ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Σεπτέμβρη 2020
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΒΟΥΛΙΑΞΕ ΤΗ ΜΙΣΗ ΕΛΛΑΔΑ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Μέρα με τη μέρα αποκαλύπτονται οι εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων

Οργισμένοι οι κάτοικοι που το κράτος τούς έχει αφήσει εδώ και χρόνια στο έλεος των καιρικών φαινομένων εξαιτίας της ανυπαρξίας αντιπλημμυρικών έργων

Η «επόμενη μέρα» στη Θεσσαλία, ιδιαίτερα στην Καρδίτσα, βρίσκει τους κατοίκους γεμάτους απόγνωση και οργή. Τους βρίσκει να προσπαθούν να κλείσουν τις πληγές τους από τη φονική κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή από την Παρασκευή, καθώς η απίστευτη έκταση των καταστροφών αποκαλύπτεται ώρα με την ώρα, μέρα με τη μέρα. Καταστροφές που ήρθαν σαν αποτέλεσμα της ανυπαρξίας έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, που εδώ και πολλά χρόνια έπρεπε να έχουν γίνει προκειμένου να προστατευτούν ολόκληρες περιοχές, ανθρώπινες ζωές, περιουσίες...

Μόνο στην πόλη της Καρδίτσας υπολογίζεται ότι έχουν πλημμυρίσει περισσότερα από 5.000 σπίτια! Εχουν θαφτεί κάτω από τόνους λάσπης, ενώ κατολισθήσεις και πλημμύρες έχουν αποκόψει χωριά από την υπόλοιπη χώρα, με μεγάλες ζημιές στην αγροτική παραγωγή. Σοβαρά είναι τα προβλήματα με την ηλεκτροδότηση, αφού εκτός λειτουργίας βρίσκονται 5 υποσταθμοί στο κέντρο της πόλης.

Για 4η μέρα χτες, Τρίτη, οι κάτοικοι μέσα στην πόλη της Καρδίτσας δίνουν μάχη με τόνους λάσπης, προσπαθώντας να σώσουν ό,τι μπορούν και να επισκευάσουν ό,τι επισκευάζεται, προκειμένου να κάνουν λειτουργικά τα σπίτια και τα καταστήματά τους, ελπίζοντας ταυτόχρονα να γίνουν γρήγορα καταγραφή των ζημιών και αποζημίωση. Σοβαρά προβλήματα έχουν προκύψει στη Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας, όπου στο υπόγειό της βρίσκονται μέσα στις λάσπες περίπου 3.000 έργα των Δ. Γιολδάση, Γ. Γούλα και άλλων Θεσσαλών ζωγράφων.

Οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες, αφού βίωσαν τις τραγικές ανεπάρκειες σε υποδομές, τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι και με την κυβερνητική ολιγωρία. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι καταστηματάρχες, που σχεδόν καταστράφηκαν στην προσπάθειά τους να σώσουν ό,τι μπορεί να σωθεί, αναγκάστηκαν να πληρώσουν ιδιώτες για την άντληση των νερών, ενώ άλλοι βοηθήθηκαν από αγρότες που διέθεταν τα απαραίτητα μηχανήματα.

Επιπλέον, στην πόλη της Καρδίτσας υπάρχουν μόνο δύο σούπερ μάρκετ που είναι ανοιχτά και χιλιάδες κόσμος συνωστίζεται σε αυτά για να ψωνίσει, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν συνθήκες συγχρωτισμού.

Σε απόγνωση οι έμποροι

Σε απόγνωση βρίσκονται οι έμποροι της Καρδίτσας, καθώς το κέντρο της πόλης, που είναι και το κυρίως επίκεντρο των εμπορικών καταστημάτων, βυθίστηκε κάτω από νερό και λάσπη. Περιουσίες που χτίστηκαν με τους κόπους μιας ζωής χαθήκαν.

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εμπόρων», «μετά τη 10ετή κρίση και την πανδημία του κορονοϊού, δόθηκε το τελικό χτύπημα, με την καταστροφική πλημμύρα να μας ισοπεδώνει οικονομικά και ψυχικά. Οσοι δεν έβαλαν λουκέτο εν μέσω του γενικού lock down λόγω covid, δύσκολα θα κατορθώσουν να παραμείνουν ενεργοί μετά από αυτό. Αλλά και τα λίγα μαγαζιά περιμετρικά του κέντρου που υπέστησαν λιγότερες ζημιές, θα δουν τους τζίρους τους να καταποντίζονται, καθώς μαζί με τους εμπόρους καταστράφηκε ολοσχερώς και η αγροτική παραγωγή».

Ανυπολόγιστες ζημιές για βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους

Eurokinissi

Ανυπολόγιστη είναι ακόμη η καταστροφή που υπέστησαν αγρότες και κτηνοτρόφοι στην ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας, αφού πάνω από 210.000 στρέμματα πλημμύρισαν την Κυριακή, όπως τις κατέγραψε ο ευρωπαϊκός δορυφόρος «Sentinel-2». Η καταγραφή έγινε δύο μέρες μετά το πέρασμα του «Ιανού», οπότε μέρος του νερού είχε υποχωρήσει.

Χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών παραμένουν πνιγμένα στο νερό και σκεπασμένα από τόνους λάσπης, με τους αγρότες να μην ξέρουν ακόμη πώς και αν θα καταφέρουν να καλλιεργήσουν ξανά τα χωράφια τους.

Αντίστοιχη κατάσταση βιώνουν δεκάδες κτηνοτρόφοι, αρκετοί από τους οποίους είδαν τα ζώα τους να πνίγονται και τις σταβλικές εγκαταστάσεις να καταστρέφονται. Ταυτόχρονα, πολλοί από αυτούς αδυνατούν να προσεγγίσουν τις εγκαταστάσεις όπου βρίσκονται τα κοπάδια τους, καθώς έχει διακοπεί η πρόσβαση.

Σοβαρά προβλήματα στα χωριά της Καρδίτσας

Το πρωί της Τρίτης πραγματοποιήθηκε επιχείρηση απεγκλωβισμού κατοίκων με δύο ελικόπτερα, οι οποίοι είχαν αποκλειστεί στην Οξυά Καρδίτσας. Στο μεταξύ, χωρίς αποτέλεσμα παρέμεναν οι έρευνες για την 43χρονη αγνοούμενη στο Μουζάκι.

Σοροί από το νεκροταφείο του χωριού Φυλακτή στην Καρδίτσα έχουν βγει στους δρόμους εξαιτίας της καταστροφικής μανίας του «Ιανού», που είχε ως αποτέλεσμα να σπάσουν τάφοι και να βγουν στην επιφάνεια φέρετρα και σοροί.

Αποκλεισμένα χωριά παραμένουν ακόμα από τον δήμο Μουζακίου (Πευκόφυτο, Ελληνόκαστρο, Αμυγδαλή, Κρυοπηγή, Ανθοχώρι και όλοι οι συνοικισμοί της Οξυάς πλην του χωριού της Οξυάς), από τον δήμο Αργιθέας (Βλάσι, Λεοντίτο και Μεσοβούνι), το Κουτσοπάπουλο Καστανιάς του δήμου Καρδίτσας και από τον δήμο Λίμνης Πλαστήρα (Καρβασαράς, Καρίτσα - Μέγα Ρέμα - Λόγκα και το Ορειβατικό Καταφύγιο Καραμανώλη στη Νεράιδα). Η κατάσταση είναι τραγική, δεδομένου ότι υπάρχουν κοινότητες όπως αυτή της Καρίτσας που βρίσκονται εδώ και 4 μέρες χωρίς νερό.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση της οδικής σύνδεσης στο επαρχιακό δίκτυο, το πρωί της Τρίτης υπήρχαν πολλά προβλήματα, σε πολλά σημεία υπάρχει διακοπή κυκλοφορίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας και καταστροφή οδοστρώματος λόγω κατολίσθησης.

Πρόβλημα πλήρους αποκλεισμού αντιμετωπίζει η Μεταμόρφωση του δήμου Παλαμά, καθώς τα νερά που ανεβαίνουν συνεχώς από την περιοχή του Κοσκινά, ενδέχεται να κατακλύσουν τον δρόμο και να κόψουν την επικοινωνία και με τη Μαραθέα. Η Μεταμόρφωση μέχρι χτες δεν επικοινωνούσε ούτε με τον Παλαμά, ούτε με τον Βλοχό, αφού οι συγκεκριμένοι δρόμοι έχουν κλείσει και η μόνη πρόσβαση είναι από την πλευρά της Μαραθέας.

Αν κλείσει και αυτός ο δρόμος, το χωριό δεν θα έχει από πουθενά διέξοδο. Την ίδια ώρα, η στάθμη στον Ιταλικό ποταμό έχει πέσει ελάχιστα, αλλά το νερό είναι παρά πολύ και ο κίνδυνος υπαρκτός. Και μέσα σε όλα αυτά υπάρχει και πρόβλημα με το ανάχωμα λόγω των λαγουμιών που έχουν γίνει από αλεπούδες. Στο μεταξύ, η αγωνία των κατοίκων εντείνεται, αφού τα αρδευτικά κανάλια γεμίζουν και αν δεν πέσει η στάθμη ο κίνδυνος είναι πολύ μεγάλος.

Ανησυχία των κατοίκων για τα μέτρα στήριξης

Η δέσμη μέτρων για τους πληγέντες που παρουσίασαν κυβέρνηση και πρωθυπουργός, αποτελούν πρόκληση τόσο για τις πενιχρές αποζημιώσεις στους πληγέντες όσο και για τις υπερφίαλες εκτιμήσεις ότι δήθεν το κράτος λειτούργησε ικανοποιητικά.

Τα μέτρα αυτά είτε δεν καλύπτουν το σύνολο των αναγκών των πληγέντων είτε είναι περιορισμένης χρονικής διάρκειας. Ακόμα, έχοντας την εμπειρία και από καταστροφές σε άλλες περιοχές της χώρας, οι πληγέντες εκφράζουν δικαιολογημένα τον φόβο τους ότι οι υποσχέσεις για αποζημιώσεις που μοιράζει η κυβέρνηση θα μείνουν στα λόγια.

Επιπλέον, η κατασκευή νέου Κέντρου Υγείας και νέου περιφερειακού δρόμου στο Μουζάκι που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός και η άμεση ωρίμανση των μελετών για τη χρηματοδότηση της κατασκευής του Φράγματος Μουζακίου, στην ουσία αναδεικνύουν τη γύμνια του κράτους, που εκθέτει σε μεγάλους κινδύνους την ασφάλεια, ακόμα και τη ζωή του λαού, εξαιτίας της «ακραίας» έλλειψης σχεδίου, μέσων, κονδυλίων και υποδομών πρόληψης τέτοιων έκτακτων περιστατικών, που γίνονται ολοένα και πιο συχνά.

Οργάνωση και διεκδίκηση μέτρων προστασίας

Αυτό που επείγει τώρα είναι να οργανωθεί η διεκδίκηση για ουσιαστικά μέτρα αποζημίωσης και αποκατάστασης των ζημιών, αλλά και ενίσχυσης της πρόληψης, μαζί με τη θωράκιση της περιοχής από μελλοντικά καταστροφικά φαινόμενα. Σε αυτήν την κατεύθυνση Αγροτικοί Σύλλογοι, Συνδικάτα, ο Σύλλογος Γυναικών ετοιμάζουν συσκέψεις και αγωνιστικές πρωτοβουλίες.

Στην ίδια κατεύθυνση, οι δημοτικοί σύμβουλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» έχουν ζητήσει έκτακτες συνεδριάσεις όλων των Δημοτικών Συμβουλίων στο νομό Καρδίτσας για την απαραίτητη ολόπλευρη ενημέρωση και για να ληφθούν τώρα όλα τα απαραίτητα και αναγκαία μέτρα υλικής στήριξης και αποκατάστασης.

Ζημιές στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας

Μεγάλες είναι οι ζημιές που έχει υποστεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας μετά τις πρόσφατες πλημμύρες.

Σε αναφορά της προς το υπουργείο Πολιτισμού η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων σημειώνει ότι ολόκληρος ο χώρος της αποθήκης είναι καλυμμένος με στρώμα λάσπης πάχους περίπου 15 εκατοστών, το σύνολο των κιβωτίων με τα αρχαία αντικείμενα που ήταν τακτοποιημένα στα ειδικά ερμάρια γέμισαν με νερό και λάσπη. Μεγάλος είναι ακόμα ο αριθμός κιβωτίων που παρασύρθηκαν από το νερό με αποτέλεσμα να διασκορπιστεί το περιεχόμενό τους σε ολόκληρη την έκταση της αποθήκης. Επίσης, όλος ο μηχανολογικός εξοπλισμός του μουσείου είναι καλυμμένος με λάσπη και φερτά υλικά. Σημαντικό μέρος του εξοπλισμού ενδέχεται να έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Σε κάποια σημεία αποκολλήθηκαν και έσπασαν οι αεραγωγοί του συστήματος κλιματισμού του μουσείου. Το μουσείο εξακολουθεί να παραμένει χωρίς ρεύμα. Προς το παρόν λειτουργεί με γεννήτριες.

Παρέμβαση του ΚΚΕ για τη Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης επικοινώνησε χτες με την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, προκειμένου να της θέσει τα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκύψει στη Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας, στο υπόγειο της οποίας βρίσκονται μέσα στις λάσπες περίπου 3.000 έργα των Δ. Γιολδάση, Γ. Γούλα και άλλων Θεσσαλών ζωγράφων.

Ο Θανάσης Παφίλης ζήτησε από την υπουργό Πολιτισμού την άμεση κινητοποίηση του απαραίτητου και εξειδικευμένου προσωπικού και τη διάθεση όλων των αναγκαίων μέσων προκειμένου να διασωθεί και να αποκατασταθεί αυτή η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Καρδίτσας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ