ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Αυγούστου 2020
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΑΛΙ
Οι πραξικοπηματίες θέλουν συνεργασία με δυνάμεις που έκαναν την ιμπεριαλιστική επέμβαση το 2013

Οι πραξικοπηματίες στο Μάλι κατά το διάγγελμά τους

AP

Οι πραξικοπηματίες στο Μάλι κατά το διάγγελμά τους
ΜΠΑΜΑΚΟ.--

Οι ανώτεροι αξιωματικοί οι οποίοι στασίασαν την Τρίτη στο Μάλι οδήγησαν τελικά στην παραίτηση του Προέδρου της χώρας, Ιμπραήμ Μπουμπακάρ Κεϊτά, και της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μποουμπού Σισέ, ενώ σε παρουσία τους στην κρατική τηλεόραση υποσχέθηκαν «σε εύλογο χρονικό διάστημα ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές».

Ο επικεφαλής ομάδας των πραξικοπηματιών, αναπληρωτής αρχηγός της Αεροπορίας, σμήναρχος Ισμαήλ Ουαγκέ, σε τηλεοπτικό διάγγελμα υποστήριξε ότι η λεγόμενη Εθνική Επιτροπή Σωτηρίας του Λαού προχώρησε στην ανάληψη της εξουσίας γιατί «η χώρα βυθίζεται μέρα με τη μέρα στο χάος, στην αναρχία και την ανασφάλεια, εξαιτίας των σφαλμάτων των ανθρώπων που ανέλαβαν να ορίσουν τη μοίρα της». Εκανε λόγο για «πελατειακό πολιτικό σύστημα», για «οικογενειοκρατία στη διαχείριση των κρατικών υποθέσεων», για «αυθαιρεσία» στον κρατικό μηχανισμό, για Δικαιοσύνη που έχει «διαφορά φάσης με τους πολίτες». Ταυτόχρονα απηύθυνε κάλεσμα «στην κοινωνία των πολιτών και σε κοινωνικοπολιτικά κινήματα να ενωθούν μαζί μας, προκειμένου μαζί να δημιουργήσουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για μια πολιτική μετάβαση που θα οδηγήσει σε αξιόπιστες γενικές εκλογές, για ένα δημοκρατικό εγχείρημα, μέσω του οποίου θα καταρτιστεί οδικός χάρτης για να μπουν τα θεμέλια για ένα νέο Μάλι». Επανέλαβε ότι αυτό μπορεί να γίνει σε ένα «εύλογο χρονικό διάστημα» και κάλεσε να γίνουν «εταίροι» τους η αποστολή του ΟΗΕ, η γαλλική στρατιωτική δύναμη της ΕΕ, η δύναμη της Αφρικανικής Ενωσης, όλοι αυτοί δηλαδή που το 2013 προχώρησαν στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Μάλι με το πρόσχημα της αντιμετώπισης της ισλαμιστικής τρομοκρατίας στις βόρειες περιοχές της χώρας. Στη στρατιωτική δύναμη της ΕΕ, με ευθύνη των ελληνικών αστικών κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, συμμετέχουν και Ελληνες στρατιωτικοί σύμβουλοι.

Ο Ουαγκέ κατέληξε λέγοντας ότι «όλες οι συμφωνίες που έχουν εγκριθεί θα τηρηθούν και θα παραμείνουμε προσηλωμένοι στη διαδικασία του Αλγερίου», δηλαδή στη «συμφωνία ειρήνης» που είχε υπογραφεί το 2015 ανάμεσα στην κυβέρνηση και σε ένοπλες οργανώσεις που δρουν στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Πριν από το διάγγελμα των στασιαστών, ο παραιτηθείς Πρόεδρος Κεϊτά είχε δηλώσει ότι «δεν θέλει να χυθεί αίμα» για να παραμείνει στην εξουσία. Ωστόσο δεν έγινε γνωστό αν θα αφεθεί ελεύθερος. Ο Κεϊτά είχε έρθει στην εξουσία το 2013 μετά από πραξικόπημα του 2012, με τη στήριξη Γαλλίας, ΗΠΑ και ΕΕ, και επανξελέγη το 2018, σε εκλογές όπου καταγγέλθηκε νοθεία.

Το πραξικόπημα αντιμετωπίστηκε από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης του λεγόμενου Κινήματος της 5ης Ιούνη - Συσπείρωση Πατριωτικών Δυνάμεων (Μ5 - RFP) ως «λαϊκή εξέγερση». Το εν λόγω κίνημα διοργάνωνε εδώ και μήνες διαδηλώσεις με αίτημα την παραίτηση του Κεϊτά, στις οποίες σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις καταστολής τουλάχιστον 11 άνθρωποι. Επικεφαλής αυτής της οργάνωσης είναι ο ιμάμης Μαχμούντ Ντικό, που εμφανίζεται να είναι ενάντια στο «βίαιο Ισλάμ».

Για την ώρα Γαλλία, ΗΠΑ, ΕΕ, Αφρικανική Ενωση και Τουρκία καταδίκασαν το πραξικόπημα, ενώ για χτες είχε ζητηθεί έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Αυτό που είναι ξεκάθαρο, όπως και στην ιμπεριαλιστική επέμβαση του 2013 με μπροστάρηδες τους Γάλλους (το Μάλι ήταν πρώην αποικία τους) είναι ότι η χώρα αυτή της Δυτικής Αφρικής, των 18,5 εκατομμυρίων, αποτελεί πεδίο ανταγωνισμού ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων - Γαλλίας, ΗΠΑ, ΕΕ, Κίνας κ.ά. - γιατί, αν και η φτώχεια θερίζει το λαό, είναι η τρίτη χώρα σε αποθέματα χρυσού στην Αφρική και διαθέτει σημαντικά αποθέματα ουρανίου στο βορρά, όπου «όλως τυχαίως» δραστηριοποιούνται γαλλικές πολυεθνικές, ενώ εκεί ενισχύθηκε και το τζιχαντιστικό κίνημα.


ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Νέα κυβέρνηση Ζάεφ έως και 100 μέρες πριν από τη λήξη της θητείας του

ΣΚΟΠΙΑ.--

Συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Βόρεια Μακεδονία επιτεύχθηκε ανάμεσα στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Ζόραν Ζάεφ και το κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι και έτσι ο Ζάεφ θα εξακολουθήσει να είναι πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας.

Στις εκλογές της 15ης Ιούλη, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) ήρθε πρώτο καταλαμβάνοντας 46 έδρες στη νέα Βουλή, η οποία απαρτίζεται από 120 βουλευτές. Δεύτερο ήρθε το αντιπολιτευόμενο δεξιό κόμμα VMRO-DPMNE του Χρίστιαν Μίτσκοσκι, το οποίο κατέλαβε 44 έδρες, τρίτο το αλβανικό κόμμα «Δημοκρατική Ενωση για την Ολοκλήρωση» (DUI) του Αλί Αχμέτι με 15 έδρες, τέταρτο η αντιπολιτευόμενη «Συμμαχία για τους Αλβανούς» με 12 έδρες, πέμπτο το λαϊκιστικό κόμμα «Levica» (Αριστερά) με 2 έδρες και έκτο το συγκυβερνών «Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών» (DPA) με 1 έδρα. Η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ θα έχει ισχνή πλειοψηφία στη νέα Βουλή, μόλις δύο εδρών, καθώς θα στηρίζεται από 62 βουλευτές (μόλις δύο παραπάνω απ' όσους χρειάζεται για τη διατήρηση της δεδηλωμένης).

Η συμφωνία προβλέπει ότι ο Ζάεφ θα παραδώσει τη σκυτάλη της πρωθυπουργίας εκατό μέρες πριν από τη λήξη της θητείας σε πρόσωπο το οποίο θα προταθεί από το κόμμα του Αχμέτι, που θα είναι και πρωθυπουργός και θα οδηγήσει τη χώρα στις επόμενες εκλογές. Με βάση τη νομοθεσία θα γίνουν το 2024. Προτεραιότητες της κυβέρνησης εμφανίζονται «η αντιμετώπιση της διαφθοράς» και «η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων για την προώθηση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας», καθώς και η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που επιδεινώνεται από την πανδημία του Covid-19.

Ο Ζόραν Ζάεφ, από τους πρωτεργάτες της ευρωατλαντικής κοπής Συμφωνίας των Πρεσπών ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Β. Μακεδονία (μαζί με τον «αριστερό» Ελληνα πρώην πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα), έσπευσε να δηλώσει ότι θα σεβαστεί την εφαρμογή της συμφωνίας. Το ίδιο δήλωσε ότι θα κάνει η κυβέρνησή του και με τη συμφωνία της Βόρειας Μακεδονίας με τη Βουλγαρία για σχέσεις καλής γειτονίας και συνεργασίας και με την ειρηνευτική συμφωνία της Οχρίδας (του 2001, η οποία αναγνωρίζει δικαιώματα στο αλβανικό στοιχείο της χώρας που υπολογίζεται στο 25% του πληθυσμού).


ΗΠΑ - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ
Με «αντι-Τραμπ» ρητορική επικυρώθηκε η υποψηφιότητα Μπάιντεν

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο Τζο Μπάιντεν έγινε και τυπικά, την Τρίτη το βράδυ, δεύτερη μέρα του εθνικού συνεδρίου μέσω τηλεδιάσκεψης, ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος για το ανώτατο αξίωμα των ΗΠΑ και θα αντιμετωπίσει τον Ρεπουμπλικάνο Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοέμβρη.

Και στη δεύτερη μέρα του συνεδρίου των Δημοκρατικών κυριάρχησε η «αντι-Τραμπ» ρητορική, ενώ ελάχιστες ήταν οι αναφορές στο κυβερνητικό πρόγραμμα και την εξωτερική πολιτική των Δημοκρατικών σε περίπτωση διακυβέρνησης. Σε μια προσπάθεια να χειραγωγηθεί ο αμερικανικός λαός και η λαϊκή δυσαρέσκεια να μετατραπεί σε στήριξη των Δημοκρατικών, όλες οι ομιλίες επικεντρώθηκαν σε χαρακτηρισμούς για τον «ανεύθυνο» Τραμπ, ενώ ο Μπάιντεν παρουσιάζεται ως «σοβαρός» και «έμπειρος» που θα επαναφέρει το κύρος και την ισχύ των ΗΠΑ στον κόσμο.

Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν οι πρώην Πρόεδροι των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και Τζίμι Κάρτερ, αλλά και ο πρώην ΥΠΕΞ, επί κυβέρνησης Τζορτζ Μπους, Ρεπουμπλικανός Κόλιν Πάουελ. Ο Μπάιντεν «έχει την εμπειρία, τη δύναμη χαρακτήρα και την ευπρέπεια να μας φέρει κοντά και να αποκαταστήσει το μεγαλείο της Αμερικής», είπε ο Τζ. Κάρτερ, ενώ ο Μπ. Κλίντον αναφέρθηκε στη διακυβέρνηση Τραμπ λέγοντας πως «κυριαρχεί το χάος». «Οποιος θέλει μια ισχυρή Αμερική, θέλει τον Τζο Μπάιντεν», είπε ο Κ. Πάουελ.

Ο πρώην ΥΠΕΞ, επί Προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα, Τζον Κέρι, σημείωσε πως «η Αμερική αξίζει έναν Πρόεδρο που τον σέβονται και που δεν τον περιγελούν». Ο Μπάιντεν, είπε, είναι αυτός που θα «μπορούσε να ενώσει ξανά τα κομμάτια όλων αυτών που έχει κάνει κομμάτια ο Ντόναλντ Τραμπ».

Στο συνέδριο των Δημοκρατικών έχουν μιλήσει αρκετά στελέχη των Ρεπουμπλικανών στηρίζοντας τον Τζο Μπάιντεν έναντι του Ντ. Τραμπ, ενώ παρέμβαση έκανε και η χήρα του τέως γερουσιαστή και άλλοτε υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών για την Προεδρία Τζον Μακέιν, Σίντι Μακέιν. Ο Μακέιν και ο Πρόεδρος Τραμπ είχαν τεταμένη σχέση για χρόνια, έως το θάνατο του πρώην γερουσιαστή.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΣΛΟ - ΜΟΣΧΑ.-- Η Νορβηγία αποφάσισε να απελάσει Ρώσο διπλωμάτη, μετά τη σύλληψη πριν από μερικές μέρες στο Οσλο ενός Νορβηγού που ήταν ύποπτος για τη διενέργεια κατασκοπείας υπέρ της Ρωσίας και κατηγορείται ότι παρέδιδε πληροφορίες στον Ρώσο διπλωμάτη. Η Ρωσία επισήμανε πως η απέλαση θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και ότι από την πλευρά της θα τηρήσει την αρχή της αμοιβαιότητας. Νωρίτερα, η ρωσική πρεσβεία στη Νορβηγία εξέφρασε τη διαμαρτυρία της στη νορβηγική κυβέρνηση για τη σύντομη κράτηση και έρευνα σε βάρος του Ρώσου διπλωμάτη.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Την Τρίτη το απόγευμα ένας άνδρας προκάλεσε σειρά τροχαίων ατυχημάτων με το αυτοκίνητό του σε αυτοκινητόδρομο που διασχίζει το Βερολίνο, με αποτέλεσμα να τραυματίσει 6 ανθρώπους, τρεις εκ των οποίων νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Το περιστατικό εξετάζεται από την εισαγγελία ως πράξη που είχε «ισλαμιστικά κίνητρα». Οπως ανέφεραν αρκετά γερμανικά μέσα ενημέρωσης, ο δράστης της επίθεσης είναι 30χρονος Ιρακινός, ο οποίος φώναξε «Αλλάχου ακμπάρ» (Ο Θεός είναι ο μέγιστος) βγαίνοντας από το αυτοκίνητό του, αφού είχε πέσει πάνω σε πολλά οχήματα και δύο μοτοσικλέτες σε μεγάλο αυτοκινητόδρομο του Βερολίνου. Η αστυνομία συνέλαβε τον δράστη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ