ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Σεπτέμβρη 2020
Σελ. /24
ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΟΡΙΑΚΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
«Στον αέρα» υγειονομικοί, ασθενείς και προγραμματισμένα χειρουργεία

Νέα καταγγελία, από εργαζόμενους στο ΠΑΓΝΗ

Προχτές, Τετάρτη, με τη σημαντική καταγγελία τους, γιατροί, μέλη του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, αποκάλυψαν τη διακοπή της πραγματοποίησης μοριακών ελέγχων για κορονοϊό από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων, τις σοβαρές συνέπειες που συνεπάγεται αυτή η διακοπή για τη λειτουργία των νοσοκομείων, όπως και το έγγραφο της ντροπής που έκανε λόγο για... «αλόγιστη χρήση των εξετάσεων»!

Ακολούθησε ο αντίστοιχα προκλητικός ισχυρισμός του υφυπουργού Υγείας ότι για την έλλειψη αντιδραστηρίων... φταίνε οι υγειονομικοί που επιστρέφοντας από την άδεια έκαναν τεστ για να γυρίσουν στη δουλειά!

Μια μέρα μετά, νέα επώνυμη καταγγελία από υγειονομικούς, εργαζόμενους στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), αναδεικνύει τις σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης για τις ελλείψεις στους μοριακούς ελέγχους για τον κορονοϊό.

Θυμίζουμε ότι το ΠΑΓΝΗ είναι ένα από τα νοσοκομεία αναφοράς και στέλνει από την Κρήτη στο ΕΚΕΑ δείγματα για τον προεγχειρητικό μοριακό έλεγχο, «λόγω αδυναμίας του ιολογικού εργαστηρίου του νοσοκομείου», όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, σκιαγραφώντας την εγκληματική ευθύνη της κυβέρνησης για τα εκατοντάδες προγραμματισμένα χειρουργεία που είναι «στον αέρα», καθώς οι ασθενείς περιμένουν από το ΕΚΕΑ τις απαντήσεις των τεστ...

Υποστελεχωμένο το ιολογικό εργαστήριο του ΠΑΓΝΗ

Σε κοινή δήλωσή τους η Ζωή Γκίτη, βιοπαθολόγος, διευθύντρια του ΕΣΥ ΠΑΓΝΗ, η Ράνια Μπέτση, μέλος του ΔΣ της Ενωσης Γιατρών Ηρακλείου, ο Δημήτρης Βρύσαλης και ο Βασίλης Κούδας, εκπρόσωποι των εργαζομένων στο ΔΣ του νοσοκομείου, επισημαίνουν μεταξύ άλλων:

«Ο υφυπουργός Υγείας απέδωσε την "πρόσκαιρη έλλειψη αντιδραστηρίων στο ΕΚΕΑ" στην υποβολή όλων των εργαζομένων στις υγειονομικές μονάδες σε εργαστηριακό έλεγχο μετά την επιστροφή τους από την καλοκαιρινή άδεια (...) τη στιγμή που έχουν σημειωθεί πάνω από 100 κρούσματα κορονοϊού υγειονομικών στη χώρα μας τον Αύγουστο, γεγονός που ανάγκασε το ίδιο το υπουργείο να δώσει εντολή στις 7 Αυγούστου για έλεγχο των εργαζομένων σε δομές Υγείας μετά την άδεια. Ούτε καν όμως εφαρμόστηκε πλήρως αυτή η απόφαση, αφού οι διοικήσεις αρκετών ΥΠΕ και νοσοκομείων με διευκρινιστικές εγκυκλίους περιόρισαν τις δειγματοληψίες σε όσους εκτιμάται (βάσει ερωτηματολογίου) ότι έχουν μεγάλη πιθανότητα έκθεσης κατά την απουσία τους, ενώ οι υγειονομικοί δουλεύουν συνήθως κανονικά μέχρι να βγει το αποτέλεσμα, με κίνδυνο να διασπείρουν τον ιό.

Είναι γνωστό ότι τα δείγματα για τον προεγχειρητικό μοριακό έλεγχο για SARS-CoV-2 των ασθενών από το ΠΑΓΝΗ στέλνονταν στο ΕΚΕΑ, λόγω αδυναμίας διενέργειας του συνόλου των τεστ όλης της Κρήτης στο ιολογικό εργαστήριο του Πανεπιστημίου. Εχουμε αναδείξει το παράδοξο να μην πραγματοποιείται μοριακός έλεγχος για SARS-CoV-2 σε νοσοκομείο αναφοράς, ενώ θα υπήρχε η δυνατότητα το τεστ να γίνεται στο ιολογικό εργαστήριο του ΠΑΓΝΗ, αν αυτό στελεχωνόταν και εξοπλιζόταν πλήρως, αν διαμορφωνόταν κατάλληλα ο χώρος και αν εξασφαλιζόταν επάρκεια σε αντιδραστήρια. Αντί για ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό, το νοσοκομείο προχώρησε σε πρόσληψη 3 επικουρικών εργαζομένων για το ιολογικό εργαστήριο, οι οποίοι μετακινήθηκαν στο αντίστοιχο εργαστήριο του Πανεπιστημίου. Η δήλωση του υφυπουργού Υγείας αφήνει αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με το πού θα διεξάγονται πλέον τα τεστ (...) Τι θα γίνει με όσους ασθενείς έχουν προγραμματισμένα χειρουργεία για σήμερα και αύριο και περιμένουν τα αποτελέσματα του τεστ;».

Οι εργαζόμενοι στο ΠΑΓΝΗ διεκδικούν: Πλήρη στελέχωση με μόνιμο προσωπικό, σύγχρονο εξοπλισμό, κατάλληλη διαμόρφωση του χώρου και εξασφάλιση επάρκειας αντιδραστηρίων του ιολογικού εργαστηρίου του ΠΑΓΝΗ, ώστε να αξιοποιηθούν πλήρως οι δυνατότητές του για έγκαιρη διενέργεια σύγχρονων διαγνωστικών εξετάσεων. Αμεση ενίσχυση του ΕΚΕΑ με προσωπικό και αντιδραστήρια. Ανάπτυξη περισσότερων δημόσιων εργαστηρίων για τη διενέργεια της εξέτασης για SARS-CoV-2. Να γίνεται μοριακός έλεγχος για SARS-CoV-2 ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε όλους τους υγειονομικούς, ανάλογα με το βαθμό έκθεσης και την επαφή με ευπαθείς ομάδες. Προληπτικός έλεγχος για SARS-CoV-2 όλων των ασθενών που εισάγονται στα δημόσια νοσοκομεία. Ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με μόνιμο προσωπικό, εξοπλισμό και υγειονομικό υλικό. Επίταξη των μεγάλων διαγνωστικών κέντρων του ιδιωτικού τομέα.

Μεγάλες ελλείψεις στον τομέα των τεστ και στην Ηπειρο

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση με τις ελλείψεις στον τομέα των τεστ για τον κορονοϊό και στην Ηπειρο, σε συνθήκες μάλιστα που τα επιβεβαιωμένα κρούσματα πολλαπλασιάζονται.

Το κέντρο αναφοράς Covid-19, που στεγάζεται στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, είναι υποστελεχωμένο. Μία μόνο μικροβιολόγος και τρεις τεχνολόγοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση για διενέργεια διαγνωστικών τεστ και την εργαστηριακή τους ανάλυση, σε δείγματα που στέλνονται από όλα τα νοσοκομεία της Ηπείρου και των Ιονίων.

Μόλις την τελευταία βδομάδα η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ζήτησε επειγόντως την αγορά δεύτερου μηχανήματος για τον εξοπλισμό του εργαστηρίου.

Οι αυξημένες ανάγκες διενέργειας τεστ ανάγκασαν την Περιφέρεια Ηπείρου να ζητήσει την άμεση λειτουργία και αξιοποίηση του Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας, που, αν και στεγάζεται στην πόλη των Ιωαννίνων, παραμένει αναξιοποίητο και σε αχρηστία επί 14 χρόνια. Παράλληλα ζητά άμεσα την παραγγελία 2 ρομποτικών μηχανημάτων για διενέργεια πολλαπλών τεστ.

Σε αυτές τις συνθήκες, οι εργαζόμενοι και ο λαός αναγκάζονται να πληρώνουν στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα...

Σοβαρές συνέπειες από τη μη πραγματοποίηση τεστ σε όλες τις εισαγωγές

Σε μία ακόμα εξέλιξη που δείχνει τις πολλαπλές συνέπειες από τις ελλείψεις στον τομέα των τεστ και την πολιτική της κυβέρνησης, ηλικιωμένος ασθενής που εισήχθη την περασμένη Δευτέρα στην Α' Παθολογική Κλινική του ΠΓΝΙ διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό την Τετάρτη το βράδυ. Η λήψη τεστ έγινε λόγω επιδείνωσης της υγείας του και για την πιθανή ανάγκη διασωλήνωσής του. Οπως και για την πλειοψηφία των ασθενών που εισάγονται στις κλινικές του ΠΓΝΙ, δεν έγινε τεστ κατά την εισαγωγή του, καθώς δεν εκτιμήθηκε ως ύποπτος για κορονοϊό.

Το αποτέλεσμα; Παρέμεινε πριν από την εισαγωγή του για ώρες στο ΤΕΠ, έπειτα σε πεντάκλινο θάλαμο της Παθολογικής, πλάι σε ασθενείς και συνοδούς για δυο μέρες, ήρθε σε επαφή με το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που τον νοσήλευσε, αλλά και με τους τραυματιοφορείς και το προσωπικό του ακτινολογικού τμήματος...

Μετά από αυτήν την εξέλιξη, η Παθολογική ανέστειλε την εφημερία της, σταμάτησε να δέχεται περιστατικά, αλλά οι νοσηλευόμενοι ασθενείς παρέμειναν στην κλινική, καθώς δεν υπήρχε η δυνατότητα μεταφοράς τους αλλού, και θα γίνει τμηματική απολύμανση με βάση τα εξιτήρια.

Οι νοσηλευτές, γιατροί, καθαρίστριες της κλινικής που εργάστηκαν από Δευτέρα έως Τετάρτη βράδυ βγήκαν μόλις σε 2ήμερη καραντίνα, με βάση οδηγίες του ΕΟΔΥ. Σήμερα θα κάνουν το τεστ και αν βγει αρνητικό, τους έχουν δοθεί οδηγίες να γυρίσουν στην εργασία τους. Οι 14 μέρες καραντίνα που ισχύουν για τον γενικό πληθυσμό και που ο ΕΟΔΥ τις έκανε 7 μέρες τον Απρίλη για τους υγειονομικούς, έγιναν τώρα 2 μέρες, διότι δεν υπάρχουν εφεδρείες προσωπικού για να καλύψουν αυτούς που πρέπει να βγουν σε καραντίνα...

Οι Παθολογικές Κλινικές σε Πρέβεζα και Λευκάδα υπολειτουργούν, στέλνοντας διαρκώς διακομιδές παθολογικών περιστατικών στο ΠΓΝΙ, που έμεινε με μία κλινική. Την ίδια στιγμή οι παθολόγοι ιατροί της κλινικής εφημερεύουν και στα ιατρεία Covid του ΤΕΠ, καθώς υπάρχει έλλειψη παθολόγων και δεν έχει δημιουργηθεί ιατρείο ΤΕΠ αποκλειστικά για ύποπτα κρούσματα και θετικούς ασθενείς, αυξάνοντας τον κίνδυνο διασποράς...


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Κινητοποίηση για τα ΒΑΕ στις 8 Σεπτέμβρη

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο ΠΑΓΝΗ
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο ΠΑΓΝΗ
Σε κινητοποίηση για την ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ προχωρούν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία την Τρίτη 8 Σεπτέμβρη, μέρα συνεδρίασης της Επιτροπής Κρίσεων για τα ΒΑΕ.

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) καλεί σε στάση εργασίας (8 π.μ. - 12 μ.) στην Αθήνα και σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας στις 9 π.μ. Παράλληλα καλεί τις Ενώσεις - μέλη της να προχωρήσουν την ίδια μέρα σε ανάλογες αγωνιστικές πρωτοβουλίες.

Απόφαση για συμμετοχή στην κινητοποίηση έχουν πάρει μέχρι στιγμής τα Σωματεία Εργαζομένων στα Νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Αττικόν», ΚΑΤ, Παίδων «Αγία Σοφία», «Αλεξάνδρα», Νίκαιας, «Αγιος Σάββας». Σε στάση εργασίας (8 π.μ. - 3 μ.μ.) και συμμετοχή στη συγκέντρωση προχωρά και το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Θριάσιον».

Κάλεσμα της ΟΕΝΓΕ

Οπως επισημαίνει στο κάλεσμά της η ΟΕΝΓΕ, «οι γιατροί και οι άλλοι συνάδελφοί μας στα νοσοκομεία, στα ΚΥ και τα Περιφερειακά Ιατρεία εργαζόμαστε σε επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας. Σε συνθήκες αυξανόμενης εντατικοποίησης, με αλλεπάλληλες βάρδιες και εξαντλητικό αριθμό εφημεριών, με πολλά χρωστούμενα ρεπό και μέρες κανονικής άδειας, λόγω της τραγικής υποστελέχωσης του δημόσιου συστήματος Υγείας. Είμαστε εκτεθειμένοι σε βιολογικούς, χημικούς και φυσικούς παράγοντες κινδύνου, χωρίς τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειάς μας, όπως αποδείχθηκε την περίοδο της πανδημίας. Στις σημερινές συνθήκες βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια εντεινόμενη επίθεση στην ασφάλιση, στην υγεία, σε όλους τους τομείς της ζωής μας».

«Η μείωση των παροχών Υγείας από τα ασφαλιστικά ταμεία», συνεχίζει η ΟΕΝΓΕ, «η εμπορευματοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας - Πρόνοιας, τα αλλεπάλληλα χτυπήματα στον κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης, η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, επιβάλλουν την ενίσχυση του θεσμού των ΒΑΕ και την επέκτασή του και σε άλλες κατηγορίες των εργαζομένων. Ωστόσο, όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά νομοθετούν στην αντίθετη κατεύθυνση, για τον αποχαρακτηρισμό και την κατάργηση των ΒΑΕ, με στόχο την εξασφάλιση πιο φτηνών εργαζομένων. Ολες οι κυβερνήσεις διαχρονικά αρνούνται να αναγνωρίσουν στους γιατρούς αλλά και σε άλλους κλάδους εργαζομένων (εργοθεραπευτές, φυσικοθεραπευτές κ.λπ.) στο δημόσιο σύστημα Υγείας τις ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας και τη χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας».

Η ΟΕΝΓΕ απαιτεί: Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. 5ήμερο - 30ωρο - 6ωρο - 1 εφημερία τη βδομάδα. Αύξηση των ετήσιων ημερών κανονικής άδειας. Να χορηγηθεί το ανθυγιεινό επίδομα σε όλους τους γιατρούς και τους υπόλοιπους υγειονομικούς που εργάζονται στις δημόσιες μονάδες Υγείας - Πρόνοιας. Να ενταχθούν στα ΒΑΕ όλοι όσοι εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες. Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων. Να προσληφθούν μόνιμοι ιατροί Εργασίας και τεχνικοί Ασφαλείας στις μονάδες Υγείας - Πρόνοιας.

Κινητοποίηση χτες στο ΠΑΓΝΗ

Το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ προχώρησε χτες σε στάση εργασίας και παράσταση διαμαρτυρίας για το θέμα των ΒΑΕ, ενάντια στην αβεβαιότητα και την ομηρία των δεκάδων συμβασιούχων, την έλλειψη σε Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ).

Ειδικά σε ό,τι αφορά τα ΜΑΠ, το Σωματείο καταγγέλλει ότι ενώ έχουν αυξηθεί τα κρούσματα και η προσέλευση ασθενών, αυτά «δίνονται με το σταγονόμετρο, π.χ. συχνά δίνεται μία μάσκα ανά 8ωρο ή σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και κάθε 2 μέρες. Προβλήματα επίσης παρατηρούνται στην ποσότητα αλλά και στην ποιότητα των γαντιών, με κάποια από αυτά να είναι ακόμα και ακατάλληλα για το νοσοκομείο. Ετσι, δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο σε κάποια τμήματα εργαζόμενοι να πληρώνουν από την τσέπη τους γι' αυτά τα υλικά».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ