ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Αυγούστου 2020
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση τιμής για τους αλύγιστους της Μακρονήσου
  • Την Κυριακή 6 Σεπτέμβρη η αποκάλυψη του Μνημείου
  • Ολοκληρώνονται οι συμμετοχές ως τις 29 Αυγούστου

«Οι Αγιοι της Μακρονήσου», του Θωμά Μώλου
«Οι Αγιοι της Μακρονήσου», του Θωμά Μώλου
Την Κυριακή 6 Σεπτέμβρη η ΚΕ του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση για την αποκάλυψη του Μνημείου στη Μακρόνησο, τιμώντας τα χιλιάδες μέλη και οπαδούς του ΚΚΕ, τους χιλιάδες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, που εξορίστηκαν σε τούτο το νησί και κράτησαν ψηλά τη σημαία του αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση από τα δεσμά της ταξικής εκμετάλλευσης. Το ηθικό τους μεγαλείο, η ανωτερότητα και ο ηρωισμός που επέδειξαν, η ακλόνητη πίστη τους εμπνέουν μέχρι και σήμερα.

Στην εκδήλωση, η οποία θα γίνει στις 7 μ.μ., θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Θα ακολουθήσει συναυλία με τα έργα του Θάνου Μικρούτσικου «Καντάτα για τη Μακρόνησο» σε ποίηση του Γιάννη Ρίτσου και «Σπουδή σε ποιήματα του Βλαδίμηρου Μαγιακόβσκη». Θα τραγουδήσουν η Ρίτα Αντωνοπούλου και ο Κώστας Θωμαΐδης. Η ενορχήστρωση είναι του Θύμιου Παπαδόπουλου. Οσον αφορά τα ποιήματα της «Καντάτας», όπως σημειώνει ο ίδιος ο Γ. Ρίτσος: «Τα ποιήματα αυτά γράφτηκαν στη Μακρόνησο, τον Αύγουστο και το Σεπτέμβρη του 1949, στο Δ' Τάγμα Πολιτικών Εξορίστων, πριν ακόμα μεταφερθούμε στο Β' Τάγμα, πριν ακόμα ζήσουμε όλη τη φρίκη της Μακρονήσου. Τα χειρόγραφα αυτά έμειναν θαμμένα στο χώμα μέσα σε σφραγισμένα μπουκάλια. Ξεθάφτηκαν τον Ιούλη του 1950».

Από τις εργασίες για την εγκατάσταση του Μνημείου
Από τις εργασίες για την εγκατάσταση του Μνημείου
Το Μνημείο φιλοτέχνησε ο γλύπτης και αναπληρωτής καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Μάρκος Γεωργιλάκης, ύστερα από ανοιχτό πανελλήνιο καλλιτεχνικό διαγωνισμό που προκήρυξε η ΚΕ. Για τον Μάρκο Γεωργιλάκη, ζητούμενο της γλυπτικής του σύνθεσης ήταν η «παρουσία» των εξόριστων στο Μνημείο, αφού δεν μπορεί να αντιληφθεί τη Μακρόνησο χωρίς τους ανθρώπους της, όλους αυτούς που εξορίστηκαν, πόνεσαν και βασανίστηκαν στα χώματά της. «Οι κρατούμενοι της Μακρονήσου υπάρχουν, αφού με τη στάση τους διεμβόλισαν το χρόνο και πήραν τη θέση τους στην Ιστορία. Υπάρχουν στη σκέψη και στη συνείδηση του καθενός μας. Οι σκιές τους ξεπροβάλλουν από το έδαφος της Μακρονήσου και μας περιμένουν, μας υποδέχονται στο χώρο τους και συνδιαλέγονται μαζί μας», σημείωνε ο γλύπτης στην πρόταση που είχε καταθέσει για τη συμμετοχή του στο διαγωνισμό. Η γλυπτική σύνθεση περιλαμβάνει πέντε ανθρώπινες μορφές - σκιές, που ξεπροβάλλουν από τη γη της Μακρονήσου. Οι πέντε αυτές μορφές, καθώς και ο περιβάλλων χώρος όπως θα διαμορφωθεί, αποτελούν μια ενιαία σύνθεση.

Δηλώσεις συμμετοχής μέσω των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ

Η μεταφορά στη Μακρόνησο θα γίνει με πλοίο από το Λαύριο.

Δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται μέσω των Οργανώσεων του Κόμματος και της ΚΝΕ. Οι δηλώσεις συμμετοχής πρέπει να γίνουν μέχρι το Σάββατο 29 Αυγούστου 2020.

Διευκρινίζεται πως θα τηρηθούν αυστηρά όλα τα αναγκαία υγειονομικά πρωτόκολλα.

Οικονομική ενίσχυση για το Μνημείο

Το Μνημείο στη Μακρόνησο, που ολοκληρώνεται τις επόμενες μέρες, στηρίζεται στην οικονομική ενίσχυση από εργαζόμενους, από ανθρώπους καλής θέλησης.

Ηδη η ανταπόκριση στο κάλεσμα για οικονομική στήριξη που έχει απευθύνει η ΚΕ του ΚΚΕ είναι ικανοποιητική, όμως αυτή η προσπάθεια πρέπει να ενταθεί για να καλυφθεί το κόστος, να ξεπεραστούν κάθε είδους δυσκολίες.

Οι προσφορές μπορούν να κατατεθούν στις κατά τόπους Κομματικές Οργανώσεις και στον «Ριζοσπάστη».


«Μαθημένα τα βουνά στα χιόνια»

Συνεχίζονται οι προσφορές - απάντηση στο απαράδεκτο πρόστιμο σε βάρος του Κόμματος

Με συγκέντρωση προσφορών και έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης αλλά και τα δικά τους μηνύματα, Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ, μέλη και φίλοι του Κόμματος συνεχίζουν να δίνουν ηχηρή - μαχητική απάντηση στην απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνησης για την επιβολή προστίμου στο ΚΚΕ, με βάση τον απαράδεκτο και αντιδραστικό νόμο για τα οικονομικά των κομμάτων, που ψήφισαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ (2014) και τον οποίο έκανε ακόμα πιο αντιδραστικό ο ΣΥΡΙΖΑ, με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ.

Θυμίζουμε πως η κυβέρνηση, με βάση το άθλιο νομοθέτημα που αντιμετωπίζει τα κόμματα ως ανώνυμες εταιρείες και με στόχο την παρέμβαση στη δράση και τη λειτουργία του ΚΚΕ, επέβαλε πρόστιμο στο Κόμμα το 4% επί της ετήσιας κρατικής του επιχορήγησης, επειδή όπως έχει ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή δεν δίνει λίστες (με ονοματεπώνυμα, αριθμούς ταυτότητας ή ΑΦΜ) των μελών και φίλων του που το ενισχύουν οικονομικά ακόμα και με ελάχιστα ποσά, των δύο και πέντε ευρώ.

Απέναντι στο πρόστιμο - πρόκληση που επέβαλε η κυβέρνηση της ΝΔ στο ΚΚΕ, Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ συνεχίζουν τη συγκέντρωση οικονομικής ενίσχυσης:

Τα μέλη της Τομεακής Οργάνωσης Πιερίας του ΚΚΕ, οι φίλοι και οπαδοί του, απαντώντας στο απαράδεκτο πρόστιμο που επιβλήθηκε στο Κόμμα με βάση το νόμο για τα οικονομικά των κομμάτων, συγκέντρωσαν και αποδίδουν το ποσό των 200 ευρώ. Οπως σημειώνουν, «είναι γελασμένοι όσοι νομίζουν ότι με διάφορους νόμους σαν κι αυτόν θα βάλουν στο χέρι το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, σε κάθε τους προσπάθεια θα διαπιστώνουν τους δεσμούς που σφυρηλατήθηκαν εδώ και πάνω από 100 χρόνια μεταξύ του ΚΚΕ, της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων της χώρας μας».

«Μαθημένα τα βουνά απ' τα χιόνια. Μαθημένα από περιορισμούς, απαγορεύσεις, διώξεις, φυλακές, εξορίες, ιδιώνυμα, χίλια δυο εμπόδια που έβαζε και βάζει το αστικό κράτος για να περιορίσει, να δυσκολέψει, να πνίξει τη φωνή και τη δράση των κομμουνιστών, γιατί χτυπώντας το ΚΚΕ ξέρει ότι χτυπά την ελπίδα, την προοπτική για μια άλλη κοινωνία, χτυπά τη σάρκα από τη σάρκα της εργατικής τάξης», τονίζει μεταξύ άλλων η Τομεακή Επιτροπή Φθιώτιδας του ΚΚΕ και προσφέρει ως πρώτη δόση το ποσό των 400 ευρώ, «με την πεποίθηση ότι οι δεκάδες ήδη προσφορές από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα γίνουν εκατοντάδες, χιλιάδες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ