ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Σεπτέμβρη 2020
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Καλέσματα στράτευσης του λαού στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Ολο και πιο βαθιά στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ σπρώχνει η κυβέρνηση τον ελληνικό λαό (φωτ. από προηγούμενη συνάντηση Μητσοτάκη - Μακρόν)

Associated Press

Ολο και πιο βαθιά στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ σπρώχνει η κυβέρνηση τον ελληνικό λαό (φωτ. από προηγούμενη συνάντηση Μητσοτάκη - Μακρόν)
Εκβιασμούς και κάλεσμα στο λαό να στοιχηθεί στην πολιτική της εμπλοκής στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, που για τα συμφέροντα της αστικής τάξης βάζουν το λαό σε μεγάλες περιπέτειες και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στο κρεβάτι του Προκρούστη περιλάμβανε η χτεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών απ' τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στ. Πέτσα, που υποστήριξε ότι «η χώρα αντιμετωπίζει ταυτόχρονα δύο μεγάλες εξωγενείς προκλήσεις: Τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα και την πανδημία του κορονοϊού. Είναι λοιπόν εθνική υποχρέωση να υπάρχει: Συστράτευση, και όχι διχαστική αντιπαράθεση. Γενναιότητα, και όχι μικροψυχία. Υπευθυνότητα, και όχι λαϊκισμός».

Ως προς την τουρκική προκλητικότητα ο Στ. Πέτσας διαπίστωσε ότι «οι παράνομες και προκλητικές κινήσεις της Αγκυρας παρατράβηξαν» και ότι τάχα η κυβέρνηση απαντάει «με πολιτική, διπλωματική και επιχειρησιακή ετοιμότητα, αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για την προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» που βάζει στα τραπέζια των ιμπεριαλιστικών «παζαριών».

«Θέλουμε - και το αποδείξαμε υπογράφοντας τις συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο - την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας με όλες τις γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας. Διάλογος, όμως, κάτω από απειλές και προκλήσεις δεν γίνεται», πρόσθεσε, παρουσιάζοντας τις συμφωνίες που ανοίγουν παραπέρα το δρόμο στα σχέδια συνεκμετάλλευσης και σε μεγάλους κινδύνους ως «οδηγό» και για τα επόμενα ενώ επανέλαβε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει σε διάλογο εφόσον σταματήσει τις προκλήσεις η Τουρκία για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών είτε για τη σύνταξη συνυποσχετικού για την από κοινού παραπομπή του θέματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε ξανά να καλλιεργήσει προσδοκίες για την ΕΕ και το ΝΑΤΟ - επιχειρώντας να κρύψει το γεγονός ότι είναι οι δικοί τους σχεδιασμοί που δίνουν «αέρα στα πανιά» της τουρκικής επιθετικότητας - λέγοντας ότι «η τουρκική προκλητικότητα δεν στρέφεται μόνο εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου. Αφορά ολόκληρη την ΕΕ, αφορά το ΝΑΤΟ, αφορά την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο».

Αναφορά, τέλος, έκανε στα εξοπλιστικά προγράμματα που «τρέχει» η κυβέρνηση λέγοντας: «Είμαστε σε επαφή με φίλες χώρες προκειμένου να ενισχύσουμε τον εξοπλισμό των Ενόπλων μας Δυνάμεων» παραπέμποντας σε ανακοινώσεις του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ.

«Μελετάει» τις ΝΑΤΟικές πλατφόρμες η κυβέρνηση

Στο μεταξύ, το Σάββατο, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, στον απόηχο των δηλώσεων του τελευταίου για συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία για δημιουργία «μηχανισμού για τη στρατιωτική αποκλιμάκωση», χωρίς να γίνουν γνωστά περισσότερα για το περιεχόμενο της συζήτησης.

Μια μέρα πριν, μετά τη συνάντησή του με τον γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωνε σχετικά με την «κυβερνητική δυσαρέσκεια» για το έγγραφο που επέδωσε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ στις δύο χώρες πως «δεν έχουμε μελετήσει το έγγραφο και κατά συνέπεια δεν θα μπορούσα να σας μιλήσω για δυσαρέσκεια ή ευαρέσκεια», επαναλαμβάνοντας πως «η Ελλάδα δεν διαπραγματεύεται με την Τουρκία. Η Ελλάδα έχει πει ξεκάθαρα ότι διαπραγμάτευση με την Τουρκία μπορεί να υπάρξει μόλις τα τουρκικά πλοία αποχωρήσουν από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Οχι όμως όσο τα τουρκικά πλοία παραμένουν εκεί».

Χτες, ο Ν. Δένδιας συναντήθηκε στην Αθήνα με τον ομόλογό του της Μάλτας, Ε. Μπαρτόλο. Σε δηλώσεις του αμέσως μετά - με φόντο τις στενές σχέσεις Μάλτας-Τουρκίας - ισχυρίστηκε πως οι ενέργειες της Τουρκίας «δεν στρέφονται μόνο κατά ενός κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στρέφονται κατά της ίδιας της Ενωσης». Πρόσθεσε πως «αντιλαμβανόμαστε απόλυτα ότι πολλά μέλη της οικογένειας έχουν συχνά διαφορετικές ανησυχίες» και κατέληξε με την ευχή η Μάλτα, «ένα νησιωτικό κράτος», να συμπορευτεί «στις βασικές ανησυχίες και απόψεις με το άλλο νησιωτικό κράτος της Ενωσής μας, την Κύπρο», επαναλαμβάνοντας τα καλέσματα για «διάλογο» με την Τουρκία.

Δίνοντας ξανά και το στίγμα της παραπέρα εμπλοκής των Ελληνοτουρκικών στο ευρύτερο ιμπεριαλιστικό παζάρι στην περιοχή, αναφέρθηκε στη Λιβύη, τονίζοντας πως «η Ελλάδα επιδιώκει σταθερά να διαδραματίσει ένα θετικό ρόλο στη Λιβύη, μέσω της συμμετοχής στη Διαδικασία του Βερολίνου, αλλά και με όποιο τρόπο αυτό καταστεί δυνατόν», όπως και στις εξελίξεις στο Μεταναστευτικό.

Την Πέμπτη η συνάντηση Μητσοτάκη - Μακρόν

Στο μεταξύ, χτες, ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδη. Στη διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκε ο συντονισμός των ενεργειών Ελλάδας και Κύπρου ενόψει της Ειδικής Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 24 Σεπτέμβρη, για την Τουρκία. Επίσης, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ, ο οποίος πρόκειται να επισκεφθεί την Αθήνα στις 15 Σεπτέμβρη.

Την ερχόμενη Πέμπτη ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, τη MED 7, που θα διεξαχθεί στην Κορσική, με τη συμμετοχή Γαλλίας, Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας, Κύπρου, Μάλτας και Πορτογαλίας. Πριν από την έναρξη της Συνόδου, ο Κυρ. Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο, Ε. Μακρόν, όπου σύμφωνα με πληροφορίες θα «πέσουν και οι υπογραφές» για τα εξοπλιστικά και την αμοιβαία αμυντική συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΣ ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Φρέσκο χρήμα για τη στήριξη του κεφαλαίου

Με τον δεύτερο στη σειρά συμπληρωματικό κρατικό προϋπολογισμό για το 2020 προχωρά η κυβέρνηση, στην προσπάθεια διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης και προκειμένου να επεκτείνει τις παρεμβάσεις που αφορούν τη στήριξη της εργοδοσίας αλλά και τη διόγκωση των πολεμικών δαπανών.

Σε αυτό το πλαίσιο, σε διάταξη του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή (βλέπε αναλυτικά σελ. 5) προβλέπεται νέα αύξηση κρατικών δαπανών ύψους 6 δισ. ευρώ, σε συνέχεια της αύξησης 5 δισ. (συνολικά 11 δισ. ευρώ) που προβλεπόταν στον προηγούμενο συμπληρωματικό προϋπολογισμό, που κατατέθηκε τον Απρίλη.

Ειδικότερα, χωρίς να αναφέρεται περαιτέρω εξειδίκευση των μέτρων, προβλέπονται νέες πιστώσεις 4 δισ. για δράσεις που σχετίζονται με την αντιμετώπιση επιπτώσεων του κορονοϊού, σηματοδοτώντας τα νέα μέτρα στήριξης της εργοδοσίας.

Παραπέρα, για τον φετινό προϋπολογισμό προβλέπεται νέο κονδύλι ύψους 600 εκατ. ευρώ, που αφορά «πιστώσεις για δαπάνες εφαρμογής δράσεων προγραμμάτων». Πρόκειται για τον κωδικό που αφορά εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και δαπάνες αντιμετώπισης των μεταναστευτικών - προσφυγικών ροών.

Επίσης, ποσό 1,4 δισ. προβλέπεται για τα αναδρομικά συνταξιούχων και 76 εκατ. για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Από την πλευρά του, το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «η ενεργοποίηση της γενικής ρήτρας διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης επιτρέπει την προσωρινή απόκλιση από τις δημοσιονομικές απαιτήσεις, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιονομικών στόχων της χώρας μας που ισχύουν στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας για το 2020». Αναφέρει ακόμα πως «ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός δεν περιλαμβάνει επικαιροποιημένες εκτιμήσεις ως προς τη διαμόρφωση των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών μεγεθών, σε σχέση με εκείνες που είχαν ενσωματωθεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Απρίλη του 2020».

Στο δρόμο για τη Βουλή ο πτωχευτικός κώδικας

Μεθαύριο Πέμπτη λήγει η δημόσια διαβούλευση στο νομοσχέδιο για τον νέο «Κώδικα ρύθμισης οφειλών και παροχής δεύτερης ευκαιρίας», που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη βδομάδα, προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή από 1/1/2021.

Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου αναμένεται και η προβλεπόμενη έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης αναφορικά με τη σύσταση του ιδιωτικού φορέα, ο οποίος θα αποκτά την πρώτη κατοικία λαϊκών νοικοκυριών με «κόκκινα» δάνεια, ενώ στη συνέχεια θα προκηρυχθεί o διεθνής διαγωνισμός για την επιλογή του fund που θα αναλάβει τη «διαχείριση» της πρώτης κατοικίας πτωχευμένων νοικοκυριών.

Κινητικότητα στον Εβρο

Κινητικότητα καταγράφεται τις τελευταίες μέρες στον Εβρο. Σύμφωνα με την κυβέρνηση τις τελευταίες δύο βδομάδες παρατηρείται αύξηση 20% στις ροές, ενώ πολλοί είναι αυτοί που ζητούν πολιτικό άσυλο ως αντιφρονούντες του καθεστώτος Ερντογάν.

Εξάλλου, την εκτίμηση ότι η Τουρκία θα πιέσει και με το Μεταναστευτικό - Προσφυγικό μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 24/9, εξέφρασε την Κυριακή ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος. Μιλώντας στον «ΣΚΑΪ» σημείωσε ότι παρατηρείται σοβαρή αύξηση της μεταναστευτικής πίεσης τις τελευταίες 15 μέρες και αναφέρθηκε στις πρόσφατες κυβερνητικές αποφάσεις για την επέκταση και ενίσχυση του φράχτη, αλλά και για την παραπέρα εμπλοκή της ευρωενωσιακής Frontex.

Στο μεταξύ, το απόγευμα της Κυριακής το Λιμενικό πραγματοποίησε επιχείρηση ρυμούλκησης στο λιμάνι της Παλαιόχωρας ιστιοφόρου που είχε εντοπιστεί το πρωί στην περιοχή Στόμιο, νοτιοδυτικά των Χανίων, και στο οποίο επέβαιναν 60 μετανάστες, μεταξύ τους γυναίκες και παιδιά.

ΣΥΡΙΖΑ
Αλλαγές στα πρόσωπα για καλύτερες υπηρεσίες στην ίδια πολιτική

Με εκλογή του Δ. Τζανακόπουλου στη θέση του γραμματέα του κόμματος και επαναβεβαίωση της προσήλωσης του ΣΥΡΙΖΑ στα προτάγματα του κεφαλαίου, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη Κυριακή. Στη θέση του Π. Σκουρλέτη, που τοποθετείται κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, ο νέος γραμματέας έλαβε 110 θετικές ψήφους σε σύνολο 140 ψηφισάντων, ενώ υπήρξαν 29 λευκά και 1 άκυρο. Επίσης, στη θέση του εκπροσώπου Τύπου, που μέχρι τώρα κατείχε ο Αλ. Χαρίτσης, τοποθετήθηκε ο Ν. Ηλιόπουλος.

Ο Αλ. Τσίπρας στην ομιλία του εγκάλεσε την κυβέρνηση ότι αδράνησε και δεν πήρε εγκαίρως περισσότερα και πιο γαλαντόμα μέτρα για τους επιχειρηματικούς ομίλους, κατηγορώντας τη για τη «μεγαλύτερη ύφεση που έχει συναντήσει η χώρα, μεγαλύτερη και από αυτή των πιο δύσκολων στιγμών της μνημονιακής περιόδου. Και τώρα μάλιστα ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τις συνθήκες που δημιούργησε με τις συνταγές των πιο σκληρών μνημονίων».

Σε ό,τι αφορά την πανδημία, ο Αλ. Τσίπρας χρέωσε στην κυβέρνηση ότι μετέτρεψε «μια υγειονομική επιτυχία σε απόλυτο φιάσκο» και «παντελή έλλειψη στρατηγικής» για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος, ενώ για τα Ελληνοτουρκικά εξέφρασε και πάλι «ειλικρινή διάθεση να συμβάλουμε σε μια εθνική πολιτική», ωστόσο κατήγγειλε «έλλειψη στρατηγικής απέναντι στην πιο επιθετική Τουρκία των τελευταίων δεκαετιών» και αλλαγή της «εθνικής γραμμής» της εμπλοκής στα ευρωατλαντικά σχέδια, που όπως περηφανεύτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ σεβάστηκε. Στην πεπατημένη των δυνάμεων της αστικής διαχείρισης, υπέδειξε τις λυκοφιλίες του κεφαλαίου σαν ...στήριγμα για τη χώρα, ζητώντας ξανά «να πρωταγωνιστήσει η Ελλάδα στον ευρωτουρκικό διάλογο, να πιέσει τους Ευρωπαίους να βάλουν και την τελωνειακή ένωση στο τραπέζι».

Αναφορικά με τα εσωκομματικά, ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε να πέσουν οι τόνοι προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ πιο αποτελεσματικά να επιχειρήσει τη χειραγώγηση της λαϊκής δυσαρέσκειας. «Καθώς επιχειρείται μια χυδαία παρέμβαση εχθρικών κέντρων στις διεργασίες μας, οφείλουμε να προχωρήσουμε χωρίς κρυφούς ή φανερούς υπολογισμούς», ανέφερε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ