ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Μάη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Να μπει φραγμός στις παραβιάσεις

Παρέμβαση της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» στον Κ. Δαφέρμο ενάντια στις παραβιάσεις στους χώρους δουλιάς, ενώ ένα ακόμη κρούσμα εκδηλώθηκε χτες

Οξύνεται όλο και περισσότερο η παραβίαση των δημοκρατικώνδικαιωμάτων τωνεργαζομένων στους χώρους δουλιάς τους, εξαιτίας των μεθόδων φακελώματος που εφαρμόζουν οι εργοδότες τους, ώστε να έχουν πλήρη γνώση και έλεγχο της ζωής τους.

Αυτή η κατάσταση προκάλεσε τη χτεσινή παρέμβαση στην «Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων» της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη», με αφορμή τις καταγγελίες του συνδικαλιστή Γ. Γρυμπογιάννη για την εταιρία στην οποία δουλεύει. Συγκεκριμένα, ο Γ. Γρυμπογιάννης κατήγγειλε ότι η επιχείρηση Price Waterhouse Coopers BPOSA συλλέγει στοιχεία που αφορούν στην υγεία, στη συνδικαλιστική και πολιτική δραστηριότητα και γενικά στην προσωπικότητα των εργαζομένων και μάλιστα διοχετεύει τα στοιχεία αυτά σε άλλες επιχειρήσεις, στις οποίες «δανείζει» (!) τους εργαζόμενους.

Η αντιπροσωπεία της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης», έχοντας επίγνωση του αντιδημοκρατικού νομικού πλαισίου (Ν.2472/97) που νομιμοποιεί ουσιαστικά το ηλεκτρονικό φακέλωμα, ζήτησε από τον πρόεδρο της «Αρχής», Κ. Δαφέρμο, να παρεμβαίνει άμεσα εκεί όπου συστηματικά παραβιάζονται τα δικαιώματα και προσβάλλεται η προσωπικότητα των εργαζομένων. Ιδιαίτερα δε όπου υπάρχει παραβίαση ακόμη και της ισχύουσας νομοθεσίας, σε ό,τι αφορά στη συγκέντρωση, επεξεργασία και διάθεση προσωπικών δεδομένων, όπως στην περίπτωση του συνδικαλιστή. Τόνισε, δε, ότι υπάρχει ανάγκη δραστηριοποίησης της «Αρχής» σε αυτά τα προβλήματα, ενώ υπογράμμισε την ολιγωρία της στην αντιμετώπισή τους.

Ο Κ. Δαφέρμος απάντησε ότι θα δώσει στη δημοσιότητα ερμηνευτική εγκύκλιο γι' αυτά τα θέματα. Με ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Συσπείρωση» καλεί τους εργαζόμενους να αντισταθούν στις πιέσεις και να αγωνιστούν ενάντια στο ηλεκτρονικό φακέλωμα και στην καταπάτηση των δικαιωμάτων στους εργασιακούς χώρους. Ακόμη να καταγγέλλουν στη «Δημοκρατική Συσπείρωση» και στις συνδικαλιστικές τους οργανώσεις κάθε σχετική παραβίαση.

Χτες, εξάλλου, παρατηρήθηκε ακόμη ένα κρούσμα παραβίασης δικαιωμάτων, από την εταιρία Beauty Shop, η οποία έδωσε στους εργαζόμενους την ώρα που σχολούσαν μια λίστα ερωτημάτων απαιτώντας να τη φέρουν συμπληρωμένη μέχρι σήμερα το πρωί. Τα ερωτήματα αφορούν πλήθος προσωπικών τους στοιχείων - κυρίως το ιατρικό ατομικό τους και οικογενειακό τους ιστορικό - καταλύοντας κάθε έννοια δημοκρατικού δικαιώματος, όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Από τα ερωτήματα που έχει διατυπώσει η εταιρία στη λίστα, όπως το αν ο εργαζόμενος καπνίζει, πίνει, αν έχει βήχα, δυσκοιλιότητα, πόνο στο καρπό, τι κάνει στον ελεύθερο χρόνο του, αν είχε ποτέ διάφορες αρρώστιες, ποιο είναι το οικογενειακό του ιατρικό ιστορικό και άλλα πολλά, γίνεται φανερό ότι οι προθέσεις της είναι: Είτε να ασφαλίσει τους εργαζόμενους σε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρία (όλες οι ασφαλιστικές εταιρίες ζητάνε να μάθουν το ιατρικό ιστορικό του ασφαλισμένου για να αποφασίσουν αν θα τον ασφαλίσουν), καταργώντας την Κοινωνική Ασφάλιση στην πράξη πριν και από την κυβέρνηση Σημίτη, είτε, συνδέοντας την υγεία των εργαζομένων με την αποδοτικότητά τους στην εργασία να εκτιμήσει ποιους θα κρατήσει στη δουλιά ή όχι.

ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΚΕΣΕΝ
Δεν κάνουν πίσω

Με αποχή από τα μαθήματα απαιτούν λύσεις στα οξυμένα προβλήματά τους

Οι σπουδαστές μηχανικοί συγκεντρωμένοι σε χώρο του ΚΕΣΕΝ
Οι σπουδαστές μηχανικοί συγκεντρωμένοι σε χώρο του ΚΕΣΕΝ
Δεν κάνουν ούτε βήμα πίσω από τον αγώνα για την υπεράσπιση των κοινωνικοασφαλιστικών τους δικαιωμάτων και την αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης, οι μηχανικοί που φοιτούν στο Κέντρο Επανακατάρτισης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού, οι οποίοι διανύουν σήμερα την τρίτη μέρα αποχής από τα μαθήματά τους, στα πλαίσια της επ' αόριστον αποχής που έχουν αποφασίσει.

Χτες από νωρίς το πρωί οι μηχανικοί είχαν μαζευτεί στο ΚΕΣΕΝ, ενώ κανείς δεν παρακολούθησε μάθημα. Οι μηχανικοί με επιστολή τους στον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας έχουν ανακοινώσει την απόφασή τους και ζητούν άμεση απάντηση στα αιτήματά τους.

Στο πλευρό των μηχανικών ήταν και χτες ο Α` γραμματέας της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, Χαράλαμπος Χαλτσωτάκης και άλλοι συνδικαλιστές της ΠΕΜΕΝ. Οι μηχανικοί διεκδικούν μεταξύ άλλων: υποχρεωτική, καθολική ασφάλιση που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες, δημόσια υγεία και κοινωνική πρόνοια. Αναγνώριση και ισοτιμία των διπλωμάτων τους με τα αντίστοιχα της στεριάς. Ουσιαστική επιμόρφωση στις νέες τεχνολογίες. Αναπροσαρμογή της ύλης και του τρόπου διδασκαλίας. Εκσυγχρονισμό στον εξοπλισμό και τα εργαστήρια. Αξιοκρατικά κριτήρια πρόσληψης καθηγητών. Πρόσληψη στελεχών του Ναυτικού σε τεχνικά και ναυτιλιακά μαθήματα. Μαθήματα εφαρμογής των διεθνών νόμων και κανόνων. Αύξηση του επιδόματος φοίτησης και δωρεάν διαμονή σε όσους έχουν έρθει από την επαρχία ή επίδομα στέγασης κ.ά.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής τους, Γιώργο Μαρκαντώνη και Αντώνη Παύλου, αντίστοιχα, μας επισημάνθηκαν ορισμένα από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. «Η αποχή θα συνεχιστεί μέχρι να απαντήσει επιτέλους ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας στα αιτήματά μας που τα γνωρίζει εδώ και καιρό, αλλά απάντηση δε δίνει. Κατ' αρχήν διεκδικούμε αύξηση του επιδόματος στο 80% του βασικού μισθού. Κατάργηση των απουσιών. Πρέπει επιτέλους το ΚΕΣΕΝ να γίνει επιμορφωτικό κέντρο και όχι εξεταστικό, όπως είναι σήμερα. Εχουμε μπει σε μια λογική να εξεταζόμαστε συνεχώς σε πράγματα που έχουμε διδαχθεί», μας είπε ο Γ. Μαρκαντώνης.

Ο Αντ. Παύλου παρεμβαίνει λέγοντας ότι «απαιτούμε αναγνώριση ισοτιμίας των διπλωμάτων μας με αυτών της ξηράς. Μας δίνουν εν τω μεταξύ κάποιο επίδομα στους άγαμους 150.000 δραχμές και στους έγγαμους 160.000. Τι να κάνεις μ' αυτά τα λεφτά, όταν είσαι μήνες ξέμπαρκος;». Και ο πρόεδρος της συντονιστικής συνεχίζει λέγοντας ότι «υπάρχει πρόβλημα με τις εμβόλιμες εξεταστικές περιόδους. Παλιά σε κάθε κύκλο υπήρχε και εμβόλιμη εξεταστική περίοδος. Τώρα υπάρχει μόνο μία και μπορείς να δώσεις μόνο δύο μαθήματα. Αυτό σημαίνει ότι αν έχεις μείνει σε πέντε μαθήματα, πρέπει να κάτσεις μήνες ολόκληρους για να δώσεις εξετάσεις».

ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ «ΟΛΥΜΠΟΣ»
Βρήκαν κλειστή την πύλη του εργοστασίου!

Κλειστή βρήκαν προχτές το πρωί την πύλη του εργοστασίου «ΟΛΥΜΠΟΣ», στη Λάρισα, 6 εργαζόμενοι - μέλη της διοίκησης του Σωματείου στην επιχείρηση. Πρόκειται για τους Δ. Σωφρονίου, πρόεδρο του Σωματείου, Π. Λιόλιο, γραμματέα, Απ. Μπουνίτση, ταμία και τα μέλη της διοίκησης Β. Τσερβούλη, Κ.Καλέτσιο, Ι. Κουτούμπα, οι οποίοι χτες, αφού έληξε η διαθεσιμότητα στην οποία τους είχε θέσει η εργοδοσία, πήγαν για να πιάσουν δουλιά. Οι 6 εργαζόμενοι και συνδικαλιστές ήρθαν αντιμέτωποι, όμως, για μια ακόμα φορά με την εργοδοτική ασυδοσία και αυθαιρεσία των αδελφών Σαράντη, οι οποίοι προκλητικά τους απαγόρευσαν να περάσουν μέσα στο εργοστάσιο, με το πρόσχημα ότι δεν υπάρχει γι' αυτούς αντικείμενο εργασίας. Μάλιστα, επιχειρώντας να «σπάσουν» τα νεύρα των εργαζόμενων, διά μέσω του διευθυντή της επιχείρησης Κ. Χύτα, τους διέταξαν να πηγαίνουν καθημερινά στο εργοστάσιο και να κάθονται έξω από την πύλη για οκτώ ώρες, μέχρι «νεοτέρας εντολής»!

Η απαράδεκτη συμπεριφορά της εργοδοσίας προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων, που κάλεσαν την Επιθεώρηση Εργασίας Λάρισας στο χώρο του εργοστασίου, η οποία έδωσε προθεσμία στους αδελφούς Σαράντη μέχρι την Παρασκευή για να επιστρέψουν στη δουλιά τους οι εργαζόμενοι.

Μιλώντας στο «Ρ» για τις τελευταίες εξελίξεις ο Δ. Σωφρονίου, πρόεδρος του Σωματείου των Εργαζομένων στη γαλακτοβιομηχανία «ΟΛΥΜΠΟΣ», τονίζει: «Οι νέες αντεργατικές μεθοδεύσεις της εργοδοσίας αποτελούν συνέχεια της ασύδοτης δράσης της σε βάρος των εργαζόμενων της επιχείρησης, που έχει ξεκινήσει από την πρώτη, κιόλας, μέρα που πήρε στα "χέρια" της το εργοστάσιο. Τα όσα ισχυρίζεται περί έλλειψης αντικειμένου εργασίας είναι προφάσεις. Οι αδελφοί Σαράντη, όπως είναι γνωστό άλλωστε, στηριζόμενοι στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, αφού απέλυσαν τους εργαζόμενους που υπήρχαν στο εργοστάσιο και παρά το γεγονός ότι με αποφάσεις των δικαστηρίων οι απολύσεις κρίθηκαν παράνομες, προσέλαβαν στη θέση τους άλλους, που δουλεύουν σε καθεστώς εργασιακού μεσαίωνα. Οι αντεργατικές μεθοδεύσεις της εργοδοσίας, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των αποτελεσμάτων της εφαρμοζόμενης πολιτικής της κυβέρνησης».

ΕΣΗΕΑ
Τα αποτελέσματα των εκλογών

Πρώτος πλειοψηφήσας σύμβουλος αναδείχτηκε ο Ν. Καραντηνός. Οι επαναληπτικές εκλογές γίνονται 15 - 16 Μάη

Ολοκληρώθηκε χτες η διαλογή των ψηφοδελτίων και των σταυρών των υποψηφίων για το Διοικητικό Συμβούλιο, την Εξελεγκτική Επιτροπή, το Μεικτό Συμβούλιο και τα Πειθαρχικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ.Η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» εξέλεξε, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που εφαρμόζεται το αντιδημοκρατικό μεικτό πλειοψηφικό σύστημα, από ένα μέλος στο ΔΣ και στην Εξελεγκτική Επιτροπή της Ενωσης. Μέλος του ΔΣ εκλέχτηκε οΝίκος Καραντηνός, ο οποίος μάλιστα συγκέντρωσε τους περισσότερους σταυρούς από κάθε άλλον υποψήφιο για το ΔΣ, ενώ για την Εξελεγκτική Επιτροπή εκλέχτηκε ο Νίκος Πέρπερας.

Η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» συγκέντρωσε 316 ψήφους και ήρθε τρίτος συνδυασμός, έναντι 315 ψήφων που πήρε ο συνδυασμός της «Ανανεωτικής Ριζοσπαστικής Κίνησης». Εκπρόσωπος των εργαζομένων στο «Ριζοσπάστη» στο Μεικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, εκλέχτηκε ο Γ. Ζαχαρόπουλος. Από το συνδυασμό «Αδέσμευτοι Δημοσιογράφοι» (πήρε 524 ψήφους), εκλέχτηκαν για το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ οι: Γ. Βλαβιανός και Γ. Στεφανής και για την Εξελεγκτική Επιτροπή ο Γ. Γάτος. Από την «Ανεξάρτητη Παρέμβαση» (πήρε 519 ψήφους), εκλέχτηκαν οι: Β. Δεληπέτρος και Μ. Μητσός και για την Εξελεγκτική Επιτροπή ο Α. Ψαρομήλιγκος. Από την «Ανανεωτική Ριζοσπαστική Κίνηση» εκλέγεται ο Ν. Μεγγρέλης. Οι συνδυασμοί: «Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων» (πήρε 280 ψήφους), «Δούρειος Τύπος» (πήρε 217 ψήφους) και «ΔΗΣΚ» (πήρε 27 ψήφους) δεν κατέλαβαν έδρα.

Υπενθυμίζεται ότι για τις θέσεις του προεδρείου γίνονται επαναληπτικές εκλογές την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη 15 και 16 Μάη, αντίστοιχα, αφού με το ισχύον εκλογικό σύστημα για να εκλεγούν απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία των ψηφισάντων. Στις επαναληπτικές εκλογές, όμως, εκλέγονται οι σχετικά πλειοψηφούντες υποψήφιοι για κάθε θέση του προεδρείου.

Το ίδιο πλειοψηφικό σύστημα ισχύει για την εκλογή των μελών των Πειθαρχικών Συμβουλίων (πρωτοβάθμιου και δευτεροβάθμιου), του Μορφωτικού, αλλά και για την εκλογή των μελών του Μεικτού Συμβουλίου (εκπρόσωποι εργαζομένων στα ΜΜΕ και για τους συνταξιούχους), όπου δεν εκλέχτηκαν με την πρώτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ