ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Αυγούστου 2020
Σελ. /20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ
Αποφάσισε «ανοιχτά» μαγαζιά όλες τις Κυριακές στην «παλιά πόλη» της Αθήνας

Από κινητοποίηση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων στις 20 Ιούλη
Από κινητοποίηση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων στις 20 Ιούλη
Τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων σε Πλάκα, Μοναστηράκι και Ακρόπολη όλες τις Κυριακές του έτους προβλέπει απόφαση της Περιφέρειας Αττικής, βάζοντας το δικό της λιθαράκι στην επίθεση στην κυριακάτικη αργία. Συγκεκριμένα, με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα, Γ. Δημόπουλου, τα καταστήματα στο «ιστορικό κέντρο» της Αθήνας θα μπορούν να λειτουργούν και τις 52 Κυριακές του έτους, αρχής γενομένης από το Νοέμβρη του 2021.

Η σχετική απόφαση (ΦΕΚ Τεύχος B' 3412/14.08.2020) χαρακτηρίζει την περιοχή της Πλάκας την «παλιά πόλη της Αθήνας», σημειώνει πως «παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του τουρισμού». Αντίστοιχα, τα εμπορικά καταστήματα της περιοχής «στηρίζονται αποκλειστικά στον εισερχόμενο τουρισμό» και η λειτουργία τους «δεν περιορίζεται στις ημέρες της τυπικής λειτουργίας των καταστημάτων».

Η απόφαση του αντιπεριφερειάρχη βασίζεται στους νόμους της ΝΔ (4177/2013) και του ΣΥΡΙΖΑ (4472/2017), που έχουν ανάψει το «πράσινο φως» για τη μετατροπή της Κυριακής σε μία ακόμα εργάσιμη μέρα για τους εμποροϋπαλλήλους, τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες στο Εμπόριο.

Η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων στο λεγόμενο «ιστορικό κέντρο» της Αθήνας, το οποίο περιλαμβάνει μια σειρά από κεντρικούς δρόμους της πόλης, έχει ήδη «απελευθερωθεί» για 32 Κυριακές ετησίως, μεταξύ αυτών για τις Κυριακές από τις αρχές Μάη έως τα τέλη Οκτώβρη. Οι σχετικοί νόμοι δίνουν τη δυνατότητα «με αιτιολογημένη απόφαση του κατά τόπον αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη» να επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και άλλες Κυριακές, «λαμβανομένων υπόψη των τοπικών ιδιαιτεροτήτων που σχετίζονται με την οικονομική δραστηριότητα της περιοχής».

Τους νόμους των κυβερνήσεων και τις αποφάσεις των αντιπεριφερειαρχών έχουν ήδη αξιοποιήσει μεγάλες εμπορικές αλυσίδες για να λειτουργούν τα καταστήματά τους επτά μέρες τη βδομάδα. Για παράδειγμα, η αλυσίδα σούπερ μάρκετ «Lidl» έχει ανοίξει το κατάστημά της στα Ανω Λιόσια, με βάση ανάλογη απόφαση για την περιοχή της Φυλής. Αντίστοιχα, από τις αρχές του έτους η επιχείρηση «Jumbo» έχει προχωρήσει σε κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων της στην Πρέβεζα και στην Πιερία, αξιοποιώντας τη δυνατότητα που δίνουν οι αντεργατικοί νόμοι και οι σχετικές αποφάσεις των αντιπεριφερειαρχών.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Στο κενό η προσπάθεια της Ομοσπονδίας να εμποδίσει τις αρχαιρεσίες

Οι εκλογές ξεκινούν κανονικά αύριο Πέμπτη, με την τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας

Στα δικαστήρια προσέφυγε η πλειοψηφία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) με σκοπό να εμποδίσει τις αρχαιρεσίες του Συνδικάτου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού Κέρκυρας. Σε έναν κλάδο όπου οι εργαζόμενοι βρίσκονται εδώ και μήνες αντιμέτωποι με την επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας, η πλειοψηφία της δευτεροβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης επέλεξε να στραφεί δικαστικά ενάντια σε ένα σωματείο που έχει πρωτοστατήσει στην κινητοποίηση και διεκδίκηση για τις θέσεις εργασίας, τη διασφάλιση του εισοδήματος, την υπεράσπιση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα της Ομοσπονδίας και οι εκλογές του Συνδικάτου θα ξεκινήσουν αύριο Πέμπτη, όπως είχαν προγραμματιστεί.

Σήμερα, στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο, το Συνδικάτο θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου ενημερώνοντας για τις πρόσφατες εξελίξεις, για την κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι και για τις πρωτοβουλίες με τις οποίες συνεχίζει την πλούσια δράση του. Παράλληλα με τις εκλογές για την ανάδειξη των νέων του οργάνων, το Συνδικάτο προετοιμάζει την απεργία που έχει προκηρύξει για την Παρασκευή 4 Σεπτέμβρη.

Στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων με την οποία επιδίωξε να βάλει φρένο στις αρχαιρεσίες, η Ομοσπονδία «ανακάτεψε» τις αντιρρήσεις της για το καταστατικό του σωματείου, το οποίο εδώ και πολλούς μήνες έχει τροποποιηθεί με όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες, τις διαφωνίες της για τον τρόπο διεξαγωγής των αρχαιρεσιών, για τις οποίες έχει εκλεγεί εφορευτική επιτροπή από τη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων, μαζί με την ...ανησυχία της για τη μετάδοση του κορονοϊού.

Πρόκειται για προσχήματα που «δεν μπορούν να σταθούν παρά μόνο στα μυαλά όσων θέλουν τους εργαζόμενους μακριά από την οργανωμένη ζωή και δράση, μακριά από τα σωματεία τους, μόνους απέναντι σε κυβέρνηση και εργοδοσία», τονίζει η Πανελλαδική Γραμματεία Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων του ΠΑΜΕ.«Προφανώς την ενόχλησαν οι δεκάδες μαζικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο νησί που οργανώθηκαν από το Συνδικάτο τους εδώ και τρεις μήνες, ο ανυποχώρητος αγώνας τους να μην πληρώσουν με τη ζωή και το εισόδημά τους την κρίση των τουριστικών ομίλων εξαιτίας της πανδημίας», υπογραμμίζει. Οπως υπενθυμίζει, πρόκειται για την ίδια πλειοψηφία που επεδίωξε «να βάλει ταφόπλακα αναστέλλοντας όλες τις κινητοποιήσεις στις περιφερειακές οργανώσεις που ελέγχει» μετά τον Ιούνη, που «εκτέλεσε πότε άγαρμπα και πότε με ...μαεστρία την εντολή των αφεντικών να "αφήσουμε τον τουρισμό ήσυχο"», που «δεν έδωσε και δεν δίνει δεκάρα για την υγεία και τη ζωή των εργαζομένων, αρκεί να μετριαστεί η χασούρα των ξενοδόχων».

Κάνοντας τον απολογισμό των πεπραγμένων της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας, η Πανελλαδική Γραμματεία σχολιάζει πως δίπλα στα «κροκοδείλια δάκρυα για την κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι του κλάδου, τις δήθεν "πολεμικές" ανακοινώσεις και τις ανοιχτές επιστολές που "κατακεραυνώνουν" τον πρωθυπουργό», αυτός περιλαμβάνει τη βρώμικη προσπάθειά της «να παρεμποδίσει τη δράση των Συνδικάτων, να αποτρέψει το δυνάμωμα των σωματείων και τελικά να στηρίξει τη μεγαλοεργοδοσία».

«Οι αρχαιρεσίες των ξενοδοχοϋπαλλήλων θα γίνουν κανονικά. Και θα έχουν άλλον ένα λόγο να δυναμώσουν τον αγώνα τους για να απαλλαγούν από μια πλειοψηφία στην Ομοσπονδία Επισιτισμού - Τουρισμού που αποτελεί μέρος του προβλήματος, αυτού του βάρβαρου εκμεταλλευτικού συστήματος», καταλήγει η Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

Το πρόγραμμα των αρχαιρεσιών

Οι εκλογές αρχίζουν αύριο Πέμπτη, με την τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων για την αποφυγή της μετάδοσης του κορονοϊού. Οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίζουν καθημερινά από τις 11 π.μ. έως τις 7 μ.μ., με αστυνομική ταυτότητα και βιβλιάριο Υγείας, στους εξής χώρους: Αύριο και την Παρασκευή 21/8 στο Εργατικό Κέντρο. Το Σάββατο 22/8 στο Γυμνάσιο Λευκίμμης. Την Κυριακή 23/8 στο Γυμνάσιο Καρουσάδων. Τη Δευτέρα 24/8 στο Εργατικό Κέντρο. Την Τρίτη 25/8 στον Πολιτιστικό Σύλλογο Βραγγανιώτικων. Την Τετάρτη 26/8 στην Αχαράβη (δημαρχείο). Την Πέμπτη 27/8 και την Παρασκευή 28/8 στο Εργατικό Κέντρο.

ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
Συνθήκες εντατικοποίησης και «επιπλήξεις» για τους εργαζόμενους

Τις συνθήκες εντατικοποίησης και τρομοκρατίας, οι οποίες αποτελούν την πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες εργαζόμενοι πίσω από τις διαφημιστικές καμπάνιες των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ, καταγγέλλει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας με αφορμή τις «επιπλήξεις» εργαζομένων στην επιχείρηση «Lidl».

Η συγκεκριμένη αλυσίδα προβάλλεται ως «ο καλύτερος εργοδότης στην Ευρώπη για τρίτη χρονιά», ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται εδώ και μήνες η καμπάνια «LIDL HEROES», με πλήθος διαφημίσεων, ανακοινώσεων και άλλων πρωτοβουλιών για τους «ήρωες» εργαζόμενους. Ομως, «εκεί που το χειροκρότημα σταματά, η εντατικοποίηση χτυπάει κόκκινο, οι απαιτήσεις της εργοδοσίας ξεπερνάνε τα ανθρώπινα όρια, όλο και περισσότερα καταστήματα ανοίγουν 32 Κυριακές, ενώ το τελευταίο διάστημα εντείνεται η τρομοκρατία, με τις κριτικές και τις επιπλήξεις να πέφτουν βροχή», εξηγεί ο Σύλλογος.

«Παρότι "ήρωες", δεν είμαστε καλοί στη δουλειά μας», σχολιάζει το σωματείο και τονίζει ότι οι εργαζόμενοι καλούνται να υπογράψουν την «επίπληξη», η οποία στη συνέχεια μπορεί να αξιοποιηθεί για την απόλυσή τους. Στο στόχαστρο βρίσκονται κατά κύριο λόγο όσοι δουλεύουν πολλά χρόνια, «δηλαδή συνάδελφοι με μεγαλύτερες αποδοχές και θεμελιωμένα δικαιώματα», καθώς και όσοι «σηκώνουν κεφάλι και διεκδικούν καλύτερους όρους δουλειάς». Μάλιστα, πρόσφατα η εργοδοσία έστειλε με εξώδικο σε εργαζόμενο «επίπληξη για ταμειακά λάθη», με το σωματείο να καταγγέλλει ότι τέτοια λάθη είναι ανθρώπινα και γίνονται μέσα στις συνθήκες μεγάλης πίεσης και εντατικοποίησης της δουλειάς «και όχι από δόλο, όπως με απαράδεκτο τρόπο υπονοείται».

Ο Σύλλογος καλεί τους εργαζόμενους να γίνουν μέλη του και να διεκδικήσουν: Να σταματήσουν τώρα οι «κριτικές συζητήσεις» και οι «επιπλήξεις». Μετατροπή όλων των συμβάσεων μερικής απασχόλησης σε πλήρους ωραρίου. Καθορισμό πόστων για όλους τους εργαζόμενους. Μέτρα υγείας και ασφάλειας, μέσα ατομικής προστασίας ανάλογα με το πόστο. Σταθερό ημερήσιο ωράριο εργασίας, μηνιαίο προγραμματισμό ωραρίου, που θα γνωστοποιείται στον εργαζόμενο στην αρχή κάθε μήνα. Καμία απόλυση. Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Στις 27 Αυγούστου η εκδήλωση των Σωματείων

Την εκδήλωση αλληλεγγύης που οργανώνουν τέτοια εποχή κάθε χρόνο προετοιμάζουν τα Σωματεία του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων. Η φετινή εκδήλωση θα γίνει την Πέμπτη 27/8 στην κεντρική πλατεία της πόλης, με τα σωματεία να καλούν τους εργαζόμενους να διατρανώσουν το σύνθημα: «Πληρώσαμε πολλά, δεν θα πληρώσουμε ξανά, να πληρώσουν το κράτος και η εργοδοσία».

Υπενθυμίζοντας πως οι μεγάλες επιχειρήσεις της περιοχής έβγαλαν τα χρόνια της κρίσης κέρδη δεκάδων εκατομμυρίων εφαρμόζοντας όλα τα αντεργατικά μέτρα που τους πρόσφεραν απλόχερα οι κυβερνήσεις, τα Σωματεία και το Εργατικό Κέντρο επισημαίνουν ότι οι εργοδότες αξιοποιούν και πάλι το αντεργατικό οπλοστάσιο, που ενισχύθηκε με τα μέτρα στο όνομα της πανδημίας, για να επιβάλουν μειώσεις μισθών, εκ περιτροπής εργασία, για να έχουν «στον πάγο» ένα μέρος του προσωπικού και να ξεζουμίζουν τους υπόλοιπους στη δουλειά. Στις συνθήκες αυτές καλούν τους εργαζόμενους να δυναμώσουν τα σωματεία τους, να πάρουν μέρος στην εκδήλωση, να ενισχύσουν οικονομικά τη δράση τους μέσα από τη λαχειοφόρο που οργανώνουν.

«Δεν θα υπομείνουμε νέα βάσανα και θυσίες για τα κέρδη των καπιταλιστών. Δυναμώνουμε την οργάνωση, τη συλλογική διεκδίκηση, την αλληλεγγύη», είναι το κάλεσμα που απευθύνουν προετοιμάζοντας την εκδήλωσή τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ