ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Σεπτέμβρη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Εντείνονται οι παρεμβάσεις των ΗΠΑ και οι επικίνδυνες διεργασίες

Διαβεβαιώσεις της Ουάσιγκτον προς την Αγκυρα ότι παραμένει βασικός της σύμμαχος και νέες προσκλήσεις σε «συνομιλίες για τις διενέξεις»

Συνομιλίες για να μειωθούν οι εντάσεις στη Μεσόγειο ζήτησε χτες ο Αμερικανός ΥΠΕΞ

AFP or Licensors

Συνομιλίες για να μειωθούν οι εντάσεις στη Μεσόγειο ζήτησε χτες ο Αμερικανός ΥΠΕΞ
Την επιτάχυνση των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών στην περιοχή, που εγκυμονούν μεγάλους κινδύνους για τους λαούς, ενώ βάζουν στο «τραπέζι του χειρουργείου» και τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου για να «τρέξουν» «διευθετήσεις» και σχέδια συνεκμετάλλευσης, σηματοδοτεί η μερική και προσωρινή άρση του εμπάργκο όπλων που οι ΗΠΑ είχαν επιβάλει τις τελευταίες δεκαετίες στην Κύπρο, στο πλαίσιο της αναβάθμισης της στρατιωτικής συνεργασίας μαζί της.

Ενδεικτική ήταν και η νέα παρέμβαση που έκανε χτες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ο οποίος την ώρα που η επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης κλιμακώνεται και το «κουβάρι» μπλέκει παραπέρα - μεταξύ άλλων και με την παρέμβαση δυνάμεων όπως η Γαλλία - κάλεσε «όλους να κάνουν ένα βήμα για να μειωθούν οι εντάσεις και να αρχίσουν διπλωματικές συνομιλίες στο θέμα των διενέξεων που υπάρχουν στην Ανατολική Μεσόγειο».

Σε χτεσινή της συνέντευξη, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Λευκωσία, Τζούντιθ Γκάρμπερ, επισήμανε ότι η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να προχωρήσουν σε μερική άρση του εμπάργκο πώλησης οπλικών συστημάτων προς την Κύπρο δεν έχει να κάνει με την Τουρκία και δεν στρέφεται εναντίον οποιουδήποτε, σπεύδοντας να υπογραμμίσει ότι «η Τουρκία παραμένει ένας πολύτιμος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ».

Οσον αφορά την απόφαση για το εμπάργκο διευκρίνισε ότι θα τεθεί σε ισχύ την 1η Οκτώβρη 2020 και θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Σεπτέμβρη 2021, τουλάχιστον σε πρώτη φάση. Επίσης, αναδεικνύοντας ότι η στρατιωτική συνεργασία που επιδιώκει η Ουάσιγκτον με τη Λευκωσία αφορά συνολικότερους σχεδιασμούς για την περιοχή, είπε ότι τα οπλικά συστήματα που περιλαμβάνει η απόφαση μπορούν να συμβάλουν στη «συνεργασία των χωρών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας»... Επιπλέον, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να περιμένει τη συνεργασία της Λευκωσίας ως προς τον τερματισμό της «παροχής διευκολύνσεων προς ρωσικά πολεμικά πλοία».

Υπενθυμίζουμε ότι η άρση του αμερικανικού εμπάργκο βρέθηκε και στο επίκεντρο προχτεσινής συνομιλίας που είχε με τον Κύπριο Πρόεδρο, Ν. Αναστασιάδη, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, μιλώντας για εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο μερών στον τομέα της ασφάλειας, κι ενώ έχουν εμφανιστεί μέχρι και σενάρια για αμερικανική βάση στο νησί. Ασχετα δεν είναι άλλωστε και όλα τα σχέδια για την «ασφάλεια της Κύπρου» που πέφτουν στο τραπέζι και των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, όπου στο όνομα της υποτιθέμενης «επανένωσης» - με βάση τις διχοτομικές «λύσεις» - ετοιμάζονται να φορτώσουν στο σβέρκο του κυπριακού λαού διάφορα νέα και παλιά «σχήματα για τη σταθερότητα». Σημειωτέον, η Ουάσιγκτον επιδιώκει σταθερά την ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟικό προθάλαμο «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη».

Την άρση του αμερικανικού εμπάργκο χαιρέτισε το ελληνικό ΥΠΕΞ, που πανηγύρισε για «απόδειξη αναγνώρισης του ρόλου που διαδραματίζει η Κυπριακή Δημοκρατία ως μια χώρα που συμβάλλει στη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή», επιμένοντας να παρουσιάζει τις λυκοφιλίες της αστικής τάξης και τη μεγαλύτερη εμπλοκή στα σχέδιά τους ως παράγοντα διασφάλισης της ειρήνης. Διαμήνυσε δε πως «η Ελλάδα θα συνεχίσει να εργάζεται με την Κύπρο, τις ΗΠΑ και χώρες της ευρύτερης περιοχής για την εδραίωση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή».

«Συμμαχικό πνεύμα» ζητά η Αγκυρα

Από τη μεριά του, αντιδρώντας στην απόφαση, το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι «παραβλέπει την ισότητα και την ισορροπία μεταξύ των δύο λαών στο νησί», όπως και ότι «δεν συνάδει με το συμμαχικό πνεύμα (μεταξύ των δύο χωρών)». Εκφράζει δε την προσδοκία ότι «οι ΗΠΑ θα επανεξετάσουν την απόφαση και θα υποστηρίξουν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή. Διαφορετικά - καταλήγει - η Τουρκία, ως εγγυήτρια χώρα (στην Κύπρο), θα λάβει αποφασιστικά μέτρα προς απάντηση για να διασφαλίσει την ασφάλεια του τουρκοκυπριακού λαού, σε συμφωνία με τις νόμιμες και ιστορικές της ευθύνες».

Να σημειωθεί ότι η Γκάρμπερ ενημέρωσε η ίδια για την απόφαση τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, με προχτεσινό της τηλεφώνημα. Ο Ακιντζί υποστήριξε ότι η αμερικανική απόφαση αποτελεί «λάθος» και ζήτησε πάλι την αμερικανική βοήθεια για το «διάλογο και τη συμφιλίωση».

Προϋποθέσεις για «μορατόριουμ» ψάχνει και η Γαλλία

Την ίδια στιγμή, ενδεικτικά των αντιλαϊκών διεργασιών είναι και όσα ανοιχτά ομολογούν οι «πολύτιμοι σύμμαχοι» των αστικών κυβερνήσεων (και) της Ελλάδας, όπως η Γαλλία.

Εν αναμονή της επιστροφής του γαλλικού αεροπλανοφόρου «Σαρλ ντε Γκολ» στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στο φόντο των εντεινόμενων αντεγκλήσεων Γαλλίας - Τουρκίας, η γαλλική εφημερίδα «Φιγκαρό» ανέλαβε σε κεντρικό της άρθρο να εξηγήσει ότι ζητούμενο του γαλλικού κεφαλαίου είναι να θέσει τους δικούς του όρους για τη μοιρασιά στην περιοχή. Ο συντάκτης της ανάλυσης, αφού αναρωτιέται αν η τουρκική ηγεσία «θέλει τώρα να εκδικηθεί τη ναυμαχία της Ναυπάκτου (σ.σ. το 1571 που έληξε με συντριβή του οθωμανικού στόλου από τις ευρωπαϊκές μεγάλες δυνάμεις της εποχής)» και σχολιάζει ότι «ο κατάλογος των κακών κινήσεων (του Ερντογάν) αυξάνεται» (στον οποίο καθόλου τυχαία περιλαμβάνει το «μεταναστευτικό εκβιασμό εναντίον της Ευρώπης», την «κατοχή της βόρειας Συρίας εναντίον των Κούρδων», την «ένοπλη παρέμβαση στη Λιβύη», την «αγορά ενός ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος, κάτω από τη μύτη των Αμερικανών»), υπογραμμίζει ότι «για τη Γαλλία, δεν μπορεί να υπάρξει ισοδυναμία μεταξύ των τουρκικών αδικημάτων και των θαλάσσιων αξιώσεων, ενίοτε υπερβολικών, της Ελλάδας(...) Ο Εμανουέλ Μακρόν θέλει το ΝΑΤΟ να βρει το θάρρος να μιλήσει στον "αυτοκράτορα" της Αγκυρας και η ΕΕ να επιδείξει αρκετή αυστηρότητα για να τον συμμορφώσει».

Σχετικά δε με τη στρατηγική της ΕΕ τονίζει: «Στο ντουέτο του με την καγκελάριο, ο Γάλλος Πρόεδρος παίζει το χαρτί ενός επιδεικτικού μιλιταρισμού, ενώ η Αγκελα Μέρκελ υποστηρίζει έναν νηφάλιο διάλογο. Το σχέδιό τους για έξοδο από μία επικίνδυνη κλιμάκωση είναι τερματισμός χωρίς καθυστέρηση των στρατιωτικών προκλήσεων και θέσπιση ενός μορατόριουμ για την εξερεύνηση σε αμφισβητούμενα ύδατα. Κανείς δεν τα έχει πει καλύτερα μέχρι τώρα».

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Πίτερ Στάνο, επανέλαβε χτες ότι «δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να δει μια ακόμη πιο δραματική κλιμάκωση και ένα ατυχές γεγονός», απαντώντας σε ερώτημα για το αν υπάρχει «σχέδιο Β», σε περίπτωση «ατυχήματος» στην Ανατολική Μεσόγειο. «Εστιάζουμε στο να κάνουμε ό,τι μπορούμε, εστιάζουμε όλη μας την ενέργεια και την προσοχή στο να επιτύχουμε μία λύση και να αποφύγουμε να κλιμακωθεί μία κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο σε κάτι που κανείς δεν θέλει να δει... Γι' αυτό όλες οι προσπάθειες εστιάζουν στην αποκλιμάκωση και τον διάλογο και αυτό συμβαίνει τώρα», ανέφερε.


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΔΕΘ
Στο «καλάθι» τα «θέλω» των ομίλων, στα «αζήτητα» οι λαϊκές ανάγκες

Με εντατικούς ρυθμούς προετοιμάζεται η κυβέρνηση για την παρουσία του πρωθυπουργού στις 12 και 13 Σεπτέμβρη στο Thessaloniki Helexpo Forum, που διοργανώνεται στη θέση της 85ης ΔΕΘ που ματαιώθηκε λόγω της πανδημίας.

Σήμερα μεταβαίνει στη Θεσσαλονίκη ο Κυρ. Μητσοτάκης, επικεφαλής υπουργικού κλιμακίου, για να συναντήσει εκπροσώπους φορέων και οργανισμών και να ενημερωθεί για την πορεία έργων που ήδη έχουν εξαγγελθεί το προηγούμενο διάστημα αλλά και «αναπτυξιακά» και «τεχνολογικά» έργα που ήδη «τρέχουν» με βάση τις προτεραιότητες του κεφαλαίου στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.

Προπομπό αποτέλεσαν η χτεσινή παρουσία του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κ. Καραμανλή, και οι δηλώσεις του για πρόγραμμα μεγάλων έργων για την Κεντρική Μακεδονία που θα παρουσιαστεί έως τις 15 Οκτώβρη και θα κατατεθεί για χρηματοδότηση από το «Ταμείο Ανάκαμψης», αλλά και η προαναγγελία της δημοπράτησης σε πολύ σύντομο χρόνο του έργου της υπερυψωμένης ταχείας περιφερειακής λεωφόρου της Θεσσαλονίκης.

Ο υπουργός προσπάθησε επίσης να εμφανίσει «πρόοδο» σε σχέση με τα έργα του μετρό και τις σχεδιαζόμενες επεκτάσεις του, αναφέροντας ότι έχει προχωρήσει όλος ο σχεδιασμός για την επέκταση του μετρό στα βορειοδυτικά, ενώ έχουν συμβασιοποιηθεί όλες οι γεωτεχνικές μελέτες και σύντομα θα ξεκινήσουν οι πρόδρομες εργασίες για την επέκταση του μετρό στο αεροδρόμιο.

Τέλος, συμμετείχε στη φιέστα παρουσίασης 18 λεωφορείων που θα ενισχύσουν το στόλο οχημάτων του ΟΑΣΘ. Πρόκειται για τέσσερα (4) από τα 50 λεωφορεία που αγόρασε ο δήμος Θεσσαλονίκης από τη Λειψία και άλλα 14 που έχουν μισθωθεί με leasing από το υπουργείο Υποδομών, ενώ ο υπουργός για ακόμη μια φορά προσπάθησε να διασκεδάσει την οργή και την αγανάκτηση του λαού της πόλης που εξακολουθεί κυριολεκτικά να στοιβάζεται στα ελάχιστα λεωφορεία που κυκλοφορούν, υποσχόμενος ότι ο ΟΑΣΘ θα φτάσει να διαθέτει 550 λεωφορεία μέχρι το τέλος του χρόνου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ