ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Σεπτέμβρη 2020
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Βούλιαξε αθωράκιστη η πόλη!

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ συζητά με καταστηματάρχες στο κέντρο της πόλης
Το κλιμάκιο του ΚΚΕ συζητά με καταστηματάρχες στο κέντρο της πόλης
Δύο νεκροί, χιλιάδες πλημμυρισμένα σπίτια, κατεστραμμένες καλλιέργειες, κατεστραμμένα καταστήματα. Μία ολόκληρη κωμόπολη με χιλιάδες κατοίκους αποκλείστηκε, αφού όλοι οι δρόμοι που οδηγούν εκεί πλημμύρισαν και έγιναν απροσπέλαστοι. Αυτός είναι ο τραγικός απολογισμός στην Καρδίτσα, τον οποίο μαρτυρούν και οι εικόνες βιβλικής καταστροφής.

Λίγες ώρες μετά τις τεράστιες καταστροφές, την Κυριακή το πρωί κλιμάκιο του ΚΚΕ βρέθηκε δίπλα στους πληγέντες, σε συνοικίες της πόλης, σε χωριά της Καρδίτσας. Στο κλιμάκιο συμμετείχαν ο βουλευτής του Κόμματος Γιώργος Λαμπρούλης, ο Τάσος Τσιαπλές, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας και μέλος του ΔΣ της ΕΝΠΕ, και δημοτικοί σύμβουλοι στους δήμους Καρδίτσας και Λίμνης Πλαστήρα. Τα μέλη της αντιπροσωπείας έγιναν μάρτυρες των μεγάλων καταστροφών που έχουν υποστεί οι κάτοικοι, οι οποίοι κατήγγειλαν την εγκατάλειψή τους από το κράτος. Σημαντικό κομμάτι της πόλης παρέμενε χωρίς ρεύμα, σε άλλα σημεία ερχόταν με διακοπές, ενώ μεγάλες ζημιές έχουν υποστεί η αγροτική παραγωγή, ο αγροτικός εξοπλισμός και μικρές παραγωγικές μονάδες.

Γνωστός ο ένοχος!

Στο εμπορικό τμήμα της πόλης πολλά καταστήματα έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί ζημιές, ενώ οι ιδιοκτήτες τους κατήγγειλαν επίσης την απουσία της Περιφέρειας και του δήμου. Τόνισαν ότι έσπασε σε δύο σημεία ανάχωμα στον ποταμό Καράμπαλη, στον οποίο τα τελευταία χρόνια δεν έχουν γίνει αντιπλημμυρικά, ούτε έργα καθαρισμού.

Οπως ανέφεραν, τα νερά από τα μαγαζιά τους τα άντλησαν κυρίως με δικά τους έξοδα, πληρώνοντας ιδιώτες που διέθεταν αντλίες, ενώ άλλοι βοηθήθηκαν από αγρότες που διέθεταν τα απαραίτητα μηχανήματα. Πρόσθεσαν ότι δεν έχουν εμφανιστεί οι δημόσιες υπηρεσίες για καταγραφή των ζημιών και απαίτησαν αποζημιώσεις. Η εικόνα απογοητευτική. Μαγαζάτορες με συγγενείς και φίλους τους ξελασπώνουν τα καταστήματά τους. «Είμαστε χωρίς ρεύμα και μας ζητάνε φωτογραφίες...», θα πει ιδιοκτήτρια καταστήματος ζαχαροπλαστικής. «Τι να πρωτοκάνω μέσα στις λάσπες;». Πιο δίπλα υπάρχει κατάστημα γενικού τουρισμού. «Ο δήμαρχος δεν πέρασε ούτε για "καλημέρα"», θα πει ο ιδιοκτήτης του. «Είμαστε αθωράκιστοι στις πλημμύρες. Κάνουν πλατείες και από αντιπλημμυρικά τίποτα. Τι να την κάνω την πλατεία τώρα που καταστράφηκα;».

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από 10 μέρες, σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καρδίτσας, η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταψήφισε δαπάνη 400.000 ευρώ για ανάπλαση πλατείας, ζητώντας να διατεθεί σε αντιπλημμυρικά. «Πρέπει να μας αποζημιώσουν γρήγορα, γιατί οι ζημιές είναι μεγάλες», συνεχίζει ο μαγαζάτορας.

Σε κατάστημα εστίασης στην οδό Τερτίπη «καθαρίζουμε εφτά ώρες», λέει ο ιδιοκτήτης του. «Από το πρωί καθαρίζουμε», θα πει ιδιοκτήτης μαγαζιού με υπολογιστές. «Φόρτωσα ένα αγροτικό με 40 κομμάτια και τους πέταξα». Μεγάλη είναι και η ζημιά στα μηχανήματα διαγνωστικού κέντρου στην οδό Κουμουνδούρου.

Το νερό στις οδούς Κουμουνδούρου, Νικηταρά, Υψηλάντου, Ιεζεκιήλ, Διάκου, Ηρώων Πολυτεχνείου, Τερτίπη, Ηρακλείτου, έφτασε ή και ξεπέρασε το μισό μέτρο. Στην Ηρώων Πολυτεχνείου υπήρχαν σπασμένες βιτρίνες καταστημάτων. Αξίζει να αναφέρουμε ότι δεν εμφανίστηκε πουθενά κάποιο όχημα του δήμου Καρδίτσας για να μαζέψει το περιεχόμενο των κάδων από την κατεστραμμένη πραμάτεια των μαγαζιών, ενώ αναρωτιόνταν πού είναι η ΔΕΥΑΚ.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ εξέφρασε τη συμπαράστασή της στους καταστηματάρχες και υπογράμμισε την ανάγκη να διεκδικήσουν με κινητοποιήσεις να καταγραφούν και να αποκατασταθούν οι ζημιές τους, να τους δοθούν χρήματα στο 100% των ζημιών. Παράλληλα, τόσο ο Γ. Λαμπρούλης όσο και ο Τ. Τσιαπλές τόνισαν στους μαγαζάτορες πως η κατάσταση αυτή είναι απόρροια της εγκληματικής πολιτικής όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, που δεν έκαναν έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης ή δεν τα συντηρούσαν, και μαζί μ' αυτά δεν οργάνωσαν την πολιτική προστασία ώστε να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα από τα καιρικά φαινόμενα. Συνεργούς σε αυτό είχαν τα στελέχη τους σε Περιφέρειες και δήμους, συνέχισαν τα στελέχη του ΚΚΕ, ενώ εξήγησαν ότι επειδή αυτά τα έργα δεν εξασφαλίζουν κέρδη στους επιχειρηματικούς ομίλους, δεν χρηματοδοτούνται από την ΕΕ.

Οσον αφορά το νοσοκομείο της πόλης, ο Εκτορας Γάζος, γραμματέας των Νοσοκομειακών Γιατρών Καρδίτσας, λέει:

«Στο νοσοκομείο ουσιαστικά υπήρχαν μεγάλα προβλήματα με τις αίθουσες των χειρουργείων, διότι "πήραν" νερά από το ταβάνι, πράγμα που γίνεται με μια μικρή βροχή και κλείνει η αίθουσα. Τώρα, το Σάββατο, έκλεισαν από τις τέσσερις οι τρεις αίθουσες. Και ακόμα προσπαθούμε. Είναι πολύ πιθανό να μην μπορέσουν να γίνουν τακτικά χειρουργεία τη Δευτέρα. Επίσης, στα υπόγεια, εκεί που βρίσκεται η κουζίνα, η τεχνική υπηρεσία, έσταζε από παντού και έπεφταν σοβάδες. Οι καθαρίστριες ήταν σε συνεχή δουλειά μόνο γι' αυτό. Νερά επίσης "πήρε" στη ΜΕΘ, αλλά ευτυχώς περιορίστηκε νωρίς, όπως και στο μικροβιολογικό εργαστήριο».

Eurokinissi

Στις ταράτσες για να σωθούν...

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ επισκέφτηκε το χωριό Ρούσο, που είχε πλημμυρίσει από τα ορμητικά νερά του ποταμιού, τα οποία είχαν παρασύρει παρακείμενη γέφυρα σε απόσταση ενός χιλιόμετρου από αυτό. Οι κάτοικοί του είχαν ανέβει σε ταράτσες και στέγες σπιτιών για να σωθούν, παραμένοντας εκεί αρκετές ώρες, σχεδόν αβοήθητοι, μέχρι να πέσει η στάθμη των νερών. Οι ώρες που πέρασαν ήταν δραματικές και το σκοτάδι που είχε πέσει δυσκόλευε κάθε προσπάθεια απεγκλωβισμού τους. Πέρα από αυτά, το αγροτοχώρι με τους 400 κατοίκους έχει υποστεί καταστροφή στην αγροτική παραγωγή, αλλά και σε αγροτικό εξοπλισμό. Σπίτια έχουν ζημιές ή έχουν καταστραφεί.

Συγκλονιστική η μαρτυρία του Χρήστου Μελισσά:

«Ακουσα πως ξεχείλισε το ποτάμι. Ηρθα με το αυτοκίνητο εδώ στο σπίτι μου. Η μητέρα μου, 90 χρόνων, είχε ανέβει στα σκαλιά. "Χρήστο κοίτα"!, μου είπε η γυναίκα μου και βλέπω, πάνω, μια κοίτη να έρχεται προς το χωριό με κουτσούρια και σκέφτηκα ότι θα πάρει και το σπίτι. Στο σπίτι της μάνας μπήκαν νερά, όπως και στην αποθήκη. Μαζί με τη γυναίκα μου την έβαλα στο αγροτικό. Εστριψα πιο κάτω και με πήραν τα νερά. Εκανα το αμάξι στην άκρη, που βραχυκύκλωσε, γιατί πήρε νερό. Μαζί με μια άλλη γερόντισσα τις πήγαμε σε ένα σπίτι πιο κάτω και τις ανεβάσαμε στη στέγη του με εξωτερική σκάλα. Ηταν να πάω στο κοινοτικό που ήταν ψηλά, αλλά δεν τα κατάφερα. Στο σπίτι αυτό το ύψος του νερού έφτανε πάνω από τη μέση μου. Τις αφήσαμε εκεί τρεις ώρες. Πούντιασαν. Σκεπάστηκαν με ένα νάιλον τραπεζομάντιλο και κουβέρτα. Αυτή η κατάσταση άρχισε κατά τις 6.30 με 7 το απόγευμα και κράτησε μέχρι τις 12.30. Η πλημμύρα ξεκίνησε κατά τις 5.30. "Μπούκωσε" μια γέφυρα από τα φερτά υλικά, αλλά επειδή δεν καθαρίζεται η κοίτη, ούτε έχει διευθετηθεί, το ποτάμι "έφυγε" από τη γέφυρα και ερχόταν μέσα από το χωριό. Δεν έχω ζήσει κάτι τέτοιο».

«Ξεκληριστήκαμε!», θα πει η κυρά Σωτηρία. «Εγώ αυτήν τη στιγμή δεν μπορώ να δουλέψω. Τα όνειρά μας... Καταστράφηκαν σπίτια. Είναι τρομακτικό. Δεν μπορώ να κάνω τίποτα... Να δουλεύεις όλο το καλοκαίρι στα βαμβάκια. Καταστραφήκαμε... Από παιδί δουλεύω». «Η μηχανή που μάζευα το βαμβάκι καταστράφηκε», προσθέτει ένας γείτονάς της. «Τι θα γίνει με τα έξοδα που έχουμε κάνει; Δουλεύαμε μια χρονιά και σε λίγες ώρες δεν έμεινε τίποτα. Οι ζημιές, επιπλέον, είναι σε αγροτικά μηχανήματα, αποθήκες, λάστιχα ποτίσματος, σωλήνες. Το χωριό παράγει κύρια βαμβάκι. Αυτά δεν αποζημιώνονται ποτέ. Αποζημιώνονται μόνο σπίτια. Ο ΕΛΓΑ θα αποζημιώσει μόνο παραγωγή. Μηχανήματα και άλλα ...τίποτα. Ημαστε για ώρες μέσα σε ένα μέτρο νερό, αφού τα νερά υποχώρησαν μετά τις 2.30 τα ξημερώματα. Η Πυροσβεστική δεν μπορούσε να προσεγγίσει. Δεν ήρθε κανείς εδώ. Μόνο ο πρόεδρος του χωριού που είχε βαρύ μηχάνημα βοήθησε».

«Το σπίτι μου πλημμύρισε», λέει η Ελένη Αυγέρη. «Το χωριό γέμισε λάσπη». «Η αποθήκη μου καταστράφηκε», θα προσθέσει η συννυφάδα της, Θοδώρα Αυγέρη. «Εχουμε ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά δεν έχουμε νερό. Φοβήθηκα πολύ, γιατί, επιπλέον ο άντρας μου είναι με καρδιά, χειρουργημένος». Οπως ανέφερε ο Παναγιώτης Μπαρκαλής, «ήμαστε εγκλωβισμένοι μέσα σε ένα ποτάμι χωρίς να ξέρουμε αν θα ζήσουμε ή αν θα πεθάνουμε. Μετά από ώρες άρχισε να πέφτει η στάθμη των νερών. Εχω πάθει μεγάλη ζημιά».

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ συναντήθηκε και με τον δήμαρχο Λίμνης Πλαστήρα, Παναγιώτη Νάνο, και το Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ περιόδευσε σε χωριά που έχουν πληγεί όπως η Φυλακτή και η Πεζούλα, αλλά και στο Νεοχώρι.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Να αντιμετωπιστεί επιτέλους το πρόβλημα της αντιπλημμυρικής προστασίας

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων της κακοκαιρίας και τη συμπαράστασή μας σε όσους επλήγησαν από αυτήν στη Θεσσαλία και σε άλλες περιοχές της χώρας. Είναι άμεση ανάγκη η κυβέρνηση και όλος ο κρατικός μηχανισμός να πάρουν τα αναγκαία μέτρα για να προστατευτούν οι ζωές και οι ανθρώπινες περιουσίες, για να υπάρξει άμεση αποκατάσταση των ζημιών και στήριξη των πληγέντων. Και φυσικά να αντιμετωπιστεί επιτέλους το πρόβλημα της αντιπλημμυρικής προστασίας, η έλλειψη της οποίας γίνεται με τραγικό τρόπο ολοένα και πιο φανερή».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ