ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Σεπτέμβρη 2020
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
Διεκδίκησαν να ανοίξουν άμεσα με ασφάλεια οι σχολές

Με μία μαχητική κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας, φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας διεκδίκησαν χτες να ανοίξουν άμεσα οι σχολές με όλα τα μέτρα προστασίας, αναδεικνύοντας τα τεράστια προβλήματα και τις κυβερνητικές ευθύνες για τα ζητήματα που αφορούν τις σπουδές, την ασφάλεια και υγεία στα ιδρύματα.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν με αποφάσεις τους οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Φυσικού, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Δασκάλων, Νηπιαγωγών, Νοσηλευτικής, Τουρκικών Σπουδών και Οικονομικού του ΕΚΠΑ, Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ, ΣΕΤ, ΣΕΤΠ του ΠΑΔΑ, ΑΣΚΤ και οι Σύλλογοι Οικοτρόφων ΝΦΕΕΜΠ, ΑΣΠΑΙΤΕ.

«Διεκδικούμε τα αυτονόητα», ξεκαθάρισαν οι φοιτητές διαδηλώνοντας έξω από το υπουργείο, ενώ θύμισαν πως βασικές ανάγκες παρέμεναν ανικανοποίητες και πριν από την πανδημία. Στα πανό αποτυπώνονταν μια σειρά από αιτήματα που σχετίζονται με την εξασφάλιση των όρων για τις σπουδές τους, όπως επαρκές προσωπικό καθαριότητας, δωρεάν τεστ, ζητήματα που αφορούν τη στέγαση, τη μεταφορά κ.λπ. «Σίτιση, στέγαση, δωρεάν σπουδές, δεν είναι πελάτες οι φοιτητές», «Πάρτε μέτρα να ανοίξουν οι σχολές», «Εμείς δεν παρατάμε τις σπουδές, δώστε λεφτά για τις σχολές», «Ακούστε καλά τι λένε οι φοιτητές - Σίτιση, στέγαση, δωρεάν σπουδές» ήταν τα συνθήματα που κυριάρχησαν.

Αντιπροσωπεία ζήτησε συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου, ωστόσο τελικά τους δέχτηκε εκπρόσωπος του υφυπουργού Παιδείας. Αφού εισέπραξαν γενικόλογες υποσχέσεις για μια σειρά από ζητήματα, οι φοιτητές δήλωσαν πως θα συνεχίσουν κλιμακώνοντας τη δράση που έχει αναπτυχθεί και όλο το προηγούμενο διάστημα, με παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα, σε διοικήσεις ιδρυμάτων, στο υπουργείο, μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων τους που συνδέονται με την υγεία, την ασφάλεια και τη συνέχιση των σπουδών τους.

Στον Βόλο

Να ανοίξουν οι σχολές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας, απαίτησαν τη Δευτέρα οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Γεωπονίας, Μηχανολόγων - Μηχανικών και Παιδαγωγικού Ειδικής Αγωγής, πραγματοποιώντας παράσταση διαμαρτυρίας στην Πρυτανεία.

Οι Σύλλογοι καταγγέλλουν ότι την ώρα που οι ανάγκες είναι αυξημένες λόγω της πανδημίας, δεν γίνεται πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας, την οποία έχει αναλάβει ιδιώτης, ανακοινώθηκε ότι οι σχολές και οι εστίες θα ανοίξουν την 1η Οκτώβρη αλλά χωρίς να έχει ανακοινωθεί αν θα γίνει απολύμανση, ούτε και πώς θα λειτουργήσουν τμήματα 50 φοιτητών, όταν μόνο στο κτίριο του Θόλου, στον Βόλο, στεγάζονται έξι τμήματα.

Εκ μέρους του Φοιτητικού Συλλόγου Γεωπονίας - Φυτικής Παραγωγής, ο Δημήτρης Νόκας, πρόεδρος του Συλλόγου, δήλωσε στον «Ριζοσπάστη»: «Απαίτηση των φοιτητών είναι τα μαθήματα να γίνονται διά ζώσης και όχι εξ αποστάσεως, καθώς υπάρχουν εργαστήρια, ενώ παράλληλα ζητάμε αύξηση της χρηματοδότησης για την Παιδεία, με έκτακτο κονδύλι στα πανεπιστήμια, ώστε να λειτουργήσουν με ασφάλεια για τους φοιτητές». Αναφέρθηκε στις διεκδικήσεις τους για επαναπρόσληψη όλων των καθαριστριών, τακτικές απολυμάνσεις, χορήγηση μασκών και αντισηπτικών, αξιοποίηση όλων των αναξιοποίητων χώρων του Ιδρύματος κ.λπ.

Κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις για ολιγομελή τμήματα

Παρέμβαση για να μην κλείσουν κανένας τομέας και κανένα τμήμα προσανατολισμού στις ΠΕ Πιερίας και Ημαθίας, αλλά και σε δήμους της Θεσσαλονίκης, έκαναν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης, με Ερωτήσεις που κατέθεσαν στην υπουργό Παιδείας, στη Βουλή.

  • Στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, δεν έχει εγκριθεί η λειτουργία:

-- Του Τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών - Ειδικότητα Γραφικών Τεχνών, στη Γ' Τάξη, στο 1ο ΕΠΑΛ Κατερίνης, με 8 μαθητές.

-- Το Τμήμα Οικονομίας, στο ΓΕΛ Κορινού, με 7 μαθητές.

-- Το Τμήμα Θετικής Κατεύθυνσης, στο ΓΕΛ Κορινού, με 7 μαθητές.

  • Στην Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας, δεν έχει εγκριθεί η λειτουργία:

-- Του τομέα Γεωπονίας, Β' Τάξη, στο ΕΠΑΛ Αλεξάνδρειας.

-- Του τομέα Ηλεκτρολογίας, Β' Τάξη, στο 1ο ΕΠΑΛ Νάουσας.

-- Του τομέα Ηλεκτρολόγων, Γ' Τάξη, στο Εσπερινό ΕΠΑΛ Βέροιας.

  • Σε δήμους της Δυτικής Θεσσαλονίκης (όπως δήμος Ευόσμου - Κορδελιού, Παύλου Μελά, Ωραιοκάστρου) δεν έχουν εγκριθεί:

-- Ομάδες Προσανατολισμού στα εξής ΓΕΛ: 3ο Γυμνάσιο - Λυκειακά Τμήματα Μενεμένης, 2ο ΓΕΛ Πολίχνης, 4ο ΓΕΛ Πολίχνης, 7ο ΓΕΛ Πολίχνης, 5ο Γυμνάσιο - Λυκειακά Τμήματα Ωραιοκάστρου

-- Τομείς και ειδικότητες στα εξής ΕΠΑΛ: 1ο ΕΠΑΛ Ευόσμου, 1ο ΕΠΑΛ Πολίχνης, 1ο ΕΠΑΛ Κορδελιού, 1ο ΕΠΑΛ Νεάπολης, 1ο ΕΠΑΛ Πολίχνης

-- Τμήματα στα εξής ΕΕΕΕΚ: 2 τμήματα στο ΕΕΕΕΚ Κορδελιού, 1 τμήμα στο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο - Λύκειο (ΙΝΑΑ) στα Πεύκα, 3 τμήματα στο ΕΕΕΕΚ Παύλου Μελά.

  • Στο δήμο Λαγκαδά δεν έχει εγκριθεί η λειτουργία των παρακάτω ολιγομελών τμημάτων προσανατολισμού:

-- Στο 3ο Γυμνάσιο Λαγκαδά (Κολχικό) - Λυκειακά Τμήματα, το Τμήμα Θετικών Σπουδών.

-- Στο 4ο Γυμνάσιο Λαγκαδά (Λαγυνά) - Λυκειακά Τμήματα, στη Β' και στη Γ' Τάξη, το Τμήμα Ανθρωπιστικών Σπουδών.

-- Στο ΓΕΛ Ασσήρου, στη Γ' Τάξη, η Ομάδα Οικονομίας. Μάλιστα, μαθητές του ΓΕΛ Ασσήρου ήδη είναι αναγκασμένοι να μετακινούνται από την Ξυλόπολη στην Ασσηρο, η οποία απέχει 23 χλμ. και τώρα ή θα αλλάξουν κατεύθυνση ή θα μετακινούνται σε ακόμα μεγαλύτερη απόσταση καθημερινά.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ αναδεικνύουν ότι «η μη έγκριση ολιγομελών τμημάτων προσανατολισμού είναι πολιτική που η κυβέρνηση παρέλαβε από την προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει σήμερα, και αντιμετωπίζει την Παιδεία με όρους οικονομίας και "κόστους - οφέλους", διαιωνίζοντας την αδιοριστία και την υποχρηματοδότησή της».

Τονίζουν ότι «φέτος, εν μέσω πανδημίας, η ανάγκη λειτουργίας κάθε τμήματος προσανατολισμού αποκτάει ακόμα μεγαλύτερη σημασία, τόσο για την απρόσκοπτη διαδικασία στη μάθηση των μαθητών, όσο και για λόγους υγείας. Η μη έγκριση αυτών των τμημάτων θα προκαλέσει αύξηση του αριθμού των μαθητών στα νέα τμήματα που θα δημιουργηθούν».

«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ»
Καταγγέλλει τον απαράδεκτο ξυλοδαρμό εκπαιδευτικού στα Χανιά

«Καταδικάζουμε με τον πιο απερίφραστο τρόπο τον ξυλοδαρμό του συναδέλφου από τα Χανιά από "γονιό" αρνητή της μάσκας. Βρισκόμαστε στο πλευρό του συναδέλφου και κάθε συναδέλφου που δίνει αυτήν τη δύσκολη χρονιά έναν τιτάνιο αγώνα για τη μόρφωση αλλά και τη διασφάλιση της υγείας του κάθε μαθητή, χωρίς ουσιαστικά την υποστήριξη του κράτους», σημειώνει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» με αφορμή το περιστατικό που συνέβη προχτές. Συγκεκριμένα, σε Γυμνάσιο των Χανίων καθηγητής συνέστησε σε μαθητή κατά την είσοδο στο σχολείο να φορέσει τη μάσκα του, ο μαθητής αρνήθηκε και όταν του είπε ότι δεν επιτρέπεται να είναι χωρίς μάσκα στο σχολείο, δέχτηκε επίθεση σωματική και λεκτική από τον γονέα του μαθητή. Για το θέμα ασκήθηκε μήνυση, ο γονέας συνελήφθη, ενώ η υπουργός Παιδείας είπε ότι για το περιστατικό θα γίνει αναφορά στον εισαγγελέα.

«Τέτοια περιστατικά είναι μεμονωμένα και δεν χαρακτηρίζουν το σύνολο των γονιών. Αντίθετα, η μεγάλη πλειοψηφία τους μέσα από τους Συλλόγους και τις Ενώσεις Γονέων βρίσκονται στο πλάι όλων των εκπαιδευτικών και από κοινού απαιτούν να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων τόσο για τους μαθητές όσο και για τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς.

Τέτοιες ακραίες συμπεριφορές τροφοδοτούνται και από τις παλινωδίες του υπουργείου Παιδείας, με την ανυπαρξία ουσιαστικά σχεδιασμού και μέτρων για τη διασφάλιση των απαραίτητων υγειονομικών όρων ανοίγματος των σχολείων και το φόρτωμα όλης της ευθύνης λειτουργίας, αλλά και της τήρησης των μέτρων στον εκπαιδευτικό, στον μαθητή και τον γονιό».

Λαϊκό Φροντιστήριο στην Πτολεμαΐδα

Για 8η συνεχόμενη χρονιά θα λειτουργήσει το Λαϊκό Φροντιστήριο Αλληλεγγύης στην Πτολεμαΐδα, με σκοπό να βοηθήσει τους μαθητές στην υποστήριξη για τη βελτίωση της επίδοσής τους στα μαθήματα.

Ο Σύλλογος Γυναικών Πτολεμαΐδας και τα σωματεία που διοργανώνουν το Λαϊκό Φροντιστήριο Αλληλεγγύης απευθύνουν ιδιαίτερο κάλεσμα στους εκπαιδευτικούς της περιοχής να υποστηρίξουν με τη συμμετοχή τους την πρωτοβουλία. Εν ενεργεία καθηγητές, αδιόριστοι ή όσοι απασχολούνται σε άσχετα επαγγέλματα, ακόμα και συνταξιούχοι, μπορούν να απευθυνθούν στα τηλέφωνα 6972807119 (Κική) και 6987238414 (Ηρακλής).

Το πρώτο ραντεβού για την καλύτερη προετοιμασία μαθητών και καθηγητών, για κατάρτιση προγράμματος και για λοιπές πληροφορίες, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 27 Σεπτέμβρη.

ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΔΗΜΩΝ ΕΒΡΟΥ ΜΕ ΤΗ «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Να εφαρμοστεί άμεσα σε όλους τους δήμους το πρόγραμμα σχολικών γευμάτων

Την απαίτηση να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία για την εφαρμογή του προγράμματος σχολικών γευμάτων σε όλα τα σχολεία όλων των δήμων του Εβρου τονίζουν σε επιστολή τους προς όλες τις δημοτικές αρχές του Εβρου οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στους δήμους Αλεξανδρούπολης, Σουφλίου και Ορεστιάδας.

Οπως αναφέρουν στην επιστολή τους, με εξαίρεση τον δήμο Διδυμότειχου, κανένας δήμος του Εβρου δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα σχολικών γευμάτων για μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που εφαρμόζεται εδώ και τρία χρόνια, με αποτέλεσμα να χάνονται εκατοντάδες μερίδες μεσημεριανού φαγητού.

«Στις παρούσες συνθήκες της οικονομικής κρίσης, που επιτείνει η πανδημία του κορονοϊού, είναι ζήτημα άμεσης ανάγκης να ενταχθούν όλοι οι δήμοι του Εβρου, καθώς και να επεκταθεί το πρόγραμμα σε όλο τον μαθητικό πληθυσμό», τονίζουν οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και προσθέτουν πως ο αυξανόμενος αριθμός λαϊκών νοικοκυριών «που βρίσκονται σε συνθήκες φτώχειας ως συνέπεια της χρόνιας ασκούμενης αντιλαϊκής πολιτικής, των απολύσεων, της ανεργίας, της απλήρωτης ή κακοπληρωμένης δουλειάς. Οι συνέπειες στους μαθητές όλων των ηλικιών είναι προφανείς, καθώς οικογένειες αδυνατούν να ανταποκριθούν και να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες των παιδιών τους».

Οι εκλεγμένοι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» απαιτούν από τους δήμους Ορεστιάδας, Σουφλίου, Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης να αναλάβουν άμεσα τη διαδικασία ένταξης σ' αυτό το πρόγραμμα, απαιτώντας παράλληλα κάτω από την κρατική ευθύνη την επέκταση του προγράμματος, ώστε να συμπεριλάβει και τις μεγαλύτερες ηλικίες παιδιών, στα γυμνάσια και στα λύκεια, με ανάλογα διαμορφωμένο διατροφολόγιο, που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ