ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Πολλά τα ερωτήματα για τη μεγάλη καταστροφή και θρήνος στο λαό

Βομβαρδισμένη πόλη θυμίζει η Βηρυτός μετά τις μεγάλες εκρήξεις της Τρίτης

Copyright 2020 The Associated

Βομβαρδισμένη πόλη θυμίζει η Βηρυτός μετά τις μεγάλες εκρήξεις της Τρίτης
ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε χτες η πρωτεύουσα του Λιβάνου μετά την ισχυρότατη έκρηξη που συγκλόνισε προχτές, Τρίτη 4 Αυγούστου, το λιμάνι της Βηρυτού και προκάλεσε καταστροφές στη μισή πόλη. Το τεράστιο ωστικό κύμα προκάλεσε το θάνατο άνω των 135 ανθρώπων (ανάμεσά τους μία γυναίκα ελληνικής υπηκοότητας), εκατοντάδες αγνοούμενους και εγκλωβισμένους στα συντρίμμια και πάνω από 5.000 τραυματίες (μεταξύ των οποίων πέντε Ελληνες, οι δύο νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση).

Η ισχυρότατη έκρηξη, που έγινε αισθητή σε Ισραήλ και Κύπρο καθώς είχε την ισχύ σεισμού τουλάχιστον 3,5 Ρίχτερ, σημειώθηκε σε μία περίοδο παρατεταμένης οικονομικής κρίσης και πολιτικής αστάθειας όχι μόνο στο Λίβανο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη ο σφοδρός ανταγωνισμός ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, αστικών τάξεων και μονοπωλιακών ομίλων για τους ενεργειακούς πόρους και τους αγωγούς μεταφοράς τους, για σφαίρες γεωστρατηγικής επιρροής. Τα ερωτήματα για τα αίτια και τις συνθήκες της τραγωδίας παραμένουν αναπάντητα καθώς κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει με σιγουριά το ενδεχόμενο δολιοφθοράς (από δυνάμεις εντός και εκτός Λιβάνου) ή ακόμη και το ενδεχόμενο χρόνιας, εγκληματικής αμέλειας.

Τα σωστικά συνεργεία δίνουν τη μάχη τους για επιζώντες στα συντρίμμια των διαλυμένων σαν σε σεισμό κτιρίων

Copyright 2020 The Associated

Τα σωστικά συνεργεία δίνουν τη μάχη τους για επιζώντες στα συντρίμμια των διαλυμένων σαν σε σεισμό κτιρίων
Το δεύτερο ενδεχόμενο «φωτογραφήθηκε» και από τις δηλώσεις του Προέδρου της χώρας, Μισέλ Αούν, και του πρωθυπουργού, Χασάν Ντιάμπ. Οι υποψίες τους επικεντρώνονται στις επισφαλείς συνθήκες φύλαξης 2.750 τόνων νιτρικού αμμωνίου από το 2014 σε αποθήκη του λιμανιού της Βηρυτού! Το υλικό αυτό, που είναι διαδεδομένο λίπασμα, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την παραγωγή εκρηκτικών, είχε βρεθεί το φθινόπωρο του 2013 στο πλοίο «MV Rhosus», με σημαία Παναμά, που είχε αποπλεύσει από το λιμάνι Μπατούμι της Γεωργίας με τελικό προορισμό την Μπιέρα της Μοζαμβίκης αλλά ελλιμενίστηκε στη Βηρυτό λόγω τεχνικού προβλήματος. Για μεγάλο διάστημα ο καπετάνιος και τέσσερα μέλη από το πλήρωμα είχαν μείνει εγκλωβισμένοι στο σκάφος καθώς οι αρχές τους εμπόδιζαν να επαναπατριστούν για να αναγκάσουν την εταιρεία να αναλάβει την ευθύνη ασφαλούς απομάκρυνσης του φορτίου. Κάτι που δεν έγινε ποτέ γιατί η πλοιοκτήτρια εταιρεία δήλωσε πτώχευση και αποποιήθηκε κάθε ευθύνη. Το 2014 αποφασίστηκε η κατάσχεση του φορτίου. Οπως δήλωσε ο Μπάντρι Ντάχερ, γενικός διευθυντής των Τελωνείων του Λιβάνου, στο τηλεοπτικό δίκτυο LBCI, η υπηρεσία του είχε στείλει έξι έγγραφα στο δικαστικό σώμα προειδοποιώντας ότι το υλικό συνιστούσε απειλή. Την πιθανότητα εγκληματικής αμέλειας ανέφερε άλλος αξιωματούχος στο πρακτορείο «Ρόιτερς» τονίζοντας πως το θέμα ασφαλούς αποθήκευσης του νιτρικού αμμωνίου είχε τεθεί σε πολλές επιτροπές και δικαστές και «δεν έγινε τίποτα».

Είναι επίσης ενδεικτική η απόφαση, χτες το απόγευμα, του υπουργικού συμβουλίου του Λιβάνου με την οποία τέθηκαν άμεσα σε κατ' οίκον περιορισμό όλοι οι αξιωματούχοι του λιμανιού της Βηρυτού, που επέβλεπαν την αποθήκευση και ασφάλεια από το 2014. Τη φύλαξη των αρμόδιων αξιωματούχων ανέλαβε ο στρατός.

Οι αντιδράσεις στο Ισραήλ

Χτες βράδυ, το υπουργείο Εσωτερικών του Λιβάνου διέψευσε ως «ψευδείς και ανυπόστατες» φήμες που ενέπλεκαν στην υπόθεση των εκρήξεων ισραηλινό αεροσκάφος. Είχαν προηγηθεί από το πρωί ανάλογες, επίμονες διαψεύσεις Ισραηλινών αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Εξωτερικών, Γκάμπι Ασκενάζι. Ο Ασκενάζι, μιλώντας στο Κανάλι 12, αρνήθηκε πως το Ισραήλ είχε οποιαδήποτε ανάμειξη στις εκρήξεις στη Βηρυτό προσθέτοντας: «Δεν βλέπω κανένα λόγο να μην πιστέψω τις αναφορές πως ήταν δυστύχημα». Σε μία πρότερη προσπάθεια διασκέδασης εντυπώσεων και πιθανής προσέγγισης με το Λίβανο (με την προσμονή επίλυσης διμερών συνοριακών διαφορών κοντά σε κοιτάσματα υδρογονανθράκων...) ο αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης και υπουργός Αμυνας, Μπένι Γκαντς, είχε σπεύσει να προσφέρει «ανθρωπιστική και ιατρική βοήθεια» στο Λίβανο.

Κλιμάκιο της ΕΜΑΚ στη Βηρυτό

Στη Βηρυτό έχει μεταβεί ομάδα 12 πυροσβεστών της ΕΜΑΚ (Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών) με ένα διασωστικό σκύλο για να συνδράμουν τις έρευνες για την ανεύρεση επιζώντων. Ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στο δοκιμαζόμενο λαό του Λιβάνου και δήλωσε ότι «εκτός από την αποστολή κλιμακίου της ΕΜΑΚ, είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε με πρόσθετο ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό».

Μια ενδιαφέρουσα πλευρά που αναδεικνύει για άλλη μια φορά την ανάγκη να επιστρέψουν όλες οι στρατιωτικές αποστολές από τις επιχειρήσεις στο εξωτερικό είναι και η περίπτωση της ελληνικής φρεγάτας «ΚΑΝΑΡΗΣ», που επιχειρεί στην περιοχή όντας ενταγμένη στην UNIFIL (επιχείρηση με «καπέλο» ΟΗΕ για την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων στο Λίβανο). Το συγκεκριμένο πλοίο δεν έδενε στη Βηρυτό αλλά στη Λεμεσό της Κύπρου, καθώς είχε κριθεί ότι το «επίπεδο ασφαλείας στην πόλη είχε μειωθεί επικίνδυνα», όπως και λόγω της πανδημίας. Στρατιωτικά στελέχη από άλλες χώρες (συγκεκριμένα 21 κυανόκρανοι από το Μπανγκλαντές) που βρέθηκαν στην περιοχή του λιμανιού συγκαταλέγονται ανάμεσα στους τραυματίες.

Βοήθεια από δεκάδες χώρες

Κύπρος, Ιορδανία, Αίγυπτος, Τουρκία, Ιράν και Κατάρ αλλά και ΗΠΑ, Ρωσία, χώρες της ΕΕ ήταν από αυτές που έσπευσαν να προσφέρουν βοήθεια στέλνοντας κινητές νοσοκομειακές μονάδες, συνεργεία διάσωσης, μεταγωγικά ή αστυνομικά ελικόπτερα. Ο πρώτος ηγέτης ωστόσο που επέλεξε να αξιοποιήσει την παρούσα κρίση εμπράκτως και με φυσική παρουσία στον Λίβανο ήταν ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος αναμένεται σήμερα στη Βηρυτό, όπου θα έχει εκτενείς συζητήσεις με την πολιτική ηγεσία του Λιβάνου για οικονομική βοήθεια, πέρα από την ανθρωπιστική.

Μέσα στις δηλώσεις ξένων ηγετών που ξεχώρισαν ήταν αυτές του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος μίλησε για «τρομερή επίθεση» επικαλούμενος ενημέρωση που είχε «με τους σπουδαίους στρατηγούς μας».

Ο Ζοζέπ Μπορέλ, επικεφαλής της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Λιβανέζο νέο υπουργό Εξωτερικών, Σαρμπέλ Γουέμπε, του διαβίβασε «τα πιο ειλικρινή συλλυπητήρια».

ΛΙΒΑΝΕΖΙΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ
Κάλεσμα για στήριξη των οικογενειών των θυμάτων και εθελοντική προσφορά

Το Λιβανέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα από την πρώτη στιγμή εξέφρασε την οδύνη του και τη συμπαράστασή του στα πολυάριθμα θύματα των φονικών εκρήξεων στη Βηρυτό και ζήτησε μια άμεση διαφανή έρευνα για την αποκάλυψη των υπευθύνων.

Στη σχετική ανακοίνωση του κόμματος σημειώνεται: «Καλούμε τα μέλη και τους φίλους του κόμματος να συμπαρασταθούμε στις οικογένειες των θυμάτων και ταυτόχρονα να δώσουμε αίμα σε κλινικές του Ερυθρού Σταυρού, νοσοκομεία, κοινωνικά ιδρύματα και ιδρύματα παροχής βοήθειας και όπου χρειάζεται. Επίσης, να είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε όλα τα καθήκοντα εθελοντικής εργασίας και κοινωνικής βοήθειας που απαιτούνται από όλους μας, λαμβάνοντας υπόψη τις διαδικασίες προφύλαξης (μάσκα) λόγω της πανδημίας».

Επίσης, κήρυξε τη χτεσινή μέρα, 5 Αυγούστου, μέρα ανθρωπιστικής αλληλεγγύης προς τους πληγέντες και κοινωνικής αλληλεγγύης προς τους συμπατριώτες και διαθέτει όλους τους διαθέσιμους πόρους για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της καταστροφής, ζητώντας να αποκαλυφθούν η αλήθεια για το συμβάν και οι υπεύθυνοι.

Μηνύματα συμπαράστασης στον λαό του Λιβάνου

Μήνυμα συμπαράστασης στους εργαζόμενους και τον λαό του Λιβάνου στέλνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Το ΠΑΜΕ από την πρώτη στιγμή βρίσκεται σε επικοινωνία με συνδικάτα του Λιβάνου και την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία, μεταφέροντας τη στήριξη και αλληλεγγύη των ταξικών συνδικάτων της Ελλάδας. «Απαιτείται άμεση και χωρίς παρεμβάσεις διαλεύκανση των αιτιών», τονίζει και εκφράσει τη συμπαράστασή του στα συνδικάτα, στους εργαζόμενους και τον λαό του Λιβάνου.

Μήνυμα αλληλεγγύης στον λαό και τις γυναίκες του Λιβάνου στέλνει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας. Στο μήνυμα που απευθύνει στον Λιβανέζικο Σύνδεσμο για τα Δικαιώματα των Γυναικών, οργάνωση - μέλος της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Γυναικών, η ΟΓΕ σημειώνει: «Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές οι σκέψεις μας είναι μαζί σας, με όλες τις γυναίκες και τις οικογένειες που υποφέρουν από τα αποτελέσματα της τραγικής έκρηξης. Αυτή η τρομερή καταστροφή συμβαίνει την ίδια στιγμή που οξύνονται οι ανταγωνισμοί στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο και θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο όλους τους λαούς αυτής της περιοχής».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Σοβαρά ερωτηματικά για ένα συμβάν σε περιοχή που «μυρίζει μπαρούτι»

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις πολύνεκρες εκρήξεις στη Βηρυτό

Στην ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Το ΚΚΕ εκφράζει τη βαθιά του οδύνη και την αλληλεγγύη του στο λαό του Λιβάνου, για τα θύματα των εκρήξεων στη Βηρυτό.

Το συνταρακτικό αυτό συμβάν έρχεται σε μια περίοδο που οι εξελίξεις στην περιοχή της Ανατ. Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής μυρίζουν μπαρούτι, εξαιτίας των σφοδρών ανταγωνισμών, ως εκ τούτου δεν μπορεί παρά να γεννούνται σοβαρά ερωτηματικά για τις πραγματικές αιτίες.

Γι' αυτόν το λόγο είναι επιτακτικά αναγκαίο να δοθούν σαφείς απαντήσεις για τις αιτίες και τους υπεύθυνους του τραγικού αυτού γεγονότος, που στοίχισε στο βασανισμένο λαό του Λιβάνου δεκάδες νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες».

  • Επίσης, σε μήνυμά του το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ προς την ΚΕ του Λιβανέζικου ΚΚ σημειώνει: «Αγαπητοί σύντροφοι, εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στο λαό του Λιβάνου για τα θύματα της καταστροφικής και πολύνεκρης έκρηξης στη Βηρυτό και τη διεθνιστική μας αλληλεγγύη στο Λιβανέζικο ΚΚ».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ