ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Σεπτέμβρη 2020
Σελ. /24
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Σοβαροί κίνδυνοι για υγειονομικούς και ασθενείς από τα υγειονομικά πρωτόκολλα - «λάστιχο»

Αποκαλυπτικές καταγγελίες εργαζομένων στο «Αττικόν», στο Τζάνειο και στο «Λαϊκό»

Από την κινητοποίηση των εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Αττικόν» την περασμένη Παρασκευή
Από την κινητοποίηση των εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Αττικόν» την περασμένη Παρασκευή
Τους σοβαρούς κινδύνους για υγειονομικούς και ασθενείς από τα υγειονομικά πρωτόκολλα - «λάστιχο», που προσαρμόζονται στις χρόνιες τεράστιες ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία, αναδεικνύουν με ανακοίνωσή τους εργαζόμενοι στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Αττικόν», με αφορμή τον εντοπισμό πέντε κρουσμάτων κορονοϊού στο προσωπικό της ΜΕΘ και άλλου ενός σε ασθενή μέσα σε 15 μέρες. Η εξέλιξη των γεγονότων είναι αποκαλυπτική.

Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι της ΜΕΘ, αντί να παρθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα μετά τον εντοπισμό των πρώτων κρουσμάτων (ένας εργαζόμενος και ένας νοσηλευόμενος στη ΜΕΘ), «καμία επίσημη οδηγία και ενημέρωση δεν δόθηκε, για ώρες μετά, και παρά τις επαναλαμβανόμενες κρούσεις μας». Οχι μόνο αυτό, αλλά «ούτε λίγο ούτε πολύ μας ζητήθηκαν και τα ρέστα γιατί δεν προσέχουμε, δεν κρατάμε τις απαραίτητες αποστάσεις και δεν χρησιμοποιούμε μέτρα προστασίας!».

«Η ΜΕΘ», επισημαίνουν οι εργαζόμενοι, «είναι ένας περιορισμένος, κλειστός χώρος όπου συγχρωτίζονται υποχρεωτικά πολλοί μαζί, προσωπικό και ασθενείς. Υπάρχουν πολλοί κοινόχρηστοι χώροι (γραφεία, αποδυτήρια, τουαλέτες κ.λπ.) και αντικείμενα που χρησιμοποιούνται από κοινού: Υπολογιστές, φάκελοι ασθενών και πολλά άλλα. Οσο για τα μέτρα προστασίας, μέχρι τώρα προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι η χρήση απλής χειρουργικής μάσκας αποτελεί επαρκή προστασία. Μετά το συμβάν μάς δόθηκε οδηγία για υποχρεωτική χρήση και οφθαλμικής προστασίας κατά τη διενέργεια συγκεκριμένων πράξεων... Παρεμπιπτόντως, μέχρι τώρα, γάντια, μάσκες και ποδιές μίας χρήσης μάς δίνονταν με το σταγονόμετρο, λόγω ελλείψεων ή με τη δικαιολογία ότι κάνουμε αλόγιστη χρήση!».

Στη διενέργεια τεστ που ακολούθησε σε όλο το προσωπικό μετά τα πρώτα κρούσματα, αναδείχθηκε άλλο ένα θετικό κρούσμα. Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι της ΜΕΘ, «ζητήσαμε, όπως και το σωματείο, επανειλημμένα να ληφθούν πιο δραστικά μέτρα για να περιοριστεί η μετάδοση, να απομακρυνθούν τουλάχιστον οι συνάδελφοι που είχαν στενή επαφή με τα κρούσματα τις τελευταίες μέρες. Η απάντηση ήταν "θα κάνουμε ό,τι μας πουν, όποτε μας το πουν"! Κανένα συγκεκριμένο και σαφώς καθορισμένο πλάνο δεν υπήρχε για το τι κάνουμε σε ανάλογες περιπτώσεις, κανένα σχέδιο δράσης για να περιοριστεί η μετάδοση! Κι όσο για τους συναδέλφους που έπρεπε να βγουν σε καραντίνα... θεωρήθηκαν από τους αρμόδιους, και σύμφωνα με τις οδηγίες τους, εργαζόμενοι σε "μετρίου κινδύνου έκθεση", και γι' αυτό παρέμειναν στην εργασία τους».

Οι εργαζόμενοι στη ΜΕΘ του «Αττικόν» θέτουν το κρίσιμο ερώτημα: «Υπήρχε η δυνατότητα όντως να απομακρυνθούν οι εν λόγω συνάδελφοι και να αντικατασταθούν από άλλους, χωρίς να επηρεαστεί η λειτουργία της μονάδας, χωρίς να χρειαστεί για παράδειγμα να κλείσουν κλίνες; Η απάντηση είναι ΟΧΙ. Οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι τεράστιες, τόσο που δεν μας επιτρέπεται ούτε να αρρωστήσουμε. Μεγάλος αριθμός συμβασιούχων νοσηλευτών απολύεται σε ένα μήνα από τώρα. Μόνιμες προσλήψεις προσωπικού ελάχιστες...».

Πέντε μέρες μετά, προσθέτουν, «κι αφού είχε ανιχνευθεί και τρίτο κρούσμα σε νοσηλευτή, με επεισοδιακό μάλιστα τρόπο, και μόνο μετά από έντονη διαμαρτυρία των εργαζομένων προς τη διοίκηση του νοσοκομείου, έγινε απολύμανση των κοινόχρηστων χώρων, ζητήθηκε ιχνηλάτηση για το τελευταίο κρούσμα, μπήκε η ΜΕΘ σε καραντίνα (...) Οι εργαζόμενοι όμως μπορούνε μια χαρά να πηγαινοέρχονται στη δουλειά τους, στα σπίτια τους, στα μέσα μαζικής μεταφοράς κ.λπ.!».

Σήμερα, περίπου δεκαπέντε μέρες μετά, υπογραμμίζουν, «άλλοι δύο συνάδελφοί μας έχουν βρεθεί θετικοί, σύνολο πέντε μέχρι τώρα.Οι περισσότεροι παρουσίασαν συμπτώματα, είχαν αρχικά αρνητικά τεστ που θετικοποιήθηκαν στη συνέχεια. Ηταν ανάμεσα σε αυτούς που θα έπρεπε εξαρχής να έχουν βγει σε καραντίνα. Αντ' αυτού συνέχισαν να κάνουν βάρδιες κανονικά».

«Επιχειρησιακά έτοιμο» και το Τζάνειο των τεράστιων προβλημάτων

Την ίδια ώρα στο Τζάνειο Νοσοκομείο, ενώ η διοίκηση αποφάσισε στις 12/8 να δηλώσει ότι το νοσοκομείο είναι επιχειρησιακά έτοιμο να νοσηλεύσει ασθενείς με Covid-19, κατόπιν εντολής του υπουργείου Υγείας και της 2ης ΥΠΕ, η Επιτροπή των Νοσοκομειακών Γιατρών αναδεικνύει τα τεράστια προβλήματα που παραμένουν.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει, ο χώρος ο οποίος προορίζεται να υποδεχτεί τους εν λόγω ασθενείς είναι κτιριακά ακατάλληλος και υπό επισκευή, το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες λειτουργίας ενός τέτοιου τμήματος και ως «λύση» ζητείται από ειδικευόμενους ιατρούς να κάνουν υπεράριθμες εφημερίες, να εφημερεύσουν δύο συνεχόμενες μέρες (36 - 48 ώρες συνεχόμενης εργασίας). Επιπλέον, οι γιατροί που καλούνται να καλύψουν το τμήμα Covid ενημερώνονται τηλεφωνικά μία μέρα πριν και στη συνέχεια κάνουν εφημερίες και σε άλλα τμήματα του νοσοκομείου, πρακτική που ευνοεί την ενδονοσοκομειακή διασπορά του ιού.

«Η λειτουργία της εν λόγω μονάδας για να είναι ασφαλής προϋποθέτει τη στελέχωσή της με μόνιμο εξειδικευμένο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, την οποία δεν μπορούν να επωμιστούν το ήδη υποστελεχωμένο προσωπικό των παθολογικών κλινικών και οι λιγοστοί γιατροί των ΤΕΠ. Δεν μπορεί στον ίδιο χώρο να γίνεται διαλογή και να νοσηλεύονται Covid-19 περιστατικά με κοινό προσωπικό. Δεν μπορεί το προσωπικό διαλογής να είναι κυλιόμενο καθημερινά σε επαφή με τα αδιάγνωστα περιστατικά. Δεν μπορεί τα διαγνωσμένα περιστατικά να διακινούνται από κοινούς χώρους με τους άλλους νοσηλευόμενους», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Με το σταγονόμετρο τα ΜΑΠ στο «Λαϊκό»

Την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Νοσοκομείο «Λαϊκό» σχετικά με τα Μέσα Ατομικής Προστασίας του προσωπικού, καταγγέλλει η «Αγωνιστική Συνεργασία» Εργαζομένων Λαϊκού Νοσοκομείου. Οπως επισημαίνει, τα ΜΑΠ, ακόμα και τα γάντια, δίνονται με το σταγονόμετρο, τα μπουκάλια με το αντισηπτικό είναι συνεχώς άδεια μετά τις πρώτες πρωινές ώρες, οι εργαζόμενοι δουλεύουν με μία μόνο μάσκα το 8ωρο, «ή ακόμα χειρότερα, ένας ιατρός να εφημερεύει 24 ώρες με την ίδια μάσκα», από τις μάσκες FFP2, τις ειδικές ρόμπες και τα προστατευτικά γυαλιά δίνεται μόνο ένα σετ ανά γιατρό ή νοσηλευτή για όλη τη βάρδια ή την εφημερία του.

Παράλληλα, η «Αγωνιστική Συνεργασία» καταγγέλλει ότι «έχει παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα το φαινόμενο μέλη της ευρύτερης διοίκησης, μεταφέροντας προφανώς την πίεση των ανωτέρων τους, να πιέζουν τους ιατρούς ή ακόμη και προϊστάμενες ή απλές νοσηλεύτριες για να δίνουν εξιτήρια ασθενών. Με ποιο επιστημονικό, νομικό και ηθικό κριτήριο γίνεται αυτό; Η απόφαση για το εξιτήριο ενός ασθενούς είναι ή δεν είναι μια καθαρά ιατρική απόφαση; Και ποιο σκοπό εν τέλει εξυπηρετεί αυτή η τακτική; Να αδειάζουν γρήγορα κρεβάτια ώστε να ανακυκλώνονται οι ασθενείς και να δείχνει το νοσοκομείο ότι δουλεύει "μια χαρά"; Και με ποιο κόστος για τους ασθενείς;».

Επείγουσα ανάγκη για άμεσα πρόσθετα μέτρα προστασίας

Την επείγουσα ανάγκη για άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας εργαζομένων και ασθενών επισημαίνει και το Σωματείο Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου.

«Από την αρχή της επιδημίας έχουν νοσήσει περισσότεροι από 550 υγειονομικοί, η κυβέρνηση αρνείται να γίνεται συστηματικός προληπτικός μοριακός έλεγχος για SARS-CoV-2 όλων των εργαζομένων στις δημόσιες και ιδιωτικές μονάδες, αλλά και όλων των ασθενών που εισάγονται στα νοσοκομεία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Το Σωματείο απαιτεί: Να εξασφαλιστούν τα κατάλληλα ατομικά μέσα προστασίας για τους εργαζόμενους στις δημόσιες και ιδιωτικές μονάδες Υγείας. Να παρθούν πρόσθετα συλλογικά οργανωτικά μέτρα προστασίας της υγείας τους. Να γίνονται συστηματική περιοδική εξέταση όλων των εργαζομένων με επαγγελματική έκθεση στον SARS-CoV-2 και αναγγελία ως επαγγελματικής ασθένειας κάθε κρούσματος σε εργαζόμενους. Να γίνεται προληπτικός εργαστηριακός έλεγχος όλων των ασθενών που εισάγονται στα νοσοκομεία. Να αναπτυχθούν περισσότερα δημόσια εργαστήρια για τη διενέργεια ελέγχων. Ο εργαστηριακός έλεγχος να γίνεται δωρεάν. Να επιταχθούν τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και, μαζί με τους εργαζόμενους, να ενταχθούν σε ενιαίο κρατικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

ΔΟΜΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΗΜΑΘΙΑΣ
Κανένα μέτρο προστασίας, παρά την επιβεβαίωση κρούσματος

Την ανυπαρξία μέτρων προστασίας για τους διαμένοντες και τους εργαζόμενους στην ανοιχτή δομή φιλοξενίας προσφύγων στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, όπου τις τελευταίες μέρες διαγνώστηκε θετικό στον κορονοϊό άτομο το οποίο νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της περιοχής, καταγγέλλει η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στις Προσφυγικές Δομές.

Οπως επισημαίνει, «παρά το γεγονός ότι η οικογένεια του ατόμου εμφανίζει συμπτώματα, καθώς και ότι το συγκεκριμένο άτομο αλλά και η οικογένειά του έχουν έρθει σε επαφή με άλλα άτομα που διαμένουν ή εργάζονται στο χώρο, μέχρι στιγμής δεν έχει παρθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας, ούτε για τους διαμένοντες ούτε για τους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να εισέρχονται στο χώρο χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί τεστ στους ίδιους και στους διαμένοντες στη δομή (...) Ακόμη, δεν έχει γίνει απολύμανση των χώρων».

Η Επιτροπή καλεί τους εργαζόμενους να απαιτήσουν: Αμεση ιχνηλάτηση των επαφών του επιβεβαιωμένου κρούσματος. Αμεση διενέργεια τεστ σε όλες τις επαφές του επιβεβαιωμένου κρούσματος, σε όλους τους εργαζόμενους της ανοιχτής δομής φιλοξενίας προσφύγων, αλλά και δειγματοληπτικών τεστ στον προσφυγικό πληθυσμό που διαμένει στη δομή. Διαμόρφωση κατάλληλων χώρων για να απομονωθούν άτομα με πιθανά συμπτώματα. Αμεση απολύμανση όλων των χώρων. Είσοδο στη δομή μόνο εξειδικευμένου κλιμακίου του ΕΟΔΥ που θα φροντίζει τους ασθενείς και τον υπόλοιπο πληθυσμό. Συγκεκριμένα μέτρα προστασίας των εργαζομένων και των προσφύγων. Αμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού πλήρους απασχόλησης, προκειμένου να στελεχωθούν πλήρως όλα τα δημόσια Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία, εργαστήρια και το ΕΚΑΒ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ