ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Μάη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Σύσσωμος στο δρόμο ο κόσμος των Γραμμάτων και των Τεχνών

Σηκώνουν την αυλαία των κινητοποιήσεων, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο Πέμπτη στις 11 το πρωί στο Σύνταγμα, απ' όπου θα ξεκινήσουν πορεία προς το υπουργείο Πολιτισμού

Πρώτο βήμα, αύριο, Πέμπτη. Ακολουθεί η απεργία στις 17 του μήνα και θα συνεχίσουν. Το σύνολο σχεδόν των καλλιτεχνικών σωματείων εξέφρασε χτες με συνέντευξη Τύπου την αντίθεσή του στα μέτρα της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό και ανακοίνωσε την πρώτη μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που θα γίνει αύριο, στις 11 π.μ., στην πλατεία Συντάγματος, απ' όπου θα ξεκινήσει και πορεία προς το υπουργείο Πολιτισμού. Τη συγκέντρωση διοργανώνουν η ΠΟΘΑ, το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, η Ενωση Μουσουργών, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, η Ενωση Τραγουδιστών Ελλάδας, το Σωματείο Χορού και Ρυθμικής, η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, το Σωματείο Χορευτών ΕΛΣ, η Εταιρεία Συγγραφέων, η Εθνική Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, ηΕνωση Συνταξιούχων Ηθοποιών.

Οι παραπάνω φορείς κάλεσαν τα μέλη τους να αποκρούσουν τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για την Ασφάλιση, τα οποία θίγουν και όλους τους καλλιτεχνικούς κλάδους, όπου υπάρχει σχέση εξαρτημένης εργασίας. Παράλληλα, υπογράμμισαν την αντίθεσή τους στον υποτιθέμενο «διάλογο από μηδενική βάση», που απαλλάσσει το κράτος και τους ιδιώτες μεγαλοοφειλέτες από τα χρέη τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Αξίζει να σημειωθεί πως οι καλλιτέχνες και με το σημερινό ασφαλιστικό σύστημα δύσκολα συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση, καθώς μαστίζονται από την ανεργία και την υποαπασχόληση, με αποτέλεσμα να συγκεντρώνουν τα αναγκαία ένσημα στα 72-82 χρόνια τους.


«Μέσα στη θύελλα που ξέσπασε με το Ασφαλιστικό», είπε ο πρόεδρος της ΠΟΘΑ, Βασίλης Κολοβός, «είμαστε αποφασισμένοι ν' αντισταθούμε. Να μη δεχτούμε τη θηλιά στο λαιμό». Ο πρόεδρος της ΠΟΘΑ τόνισε ότι η αυριανή κινητοποίηση «είναι το πρώτο βήμα. Το δεύτερο θα είναι στις 17/5, στην πανελλαδική απεργία, μαζί με τους άλλους εργαζόμενους. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα. Δεν έχουμε δικαίωμα να σταματήσουμε. Για το δικαίωμα στη δημιουργία».

Στη συνέντευξη Τύπου υπογραμμίστηκε, επίσης, το μεγάλο πρόβλημα με τις τιμητικές συντάξεις - μοναδικός πόρος για πολλούς καλλιτέχνες. Καταγγέλθηκαν οι διεργασίες κατάργησής τους από την κυβέρνηση, η οποία παράνομα έχει αναστείλει τις διαδικασίες απόδοσής τους στους δικαιούχους για το 1999-2000. Εν τω μεταξύ, καλλιτέχνες που θα τις ελάμβαναν έφυγαν από τη ζωή, μέσα σε άθλιες συνθήκες. Αναφερόμενος στο θέμα, ο πρόεδρος του ΕΕΤΕ, Μιχάλης Παπαδάκης, τόνισε πως «οι τιμητικές συντάξεις είναι το μόνο που έχουμε», καθώς ο κλάδος των εικαστικών καλλιτεχνών, «στην πλειοψηφία του, είναι παντελώς ανασφάλιστος». Χαρακτήρισε παράνομη την αναστολή απόδοσής τους, τονίζοντας πως «το κράτος δεν μπορεί ν' αφήνει απροστάτευτο τον δημιουργό, γιατί αυτό έχει άμεση ανταπόκριση στην ανάπτυξη του πολιτισμού». Στο θέμα αναφέρθηκε και ο παλαίμαχος ηθοποιός Φοίβος Ταξιάρχης, λέγοντας πως «οι τιμητικές συντάξεις δεν είναι ελεημοσύνη. Είναι δικαίωμα των καλλιτεχνών, είναι συντάξεις αναγνώρισης».

Την ανάγκη συμμετοχής των ηθοποιών στην κινητοποίηση υπογράμμισε η πρόεδρος του ΣΕΗ, Αννα Φόνσου, τονίζοντας πως «δεν πρέπει να συζητήσουμε στο τραπέζι όσα έχουμε κατακτήσει». «Θα είμαστε παρόντες», υπογράμμισαν οι εκπρόσωποι της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών και της Ενωσης Ελλήνων Μουσουργών, ενώ ο πρόεδρος της Ενωσης Συνταξιούχων Ηθοποιών, Γ. Τζαβέλας, τόνισε την απαίτηση να σκύψει η πολιτεία στα προβλήματα των καλλιτεχνών. «Δε ζητάμε ελεημοσύνη, απαιτούμε», είπε, ενώ, αναφερόμενος στην προεκλογική υπόσχεση του πρωθυπουργού για κατώτερη σύνταξη 152.000 δραχμών, είπε ότι ο ίδιος παίρνει 147.000 δρχ. μαζί με το ΕΚΑΣ.

Στα μεγάλα προβλήματα των μουσικών και των τραγουδιστών (ανεργία, υποαπασχόληση κ.ά.), αναφέρθηκαν οι εκπρόσωποι του ΠΜΣ και της ΕΤΕ, Α. Ποντίκης και Κ. Σκόνδρας, αντίστοιχα, ενώ η Ζ. Κανάβα, εκ μέρους της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, τόνισε πως οι λογοτέχνες πρέπει να «γίνουν σαν τον Μαθουσάλα για να πάρουν σύνταξη», ενώ είναι «υποχρεωμένοι να πληρώνουν και το μερτικό των εκδοτών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ