ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Μάη 2001
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ
«Διψασμένες νυχτερίδες»

Τυχερή η... φαρμακερή; Οπως και να έχει αυτή είναι η τρίτη συνεχόμενη φορά που ο Εκτορ Κούπερ φθάνει στην πηγή για τρίτη συνεχόμενη σεζόν και η δίψα του για κατάκτηση ενός ευρωπαϊκού τίτλου είναι κάτι παραπάνω από έντονη. Η μεγάλη νίκη πρόκριση επί της Λιντς με 3-0 έφερε για μια ακόμη φορά τη Βαλένθια σε τελικό Τσάμπιονς Λιγκ. Πέρσι ήταν η Ρεάλ που έβαλε φρένο στα όνειρα των «νυχτερίδων», επικρατώντας στον τελικό με 3-0. Ομως αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Κούπερ έμενε με την... μπουκιά στο στόμα. Ο Αργεντίνος τεχνικός το είχε ξαναδεί, το 1999, όταν ήταν προπονητής στη Ρεάλ Μαγιόρκα, την οποία οδήγησε στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων, όπου η Λάτσιο με νίκη 1-0 κατέκτησε το τρόπαιο. Πάντως, ο Κούπερ εύχεται αυτή τη φορά να είναι και τυχερή. «Δε μου προκαλεί έκπληξη η παρουσία μου σε τρίτο συνεχόμενο τελικό, αλλά πιστέψτε με, δε θα το προέβλεπα στις αρχές της σεζόν. Οσο περνούν τα χρόνια αναλαμβάνεις και πιο ισχυρές ομάδες και σιγά σιγά το συναίσθημα ότι κάποια στιγμή θα τα καταφέρεις να πάρεις έναν τίτλο γίνεται πιο έντονο. Αυτή τη στιγμή είναι και πραγματικότητα για εμένα». Ο τεχνικός της Βαλένθια απέφυγε να μπει στο δίλημμα Ρεάλ ή Μπάγερν υποστηρίζοντας. «Ο τελικός θα είναι δύσκολος. Σε έναν τελικό πρέπει να πιστέψεις ότι τα πάντα εξαρτώνται από εσένα. Ενας ισπανικός τελικός θα μας έκανε όλους ευτυχισμένους και σε εμάς θα έδινε την ευκαιρία να αναζητήσουμε την εκδίκηση για την ήττα μας στον περσινό τελικό. Δεν μπορώ όμως να πω ότι προτιμώ κάποιον εκ των Ρεάλ Μαδρίτης - Μπάγερν», δήλωσε ο Αργεντίνος τεχνικός.

ΜΠΑΣΚΕΤ - ΠΑΟ
Αισιόδοξοι στο Παρίσι

Με αισιοδοξία ότι θα μπορέσει να επαναλάβει την επιτυχία του 1996 στην ίδια πόλη αναχώρησε χτες η αποστολή του Παναθηναϊκού για το Παρίσι προκειμένου να συμμετάσχει σε ένα ακόμη φάιναλ φορ της Σουπρολίγκα. Στο «τριφύλλι» η ψυχολογία είναι πολύ καλή και όλοι χωρίς να πετάνε στα σύννεφα δηλώνουν έτοιμοι να κρατήσουν το τρόπαιο που πήραν στα χέρια τους πέρσι στη Θεσσαλονίκη. Χωρίς πονοκεφάλους με τραυματισμούς ο τεχνικός της ομάδας Ζέλικο Ομπράντοβιτς εξέφρασε για μια ακόμη φορά την αισιοδοξία του για την επιτυχία στην αποστολή της ομάδας του. «Ολοι είμαστε σε πολύ καλή κατάσταση. Είναι πολύ ενθαρρυντικό το ότι όλοι οι παίκτες είναι υγιείς. Εξαίρεση αποτελεί ο Νάντο Τζεντίλε, ο οποίος έχει κάποια μικροπροβλήματα. Οι υπόλοιποι προπονήθηκαν κανονικά. Είναι ένα αβαντάζ για μας το ότι οι παίκτες είναι συγκεντρωμένοι και υγιείς. Το μόνο που θέλω να πω είναι ότι όλα είναι θέμα δουλιάς. Η μεθοδική και οργανωμένη δουλιά φέρνει επιτυχίες. Ολοι οι κόποι μιας χρονιάς επιβραβεύονται με την παρουσία μας στο φάιναλ φορ. Αρα η δουλιά είναι αυτή η οποία ξεχωρίζει. Η επιτυχία είναι ομαδική. Ολοι μαζί φτάσαμε στο φάιναλ φορ», επισήμανε ο «Ζοτς».

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκαν και τα λεγόμενα του Ντέγιαν Μποντιρόγκα, ενός από τους πλέον έμπειρους παίκτες του Παναθηναϊκού σε τέτοιου είδους διοργανώσεις: «Πηγαίνουμε στο Παρίσι έτοιμοι να σηκώσουμε το τρόπαιο. Εχουμε ένα δύσκολο παιχνίδι με την Εφές Πίλσεν αλλά επαναλαμβάνω πως είμαστε έτοιμοι να κερδίσουμε», είπε ο γκαρντ του «τριφυλλιού». Πανέτοιμος δήλωσε και ο Φραγκίσκος Αλβέρτης, τόσο αγωνιστικά όσο και ψυχολογικά. «Εχουμε μπροστά μας μια μεγάλη πρόκληση, το φάιναλ φορ. Πάμε να κατακτήσουμε τον τίτλο, όπως όλες οι ομάδες. Θα είναι δύσκολα παιχνίδια, γιατί και οι άλλες ομάδες είναι δυνατές. Πιστεύω ότι θα γίνει ένα καλό φάιναλ - φορ, να το ευχαριστηθεί και ο κόσμος και εμείς και να γευτούμε τη χαρά του τροπαίου».

ΦΙΦΑ
Αποφασίζει και... διατάσσει

Με ύφος και «αέρα» ύπατου αρμοστή (ελέω ΕΠΟ και ΓΓΑ) και θέτωντας εννέα όρους, η ΦΙΦΑ... ενημερώνει τις δύο πλευρές για το... πρωτόκολλο που θ' ακολουθηθεί στις τρίμηνες διαπραγματεύσεις αναφορικά με την ελληνική ποδοσφαιρική πραγματικότητα. Αρχικά λοιπόν γνωστοποιεί ότι την παγκόσμια και ευρωπαϊκή συνομοσπονδία θα εκπροσωπούν στις συνεδριάσεις οι Ζαν Φουρνιέ - Φαγιάρντ (μέλος της Επιτροπής των Εθνικών Ομοσπονδιών), Βινσέν Μονιέ (Υπεύθυνος του Τμήματος Εθνικών Ομοσπονδιών). Η πρώτη συνάντηση εργασίας θα γίνει 14 - 15 του μήνα και οι «άποικοι» εντέλλονται ν' ακολουθήσουν συγκεκριμένες ντιρεκτίβες.

Στα θέματα που «θα πρέπει να συμφωνήσουν, υπάρχει κυρίως η εφαρμογή των κανονισμών της ΕΠΟ, το θέμα των προπονητών και των διαιτητών, η διαδικασία των αποφάσεων των δικαστικών οργάνων της ΕΠΟ, ο οικονομικός έλεγχος της ΕΠΟ, η διαθεσιμότητα των μελών της ΕΠΟ από τις κυβερνητικές αρχές, οι μέθοδοι διαχείρισης της ΕΠΟ και η εκλογική διαδικασία καθώς και οι επανειλημμένες κυβερνητικές παρεμβάσεις στις δραστηριότητες του ελληνικού ποδοσφαίρου. Είναι ευνόητο ότι και άλλα θέματα θα μπορούν να συζητηθούν σύμφωνα με την επιθυμία των μερών».

Οσο για τις «κύριες αρχές που θα πρωτεύουν στις συζητήσεις», οι τοποτηρητές ξεχνούν να ορίσουν αν και πότε τα μέρη δικαιούνται να σηκώνονται ή να κάθονται αλλά, μεταξύ άλλων, διατάζουν: «Προκειμένου να εξασφαλιστεί η συνέχεια και η αποτελεσματικότητα της εργασίας, θα πρέπει να διεξάγονται δύο συνεδριάσεις εργασίας ανά μήνα. Η ΦΙΦΑ και η ΟΥΕΦΑ επιφυλάσσονται του δικαιώματος να συμμετέχουν σε όλες τις συνεδριάσεις εργασίας. Τουλάχιστον ο επικεφαλής της εκπροσώπησης ΦΙΦΑ/ΟΥΕΦΑ θα καθορίζει ο ίδιος τις συνεδριάσεις στις οποίες αυτοί οι δύο οργανισμοί θα πρέπει να εκπροσωπούνται. Πριν την τελική ανακοίνωση μέσα σε τρίμηνη προθεσμία, των λύσεων και μέτρων που προορίζονται στην εξομάλυνση της κατάστασης, οι ανακοινώσεις στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης θα πρέπει να αποφεύγονται». Αν δεν υπάρξει συμφωνία «ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ θ' αναφέρουν στην αντίστοιχη Εκτελεστική Επιτροπή τους, ώστε να πάρουν τις αποφάσεις που επιβάλλονται. ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ επιφυλάσσονται του δικαιώματος να ορίσουν άλλες αρχές αν είναι απαραίτητο».

Αλήθειες και ψέματα...

«Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη». Ο γνωστός στίχος ταιριάζει απόλυτα στον έκπτωτο πρόεδρο της ΕΠΑΕ, Β. Μητρόπουλο, και την ανακοίνωση που εξέδωσε χτες με την υπογραφή της ΕΠΑΕ. Ενα κείμενο που βρίθει αναληθειών, διαστρεβλώσεων, επαίσχυντων και ανυπόστατων κατηγοριών καθώς επίσης και προκλητικών για τους θεσμούς κρίσεων. Συνυπεύθυνη είναι η λίγκα και τα στελέχη της που (τουλάχιστον) επιτρέπουν ή καλύπτουν τέτοιες ενέργειες.

Αφού λοιπόν στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως η προσωρινή διαταγή κατά του Μητρόπουλου στηρίχτηκε στην Επιτροπή Εφέσεων, η... λίγκα «αποφασίζει» πως «η δε (σ.σ. αυθαίρετη) διακοπή ισχύος αυτής συνεπάγεται την εξαφάνιση των μέτρων μετά από σχετική αίτηση των ενδιαφερομένων, κάτι που πλέον αποτελεί τυπική διαδικασία»! Προκαταλαμβάνει δηλαδή την απόφαση της Δικαιοσύνης... Στη συνέχεια κατηγορεί κάποιους δημοσιογραφικούς κύκλους για «Γκεμπελικές μεθόδους» και συνειδητή απόκρυψη αληθινών γεγονότων.

Επίσης, χαρακτηρίζει «ανύπαρκτο» το ποινικό αδίκημα (παραβίαση προσωρινής διαταγής δικαστηρίου) για το οποίο κατηγορείται ο Β. Μητρόπουλος και διαψεύδει πως κινήθηκε εναντίον του διαδικασία αυτόφωρου σύλληψης. Ομως προχτές οι αστυνομικοί του Τμήματος Εξαρχείων τον αναζητούσαν στην ΕΠΑΕ και το Γραφείο Τύπου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών ανακοίνωσε επίσημα: «Από το ΑΤ Εξαρχείων εκδόθηκαν αναζητήσεις για τη σύλληψή του, η οποία δεν κατέστη δυνατή εντός των ορίων του Αυτοφώρου»... Εν κατακλείδι, ο Β. Μητρόπουλος (που έχει παραπεμφθεί στο Τριμελές Κακουργιοδικείο για υπεξαίρεση) προαναγγέλλει ότι «τόσο οι ηθικοί όσο και οι φυσικοί αυτουργοί θ' αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του νόμου».

Στο μεταξύ προχτές ο Β. Μητρόπουλος κατέθεσε μήνυση κατά του Αχ. Μπέου για «ψευδή καταμήνυση, ψευδορκία και συκοφαντική δυσφήμιση». Αρχικά κινήθηκε η διαδικασία του Αυτοφώρου αλλά χτες ανακλήθηκε. Αφ' ενός γιατί βάσει του άρθρου 366 παρ. 2 Π.Κ. η τελευταία κατηγορία δεν προβλέπει Αυτόφωρο. Αφ' ετέρου, ο συνήγορος του «κυανέρυθρου» πρώην προέδρου έπεισε τους αρμοδίους πως η μήνυση του Β. Μητρόπουλου ήταν «προφανώς ψευδής». Ετσι ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, Ισ. Ντογιάκος, ανακάλεσε την αυτόφωρη διαδικασία και το Τμήμα Εξαρχείων με σχετικό σήμα του ζήτησε να πάψει η αναζήτηση Μπέου «γιατί εξέλειπαν οι λόγοι».

ΕΠΟ
Πρώτο βήμα

Θετικά αντιμετωπίζουν κατ' αρχήν η πολιτική και αθλητική ηγεσία της χώρας μας, την πρόταση της τουρκικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας για συνδιοργάνωση του πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος 2008. Χθες το προεδρείο της ΕΠΟ, σε συνέντευξη Τύπου, παρουσίασε τα βήματα που έχουν γίνει ως τώρα, αλλά και αυτά που απαιτούνται, ώστε η υποβολή υποψηφιότητας να μετατραπεί σε πράξη.

Ηδη, με σχετική επιστολή, η ΕΠΟ ενημέρωσε την τουρκική ομοσπονδία πως είναι έτοιμη για την έναρξη επαφών, οι οποίες, αν καταλήξουν σε συμφωνία, θα κατατεθεί κοινή υποψηφιότητα. Ως ενδεικτική ημερομηνία για τις πρώτες διαπραγματεύσεις των ομοσπονδιών, αναφέρθηκε η 25 Ιουλίου. «Μέχρι τότε πρέπει να είμαστε πανέτοιμοι, ώστε να καταθέσουμε ισότιμες προτάσεις για να μη μας πιάσουν αδιάβαστους. Χρειάζεται προγραμματισμός και θέσεις. Στόχος και των δύο χωρών είναι να διοργανώσουν το καλύτερο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Σκοπός είναι η σύσφιξη των σχέσεων των δύο λαών και η καλύτερη σχέση ανάμεσα στις ομοσπονδίες. Παράλληλα, οι Ελληνες φίλαθλοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά σημαντικούς αγώνες, ενώ η Ελλάδα θα προβληθεί σε παγκόσμιο επίπεδο», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας, Αρης Σταθόπουλος.

Ποιο, όμως, είναι το χρονοδιάγραμμα, που επιβάλλεται να τηρηθεί; Εως τις 30 Απριλίου 2002, οι δύο πλευρές πρέπει να επιβεβαιώσουν τη θέλησή τους για τη συνδιοργάνωση και έως τις 30 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους να υποβάλουν την κοινή πρόταση στην UEFA, ενώ μέχρι τις 30 Απριλίου 2003 θα γίνει επιθεώρηση της υποψηφιότητας. Το Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς, θα γίνει η τελική επιλογή και το 2004 θα υπογραφεί η τελική συμφωνία.

ΒΟΛΕΪ
Δοκιμασία στην Τσεχία

Τα δυνατά τους, προκειμένου να κάνουν το πρώτο βήμα στο δρόμο της διάκρισης στο Κύπελλο Ανοιξης, θέλουν να βάλουν σήμερα οι παίχτριες της Εθνικής μας ομάδας των γυναικών. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα αντιμετωπίζει την Τσεχία (18.00, τοπική ώρα) σε έναν αγώνα πολύ σημαντικό για τις διεθνείς μας, που επιδιώκουν να κάνουν μια καλή αρχή στη φάση των «8» του θεσμού. «Θα έχουμε την ευκαιρία να δώσουμε άλλους τρεις δυνατούς αγώνες στο πλαίσιο της προετοιμασίας μας πριν τα παιχνίδια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Ο αγώνας με την Τσεχία είναι ασφαλώς πολύ δύσκολος και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε», τόνισε ο ομοσπονδιακός τεχνικός Τάκης Φλώρος.

Διχάζει και ο διαιτητής

Ο Γιώργος Κασναφέρης του Συνδέσμου Αθηνών κληρώθηκε χτες να διευθύνει τον τελικό του Κυπέλλου (12/5), μεταξύ του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ, που θα διεξαχθεί στο «Νίκος Γκούμας». Σημειώνεται, ότι ο «Δικέφαλος» του Βορρά, είχε ζητήσει την εξαίρεση του συγκεκριμένου διαιτητή από την κλήρωση, κάτι που ωστόσο δεν υλοποιήθηκε, ενώ χτες με το άκουσμα του αποτελέσματος της κλήρωσης, ο ΠΑΟΚ εξέφρασε τις επιφυλάξεις του. Αντίθετα, οι άνθρωποι του Ολυμπιακού υποστήριξαν πώς έχουν εμπιστοσύνη στη διαιτησία και ότι η συγκεκριμένη στάση των Θεσσαλονικέων το μόνο που επιτυγχάνει είναι να δυναμιτίζει το κλίμα.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ_Β` ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Κερδισμένοι Χαλκηδόνα - Ατρόμητος

Απόρροια των «σκληρών» αναμετρήσεων που φιλοξένησαν χτες τα γήπεδα της Β` Κατηγορίας, στο πλαίσιο της 29ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος, ήταν να δημιουργηθούν αρκετές εκπλήξεις, αλλά και σημαντικές αλλαγές στον βαθμολογικό πίνακα. Από τα παιχνίδια που πραγματοποιήθηκαν ξεχώρισε η εντός έδρας νίκη του πρωτοπόρου Πατραϊκού έναντι του Λεωνιδίου με 2-1, η εκτός έδρας νίκη της Χαλκηδόνας επί της Βέροιας με 2-0, όπως επίσης και η ευρεία νίκη του Ατρομήτου επί των Αμπελοκήπων με 6-0. Παράλληλα, σημαντική νίκη με 4-3 πέτυχε η Κοζάνη στη Νάουσα. Τα υπόλοιπα αποτελέσματα της αγωνιστικής είναι: Μαρκό - Λύκοι 2-0, Πιερικός - Κιλκισιακός 1-1, Εθνικός - Λαμία 1-1, Αχαρναϊκός - Αναγέννηση Καρδίτσας 3-1, Ιάλυσος - Απόλλων Κρύας Βρύσης 0-1.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ