ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Σεπτέμβρη 2020
Σελ. /28
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Απαιτούν άμεσα μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς

Διαμαρτυρία σήμερα, στις 6 μ.μ., στο υπουργείο Εργασίας

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποιούν σήμερα Τρίτη, στις 6 μ.μ., Ομοσπονδίες και Συνδικάτα της Αττικής στη Βιομηχανία, απαιτώντας να ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Οπως καταγγέλλουν, μόνο στην Αττική καταγράφονται εκατοντάδες κρούσματα σε πάνω από 15 εργοστάσια, μετατρέποντας τους χώρους δουλειάς σε χώρους μετάδοσης και διασποράς.

Τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης και της μεγαλοεργοδοσίας επιβεβαιώνει η πρόσφατη κυβερνητική παραδοχή ότι οι χώροι εργασίας έχουν μετατραπεί σε εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού, όπως και το στοιχείο που γνωστοποιήθηκε στην επίσημη κυβερνητική ενημέρωση, ότι το 29,7% του συνόλου των κρουσμάτων αφορά εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα (όταν αποτελούν περίπου το 19,4% του συνόλου του πληθυσμού).

Σε επιστολή τους προς τον υπουργό Εργασίας, οι Ομοσπονδίες Εργαζομένων Φαρμάκου, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Τύπου - Χάρτου, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος και τα κλαδικά Συνδικάτα Εργαζομένων Μετάλλου, Ενέργειας, Ελαιουργοσαπωνοποιών και Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας σημειώνουν: «Το τελευταίο διάστημα μετράμε όλο και αυξανόμενα κρούσματα Covid-19 στους εργασιακούς χώρους των κλάδων μας. Προφανώς τα ελλιπή μέτρα προστασίας και ο συγχρωτισμός των εργαζομένων μέσα στους χώρους δουλειάς, που επιβάλλει η εργοδοσία προς όφελος της κερδοφορίας της, δημιουργούν αυτή την εκρηκτική και άκρως επικίνδυνη κατάσταση για τους εργαζόμενους. Είναι μεγάλη η ευθύνη του υπουργείου Εργασίας για τη λήψη και την επιβολή στους εργοδότες των απαιτούμενων μέτρων για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων μέσα στους χώρους δουλειάς».

Στην παράσταση διαμαρτυρίας καλούν επίσης με ανακοινώσεις τους τα κλαδικά Συνδικάτα Τύπου - Χάρτου και Γάλακτος -Τροφίμων - Ποτών Αττικής.

Αναδεικνύουν την ευθύνη της κυβέρνησης και της μεγαλοεργοδοσίας

Να ληφθούν με ευθύνη της κυβέρνησης άμεσα μέτρα «για την προστασία της υγείας των συναδέλφων στον όμιλο ΝΗΡΕΑ - ΣΕΛΟΝΤΑ - ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ, μετά τον σημαντικό αριθμό κρουσμάτων στις εγκαταστάσεις του Νηρέα στο Κορωπί», απαιτεί με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών.

Οπως επισημαίνει μάλιστα, το επιτακτικό του αιτήματός της αναδεικνύεται και από το γεγονός ότι «από τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις μετακινούνται εργαζόμενοι, στελέχη της επιχείρησης, προς όλες τις μονάδες της χώρας, ενώ τον ίδιο χώρο επισκέπτονται πολλοί από όλη την Ελλάδα. Αυτό σημαίνει πως είναι εκτεθειμένοι κοντά 2.000 εργαζόμενοι», όπως επισημαίνει η Ομοσπονδία.

Αναφερόμενη στο τι μέτρα έχουν ληφθεί στον όμιλο, η Ομοσπονδία σημειώνει πως «οι συνθήκες εργασίας δεν έχουν τροποποιηθεί με γνώμονα την προστασία της υγείας των εργαζομένων. Τα μέτρα και οι οδηγίες που δίνει η διοίκηση του ομίλου στόχο έχουν να πετάξουν την ευθύνη στους συναδέλφους. Πάνω απ' όλα είναι να βγει η δουλειά και να προχωρήσουν τα σχέδια για τη διαμόρφωση του νέου ομίλου, κάτι που τονίζει σε όλους τους τόνους η εταιρεία, ξεχνώντας αποστάσεις και συνωστισμό».

Η Ομοσπονδία αναδεικνύει δύο ακόμα ζητήματα που έχουν σχέση με τις άσχημες συνθήκες εργασίας, ενώ συμβάλλουν στη διασπορά του ιού: Τους χειρότερους όρους εργασίας για τους εργολαβικούς εργαζόμενους, με ακόμα λιγότερα δικαιώματα και μέτρα ασφαλείας, καθώς και την πρακτική της εταιρείας που «έχει ξεκινήσει να μετακινεί εργαζόμενους από εταιρεία σε εταιρεία κάνοντάς τους τη ζωή λάστιχο για να αυξηθούν τα κέρδη. Αυτή η πρακτική εν μέσω πανδημίας (...) συμβάλλει στην πολύ μεγάλη εξάπλωση του ιού».

Η Ομοσπονδία απαιτεί: Απολυμάνσεις - έλεγχοι συνεργείων του ΕΟΔΥ σε όλες τις εγκαταστάσεις του ομίλου. Το εργολαβικό προσωπικό να προσληφθεί στον όμιλο και να ισχύουν και για αυτούς τους συναδέλφους οι ίδιοι όροι υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία και αμοιβής. Μειωμένοι ρυθμοί δουλειάς με επιπλέον διαλείμματα για να αντεπεξέλθουν στην έξτρα καταπόνηση οι εργαζόμενοι από τη χρήση των μασκών. Να γίνουν προσλήψεις προσωπικού. Να σταματήσουν τώρα οι μετακινήσεις εργαζομένων.

Επίσης το Συνδικάτο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής, με αφορμή την εμφάνιση 29 κρουσμάτων κορονοϊού σε εργοστάσιο ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο, σημειώνει: «Δεν μπορούμε να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια και να ελπίζουμε να μην είμαστε οι επόμενοι που θα αρρωστήσουν ή θα μπούμε σε καραντίνα. Απαιτούμε με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας να τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, να μη μείνει κανένας εργαζόμενος εκτεθειμένος στην πανδημία».

ΑΡΤΑ
Κινητοποίηση για μέτρα προστασίας στους διανομείς

Με κεντρικό σύνθημα «Για ένα μεροκάματο στην άσφαλτο νεκροί, μέτρα προστασίας για τους διανομείς», το Εργατικό Κέντρο Αρτας προκήρυξε στάση εργασίας και προχώρησε σε συλλαλητήριο την Παρασκευή 18/9, για το θάνατο 18χρονου διανομέα, αναδεικνύοντας τις άθλιες συνθήκες δουλειάς που βιώνουν οι διανομείς.

Το δυστύχημα έγινε την Πέμπτη το βράδυ, όταν διερχόμενο όχημα παρέσυρε τον 18χρονο τραυματίζοντάς τον θανάσιμα, για να καταλήξει λίγο αργότερα στο Γενικό Νοσοκομείο Αρτας.

Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο, η συμμετοχή διανομέων και άλλων εργαζομένων στο συλλαλητήριο ήταν «ένα αποφασιστικό "όχι" στη μοιρολατρία της "κακιάς ώρας", της "ατομικής ευθύνης", στην αθώωση της πολιτικής των κυβερνήσεων, που τα μέτρα ασφάλειας τα ρίχνει στον "καιάδα" του "οικονομικού αποτελέσματος"».

Παράλληλα η ανακοίνωση επισημαίνει ότι «ακόμα και στα απανωτά τροχαία που έγιναν τελευταία στην Αρτα, με θύματα νέα παιδιά, δεν φταίει το "κακό το ριζικό μας". Εκεί που καθορίζονται δρόμοι ταχείας προσπέλασης για την κίνηση των εμπορευμάτων και τη μετατροπή τους σε χρήμα, είναι όλα καλά. Στους δρόμους που η συντήρησή τους δεν εξυπηρετεί την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, εκεί οι λαϊκές ανάγκες περισσεύουν. Εκεί πια ισχύει η "οικονομική" λογική. Αν έχουμε πανδημία κάτσε σπίτι, αν έχει πλημμύρα βρες ένα βουνό να σωθείς και αν βραχεί η άσφαλτος που έστρωσαν πριν 65 χρόνια μείνε ακινητοποιημένος».

Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχίζεται, καταλήγει το Εργατικό Κέντρο, «ιδιαίτερα με τους εργαζόμενους στις διανομές. Πρέπει να παλέψουμε από κοινού για πλήρη και σταθερή εργασία, για σύγχρονα μεταφορικά μέσα, κατάλληλα συντηρημένα, με διεύρυνση των ΒΑΕ και στους διανομείς, με κλαδική σύμβαση στο ύψος των αναγκών μας, υποχρεωτική για όλους. Κανένας "ντελιβεράς" στο δρόμο με έντονα καιρικά φαινόμενα».

Με αφορμή το θάνατο του 18χρονου διανομέα στην Αρτα, η Ενωση Υπαλλήλων Επισιτισμού και Τουριστικών Επαγγελμάτων Ν. Ιωαννίνων καλεί σήμερα, Τρίτη, σε στάση εργασίας (10 π.μ. - 1 μ.μ.) και συγκέντρωση στην Περιφέρεια Ηπείρου στις 11 π.μ.

Νέο εργατικό «ατύχημα» σε πτηνοτροφείο της Εύβοιας

Εργατικό «ατύχημα» στην πτηνοτροφική εταιρεία «Κελαϊδίτης ΕΠΕ - Σκαλέζα - Μαζαράκης» (συμφερόντων Συρίγου), στην περιοχή του Πισσώνα Ψαχνών, καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργαζομένων Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας.

Σύμφωνα με το Συνδικάτο, ο εργαζόμενος υπέστη ακρωτηριασμό μέρους από δάχτυλο του χεριού του. Το νέο εργατικό «ατύχημα», σημειώνει, αναδεικνύει τις μεγάλες ελλείψεις μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς ολόκληρου του κλάδου.

Ταυτόχρονα, το Συνδικάτο τονίζει ότι ο άτυχος εργαζόμενος μετέβη μόνος του στο Νοσοκομείο Χαλκίδας, όπου στα επείγοντα περιστατικά εξαιτίας των ελλείψεων σε προσωπικό δεν ανέλαβαν τη φροντίδα του τραύματός του και τον προέτρεψαν να μεταβεί με δικό του μεταφορικό μέσο στο Νοσοκομείο ΚΑΤ...

«Κυβέρνηση και εργοδοσία φέρουν τη βασική ευθύνη για τις ελλείψεις μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς και για την πλήρη διάλυση του δημόσιου συστήματος Υγείας», τονίζει το Συνδικάτο, απαιτώντας από την εργοδοσία να αναλάβει κάθε κόστος για την πλήρη αποκατάσταση της υγείας του συναδέλφου και από την κυβέρνηση την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

13 λεπτά χρόνος αναμονής στον Ηλεκτρικό σε ώρα αιχμής!

Με ευθύνη της κυβέρνησης οι αστικές συγκοινωνίες παραμένουν «υγειονομικές βόμβες»

Οι επιβάτες με τις μάσκες στο πρόσωπο... αλλά υποχρεωμένοι να στοιβάζονται σαν σαρδέλες!
Οι επιβάτες με τις μάσκες στο πρόσωπο... αλλά υποχρεωμένοι να στοιβάζονται σαν σαρδέλες!
Αποβάθρα του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου, στις 8.05 το πρωί, Δευτέρα 20 Σεπτέμβρη, πρώτη μέρα εφαρμογής των νέων περιοριστικών μέτρων για την πανδημία στην Αττική, ο χρόνος αναμονής είναι 13 λεπτά!

Αλλη μια χαρακτηριστική απόδειξη των τεράστιων ευθυνών της κυβέρνησης για τον συνωστισμό που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι εργαζόμενοι πηγαίνοντας και γυρίζοντας από τη δουλειά τους με τις αστικές συγκοινωνίες.

Την ίδια ώρα που κουνάει προκλητικά το δάχτυλο στο λαό για την «ατομική ευθύνη» του, την ίδια ώρα που ομολογεί ότι οι χώροι δουλειάς έχουν μετατραπεί σε εστίες υπερμετάδοσης του ιού, η κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα μέτρο για να διασφαλίσει την άμεση πύκνωση των δρομολογίων!

Οπως στους χώρους δουλειάς, στην Υγεία, στην Εκπαίδευση, έτσι και στις αστικές συγκοινωνίες, τα ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας του λαού μένουν «εκτός πλάνου» γιατί αποτελούν «κόστος» για το κεφάλαιο και το κράτος του...

Μια εικόνα χίλιες λέξεις για τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης...
Μια εικόνα χίλιες λέξεις για τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης...
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΛΑΜΙΑΣ
Ζωντανή συζήτηση και πλούσια πείρα από τους χώρους δουλειάς

Με ανταλλαγή πλούσιας πείρας για τις συνθήκες στους χώρους δουλειάς, τη νέα επίθεση σε βάρος των εργαζομένων, αλλά και για την οργάνωση της πάλης του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 20/9 οι εργασίες του 2ου Εκλογοαπολογιστικού Συνεδρίου του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Λαμίας, οι οποίες ολοκληρώθηκαν με την εκλογή νέας διοίκησης.

Με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων προστασίας, το Εργατικό Κέντρο ανταποκρίθηκε με επιτυχία στη διοργάνωση ενός «ζωντανού» συνεδρίου, στο επίκεντρο του οποίου βρέθηκε ο στόχος για παραπέρα ενίσχυση της δράσης του Εργατικού Κέντρου και των σωματείων του.

Οι εργασίες ξεκίνησαν με τον διοικητικό απολογισμό από τον πρόεδρο του απερχόμενου ΔΣ, Αλέξη Αλεξόπουλο, ο οποίος αναφέρθηκε στη δραστηριότητα του Εργατικού Κέντρου την προηγούμενη τριετία, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η αναγνώριση από τους εργαζόμενους της περιοχής αποτελεί δικαίωση για την επιλογή ίδρυσης του Εργατικού Κέντρου, σε αντιπαράθεση με τη διαλυτική σαπίλα του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού στη Φθιώτιδα.

Το Συνέδριο χαιρέτισαν ο Βάλσαμος Συρίγος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ο Γιάννης Μαρούλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας, ο Κώστας Κόγιας, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Φθιώτιδας, και η Γιώτα Αναγνωστοπούλου, εκ μέρους της ΟΓΕ.

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ
Εκδήλωση ενάντια στην καύση απορριμμάτων

Εκδήλωση ενάντια στην καύση απορριμμάτων οργανώνει σήμερα, Τρίτη, στην Πτολεμαΐδα, στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία, το Συντονιστικό Σωματείων και Φορέων Δυτικής Μακεδονίας ενάντια στην Απολιγνιτοποίηση.

Στην εκδήλωση, με τίτλο «Απολιγνιτοποίηση και καύση απορριμμάτων: Οι επιπτώσεις στην υγεία του λαού και στο περιβάλλον», θα μιλήσουν ο Βασίλης Μπαλτίκας, πολιτικός μηχανικός και μέλος του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας, εκπρόσωπος του Συντονιστικού ενάντια στην καύση απορριμμάτων στην «ΤΙΤΑΝ», και ο Νίκος Γεωργακόπουλος, γραμματέας του ΔΣ του ΣΕΕΕΝ Δυτ. Μακεδονίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ