ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη 2020
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ»
Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας των πυροσβεστών από τον κορονοϊό

Eurokinissi

Επιστολή στον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος έστειλε η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών», με αφορμή τα προβλήματα που υπάρχουν και οδηγούν στον συγχρωτισμό υπαλλήλων σε εγκαταστάσεις πυροσβεστικών υπηρεσιών, κάτι που θέτει σε κίνδυνο τους εργαζόμενους.

Στην επιστολή αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα:

«Από τη νέα αυτή φάση της επιδημίας δεν έμεινε αλώβητο το Πυροσβεστικό Σώμα καθώς, όπως έχει γίνει πλέον γνωστό, καταγράφονται διαρκώς νέα κρούσματα σε συναδέλφους, σε διάφορες υπηρεσίες ανά την Ελλάδα. Η διαμορφούμενη κατάσταση οδήγησε στη λήψη μέτρων και στο ΠΣ, με την έκδοση διαταγών σας, οι οποίες, μεταξύ άλλων, καλούν τους υπαλλήλους του ΠΣ να τηρούν απαρέγκλιτα τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ κατά την εργασία τους (συμπεριλαμβανομένων των αποστάσεων ασφαλείας), να αποφεύγουν τις επισκέψεις στις Υπηρεσίες εκτός ωραρίου κ.ά., με προφανή στόχευση τον περιορισμό των επαφών μεταξύ διαφορετικών βαρδιών και τον ευκολότερο περιορισμό του κύκλου διασποράς (και ιχνηλάτησης) σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή συνεχίζεται η πρακτική της διασποράς των δυνάμεων του Μηχανοκίνητου Ειδικού Τμήματος Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ) και του Πεζοπόρου σε υπηρεσίες της ΠΕΠΥΔ Αττικής, για 16 ώρες σε δείκτη επικινδυνότητας 1-3 και για 24 ώρες σε δείκτη επικινδυνότητας 4 και άνω. Μάλιστα, και σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε κατά το παρελθόν (στην προ επιδημίας εποχή) η διασπορά δυνάμεων συμβαίνει ακόμη και σε μέρες με δείκτη επικινδυνότητας 1 ως 3. Το αποτέλεσμα αυτών των πρακτικών είναι, συνάδελφοι από διαφορετικές υπηρεσίες να αναγκάζονται σε στενό συγχρωτισμό τουλάχιστον για 16 ώρες, τη στιγμή μάλιστα που τόσο στο ΜΕΤΠΕ όσο και στο Πεζοπόρο έχει καταγραφεί αριθμός θετικών κρουσμάτων.

Η εν λόγω πρακτική δημιουργεί εύλογα ερωτήματα ως προς το κατά πόσον συμφωνεί με το γράμμα και το πνεύμα των ανωτέρω κατευθύνσεών σας. Και τούτο διότι, καθώς οι διασπειρόμενες ομάδες αριθμούν περί τα οκτώ (8) άτομα, καλούνται να συνυπάρξουν στον ίδιο χώρο εντός της υπηρεσίας υποδοχής μέχρι και 25 - 30 άτομα (μία ομάδα πεζοπόρου συν μία ομάδα ΜΕΤΠΕ συν τα άτομα της βάρδιας στην υπηρεσία υποδοχής), όταν για τον αριθμό αυτών των υπαλλήλων και με δεδομένη την απόσταση ασφαλείας του 1,5 μέτρου, απαιτούνται 900 τετραγωνικά στεγασμένου χώρου, ο οποίος όμως δεν υφίσταται σε καμία υπηρεσία υποδοχής. Δεν αποτελεί φυσικά την ενδεδειγμένη λύση ο επιμερισμός των υπαλλήλων σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους των υπηρεσιών, με δεδομένες τις υψηλές θερμοκρασίες αλλά και τις αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης που πρέπει να έχουν οι υπάλληλοι κατά το στάδιο της ετοιμότητάς τους, πέραν των όποιων προβλημάτων δημιουργεί από μόνο του το κριτήριο επιλογής για τον συγκεκριμένο επιμερισμό.

(...) Πέρα από την προφανή και άμεση επικινδυνότητα που η κατάσταση αυτή δημιουργεί για την υγεία των πυροσβεστών, εγείρονται και σοβαρά ζητήματα επιχειρησιακής λειτουργίας για τον λόγο ότι η διασπορά του προσωπικού από Πεζοπόρο και ΜΕΤΠΕ γίνεται σε μερικές από τις μεγαλύτερες υπηρεσίες της Αττικής και συγκεκριμένα, στην ΠΥ Μαρκοπούλου, στους 6ο, 9ο, και 12ο Πυροσβεστικούς Σταθμούς Αθηνών. Μια πιθανή λοιπόν εμφάνιση κρούσματος σε κάποια από τις διασπειρόμενες ομάδες θα συνεπάγεται την ανάγκη καραντίνας σε μερικές από τις πλέον ενεργές στην αντιπυρική περίοδο υπηρεσίες της Αττικής».

Τέλος, η ΕΑΚΠ αναφέρει: «Στη βάση των ζητημάτων που ανακύπτουν από τον συγχρωτισμό μεγάλου αριθμού συναδέλφων σε συγκεκριμένες υπηρεσίες έτσι όπως προαναφέρθηκαν, καθώς και σε όποιες άλλες που τυχόν να μην έχουν πέσει στην αντίληψή μας, ζητάμε την άμεση παρέμβασή σας ώστε να παρθούν όλα τα απαραίτητα και ενδεδειγμένα μέτρα για την προστασία της υγείας των συναδέλφων καθώς και των οικείων τους».

ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΕΙΣ ΤΗΣ ΘΑΣΟΥ
«Ξεκρέμαστοι» μετά τις τοποθετήσεις της κυβέρνησης

Ανακοίνωση της ΤΕ Θάσου του ΚΚΕ με αφορμή τις απαντήσεις του υπουργού στην Επίκαιρη Ερώτηση του Κόμματος στη Βουλή

Eurokinissi

Οπως συνέβη και μετά τις πλημμύρες που έπληξαν το Νοέμβρη τη Θάσο, έτσι και με αφορμή τις πρόσφατες, το ΚΚΕ ανέδειξε και στη Βουλή με την Επίκαιρη Ερώτηση που συζητήθηκε την Πέμπτη 27 Αυγούστου το σημαντικό ζήτημα των απαιτούμενων αντιπλημμυρικών έργων στο νησί, απαιτώντας παράλληλα μέτρα στήριξης των πλημμυροπαθών.

Κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής απαίτησε την αποζημίωση των πληγέντων στο 100% καθώς και έργα για τη θωράκιση της Θάσου τόσο από τις πλημμύρες όσο και από τις πυρκαγιές. Παράλληλα, σημείωσε ότι δεν υπάρχει το παραμικρό κονδύλι στον προϋπολογισμό του δήμου για αντιπλημμυρικά και είναι ελάχιστα στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας.

Σε ανακοίνωσή της, η ΤΕ Θάσου του ΚΚΕ, σχολιάζοντας τις απαντήσεις που έδωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, κάνει λόγο για «γενικόλογες απαντήσεις» με τις οποίες ο υφυπουργός προσπάθησε να εξωραΐσει την κατάσταση και να κρύψει «τον πραγματικό λόγο, που ενώ οι επαναλαμβανόμενες πλημμύρες "φωνάζουν" για την ανυπαρξία αντιπλημμυρικών έργων στο νησί, αυτά δεν υλοποιούνται». Μάλιστα, σχετικά με τα αντιπλημμυρικά έργα, ο υφυπουργός παρέπεμψε σε νέα πρόσκληση που θα γίνει το επόμενο διάστημα. «Οι ευθύνες της κυβέρνησης, της Περιφέρειας, του δήμου είναι μεγάλες», συνεχίζει η ανακοίνωση, «γιατί υπηρετούν την καπιταλιστική ανάπτυξη που θεωρεί κόστος τα απαραίτητα για το λαό έργα, που δεν είναι για το λόγο αυτό επιλέξιμα και από την ΕΕ».

Επίσης, προσθέτει πως αν και ο υφυπουργός, αναφερόμενος στα ποσά των 600.000 ευρώ που έδωσε το προηγούμενο διάστημα και άλλες 200.000 τώρα, προσπάθησε να πείσει ότι η κυβέρνηση έκανε ό,τι περνάει από το χέρι της, «η πραγματικότητα είναι ότι με ευθύνη της κυβέρνησης, όσοι ανέλαβαν τις εργασίες αποκατάστασης από τις πλημμύρες του Νοέμβρη του 2019 ακόμα δεν έχουν πληρωθεί». Μάλιστα, τονίζει: «Και πλέον δεν αναλαμβάνει κανείς να εκτελέσει ακόμα και αυτά τα έργα που μπορεί να καλύψει η νέα χρηματοδότηση των 200.000, που φυσικά δεν φτάνει για το μέγεθος της ζημιάς».

Καταλήγοντας, η ΤΕ Θάσου σημειώνει πως αποκαλυπτική για την κυβερνητική πολιτική είναι «η καταγγελία που έκανε το ΚΚΕ στη Βουλή ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος αναφέρει πως από το στάδιο της προκαταρκτικής αξιολόγησης δεν ανήκει η Θάσος σε ζώνη δυνητικά υψηλού κινδύνου πλημμυρών».

Η ΤΕ Θάσου καλεί το λαό του νησιού σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, για να δυναμώσει το κίνημα που θα διεκδικεί:

Αμεση ολοκλήρωση της καταγραφής των ζημιών που έχουν υποστεί οι λαϊκές περιουσίες και αποζημίωσή τους στο 100%. Πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης και απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τους πληγέντες. Αμεση και πλήρη αποκατάσταση όλων των καταστροφών στις υποδομές με σύγχρονες προδιαγραφές καθώς και να δοθεί γενναία κρατική χρηματοδότηση για το σχεδιασμό, τη μελέτη και την κατασκευή των απαιτούμενων αντιπλημμυρικών έργων θωράκισης στο νησί της Θάσου.

Συλλήψεις για τη φωτιά στον Υμηττό

Συνελήφθησαν προχτές, Δευτέρα, δύο άτομα τα οποία φέρονται να προκάλεσαν εμπρησμό από πρόθεση σε δασική έκταση στους πρόποδες του Υμηττού, στην Αιξωνή Γλυφάδας. Η συγκεκριμένη φωτιά δεν πήρε έκταση, χάρη στην έγκαιρη επέμβαση των πυροσβεστών. Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, οι δύο συνελήφθησαν στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας του 8ου Πυροσβεστικού Σταθμού Αθηνών και της αστυνομίας. Για το περιστατικό ενημερώθηκε σχετικά ο αρμόδιος εισαγγελέας.

Νέα στοιχεία για τον 59χρονο που αυτοκτόνησε

Νέα στοιχεία ήρθαν στη δημοσιότητα χτες για τον 59χρονο ασθενή στο Νοσοκομείο «Αττικόν» ο οποίος, νωρίς το πρωί της Δευτέρας, αυτοκτόνησε πηδώντας από τον 5ο όροφο του νοσοκομείου, ενώ νωρίτερα είχε επιτεθεί και τραυματίσει μία νοσηλεύτρια. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 59χρονος είχε διαγνωστεί με καρκίνο και έπειτα από εξετάσεις υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση, για να του αφαιρεθεί ο όγκος. Νοσηλευόταν σε δωμάτιο του 1ου ορόφου, με τους γιατρούς να του χορηγούν ηρεμιστικά χάπια, όπως συνηθίζεται σε ασθενείς που είναι σε μετεγχειρητικό στάδιο.

Στην κατάθεσή της η σύζυγός του που διευκρίνισε ότι ο 59χρονος δεν είχε ιστορικό ψυχικών διαταραχών, αποκάλυψε όμως ότι τις τελευταίες μέρες πίστευε πως οι γιατροί του νοσοκομείου τον είχαν αδίκως υποβάλει σε επέμβαση. Ο ασθενής διέμενε σε τετράκλινο δωμάτιο και χτύπησε το κουδούνι καλώντας την νοσηλεύτρια για βοήθεια. Την περίμενε με ένα μαχαίρι κουζίνας, της επιτέθηκε και συνέχισε να την χτυπά με τα χέρια του. Η 32χρονη νοσηλεύτρια έχει τραύματα σε κεφάλι, θώρακα και πλάτη, αλλά δεν κινδυνεύει η ζωή της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ