ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Αυγούστου 2020 - Κυριακή 16 Αυγούστου 2020
Σελ. /32
Προδιαγεγραμμένη καταστροφή...

Το ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει έγκαιρα και επανειλημμένα για τους παράγοντες που οδήγησαν στην κόλαση της περασμένης Κυριακής

Τα τελευταία χρόνια οι καταστροφές στην Εύβοια είναι αλλεπάλληλες. Το ίδιο και οι παρεμβάσεις του Κόμματος, που επιτακτικά ζητούσε να παρθούν μέτρα για την αντιπλημμυρική θωράκιση και προστασία. Παραθέτουμε ενδεικτικά ορισμένες από αυτές, που αποκαλύπτουν ότι αυτό που έγινε τα ξημερώματα της Κυριακής 9 Αυγούστου ήταν ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα, σε βάρος του λαού της περιοχής, από ένα κράτος και μια πολιτική που συνθλίβει τις λαϊκές ανάγκες στη μέγκενη του «κόστους - οφέλους» για το κεφάλαιο.

Η τελευταία προειδοποίηση

Μόλις στις αρχές του περασμένου Απρίλη, το ΚΚΕ είχε καταθέσει Ερώτηση στη Βουλή με αφορμή την καταστροφική πλημμύρα που προκάλεσε μεγάλες ζημιές σε Κύμη, Αλιβέρι, Μαντούδι, Λίμνη και Αγία Αννα.

Στην Ερώτηση το ΚΚΕ σημείωνε: «Η κακοκαιρία που έπληξε πρόσφατα την Εύβοια αποκάλυψε για άλλη μια φορά τις ελλείψεις υποδομών, αντιπλημμυρικών και αποστραγγιστικών έργων, τις ευθύνες όλων των κυβερνήσεων και της σημερινής, τις ευθύνες της Τοπικής Διοίκησης (...) Οι ελλείψεις αυτές, σε περίοδο γενικότερης επιφυλακής γύρω από τα θέματα υγείας, γίνονται ακόμη πιο επικίνδυνες».

Επιπλέον, αναφερόταν και στις πλημμύρες του Γενάρη του 2020 και πάλι στις ίδιες περιοχές. Και ζητούσε να παρθούν άμεσα μέτρα και να προχωρήσουν τα απαραίτητα έργα.

Ενα χρόνο πριν

ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ 2018. Εύβοια. Κυκλώνας «Ζορμπάς»

Eurokinissi

ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ 2018. Εύβοια. Κυκλώνας «Ζορμπάς»
Ακριβώς ένα χρόνο πριν, και πάλι το ΚΚΕ με Ερώτησή του στη Βουλή έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου με αφορμή την καταστροφική πυρκαγιά της 13ης Αυγούστου 2019 στην περιοχή του δήμου Διρφύων - Μεσσαπίων στο νομό Εύβοιας, που είχε συνέπεια να μετατραπούν περίπου 25.000 στρέμματα σε αποκαΐδια, με αποτέλεσμα μεγάλες καταστροφές σε δασικές εκτάσεις, καλλιέργειες, ζωικό κεφάλαιο και υλικοτεχνικές υποδομές.

Μεταξύ άλλων σημείωνε: «Τα 25.000 περίπου καμένα στρέμματα φέτος (2019) έρχονται να προστεθούν στα 12.000 που κάηκαν στην ίδια περιοχή το 2018, στις συνέπειες που έχουν αφήσει πίσω τους η μεγάλη φωτιά στη Λίμνη το 2016 με άλλα 25.000 στρέμματα που είχαν γίνει στάχτη, οι πλημμύρες στο Μαντούδι το φθινόπωρο του 2018, ο χιονιάς στις αρχές του 2019 στα χωριά του δήμου Διρφύων - Μεσσαπίων. (...) τα αναγκαία έργα προστασίας του λαού χαρακτηρίζονται ως μη επιλέξιμα από την Ευρωπαϊκή Ενωση και μπαίνουν στη ζυγαριά ''κόστους - οφέλους''».

Το ΚΚΕ με την Ερώτηση ζητούσε άμεσα να υπάρξουν μέτρα ώστε να γίνει σχεδιασμός των απαραίτητων δασοτεχνικών - αντιδιαβρωτικών - αντιπλημμυρικών έργων και εξασφάλιση των αναγκαίων πιστώσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτό ακριβώς δηλαδή που δεν έγινε, με τραγικά αποτελέσματα...

Απολύτως τίποτα...

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2019: Χιλιάδες στρέμματα δάσους γίνονται στάχτη στην Κεντρική Εύβοια. Δεν έγιναν ποτέ τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα για την προστασία της περιοχής

Eurokinissi

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2019: Χιλιάδες στρέμματα δάσους γίνονται στάχτη στην Κεντρική Εύβοια. Δεν έγιναν ποτέ τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα για την προστασία της περιοχής
Τον Οκτώβρη του 2019, η ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση με τίτλο: «Σεπτέμβρης 2018 - Σεπτέμβρης 2019... Σαν να μην πέρασε μια μέρα!!!». Αναφέρονταν στις καταστροφικές πλημμύρες από τον «Ζορμπά» το 2018 και τόνιζε: «Είναι φανερό πως στην επόμενη κακοκαιρία, στον χειμώνα που έχουμε μπροστά μας, ο λαός της περιοχής παραμένει περισσότερο ανοχύρωτος από ποτέ. Θα μας μιλάνε πάλι για τα στοιχεία της φύσης που τα έβαλαν μαζί μας! (...) η πλειοψηφία των αιτημάτων των πληγέντων, της επιτροπής πλημμυροπαθών, για τα αρκετά από τα οποία υποσχέθηκαν ότι θα υλοποιηθούν, δεν ικανοποιήθηκαν, παρά ένα μικρό μέρος τους».

Ενα από τα αιτήματα που δεν ικανοποιήθηκε και το έβαζαν από τότε οι κάτοικοι της περιοχής είναι: «Εκβάθυνση και μέριμνα για τα ποτάμια και τους χείμαρρους». Και όπως αναφέρει η ανακοίνωση: «Δεν καταρτίστηκε κανένας σχεδιασμός και μελέτη για ουσιαστικά αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα, φράγματα ανάσχεσης, καθαρισμοί ποταμών και παραποτάμων. Τα αποστραγγιστικά κανάλια των αγροτικών εκτάσεων δεν έχουν αποκατασταθεί πλήρως».

Με αφορμή τη Μάνδρα...

Τον Νοέμβρη του 2017, με αφορμή την καταστροφή με τους νεκρούς της Μάνδρας, και πάλι η Τομεακή Επιτροπή έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου και για την Εύβοια... Σε παρέμβασή της επισήμανε: «Στην Εύβοια υπάρχει τεράστια πείρα. Οι καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 είχαν ως συνέπεια τις καταστροφικές πλημμύρες του 2009 από την υπερχείλιση του Λήλαντα ποταμού. Κι όμως από τότε, όχι μόνο δεν ξεκίνησαν τα αντιπλημμυρικά έργα που χρειάζεται ο νομός, αλλά ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν, δεν δόθηκαν αποζημιώσεις σ' αυτούς που έχασαν το βιος τους. Πρόσφατα, το καλοκαίρι του 2016 είχαμε τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Λίμνη και την Κάρυστο. Και πάλι κανένα ουσιαστικό αντιπλημμυρικό - αντιδιαβρωτικό έργο δεν ξεκίνησε, πέρα από ελάχιστες μικροπαρεμβάσεις. Οπως και με τις καταστροφές στην Κύμη από την έντονη χιονόπτωση του προηγούμενου χειμώνα».

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2020: Το μοιραίο αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής

Eurokinissi

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2020: Το μοιραίο αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής
Πρόσθετε ακόμα ότι: «Διεκδικούμε να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα. Να δρομολογηθούν και να υλοποιηθούν χωρίς καμία καθυστέρηση όλα τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα στον Λήλαντα ποταμό, να γίνουν άμεσα οι επεμβάσεις για τη διευθέτησή του κύρια στα τελευταία χιλιόμετρα και πιο ειδικά κοντά στη θάλασσα που το πλάτος του μειώνεται αισθητά».

Τι πιο τρανή απόδειξη για τους ενόχους του εγκλήματος; Κανείς λοιπόν από την κυβέρνηση και τον κρατικό μηχανισμό δεν μπορεί να λέει ότι δεν γνώριζε. Γνώριζαν αλλά δεν έκαναν απολύτως τίποτα! Τι πιο τρανή απόδειξη για τους ενόχους του εγκλήματος;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ