ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Αυγούστου 2020
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ
Προσφορές στο κεφάλαιο, ο λογαριασμός στους λαούς

Με εντατικούς ρυθμούς «τρέχουν» οι ενδοκυβερνητικές και άλλες διεργασίες γύρω από τη διαμόρφωση του «εθνικού προγράμματος ανάκαμψης και ανθεκτικότητας» για την περίοδο 2021 - 2023, στη βάση του οποίου αναμένονται οι εκταμιεύσεις από το «Ταμείο Ανάκαμψης» που ετοιμάζει η ΕΕ και προς τους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους. Την ίδια ώρα, σε επίπεδο ΕΕ εντείνονται οι διεργασίες σχετικά με τη συγκρότηση του «Ταμείου Ανάκαμψης», για το οποίο εκκρεμούν η έκδοση των κανονισμών λειτουργίας του, οι σχετικές εγκρίσεις από το Ευρωκοινοβούλιο κ.ά.

Μέχρι τα μέσα Οκτώβρη οι κυβερνήσεις μπορούν να καταθέσουν στην Κομισιόν τα προσχέδια με τα «εθνικά προγράμματα ανάκαμψης και ανθεκτικότητας», ενώ σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται και η κυβέρνηση της ΝΔ, με προοπτική την τελική διαμόρφωση του αντιλαϊκού σχεδιασμού για την επόμενη 3ετία, όπως αυτός θα προκύψει στη συνέχεια, μετά τα σχετικά παζάρια με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και με βάση τις εξελίξεις σχετικά με το βαθμό βύθισης της οικονομικής δραστηριότητας και την εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών.

Τα τελικά σχέδια για την περίοδο 2021 - 2023 αναμένεται να κατατεθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι τον Απρίλη του 2021, ενώ με βάση και τον συμβιβασμό στη Σύνοδο Κορυφής τον Ιούλη, προβλέπεται η δυνατότητα ένταξης κάποιων δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού των προηγούμενων μηνών, που βέβαια συνδέονται με εκταμιεύσεις για την τόνωση του κεφαλαίου στη φάση της κρίσης, εν αναμονή των επόμενων αντιλαϊκών παρεμβάσεων για την προσδοκώμενη φάση της ανάκαμψης.

Σε κάθε περίπτωση, το κεντρικό ζητούμενο είναι η διασφάλιση πρόσθετου «δημοσιονομικού χώρου» για την τόνωση των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, με έμφαση τον διπλασιασμό των κρατικών ενισχύσεων μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και βέβαια σε συνδυασμό με σειρά από άλλες παρεμβάσεις, όπως φοροελαφρύνσεις και απαλλαγές με άξονα την προσέλκυση κερδοφόρων επενδύσεων, αλλά και με παρεμβάσεις για την ενίσχυση της εγχώριας κεφαλαιαγοράς και βέβαια του τραπεζικού συστήματος.

Παράλληλα, στις αρχές Οκτώβρη κατατίθεται στη Βουλή το προσχέδιο κρατικού προϋπολογισμού, η τελική διαμόρφωση του οποίου για το 2021 θα παραμείνει ανοιχτή, με φόντο τα παζάρια που θα εκκινήσουν σε επίπεδο Γιούρογκρουπ αναφορικά με το κατάλληλο ύψος των ελλειμμάτων και της γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής στη διάρκεια της επόμενης χρονιάς. Ενα πρώτο δείγμα αναμένεται να δοθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, που έχει προγραμματιστεί για τις 11 Σεπτέμβρη.

Από τη σκοπιά των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων είναι ενδεικτική η πρόσφατη τριμηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ, σύμφωνα με την οποία «οι πόροι που αναμένεται να γίνουν διαθέσιμοι από την ΕΕ για τα επόμενα χρόνια πρέπει να προγραμματιστεί να χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση της παραγωγικής δομής και αλλαγής του προσανατολισμού της ελληνικής οικονομίας, όχι για εφήμερη ενίσχυση της κατανάλωσης». Οπως χαρακτηριστικά τονίζεται, τα κεφάλαια αυτά «θα πρέπει αφενός να χρησιμοποιηθούν για κατάλληλη υποστήριξη των απαραίτητων υποδομών, αφετέρου για χρηματοδότηση δομικών μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών», δηλαδή στην κατεύθυνση που θα κινηθεί και ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την επόμενη περίοδο...

Παράλληλα, ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μ. Ντράγκι, σε χτεσινή παρέμβασή του, δείχνοντας στην κατεύθυνση αντιλαϊκών παρεμβάσεων αστρονομικού ύψους προκειμένου να στηριχθεί το ευρωπαϊκό κεφάλαιο, τόνισε πως «θα πρέπει να αντλήσουμε έμπνευση από αυτούς που μετείχαν στην ανοικοδόμηση του κόσμου, της Ευρώπης και της Ιταλίας μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο».

Σε ό,τι αφορά τις τρέχουσες παρεμβάσεις στην ΕΕ, που βέβαια χρηματοδοτούνται και μέσω του νέου κρατικού χρέους, σημείωσε ότι «το χρέος που δημιουργήθηκε από την πανδημία είναι άνευ προηγουμένου και θα πρέπει να αποπληρωθεί κυρίως από αυτούς που είναι σήμερα νέοι»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ