα την κοινή ανακοίνωση του ΚΚΕ και του ΚΚ Τουρκίας, ως μια σημαντική συμβολή σε αυτήν την κατεύθυνση.

Οι εργαζόμενοι καταβάλλουν το 90% των κρατικών εσόδων

Αναφερόμενος στο Φορολογικό, ανέδειξε το ταξικό αντιλαϊκό πρόσημο της πολιτικής της κυβέρνησης, αφού προβλέπει «από τη μία, νέες φοροαπαλλαγές για τους εφοπλιστές και το μεγάλο κεφάλαιο γενικότερα. Νέες φοροαπαλλαγές για τα οικονομικά παράσιτα της κοινωνίας, τους μεγαλομετόχους των ομίλων και για όσους "μεταφέρουν φορολογική έδρα στην Ελλάδα".

Και την ίδια στιγμή που ο ελληνικός λαός υποφέρει από τη νέα κρίση, δεν προβλέπετε παρά μόνο μια προσωρινή διευκόλυνση για φέτος, που τελικά απλά μεταθέτει τα βάρη για την επόμενη χρονιά με τη μείωση της προκαταβολής φόρου για κάποιους αυτοαπασχολούμενους μικρούς επιχειρηματίες.

Η πολιτική σας είναι προκλητική, αλλά ακόμα πιο προκλητική είναι η προσπάθειά σας να εμφανίσετε το σχέδιο νόμου σαν να φέρνει φοροαπαλλαγές για το λαό στο σύνολό του.

Και είναι προκλητικό, γιατί την ίδια ώρα που μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι μικροεπιχειρηματίες καταβάλλουν, με άμεσους και έμμεσους φόρους, πάνω απ' το 90% των κρατικών εσόδων και το μεγάλο κεφάλαιο καταβάλλει λιγότερο απ' το 5%, φέρνετε νέες φοροαπαλλαγές για τους εφοπλιστές, για τους μεγαλομετόχους των ομίλων.

Είναι προκλητικό να προσθέσετε και άλλες φοροαπαλλαγές, ειδικά στον τομέα της κρουαζιέρας.

Τι αποδεικνύει το άρθρο 10 του σχεδίου νόμου που φέρνετε; Πως οι περιβόητες επενδύσεις στην κρουαζιέρα θα είναι παντελώς αφορολόγητες και πως ο "κρατικός κορβανάς" δεν θα ωφεληθεί καθόλου.

Εξίσου προκλητικές είναι οι ρυθμίσεις για τη φορολογία των μετοχών και της κινητής περιουσίας γενικότερα. Τι προτείνετε; Με απλά λόγια, πως οι μετοχές των Ελλήνων που είναι "κάτοικοι εξωτερικού" έχουν φοροασυλία.

Μάλιστα, έχετε το θράσος να μιλάτε για "διασφάλιση της φορολογικής βάσης" της χώρας, στο ίδιο σχέδιο νόμου. Αλήθεια, πώς ακριβώς μπορεί να διασφαλιστεί το πού παράγεται το εισόδημα, όταν δεκάδες μεγάλες εταιρείες που παράγουν στην Ελλάδα, έχουν πια φορολογική έδρα στο εξωτερικό;».

Οπως είπε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στόχος της κυβέρνησης είναι να μετατρέψει την Ελλάδα «σε φορολογικό παράδεισο για λίγους, για το μεγάλο κεφάλαιο και το εγχώριο και το διεθνές οικονομικό τζετ σετ σε βάρος των εργαζομένων».

Και αναφερόμενος ειδικά στις ρυθμίσεις - κοροϊδία για τους αυτοαπασχολούμενους, σημείωσε ότι στην πραγματικότητα «έχετε πάρει "δανεικά" απ' τους αυτοαπασχολούμενους και όχι μόνο δεν τα επιστρέφετε στο σύνολό τους, αλλά λέτε απλά πως το αναγκαστικό δάνειο θα είναι λίγο μικρότερο φέτος. (...)

Τα πραγματικά εισοδήματα φέτος είναι μέχρι και 50% μειωμένα και μια προκαταβολή υπολογισμένη με βάση τα περσινά εισοδήματα θα προέκυπτε να είναι σχεδόν διπλάσια απ' τον φόρο που θα προκύψει του χρόνου. Ουσιαστικά, κάνετε την "ανάγκη φιλοτιμία", γιατί οι αυτοαπασχολούμενοι χειμάζονται απ' την κρίση και δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στην κρατική φοροληστεία.

Στην πραγματικότητα, δεν προβλέπεται καμία ουσιαστική φοροελάφρυνση για τα εργατικά - λαϊκά στρώματα που βρίσκονται σε δεινή κατάσταση, λόγω της πολιτικής σας. Της ίδιας πολιτικής που ακολουθούσε και η προηγούμενη κυβέρνηση, και λόγω της κρίσης».

Το πρόγραμμα «Γέφυρα» χρηματοδοτεί τις τράπεζες

Παρακάτω, σχολιάζοντας το πρόγραμμα «Γέφυρα», υπογράμμισε ότι πρόκειται για «προσπάθεια χρηματοδότησης των τραπεζών ώστε να μην δημιουργηθούν νέα "κόκκινα" δάνεια.

Πραγματικός στόχος σας είναι να μπορούν οι τράπεζες να δανειστούν απ' τις ευρωπαϊκές αγορές και να μην αλλοιωθεί περαιτέρω το χαρτοφυλάκιό τους.

Και γι' αυτόν το λόγο, άλλωστε, δεν διστάζετε να αναλάβετε, ως κράτος, ένα κομμάτι των ενήμερων δανείων για φέτος.

Ομως το πρόγραμμά σας πετάει εκτός εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες που δεν εμπίπτουν στα κριτήρια. Και κυρίως, στην ίδια ρότα με όλες τις προηγούμενες ρυθμίσεις, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, στοχεύει στην "κουλτούρα πληρωμών", στο να "στραγγίξει" τα υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά, με οτιδήποτε μπορούν να αποπληρώσουν και να ανοίξει το δρόμο για μαζικούς πλειστηριασμούς».

Οι προτάσεις του ΚΚΕ μπορούν να ανακουφίσουν τα λαϊκά νοικοκυριά

Ο Δ. Κουτσούμπας ολοκλήρωσε την ομιλία του θυμίζοντας την πρόταση νόμου που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ «για την ανακούφιση της λαϊκής οικογένειας από την υπερχρέωση στην Εφορία, στα Ασφαλιστικά Ταμεία, στους ΟΤΑ και στις τράπεζες», προβλέποντας τη δραστική μείωση των χρεών των λαϊκών οικογενειών.

Και εξήγησε ότι «τα μέτρα αυτά είναι επιτακτικά αναγκαία, δεδομένου ότι η μεγάλη πλειοψηφία των λαϊκών νοικοκυριών πνίγεται κυριολεκτικά στα χρέη».

Στην ίδια κατεύθυνση άλλωστε κινούνται και οι τροπολογίες που κατέθεσε το ΚΚΕ για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και του τέλους επιτηδεύματος, με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ να σημειώνει ότι οι διεκδικήσεις αυτές σήμερα «είναι ακόμη πιο επίκαιρες προκειμένου να υπάρχει ουσιαστική ανακούφιση εργαζομένων, λαϊκών οικογενειών, αυτοαπασχολουμένων, ενόψει και των τεράστιων βαρών και συνεπειών που καλούνται να πληρώσουν εξαιτίας της πανδημίας».

«Να είστε σίγουροι ότι θα μας βρείτε στους δρόμους του αγώνα, μαζί με τον ελληνικό λαό, για την υπεράσπιση των συμφερόντων του», σημείωσε ολοκληρώνοντας την ομιλία του.

Ολόκληρη η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Ολόκληρη η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, στη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή θα δημοσιευθεί στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ