ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Οχτώβρη 2020 - Κυριακή 4 Οχτώβρη 2020
Σελ. /40
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΑΘΗΝΑ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Οι μαθητές σχεδιάζουν τα επόμενα βήματα του αγώνα τους

Κάλεσμα σε όλα τα σχολεία, σε μαθητές από κάθε σχολείο, εκλεγμένους περσινών ή φετινών 15μελών - 5μελών, εκπροσώπους των δεκάδων τοπικών συντονιστικών να συμμετέχουν στην ανοιχτή συνεδρίασή της στο προαύλιο της Γκράβας στα Πατήσια, το Σάββατο 3 Οκτώβρη, απευθύνει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας.

Επίσης το Σάββατο, στις 8 το βράδυ η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης διοργανώνει μαθητικές συναυλίες, και τη Δευτέρα 5 Οκτώβρη τοπικές κινητοποιήσεις σε δημαρχεία.

Μετά από μία ιδιαίτερα μαζική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις την περασμένη Πέμπτη, οι μαθητές συζητούν τα επόμενα βήματά τους. Συνεχίζοντας να φέρνουν στο προσκήνιο τα πραγματικά τους αιτήματα, κόντρα στις προσπάθειες διαστρέβλωσης, δίνοντας απάντηση στις προσπάθειες τρομοκράτησής τους.

Εκθέτοντας τη στάση της κυβέρνησης, που όλο αυτό το διάστημα κανένα από τα δίκαια αιτήματα που φώναξαν απ' άκρη σ' άκρη στη χώρα μαζί με εκπαιδευτικούς, γονείς και φοιτητές, δεν ικανοποίησε, αλλά αντίθετα επιδόθηκε σε προσπάθειες εκβιασμού προκειμένου να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις.

Ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με μαθητές με αφορμή τις κινητοποιήσεις τους και τα επόμενα βήματα.

* * *


ΔΗΜΗΤΡΗΣ, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Θεσσαλονίκης:

«Από την αρχή της χρονιάς είδαμε τα προβλήματα. Βασικό πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν 25 μαθητές και 27-28 σε κάποιες τάξεις στη Δυτική Θεσσαλονίκη, υπάρχουν υπόγειες αίθουσες, στα ΕΠΑΛ μέχρι την Τετάρτη δεν είχαν δώσει βιβλία... Ξεκινήσαμε κινητοποιήσεις στο σχολείο, ήρθαμε σε επαφή με άλλα σχολεία, συζητήσαμε το πλαίσιο αιτημάτων και οι καταλήψεις απλώθηκαν. Ολο αυτό το διάστημα προχωρήσαμε σε κινητοποιήσεις στο δημαρχείο, στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με τα αιτήματά μας, σε συλλαλητήρια και συνεχώς συζητάμε τα επόμενα βήματα. Η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης, προκειμένου να ανοιχτούν σε ακόμα περισσότερο κόσμο οι διεκδικήσεις μας, προχωρά το Σάββατο 3 Οκτώβρη, την ίδια ώρα παντού, στις 8 μ.μ., σε μαθητικές συναυλίες στην Τούμπα, στον Εύοσμο και στην Καλαμαριά και σε τοπικές κινητοποιήσεις σε δημαρχεία τη Δευτέρα. Οι ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας έδειξαν ότι φοβούνται τους μαθητές, γι' αυτό και τους εκβιάζουν με απουσίες. Εμείς έχουμε τους καθηγητές και τους γονείς μαζί μας, γιατί παντού υπάρχουν αυτά τα προβλήματα, τα οποία δεν φροντίζει η κυβέρνηση να λύσει».

ΝΙΚΗ, μαθήτρια του 1ου ΕΠΑΛ Καματερού:

«Ενα από τα σημαντικότερα προβλήματα είναι ότι δεν έχουν έρθει ακόμα καθηγητές και είναι μεγάλες οι ελλείψεις. Στον τομέα Οικονομίας που είμαι εγώ, λείπουν 10 ώρες σε μαθήματα του τομέα και εκπαιδευτικοί Γενικής Κατεύθυνσης. Υπάρχει μία καθαρίστρια για ένα μεγάλο σχολείο, που προφανώς δεν επαρκεί. Αυτό το διάστημα, οι μαθητές έχουμε κάνει κινητοποιήσεις στον δήμο, με τον δήμαρχο να βρίσκεται απέναντι στα αιτήματά μας, έχουμε συμμετάσχει στα συλλαλητήρια στην Αθήνα δυναμώνοντας τις κινητοποιήσεις μας. Στο πλευρό μας έχουμε πολλούς γονείς και εκπαιδευτικούς με πολύ θερμή αντιμετώπιση στον αγώνα μας. Στην ουσία θέλουν να μας εκφοβίσουν και μας απειλούν ότι θα πάρουμε απουσίες για να μη διεκδικούμε. Προφανώς, όταν μιλάνε αυτοί για ανοιχτά σχολεία, το χρησιμοποιούν σαν δικαιολογία και δεν θέλουν να ικανοποιήσουν τα αιτήματά μας, που τα ξέρουν εδώ και καιρό. Οι μαθητές του δήμου προχωρούν ένα ακόμα βήμα, συγκροτώντας συντονιστικό».


ΓΙΩΡΓΟΣ, μαθητής του 1ου ΓΕΛ Περάματος, του πρώτου σχολείου της πόλης που έκλεισε με αιτήματα για ουσιαστικά μέτρα, μείωση των μαθητών στις τάξεις:

«Φτιάχτηκε Συντονιστικό στο Πέραμα με εκπροσώπους από όλα τα σχολεία, με αποτέλεσμα να κλείσουν και άλλα σχολεία. Είμαστε 10 μέρες σε κατάληψη, παρά τις δυσκολίες και παράλληλα κάνουμε και άλλες κινητοποιήσεις. Την Τετάρτη έγινε πορεία στο Πέραμα, πήγαμε στο δημαρχείο με τα αιτήματά μας, χωρίς όμως να πάρουμε απαντήσεις. Στο σχολείο οι μαθητές μετακινούνται στις αίθουσες, κάποιες από τις οποίες είναι προκάτ. Εχουμε συζητήσει στο σχολείο. Οι μαθητές δεν απογοητεύονται, καταλαβαίνουν γιατί τους ενοχλεί ο αγώνας μας και νιώθουμε πιο δυνατοί».

ΧΑΡΑ, μαθήτρια του 59ου Λυκείου Αθήνας:

«Από το ξεκίνημα της χρονιάς κλείσαμε το σχολείο μας και η κατάληψη έχει κρατήσει και έχουμε προχωρήσει σε συντονισμό και με άλλα σχολεία. Από την αρχή θέλαμε να γίνουν γνωστά τα αιτήματά μας, με αυτά πήγαμε σε άλλα σχολεία και μιλήσαμε με τους μαθητές μας. Ανάμεσα στους μαθητές υπάρχει αγωνία τόσο για τα ζητήματα της ασφάλειας και της υγείας όσο και για τα μέτρα στην Εκπαίδευση, όπως η Τράπεζα Θεμάτων, με βάση και την εμπειρία από την προηγούμενη εφαρμογή της. Μετά το πετυχημένο συλλαλητήριο της Πέμπτης, το Σάββατο 3 Οκτώβρη θα πραγματοποιηθεί μεγάλο συντονιστικό, όπου θα μιλήσουμε για τη συνέχιση των αγώνων μας με διάφορους τρόπους ώστε να εκπληρωθούν όλα τα αιτήματά μας. Εκεί θα βρίσκεται η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας αλλά και μαθητές που αυτές τις μέρες έδωσαν μάχη».




Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ