ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Σεπτέμβρη 2020
Σελ. /24
ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ
Τα παιδιά μας δεν είναι μέσοι όροι, είναι ανθρώπινες ζωές και δεν επιτρέπουμε να παίζουν με την υγεία και τη μόρφωσή τους

Συζήτηση με τον Γιάννη Παναγιώτου, πρόεδρο της Ενωσης Γονέων Λάρισας, για την πείρα από τη δράση της

Από την κινητοποίηση της Δευτέρας
Από την κινητοποίηση της Δευτέρας
Δέκα μέρες μετά το άνοιγμα των σχολείων και η κατάσταση που βιώνουν μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς είναι αποκαλυπτική όσον αφορά τα προβλήματα και τις ελλείψεις που υπάρχουν στα σχολεία, με ευθύνη της κυβέρνησης. Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση η Ενωση Γονέων Λάρισας πήρε πρωτοβουλίες ενημέρωσης και διεκδίκησης. Σημαντικός σταθμός σε αυτήν τη δραστηριότητα αποτέλεσε η συγκέντρωση - κινητοποίηση, που έγινε τη Δευτέρα, με κεντρικό σύνθημα «Δεν θα ρισκάρουμε την υγεία και τη μόρφωση των παιδιών μας!». Η κινητοποίηση αποφασίστηκε σε συντονισμό με το Εργατικό Κέντρο, την Ενωση Γυναικών, τον Σύλλογο Δασκάλων - Νηπιαγωγών, την τοπική ΕΛΜΕ, την Ενωση των Νοσοκομειακών Γιατρών της πόλης, την Ομοσπονδία Επαγγελματιών - Βιοτεχνών - Εμπόρων, τον Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ, το Σωματείο Καθαριστριών, τον Σύλλογο Ειδικού Βοηθητικού και Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής καθώς και πολλούς Συλλόγους Γονέων σχολείων.

Για το περιεχόμενο αυτής της δραστηριότητας ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με τον Γιάννη Παναγιώτου, πρόεδρο της Ενωσης Γονέων. Παραθέτουμε τη συνέντευξη:

Η πανδημία έβγαλε στην επιφάνεια προβλήματα που χρόνια τώρα στέκονται εμπόδιο στη μόρφωση των παιδιών

-- Ποια είναι η κατάσταση στα σχολεία της πόλης 10 μέρες μετά το άνοιγμά τους;

-- Τα πολυπληθή τμήματα, οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικό δυναμικό, το ανεπαρκές βοηθητικό προσωπικό που δουλεύει σε άθλιες συνθήκες, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, τα λιγοστά, παλιά και επικίνδυνα κτίρια με τις αίθουσες - κλουβιά, οι τεράστιες ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή αλλά και σε κονδύλια των σχολικών επιτροπών για τα αναλώσιμα, είναι η καθημερινότητα που ζούμε στα σχολεία. Τα μέτρα που πήρε το υπουργείο Παιδείας για το άνοιγμα των σχολείων δεν απαντούν στις ανάγκες μας για προστασία της υγείας των παιδιών μας και για ισότιμη μόρφωση.

Ενδεικτικά:

Στα σχολεία του δήμου Λαρισαίων πρωταρχικό είναι το φλέγον ζήτημα των πολυμελών τμημάτων. Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση δεν μπορεί να κρυφτεί η υγειονομική βόμβα των πολυπληθών τμημάτων σε Γυμνάσια και Λύκεια, με αριθμούς που τρομάζουν, των 27 ή και 29 παιδιών μέσα στην τάξη. Χαρακτηριστικό αρνητικό παράδειγμα αποτελεί το 7ο ΕΠΑΛ, με 31 μαθητές να στοιβάζονται σε μια αίθουσα. Προτείνουμε την άμεση αξιοποίηση των κενών αιθουσών που προέκυψαν εξαιτίας των συγχωνεύσεων τμημάτων.

Το ίδιο συμβαίνει ακόμη και στον ευαίσθητο χώρο της Ειδικής Αγωγής, με το χαρακτηριστικό παράδειγμα του 1ου Ειδικού Σχολείου ΔΑΔ Λάρισας να προκαλεί ντροπή, όπου 50 παιδιά και εκπαιδευτικοί κάνουν μάθημα σε μικρές προκάτ αίθουσες και παλιές αποθήκες του 12ου Λυκείου Λάρισας, που ανακαινίστηκαν πριν από μερικά χρόνια και αερίζονται με φεγγίτες.

Ιδιαίτερα προβληματική είναι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας της έλλειψης κτιριακών υποδομών στα Νηπιαγωγεία. Συγκεκριμένα, είναι πολύ μακριά από την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών η λειτουργία του 55ου Νηπιαγωγείου που στεγάζει νήπια σε τέσσερα διαφορετικά κτίρια, σε απόσταση αρκετών χιλιομέτρων μεταξύ τους. Στην περιοχή της Νεράιδας, το μισθωμένο ιδιωτικό κτίριο που στεγάζει το Νηπιαγωγείο κρίθηκε ακατάλληλο και οι οικογένειες δεν γνωρίζουν έως και αυτήν τη στιγμή αν θα μεταφερθούν στο Νηπιαγωγείο της Ανθούπολης εντείνοντας τον συγχρωτισμό, ή αν θα μεταφερθούν σε άλλο μισθωμένο κτίριο στη Νεράιδα με όρους λειτουργίας Νηπιαγωγείου όπως τη δεκαετία του 1980. Η πολιτική των συγχωνεύσεων τμημάτων ξεδιπλώνεται χαρακτηριστικά στο 21ο Νηπιαγωγείο στο Αβέρωφ, όπου επιλέχθηκε τα 72 νήπια που φοιτούν εκεί να κατανεμηθούν σε 3 τμήματα των 24 παιδιών και όχι σε 4 τμήματα των 18 παιδιών, παρότι υπάρχει διαθέσιμη αίθουσα.

Σοβαρή ευθύνη έχει η δημοτική αρχή που καθυστέρησε τις εργασίες στο 4ο ΕΠΑΛ, με συνέπεια να μένουν εκτός αιθουσών 50 παιδιά.

Στα όρια του δήμου Λαρισαίων και μόνο υπάρχουν 41 κενές αίθουσες στην Πρωτοβάθμια, οι οποίες πρέπει να αποτελέσουν εδώ και τώρα ανακούφιση αποσυγχρωτισμού για τα πολυπληθή τμήματα.

Τα λειτουργικά κενά σε εκπαιδευτικούς για Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία ξεπερνούν τα 80 στην πόλη, παρόμοια είναι η κατάσταση στη Δευτεροβάθμια.

Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη και στην καθαριότητα των σχολείων, παρά τις πρόσφατες προσλήψεις ορισμένου χρόνου όπου προχώρησε η κυβέρνηση μέσω των δήμων, ενώ θα έπρεπε να εξασφαλίζει όρους μόνιμης και σταθερής δουλειάς με πλήρη δικαιώματα και γενναίο αριθμό προσλήψεων. Συγκεκριμένα, στον δήμο Λαρισαίων, κάτω από τις αυξημένες ανάγκες που προκαλεί η πανδημία, οι θέσεις των καθαριστριών αυξήθηκαν μόνο κατά δύο, από 133 καθαρίστριες σε 135. Σοβαρή ευθύνη έχει ο δήμος Λαρισαίων που δεν αιτείται όλα αυτά τα χρόνια θέσεις μόνιμης και σταθερής δουλειάς βάσει των πραγματικών αναγκών και όχι βάσει του αριθμού των αιθουσών, αφού οι καθαρίστριες έχουν στην ευθύνη τους προαύλια, διαδρόμους, WC, γραφεία.

Πολύμορφη δράση για την υγεία και την ασφάλεια στα σχολεία

-- Τι πρωτοβουλίες έχετε πάρει ως Ενωση Γονέων μέχρι σήμερα;

-- Από τις αρχές Σεπτέμβρη, η Ενωση Γονέων είχε συναντήσεις με τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, ζητώντας συγκεκριμένα μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων. Πρότεινε την αξιοποίηση των κενών αιθουσών που προέκυψαν από συγχωνεύσεις, με έκτακτο κονδύλι από το υπουργείο για την πρόσληψη επιπλέον εκπαιδευτικών γι' αυτές τις αίθουσες.

Ταυτόχρονα οργανώσαμε αρκετές συναντήσεις με Συλλόγους Γονέων σχολείων για να συζητήσουμε, να οργανώσουμε τη δράση μας. Χαρακτηριστικό στοιχείο είναι ότι υπήρχαν γονείς και σύλλογοι που μέχρι πέρσι δεν είχαν καμιά επαφή μαζί μας και μας πήραν τηλέφωνο, για να πάμε να τους ενημερώσουμε. Τα μέλη του ΔΣ της Ενωσης συμμετείχαν σε αρκετές τέτοιες συνελεύσεις, βγήκαν εξορμήσεις με την ανακοίνωσή μας σε σχολεία και γειτονιές.

Ακόμα, πραγματοποιήσαμε συσκέψεις - συναντήσεις με μαζικούς φορείς της πόλης, μιας και το ζήτημα της ασφαλούς και ουσιαστικής λειτουργίας της εκπαιδευτικής διαδικασίας αφορά όλο το λαό.

Αυτές τις μέρες γίνονται καταλήψεις από μαθητές σε σχολεία της πόλης, διεκδικώντας ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας τους. Εμείς είμαστε εκεί για να υποστηρίξουμε τα δίκαια αιτήματά τους, να τα στηρίξουμε απέναντι στον αυταρχισμό που επιστρατεύεται από την κυβέρνηση.

Κάνουμε δική μας υπόθεση το μέλλον και τη μόρφωση των παιδιών μας!

-- Τι σχεδιάζετε για το επόμενο διάστημα;

-- Το επόμενο διάστημα απαιτείται αγωνιστική ετοιμότητα από τους Συλλόγους Γονέων για τα ιδιαίτερα ζητήματα κάθε σχολείου με παραστάσεις διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση και στο δήμο Λάρισας. Δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί! Μπορούμε ενωμένοι και αγωνιζόμενοι να νικήσουμε την απογοήτευση και την ενσωμάτωση που καλλιεργούν κυβέρνηση και Τοπική Διοίκηση, «πότε με το καρότο και πότε με το μαστίγιο». Μπορούμε να καταφέρουμε άμεσες νίκες αν επιμείνουμε αγωνιστικά το επόμενο διάστημα, γιατί τα αιτήματά μας είναι δίκαια και απολύτως αναγκαία σήμερα. Μπορούμε με τους αγώνες μας να βάλουμε παρακαταθήκη για ένα σχολείο που θα μορφώνει ολόπλευρα και δεν θα εξοντώνει, μακριά από το σχολείο της «αγοράς» που επιδιώκουν οι κυβερνήσεις διαχρονικά. Για ένα σχολείο που θα καλύπτει ολόπλευρα τις σύγχρονες ανάγκες σε κτιριακή και υλικοτεχνική υποδομή, στο περιεχόμενο της μόρφωσης.

Ταυτόχρονα δίνουμε τη μάχη για τη μαζικοποίηση των Συλλόγων Γονέων. Η συμμετοχή των γονιών στους συλλόγους, στις μαζικές τους διαδικασίες είναι σημαντική προϋπόθεση για να δυναμώσουν και να αποτελέσουν το κύτταρο του σχολείου και της γειτονιάς. Από τη δική τους συμμετοχή κρίνονται πάρα πολλά. Πρώτα απ' όλα κρίνεται τι εφόδια θα έχουμε εμείς οι γονείς στα χέρια μας για να διεκδικήσουμε όλα αυτά που χρειάζονται τα παιδιά μας. Οταν δεν δυναμώνουμε τα δικά μας όπλα για να διεκδικήσουμε αυτά που έχουμε ανάγκη, είναι σαν να βγάζουμε με τα ίδια μας τα χέρια τα μάτια μας. Είναι σαν να λέμε στην εκάστοτε κυβέρνηση: «Προχώρα, συμφωνούμε με αυτά που κάνεις...». Προχωράμε με το σύνθημα «Και κάτω από τις μάσκες έχουμε φωνή, μόρφωση και υγεία για κάθε μαθητή».

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Συλλαλητήριο για το ασφαλές άνοιγμα των πανεπιστημίων

Με αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων τους οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Νομικής, Πολιτικών Επιστημών, ΜΜΕ & Δημοσιογραφίας, Ψυχολογικού, Φαρμακευτικής, Ηλεκτρολόγων και Μηχανολόγων Μηχανικών, Κτηνιατρικής, Γεωλογικού, Παιδαγωγικού, Ιατρικής, ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ, καθώς και ο Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητών Εστιών Θεσσαλονίκης καλούν σε μεγάλο φοιτητικό συλλαλητήριο, την Παρασκευή 2 Οκτώβρη και ώρα 7 μ.μ. στην πλατεία Αγίας Σοφίας, με αίτημα να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα μπροστά στο άνοιγμα των πανεπιστημίων ώστε να διασφαλιστεί το δικαίωμα όλων των φοιτητών στη μόρφωση και την υγεία.

Παράλληλα καλούν σε σύσκεψη φοιτητικών συλλόγων, συντονιστικών επιτροπών και πρωτοβουλιών, σήμερα, Τετάρτη, στις 6 μ.μ., στο αίθριο του Πολυτεχνείου για την οργάνωση και τον συντονισμό της δράσης τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ