ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020
Σελ. /20
ΔΑΣ ΟΤΑ
Να μη γίνουν πειραματόζωα παιδιά και εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς

INTIME NEWS

Μέτρα υγειονομικής προστασίας των παιδιών και των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς, που ανοίγουν την 1η Σεπτέμβρη, απαιτεί με ανακοίνωσή της η ΔΑΣ ΟΤΑ.

Η ΔΑΣ σημειώνει ότι στις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το άνοιγμα των δομών «το μόνο που επισημάνθηκε είναι η προαιρετική χρήση της μάσκας στα παιδιά, η υποχρεωτική χρήση για τους παιδαγωγούς, ο διαχωρισμός δραστηριοτήτων στους προαύλιους χώρους και η ειδική μέριμνα στη σίτιση. Το γεγονός ότι τα παιδιά και οι εργαζόμενοι θα είναι συγχρωτισμένοι σε μία τάξη λίγων τετραγωνικών μέτρων από 6, 7 έως και 8 ώρες, χωρίς όλα τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας και τους όρους υγιεινής, αποτελεί ψιλά γράμματα για την κυβέρνηση και μάλιστα στην τωρινή φάση, όπου έχουμε έξαρση και διπλασιασμό των κρουσμάτων. Αν αναλογιστεί κανείς ότι έχουμε αύξηση των κρουσμάτων σε σχέση με τον περασμένο Ιούνη, σε συνδυασμό με την έλλειψη προσωπικού, τόσο παιδαγωγικού όσο και βοηθητικού, με ελλείψεις υποδομών, καταλαβαίνουμε ότι δεν διασφαλίζεται η υγεία τόσο των βρεφών, των νηπίων, των εργαζομένων όσο και των οικογενειών τους».

Παράλληλα, η ΔΑΣ χαρακτηρίζει προκλητικό το γεγονός ότι σε αυτές τις συνθήκες υπάρχουν δημοτικές αρχές που προχωράνε «σε κλείσιμο δομών και απόλυση εργαζομένων. Επιλέγουν συνειδητά να παίξουν το ρόλο του λαγού, διευκολύνοντας την κυβέρνηση στην παραπέρα υποβάθμιση κοινωνικών δομών».

Η ΔΑΣ καλεί τα σωματεία του κλάδου και τους συλλόγους γονέων να μπουν μπροστά και να απαιτήσουν:

  • Μείωση της αναλογίας παιδιών - παιδαγωγών, ώστε να μην υπάρχει συγχρωτισμός, στοιχειώδης προϋπόθεση εν μέσω πανδημίας.
  • Πρόσληψη πολλαπλάσιου παιδαγωγικού προσωπικού, ώστε να καλυφθούν οι επιπλέον ανάγκες. Καμία απόλυση εργαζόμενου, να παρθούν πίσω οι απολύσεις που έχουν γίνει και να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι του ΕΣΠΑ. Αμεση και γενναία χρηματοδότηση των δήμων, ώστε να αντεπεξέλθουν στις νέες συνθήκες.
  • Εξασφάλιση της καθαριότητας και υγιεινής των χώρων στους παιδικούς σταθμούς, με την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού καθαριότητας. Επιπλέον, πρόσληψη βοηθητικού προσωπικού, ώστε η σίτιση να γίνεται με όρους ασφάλειας για τα παιδιά, σε μικρότερες ομάδες.
  • Να γίνεται συστηματική, μαζική περιοδική εξέταση των εργαζομένων, με υποχρεωτική εφαρμογή των τεστ με ευθύνη της κυβέρνησης. Να προσληφθούν παιδίατροι και γιατροί Εργασίας όπου χρειάζεται, με ουσιαστικό ρόλο για την εξασφάλιση ασφαλών συνθηκών για παιδιά και εργαζόμενους. Να απολυμανθούν οι χώροι, εφόσον αυτό κρίνεται αναγκαίο.
  • Να εξασφαλιστούν τα κατάλληλα ατομικά μέσα προστασίας για τους εργαζόμενους και να παρθούν πρόσθετα συλλογικά οργανωτικά μέτρα για την προστασία της υγείας τους.
  • Νέες υποδομές, δημιουργία νέων παιδικών σταθμών, μαζικές προσλήψεις εργαζομένων για την αντιμετώπιση του συγχρωτισμού σε συνθήκες πανδημίας.

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για να ανοίξουν τα ΑΕΙ με όλα τα μέτρα προστασίας

«Η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για να ανοίξουν τα ΑΕΙ με όλα τα μέτρα προστασίας», απαιτεί το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ).

«Οι διακηρύξεις για πραγματοποίηση διά ζώσης κλινικών, εργαστηριακών μαθημάτων, φροντιστηριακών ή άλλων διαλέξεων που αφορούν μέχρι 50 εγγεγραμμένους φοιτητές δεν λύνουν κανένα από τα προβλήματα των φοιτητών», σχολιάζει το ΜΑΣ αναφορικά με τα όσα ανακοίνωσε το υπουργείο για τη λειτουργία των ΑΕΙ και εξηγεί: «Τα εργαστηριακά μαθήματα απαιτούν μέτρα προστασίας πολύ περισσότερα από τη χρήση μάσκας για διδάσκοντες και φοιτητές ώστε να διεξαχθούν με ασφάλεια. Για παράδειγμα, σε πολλές σχολές και Τμήματα οι χώροι των εργαστηρίων ή των μικρών αιθουσών δεν μπορούν να χωρέσουν τους φοιτητές με ταυτόχρονη τήρηση των αποστάσεων μεταξύ τους, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα είναι ελάχιστοι με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν συνεχείς καθαρισμοί. Αντίστοιχα, η δήθεν "επιστροφή στα έδρανα" που προετοιμάζει το υπουργείο δεν αφορά παρά μικρό μέρος των διαλέξεων αφού στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα Πανεπιστημιακά έτη των Τμημάτων έχουν πολύ περισσότερους από 50 εγγεγραμμένους φοιτητές. Οσο για τα κούφια λόγια για υποδομές που υπάρχουν και μπορούν να εξασφαλίσουν το νέο εξάμηνο μέσω τηλεκπαίδευσης, τα ζήσαμε οι φοιτητές από την έναρξη της πανδημίας. Αλλοι από μας να προσπαθούν να παρακολουθήσουν διαλέξεις χωρίς υπολογιστή και δίκτυο, τεχνικά λάθη να μας στερούν την επιτυχία στην εξεταστική, φοιτητές να παρακολουθούν εργαστηριακά μαθήματα χωρίς να έχουν δει ποτέ από κοντά τον εξοπλισμό του εργαστηρίου»...

Το ΜΑΣ απαιτεί: «Αντί να καλούν τους φοιτητές να συνετιστούν και να συμμορφωθούν, κυβέρνηση, υπουργείο και διοικήσεις να θωρακίσουν τα Ιδρύματα προκειμένου να μπορέσουμε πραγματικά να επιστρέψουμε στα αμφιθέατρα. Να ανοίξουν τώρα όλα τα Ιδρύματα με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας:

  • Να δοθεί άμεσα έκτακτο κονδύλι που να καλύπτει τις ανάγκες των Πανεπιστημίων για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα, για να πραγματοποιούνται τακτικές απολυμάνσεις όλων των χώρων και να παρέχονται τα ατομικά μέσα προστασίας δωρεάν (μάσκες, αντισηπτικά) σε σχολές, εστίες και λέσχες σίτισης.
  • Να γίνουν άμεσα προσλήψεις διδακτικού προσωπικού για να διεξαχθούν όλα τα μαθήματα με μικρά κλιμάκια, να προστατευτούν διδάσκοντες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
  • Να αξιοποιηθούν όλοι οι χώροι των Ιδρυμάτων με κατάλληλη διαμόρφωσή τους, να ανοίξουν και να λειτουργήσουν νέες εργαστηριακές αίθουσες, κλειστά αμφιθέατρα και αίθουσες διδασκαλίας, να αξιοποιηθούν συνεδριακά κέντρα, δημοτικοί, ιδιωτικοί χώροι για να διεξαχθούν όλες οι διαλέξεις με τις αναγκαίες αποστάσεις.
  • Ιατρικές μονάδες στις σχολές και στις εστίες.
  • Να δοθεί δωρεάν εξοπλισμός, σύνδεση στο δίκτυο σε κάθε φοιτητή. Να διαμορφωθούν κατάλληλα οι χώροι Η/Υ των Ιδρυμάτων για να αξιοποιηθούν από τους φοιτητές.
  • Να στεγαστούν όλοι οι πρωτοετείς φοιτητές. Επιδότηση φοιτητικής κατοικίας στις οικογένειες των φοιτητών σε μηνιαία βάση.
  • Πύκνωση δρομολογίων των αστικών λεωφορείων που εξυπηρετούν τους φοιτητές από και προς τις Σχολές. Δωρεάν μετακίνηση στα υπεραστικά Μέσα Μαζικής Μεταφοράς προκειμένου να επιστρέψουν οι φοιτητές στον τόπο σπουδών τους.

Οι φοιτητικοί Σύλλογοι, οι Σύλλογοι οικοτρόφων, οι επιτροπές ετών, οι αγωνιστές συνδικαλιστές στα Διοικητικά Συμβούλια τώρα να οργανώσουν τη διεκδίκηση με παρεμβάσεις στις διοικήσεις, κινητοποιήσεις για να ανακοινωθεί άμεσα με κάθε λεπτομέρεια ο τρόπος διεξαγωγής του χειμερινού εξαμήνου».


Να μην αποκλειστούν εκπαιδευτικοί από τους πίνακες διορισμού

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Επίκαιρη Ερώτηση για τον αποκλεισμό εκπαιδευτικών από τους πίνακες διορισμού, λόγω λαθών και παραλείψεων, κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή προς την υπουργό Παιδείας.

Στο κείμενο της Ερώτησης σημειώνεται: «Στα τέλη Ιουνίου εκδόθηκαν οι προσωρινοί πίνακες κατάταξης της προκήρυξης 1ΓΕ/2019 και στις αρχές Αυγούστου της 2ΓΕ/2019 του ΑΣΕΠ (ΦΕΚ 45/24-12-2019 και ΦΕΚ 1/24-1-20, Τεύχος Προκηρύξεων ΑΣΕΠ). Για μια ακόμα φορά, όπως έγινε και στους πίνακες της Ειδικής Αγωγής, είχαμε μεγάλες ανακατατάξεις λόγω της εφαρμογής του νόμου 4589/2019, που νομοθέτησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και εφάρμοσε με ακρίβεια η κυβέρνηση της ΝΔ, παρόλο που έλεγε ότι θα τον καταργούσε. Ο συγκεκριμένος νόμος τσάκισε την προϋπηρεσία και απαξίωσε το πτυχίο των εκπαιδευτικών.

Την ίδια στιγμή, χιλιάδες εκπαιδευτικοί δεν βρήκαν ούτε καν το όνομά τους στους πίνακες, καθώς η αίτησή τους απορρίφθηκε από τον ΑΣΕΠ.

Συγκεκριμένα, επαναλήφθηκε το ίδιο έργο που είδαμε και με τους πίνακες της Ειδικής Αγωγής, δηλαδή εκπαιδευτικοί να πετιούνται εκτός των πινάκων, λόγω της προβληματικής διαδικασίας πληρωμής του παραβόλου.

Επιπλέον λάθη έχουν παρατηρηθεί στο πέρασμα των στοιχείων, με αποτέλεσμα να μην προσμετράται σωστά η προϋπηρεσία και άλλα μοριοδοτούμενα κριτήρια, όπως επίσης υπάρχουν και εκπαιδευτικοί διετούς φοίτησης που, ενώ είχαν κάνει εξομοίωση, δεν πρόλαβαν να την καταθέσουν, χωρίς δική τους ευθύνη, και οι αιτήσεις τους απορρίφθηκαν.

Ολοι οι παραπάνω εκπαιδευτικοί καλούνται τώρα να κάνουν ένσταση, πληρώνοντας και 20 ευρώ, χωρίς να έχουν ιδέα πότε και αν θα δικαιωθούν.

Είναι μεγάλη η ευθύνη της κυβέρνησης, που δεν έλυσε το ζήτημα αυτό και για άλλη μία φορά έχουμε εκπαιδευτικούς που εργάζονταν στα σχολεία όλης της χώρας να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να μείνουν εκτός δουλειάς για τα επόμενα χρόνια. Είναι εντελώς απάνθρωπο να ακυρώνονται όνειρα και προσδοκίες εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων και λαθών του συστήματος. Πρόκειται για αδιανόητη αδικία, η οποία ωθεί συναδέλφους στην ανεργία, χωρίς καμία δική τους ευθύνη.

Ολα αυτά τα ζητήματα, αν δεν λυθούν, θα κοστίσουν σε πολλούς εκπαιδευτικούς μία θέση εργασίας για τα επόμενα χρόνια, με ό,τι αυτό σημαίνει για την προϋπηρεσία τους, αλλά και για την ίδια τους την προσωπική ζωή.

Είναι πλέον φανερό πως ο συγκεκριμένος νόμος δημιουργεί συνεχώς νέες αδικίες και νέες κατηγοριοποιήσεις. Μαζί με το αέναο κυνηγητό ακριβοπληρωμένων προσόντων και πιστοποιήσεων, προχωρά και σε άμεσες απολύσεις. Ενα είναι σίγουρο: Οσο δεν ικανοποιείται το δίκαιο αίτημα για μόνιμους, μαζικούς διορισμούς όλων των αναπληρωτών, η αδικία θα χτυπά την πόρτα με τη μία ή την άλλη μορφή».

Ο βουλευτής του ΚΚΣ, Γιάννης Δελής, που υπογράφει την Επίκαιρη Ερώτηση, ζητά από την υπουργό μέτρα έτσι ώστε:

  • Να μην αποκλειστούν οι υποψήφιοι από την προκήρυξη 1ΓΕ/2019 και 2ΓΕ/2019, καθώς και από την αντίστοιχη προκήρυξη για την Ειδική Αγωγή 1ΕΑ/2019 (ΕΒΠ), 2ΕΑ/2019 (ΕΕΠ) και 3ΕΑ/20119, λόγω μη καταβολής παραβόλου ή άλλων τεχνικών προβλημάτων του συστήματος.
  • Να ενταχθούν στους πίνακες όσοι εκπαιδευτικοί δεν κατέθεσαν την εξομοίωση.
  • Να προσμετρηθούν όλα τα υπαρκτά προσόντα από τους υποψηφίους.
  • Να μονιμοποιηθούν όλοι οι αναπληρωτές που δούλεψαν τα τελευταία χρόνια στην Εκπαίδευση, απόλυτη προϋπόθεση ώστε να λειτουργήσουν στοιχειωδώς τα σχολεία.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ