ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Ομολογεί παρασκηνιακά παζάρια υπό την αιγίδα ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ για τις «διαφορές» με την Τουρκία

...και βαφτίζει την ελληνική υφαλοκρηπίδα «περιοχή στην οποία τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία διεκδικούν δικαιώματα»!

Σε «περιοχή στην οποία τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία διεκδικούν δικαιώματα» βρίσκεται, κατά τον πρωθυπουργό, το τουρκικό ερευνητικό

Copyright 2020 The Associated

Σε «περιοχή στην οποία τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία διεκδικούν δικαιώματα» βρίσκεται, κατά τον πρωθυπουργό, το τουρκικό ερευνητικό
Τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που καλά κρατούν με ευρωατλαντική ατζέντα για τα σχέδια συνδιαχείρισης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και οδηγούν ολοταχώς σε επώδυνους και επικίνδυνους συμβιβασμούς για το λαό και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας επιβεβαίωσε, χτες, ο πρωθυπουργός, με το άρθρο του στις εφημερίδες «The Times», «Frankfurter Allgemeine Zeitung» και «Le Monde».

Ο Κυρ. Μητσοτάκης, που από την αρχή του άρθρου του αναπαράγει το κάλπικο δίλημμα «σύγκρουση ή συνεργασία», φιλοτεχνεί για την κυβέρνησή του προφίλ «καλού παιδιού» για τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, σημειώνοντας τις προσπάθειες που κατέβαλε η κυβέρνησή του από την αρχή για να «τρέξουν» οι επικίνδυνες διευθετήσεις «για ανοιχτό διάλογο, για επιθυμία προόδου και για τη βούλησή μου να ενεργήσω για το χτίσιμο γέφυρας της Τουρκίας με την Ευρώπη», διαπιστώνοντας πως, «δυστυχώς, τα πράγματα πήραν άλλη τροπή (...) Η Τουρκία εμφανίζεται λιγότερο ως εταίρος και περισσότερο ως προβοκάτορας».

Προσπάθειες που ομολογεί ότι έλαβαν και τη μορφή των διαβουλεύσεων μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας, ανάμεσα στις οποίες ο πρωθυπουργός ανακαλύπτει «διαφορές», και όχι μια και μόνη διαφορά, η οποία αφορά την υφαλοκρηπίδα και την οριοθέτηση ΑΟΖ, ορολογία που ανοίγει ακόμα πιο επικίνδυνους δρόμους για επώδυνους συμβιβασμούς, την ώρα που η τουρκική αστική τάξη θέλει το ιμπεριαλιστικό παζάρι να συμπεριλάβει όλες τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της. «Οι διαφορές δεν επιλύονται με βία, τεχνάσματα ή χειραγώγηση, αλλά ειρηνικά και μέσω αμοιβαίου σεβασμού και αμοιβαίας κατανόησης», γράφει ο Κυρ. Μητσοτάκης και προσθέτει ότι «η λύση είναι απλή. Καθόμαστε. Συζητάμε τις διαφορές μας. Και προσπαθούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία. Αν δεν τα καταφέρουμε, τότε θα αφήσουμε το Διεθνές Δικαστήριο να αποφανθεί».

Παζάρια για τα «αμφισβητούμενα ύδατα»...

Την ίδια ώρα, αποκαλυπτικό είναι και το πώς - με φρασεολογία ίδια με αυτή που αναπαράγουν σε όλες τις τοποθετήσεις τους οι Ευρωατλαντικοί «στρώνοντας το έδαφος» για τους επώδυνους συμβιβασμούς - παρουσιάζει ολοφάνερα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας ως... αμφισβητούμενα και αντικείμενο του ιμπεριαλιστικού παζαριού, αφού μιλώντας για το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Ορούτς Ρέις» λέει πως η Τουρκία «έστειλε το Πολεμικό Ναυτικό της για να στηρίξει μια προσπάθεια εξερεύνησης κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου στην οποία τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία διεκδικούν δικαιώματα και η οποία δεν έχει ακόμη οριοθετηθεί»!

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός σε άλλο σημείο του άρθρου του απευθύνει ξανά κάλεσμα στην Τουρκία «να κάνει ένα βήμα πίσω και να χαράξει πορεία εξόδου από αυτήν την κρίση (...) Πρέπει απλώς να απόσχει από τη ναυτική και ερευνητική της δραστηριότητα σε μη οριοθετημένες θαλάσσιες ζώνες και να συγκρατήσει την επιθετική ρητορική της».

Παράλληλα, από την αρχή έως το τέλος του άρθρου διάχυτη είναι η αγωνία της κυβέρνησης να παρουσιαστεί ως ο «προτιμώμενος εταίρος» των ευρωατλαντικών σχεδιασμών, των σχεδίων συνεκμετάλλευσης και της ΝΑΤΟικής συνοχής στην περιοχή, απέναντι στα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, σχέδια που οδηγούν ολοταχώς στις επικίνδυνες «διευθετήσεις», με τον πρωθυπουργό να γράφει πως «η απειλή για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της χώρας μου αποτελεί επίσης απειλή για την ευημερία και την ασφάλεια όλων των κρατών - μελών της ΕΕ. Κινδυνεύει να υπονομεύσει τη συμμαχία του ΝΑΤΟ» και να προειδοποιεί την ΕΕ πως στην περιοχή «διακυβεύονται ζωτικά συμφέροντα - στρατηγικά ευρωπαϊκά συμφέροντα».

...πίσω από κλειστές πόρτες

Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, ο πρωθυπουργός αποκάλυψε για πρώτη φορά την ύπαρξη «έγγραφης συμφωνίας» με την Αγκυρα υπό τη διαμεσολάβηση της Γερμανίας! Συγκεκριμένα, γράφει πως «στη διάρκεια όλων αυτών έχω παραμείνει ανοικτός στον διάλογο. Οταν το Βερολίνο προσφέρθηκε να μεσολαβήσει, καθίσαμε καλόπιστα για να προσπαθήσουμε να βρούμε κοινό έδαφος. Καταφέραμε ακόμη και να καταλήξουμε σε "έγγραφη συμφωνία". Το αποτέλεσμα ήταν να αποσυρθεί τελικά η Τουρκία, αποκαλύπτοντας ανεπίσημες αλλά απόρρητες συζητήσεις».

Να σημειωθεί πως μετά την κατακραυγή η κυβέρνηση επιχείρησε χτες να υποβαθμίσει την αποστροφή αυτή του πρωθυπουργού, διαρρέοντας ότι στην εν λόγω έγγραφη συμφωνία οι δύο πλευρές θα δήλωναν την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε διερευνητικές επαφές, συνέχιση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και επιτάχυνση των επαφών ανάμεσα σε στελέχη των δύο υπουργείων Εξωτερικών, αλλά και να ισχυριστεί πως οι πολιτικοί αρχηγοί ήταν ενήμεροι.

Βέβαια, σε ό,τι αφορά το ΚΚΕ, καμιά ενημέρωση για συμφωνία με την Τουρκία δεν υπήρξε στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον ΓΓ της ΚΕ Δ. Κουτσούμπα, που είχε πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών. Ο πρωθυπουργός έχει ευθύνη που δεν ενημέρωσε σχετικά με το περιεχόμενο αυτής της συμφωνίας, κάτι που πρέπει να κάνει άμεσα.

Θυμίζουμε πως σε σχόλιό του στις 15 Ιούλη, με βάση πολιτικές εκτιμήσεις και δημοσιεύματα, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ είχε σχολιάσει για τη συνάντηση εκπροσώπων της ελληνικής και της τουρκικής κυβέρνησης στη Γερμανία, με τη διαμεσολάβηση και τη συμμετοχή εκπροσώπου της γερμανικής προεδρίας: «Επί της ουσίας μέσα από "μυστικές" ή "φανερές" διαπραγματεύσεις νομιμοποιούνται τα τετελεσμένα της τουρκικής επιθετικότητας και προωθείται το παζάρι που έχουν στήσει η ΕΕ, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ με τις αστικές τάξεις και τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας. Το παζάρι είναι επικίνδυνο και συμπεριλαμβάνει ελληνικά εδαφικά - κυριαρχικά δικαιώματα».

Καβγαδάκια στη ΝΑΤΟική «πολυκατοικία»

Στο μεταξύ, οι αναφορές του πρωθυπουργού σε έγγραφη συμφωνία με την Τουρκία προκάλεσαν και έναν ακόμα γύρο στον «καβγά» της κυβέρνησης της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ΚΙΝΑΛ, οι οποίοι και ζήτησαν εξηγήσεις για το περιεχόμενό της και σχετικά με τον καταλληλότερο τρόπο για την προώθηση της πολιτικής που από κοινού υπηρετούν.

Ο Αλ. Τσίπρας υποστήριξε πως έμαθε «από το άρθρο του κ. Μητσοτάκη σε ευρωπαϊκές εφημερίδες ότι ο ίδιος υπέγραψε δεσμεύσεις για τη χώρα έναντι της Τουρκίας, σε ένα έγγραφο που μένει κρυφό μέχρι και σήμερα και ουδείς γνωρίζει το ακριβές περιεχόμενό του».

Απαντώντας στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, ισχυρίστηκε ότι «ο κ. Τσίπρας είχε πλήρη ενημέρωση από τον πρωθυπουργό για το περιεχόμενο όλων αυτών των συζητήσεων όλο το προηγούμενο διάστημα» και ότι «ο διπλωματικός του σύμβουλος είχε ενημερωθεί από τη διπλωματική σύμβουλο του πρωθυπουργού για όλα τα τεκταινόμενα στην τριμερή συνάντηση στο Βερολίνο», προσθέτοντας ότι «όταν ο ίδιος συναντούσε μόνος του τον κ. Ερντογάν, δεν θυμόμαστε να είχε ενημερώσει κανέναν στην αντιπολίτευση».

Στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα παρευρεθεί στο συλλαλητήριο και την πορεία του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη αύριο Σάββατο 12 Σεπτέμβρη, στις 18.30, στην πλατεία ΧΑΝΘ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Απειλή για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας η εμπλοκή στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για το άρθρο του Κυρ. Μητσοτάκη στον διεθνή Τύπο:

«Το άρθρο του πρωθυπουργού επιβεβαιώνει πως η κυβέρνηση της ΝΔ διαπραγματεύεται στο εξωτερικό με το "ατού" ότι αποτελεί το πιο "καλό παιδί" του ΝΑΤΟ, κι όλα αυτά τη στιγμή που το ΝΑΤΟ αποδεδειγμένα υποδαυλίζει την επιθετικότητα της άρχουσας τάξης της Τουρκίας και σπρώχνει στο συμβιβασμό της συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό επιβεβαιώνει και η γενικόλογη αναφορά του σε "διαφορές" με την Τουρκία που πρέπει να λυθούν μέσω του διαλόγου, όπως και η αναφορά του σε "έγγραφη συμφωνία" που είχε επιτευχθεί στο Βερολίνο, για την οποία πρέπει εδώ και τώρα να ενημερώσει τον ελληνικό λαό. Η επικίνδυνη εμπλοκή της Ελλάδας στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς, που εκτυλίσσεται με φανερή και μυστική διπλωματία, απειλεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, την ειρήνη και τη ζωή του λαού μας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ