ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Σεπτέμβρη 2020 - Κυριακή 6 Σεπτέμβρη 2020
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ
Γεμάτο «καλάθι» για τους επιχειρηματικούς ομίλους, βαρύς ο «πέλεκυς» για το λαό

Από τη σύσκεψη με επιχειρηματικούς φορείς, την περασμένη Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη

Eurokinissi

Από τη σύσκεψη με επιχειρηματικούς φορείς, την περασμένη Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη
Νέα προνόμια, φοροαπαλλαγές και εισφοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο, αντεργατικές ανατροπές και επιτάχυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων θα παρουσιάσει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, ενόψει και των διεργασιών για την κατάρτιση του προϋπολογισμού και του «εθνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας», και ενώ ήδη «σειρά» για τη Βουλή έχει πάρει η νέα φουρνιά με αντιλαϊκά μέτρα που παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας.

Η κυβέρνηση σπεύδει έτσι - με φόντο τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τη μεγάλη βύθιση του ΑΕΠ στο β' τρίμηνο του 2020 που δόθηκαν στη δημοσιότητα μέσα στη βδομάδα - να διαβεβαιώσει, όπως έλεγε και ο πρωθυπουργός την περασμένη Πέμπτη από τη Θεσσαλονίκη, ότι έχει «φυλάξει εφεδρείες και πολεμοφόδια» για να στηρίξει τους επιχειρηματικούς ομίλους, φορτώνοντας την κρίση στο λαό.

Μεγάλη «κατρακύλα» και «ψαλίδισμα» προσδοκιών

Μεταξύ άλλων οι τριμηνιαίοι εθνικοί λογαριασμοί της στατιστικής υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ) για το β' τρίμηνο 2020 σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία εμφανίζουν τα παρακάτω:

-- Με όρους όγκου, σε ετήσια βάση η πτώση του ΑΕΠ φτάνει το 15,2%, από μείωση 0,5% το α' τρίμηνο του 2020. Συνολικά στο α' εξάμηνο (Γενάρης - Ιούνης) η πτώση διαμορφώνεται σε 7,9%.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό πτώσης που καταγράφεται σε επίπεδο τριμήνου στην ελληνική οικονομία, ενώ οι αβεβαιότητες παραμένουν γύρω από την εξέλιξη, τη διάρκεια και την ένταση της τρέχουσας καπιταλιστικής κρίσης, που με τη σειρά τους θα κρίνουν και το μέγεθος των αντιλαϊκών παρεμβάσεων που σχετίζονται με την προσπάθεια ανάκαμψης του κεφαλαίου, φορτώνοντας σε κάθε περίπτωση τα «σπασμένα» στις λαϊκές πλάτες.

-- Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση 10,1%.

-- Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν 10,3%.

-- Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση 32,1%. Ειδικότερα, οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν 15,4%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών (όπου περιλαμβάνονται και οι εισπράξεις του τουριστικού κλάδου από το εξωτερικό) μειώθηκαν 49,4%.

-- Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση 17,2%, ποσοστό αρκετά χαμηλότερο από αυτό των εξαγωγών, γεγονός βέβαια που οδηγεί σε περαιτέρω διεύρυνση των εμπορικών ελλειμμάτων με το εξωτερικό.

Από την κυβέρνηση έσπευσαν πάντως να σημειώσουν ότι τα μεγέθη αυτά βρίσκονται εντός των προβλέψεων που είχαν υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά την ενσωμάτωση των τελευταίων μέτρων, αν και κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, «μικραίνοντας» κι άλλο το καλάθι των προσδοκιών, επισήμαιναν πως «το γεγονός αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν δυσκολίες που πιθανώς θα τροποποιήσουν στο μέλλον τις αρχικές εκτιμήσεις μας. Λόγω της μεγάλης συμβολής του Τουρισμού στο ΑΕΠ, ιδιαίτερη βαρύτητα για την ελληνική οικονομία έχει το γ' τρίμηνο του έτους».

Στην καλύτερη περίπτωση, όπως και να 'χει, η πραγματικότητα έρχεται να επιβεβαιώσει το δυσμενές σενάριο του Προγράμματος Σταθερότητας - προέβλεπε πτώση 4,7% στο βασικό και 7,9% στο δυσμενές σενάριο. Σε αυτά έχουν ενσωματωθεί τα δημοσιονομικά και άλλα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, με δημοσιονομικό κόστος στα 10,35 δισ. ευρώ, ενώ με τις παρεχόμενες κρατικές εγγυήσεις προς επιχειρήσεις ο λογαριασμός ξεπερνά τα 17 δισ. ευρώ, φτάνοντας στο 9,7% του ΑΕΠ.

Παράλληλα, παρά την καλλιέργεια προσδοκιών για «επιστροφή σε ρωμαλέα ανάπτυξη» το 2021, οι Θερινές Προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπουν πτώση 9% για το 2020 και μόνο μερική ανάκαμψη, 6%, για το 2021.

«Χουβαρνταλίκι» στους ομίλους...

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, η κυβέρνηση σπεύδει να ανακοινώσει και τη νέα φουρνιά φοροελαφρύνσεων, εισφοροαπαλλαγών και άλλων μέτρων για το κεφάλαιο, τα οποία θα αποτυπωθούν και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, όπου, όπως λένε οι κυβερνητικοί κύκλοι, θα περιλαμβάνονται παρεμβάσεις με μόνιμο και προσωρινό χαρακτήρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, για την ώρα το μοναδικό μόνιμο μέτρο που έχει κλειδώσει για το 2021 αφορά τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για την εργοδοσία, που αναμένεται να συνδυαστεί και με άλλες αντεργατικές παρεμβάσεις με φόντο την παραπέρα αποψίλωση της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Σε κάθε περίπτωση, το κεντρικό ζητούμενο είναι η διασφάλιση πρόσθετου «δημοσιονομικού χώρου» για την τόνωση των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, με έμφαση στον διπλασιασμό των κρατικών ενισχύσεων μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), σε συνδυασμό με σειρά από άλλες παρεμβάσεις για την προσέλκυση κερδοφόρων επενδύσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση της ΝΔ προσβλέπει στις εκταμιεύσεις από το πρόγραμμα SURE, αλλά και στις εκταμιεύσεις κονδυλίων του ΕΣΠΑ, όπως και σε αυτές που προβλέπονται στο πλαίσιο της ενισχυμένης «μεταμνημονιακής» εποπτείας, με βάση και εδώ τα αντιλαϊκά «προαπαιτούμενα».

Η τελική διαμόρφωση της δημοσιονομικής πολιτικής θα παραμείνει ανοιχτή, με φόντο τα παζάρια που θα ξεκινήσουν σε επίπεδο Γιούρογκρουπ την ερχόμενη Παρασκευή για το ύψος των ελλειμμάτων στη διάρκεια της επόμενης χρονιάς για όλα τα κράτη - μέλη.

Θυμίζουμε ότι για το 2020 σε επίπεδο ΕΕ εφαρμόζεται η λεγόμενη «ρήτρα γενικής διαφυγής», στη βάση της οποίας προβλέπεται η προσωρινή παρέκκλιση από τους δημοσιονομικούς κανόνες, έτσι ώστε μέσω των νέων ελλειμμάτων στους κρατικούς προϋπολογισμούς και της διόγκωσης των κρατικών χρεών, που πληρώνουν οι λαοί, να χρηματοδοτηθούν οι παρεμβάσεις για την ανάκαμψη του κεφαλαίου.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το δημοσιονομικό έλλειμμα στην Ευρωζώνη θα απογειωθεί σε 8,5% του ΑΕΠ το 2020, ενώ από την πλευρά των «θεσμών» της ΕΕ το ισοζύγιο του ελληνικού κρατικού προϋπολογισμού στο φετινό 12μηνο εκτιμάται ότι θα καταγράψει πρωτογενές έλλειμμα τουλάχιστον στο 5,5% του ΑΕΠ, ως αποτέλεσμα των διαδοχικών πακέτων στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων.

Να σημειωθεί ότι το κυβερνητικό «χουβαρνταλίκι» προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, που φορτώνεται στις πλάτες του λαού, αποτυπώνεται και στα πρόσφατα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για το 7μηνο Γενάρη - Ιούλη, εκεί όπου αποτυπώνεται ότι ως αποτέλεσμα και της νέας μείωσης των συντελεστών που ισχύει για τις επιχειρήσεις, ο φόρος εισοδήματος που αναλογεί στις κάθε είδους επιχειρήσεις διαμορφώνεται μόλις στο 2,9% επί του συνολικού φόρου!

Επιτάχυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων

Στο μεταξύ, δίνοντας το στίγμα των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που «δεν περιμένουν», ο πρωθυπουργός από το υπουργικό συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας διαβεβαίωνε τους επιχειρηματικούς ομίλους ότι «προφανώς η επικαιρότητα είναι κρίσιμη, αλλά σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται αυτή να αναστείλει το συνολικό μεταρρυθμιστικό μας σχέδιο», ανακοινώνοντας και μερικά ακόμα από τη νέα φουρνιά των νομοσχεδίων, π.χ. αυτά που αφορούν το παραπέρα άνοιγμα των «πράσινων» πεδίων κερδοφορίας (με το «Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων»), τη στενότερη προσαρμογή του κρατικού μηχανισμού στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου, όπως για την «αναμόρφωση» του ΑΣΕΠ, το «Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης» για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κ.ά.

Σε κάθε περίπτωση οι διεργασίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη προκειμένου, περί τα μέσα Οκτώβρη, η κυβέρνηση ΝΔ να υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το «εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας» για την εκταμίευση των κονδυλίων του «Ταμείου Ανάκαμψης», που θα κατευθυνθούν στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Στο σχέδιο αυτό θα ενσωματώνεται ένα νέο κύμα αντεργατικών μέτρων και καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, με βάση τις ειδικές ανά χώρα συστάσεις στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου αλλά και τις δεσμεύσεις της ενισχυμένης «μεταμνημονιακής» εποπτείας, που άφησε για αντιλαϊκή παρακαταθήκη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Ο σχεδιασμός της ελληνικής κυβέρνησης για την περίοδο μέχρι το 2023 προβλέπει μεταξύ άλλων μπαράζ από νέα «κίνητρα» για επενδύσεις και για εξαγωγές, με αιχμή τα «πράσινα» και «ψηφιακά» πεδία κερδοφορίας, μεταξύ των οποίων την αύξηση των αποσβέσεων (οδηγεί σε ταχύτερες και μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές προς τους επιχειρηματικούς ομίλους), αλλά και την «απομείωση του πολύ υψηλού ασφαλιστικού βάρους που επωμίζονται οι επιχειρήσεις», ανοίγοντας το δρόμο στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης, όπως προβλέπει και η «Εκθεση Πισσαρίδη».

«Στεγνό καθάρισμα» στην πρώτη κατοικία

Ταυτόχρονα ανοίγει ο 7ος κύκλος «μεταμνημονιακής» εποπτείας, στα προαπαιτούμενα του οποίου συγκαταλέγεται η νομοθέτηση του νέου πτωχευτικού κώδικα, με στόχο να «απαλλάξει» τις τράπεζες από τα «κόκκινα» δάνεια προκειμένου να τροφοδοτήσουν έναν νέο γύρο καπιταλιστικής κερδοφορίας με «ζεστό» χρήμα και φτηνό δανεισμό, αλλά και να διευκολύνει έναν νέο γύρο συγκέντρωσης της παραγωγής.

Θυμίζουμε πως με το σχετικό νομοσχέδιο που ήδη έχει δοθεί σε «δημόσια διαβούλευση», η κυβέρνηση «σαλπίζει» τη γενικευμένη επέλαση στην πρώτη κατοικία της λαϊκής οικογένειας, καταργώντας και το τελευταίο «φύλλο συκής» που είχε απομείνει στη δικαστική προστασία της.

Συνοπτικά το νέο πτωχευτικό προβλέπει μεταξύ άλλων ότι τα φυσικά πρόσωπα θα πτωχεύουν και με τη βούλα του νόμου, ώστε κατόπιν κράτος, τράπεζες και επιχειρηματικοί όμιλοι να προχωρούν στην πλήρη ρευστοποίηση της περιουσίας του «οφειλέτη», αφήνοντάς του μόνο ορισμένα ψίχουλα που θα καλύπτουν τις «εύλογες δαπάνες διαβίωσης», κάνοντας το λαό νοικάρη στο σπίτι του, με μόνιμη την απειλή της οριστικής έξωσης στην πρώτη δυσκολία.

Προβλέπει ακόμα μια σειρά από μέτρα προς την κατεύθυνση αυτή, όπως προκλητικές φοροαπαλλαγές για τα «κοράκια» που θα βγάλουν στο σφυρί τη λαϊκή κατοικία, επιτάχυνση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, που «θωρακίστηκαν» επί ΣΥΡΙΖΑ, νέο πλαίσιο εξωδικαστικού μηχανισμού, στον οποίο πέρα από τα επιχειρηματικά χρέη εντάσσονται και οι οφειλές φυσικών προσώπων σε τράπεζες, στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό και τα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε «να βγει και από τη μύγα ξίγκι», κ.ά.

Ακόμα, δίνει μια «δεύτερη ευκαιρία» στους μεγαλοεπιχειρηματίες που πτωχεύουν να επιστρέψουν στην κερδοφορία, στέλνοντας το λογαριασμό στους εργαζόμενους, αφού μεταξύ άλλων παραμένουν και ενισχύονται οι άθλιες διατάξεις για την αποζημίωση και τα δεδουλευμένα των εργαζομένων που απολύονται, τις οποίες εισήγαγε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Συμπληρωματικά σε αυτά η κυβέρνηση κατέθεσε σε δημόσια διαβούλευση και νομοσχέδιο για την επιτάχυνση της εκδίκασης των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη, με το οποίο σκοπεύει να πετάξει εκτός της όποιας τυπικής προστασίας με συνοπτικές διαδικασίες την πλειονότητα των 70 χιλιάδων υποθέσεων που έχουν προσδιοριστεί να δικαστούν μετά τον Ιούνη του 2021.


Α. Σ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ