ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Οχτώβρη 2020
Σελ. /24
Μήνυμα καταδίκης και επαγρύπνησης από τη Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη
Θεσσαλονίκη
Μαχητικά, μαζικά, στο δρόμο του αγώνα, ενάντια στο φασισμό και το σύστημα που τον γεννά, στην επίθεση που έχει εξαπολύσει στα δικαιώματά του σε υγεία, μόρφωση, δουλειά, βρέθηκε χτες, πρωί και βράδυ, ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία της Θεσσαλονίκης.

Το βράδυ, με τη μεγάλη διαδήλωση των εργατικών σωματείων και φορέων που έγινε μπροστά στο μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη και την πορεία που ακολούθησε μέχρι τα γραφεία της Χρυσής Αυγής.

Και το πρωί δίνοντας το «παρών» στη μεγάλη μαθητική και φοιτητική συγκέντρωση που έγινε στο Αγαλμα Βενιζέλου και την πορεία μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, με τη συμμετοχή σωματείων του Δημοσίου και άλλων φορέων.

Από το σημείο, όπου πριν από 57 χρόνια ο Γρηγόρης Λαμπράκης δέχθηκε δολοφονική επίθεση από φασίστες και δωσίλογους παρακρατικούς με την καθοδήγηση των μηχανισμών του επίσημου αστικού κράτους, χιλιάδες εργαζόμενοι απαίτησαν «οι ναζί στη φυλακή» και έδωσαν υπόσχεση συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα για την ανατροπή του συστήματος που γεννά και θρέφει τον ναζισμό.

Οπως είπε ο Θανάσης Κουτσουράς, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης «ο λαός απαιτεί ...να σαπίσουν στη φυλακή αυτοί που δολοφόνησαν τον Παύλο, και που τόλμησαν να σηκώσουν το χέρι τους σε εργάτες, Ελληνες και ξένους». Στη συγκέντρωση μίλησε, επίσης, ο Στέφανος Κότο, πρόεδρος Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής, και ολοκληρώθηκε με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη όλων όσοι έπεσαν διαχρονικά στην πάλη ενάντια στο φασισμό.


Ακολούθησε μαχητική πορεία προς τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στην περιοχή των δικαστηρίων, που η αστυνομία αρχικά προσπάθησε να εμποδίσει, επικαλούμενη αστείες δικαιολογίες, όπως ...κυκλοφοριακή συμφόρηση. Τελικά, κάτω από τη λαϊκή απαίτηση η αστυνομία μετακίνησε τις κλούβες που έφραζαν το δρόμο και η διαδήλωση σε μια συμβολική κίνηση προσέγγισε τα γραφεία της δολοφονικής εγκληματικής οργάνωσης, για να στείλει και από εκεί το μήνυμα ότι το οργανωμένο λαϊκό κίνημα «θα τσακίσει τους φασίστες σε κάθε γειτονιά».

Στην πρωινή, μεγάλη συγκέντρωση συμμετείχαν και χαιρέτισαν εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών, της Ομοσπονδίας Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας, των ΕΛΜΕ, των Σωματείων του Δημοσίου και άλλων φορέων που έδωσαν μαχητικά το «παρών» στη μεγάλη διαδήλωση.

Ακούστηκε δυνατά το σύνθημα «μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί, για μόρφωση και υγεία παλεύουμε μαζί» η απαίτηση για μόρφωση και υγεία για κάθε μαθητή/φοιτητή, και φυσικά πάνδημο το αίτημα «ο λαός απαιτεί, οι ναζί στη φυλακή».

Στη διάρκεια της πορείας, από τα μπλοκ ανακοινώθηκε η απόφαση του δικαστηρίου για τη Χρυσή Αυγή, με τους διαδηλωτές να ξεσπούν σε χειροκροτήματα. Μπροστά στο αμερικάνικο προξενείο, ο λαός έστειλε δυνατά το μήνυμα καταδίκης στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των αμερικανοΝΑΤΟικών και στο βρώμικο ρόλο τους διαχρονικά, βροντοφωνάζοντας «αυτοί σκοτώσαν Λαμπράκη Μπελογιάννη, φονιάδες των λαών Αμερικάνοι».


Συγκεντρώσεις σε δεκάδες πόλεις σε όλη τη χώρα

Λάρισα
Λάρισα
Μαζικές και μαχητικές συγκεντρώσεις καταδίκης της ναζιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής και των φασιστοειδών, είτε είναι μέλη της σήμερα είτε όχι, πραγματοποιήθηκαν σε μια σειρά από πόλεις όλης της Ελλάδας.

Στη Λάρισα, πλήθος κόσμου, ιδιαίτερα φοιτητές και μαθητές, δεκάδες σωματεία και μαζικοί φορείς συγκρότησαν μια μαχητική συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια και με συνθήματα. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, ενώ με την επιστροφή στα δικαστήρια, ο Γιάννης Σκόκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, ενημέρωσε για την απόφαση του δικαστηρίου, με τον κόσμο να ξεσπά σε χειροκροτήματα.

Στο Βόλο, έγινε μαζική συγκέντρωση σωματείων και μαζικών φορέων, έξω από τα δικαστήρια της πόλης. Δυναμική και μαζική ήταν η παρουσία μαθητών και φοιτητών. Στην Καρδίτσα, πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στα δικαστήρια, που είχαν οργανώσει τα σωματεία εμποροϋπαλλήλων και υπαλλήλων με σχέση Ιδιωτικού Δικαίου, οικοδόμων, συνταξιούχων ΙΚΑ, ο Σύλλογος Γυναικών και οι Ομάδες Γυναικών Σέκλιζας - Ταμασίου (μέλη ΟΓΕ).

Στα Τρίκαλα, πραγματοποιήθηκε μαζική συγκέντρωση και πορεία στους δρόμους της πόλης, το απόγευμα της Τρίτης. Ξεχώρισαν τα πλακάτ των μουσικών, όπου ανέγραφαν τους στίχους του Φώντα Λάδη, «Τον φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον. Δεν θα πεθάνει μόνος. Τσάκισέ τον!».

Χανιά
Χανιά
Με βαθιά την πεποίθηση ότι ο λαός θα τσακίσει τους φασίστες πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση που διοργάνωσε και το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, με μεγάλη συμμετοχή από τη νεολαία και τους εργαζόμενους της πόλης. Συμμετείχε επίσης ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης.

Στην Κοζάνη, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Κοζάνης, η Αγωνιστική Κίνηση Γυναικών Κοζάνης, η Επιτροπή Ειρήνης, το ΜΑΣ, καθώς και πλήθος κόσμου που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των φορέων, διαδήλωσαν το πρωί της Τετάρτης 7/10, στην πλατεία της πόλης. Μαχητική κινητοποίηση πραγματοποίησαν στην Πτολεμαΐδα οι μαθητές του 1ου και 2ου ΕΠΑΛ και 1ου, 2ου και 3ου ΓΕΛ. Η πορεία κατέληξε στο 2ο ΕΠΑΛ, χαιρετίζοντας τις μαθητικές κινητοποιήσεις.

Στη Ξάνθη, συγκέντρωση πραγματοποίησαν εκατοντάδες μέλη του Συλλόγου Οικοτρόφων Φοιτητών Ξάνθης, Μεταπτυχιακών και Υποψηφίων Διδακτόρων Ξάνθης όπως και του Συλλόγου Φοιτητών Ξάνθης. Στην Κατερίνη, έγινε μαχητική διαδήλωση και πορεία στον πεζόδρομο της πόλης.

Φοιτητικοί Σύλλογοι και μαζικοί φορείς σε Ηπειρο, Κέρκυρα και Λευκάδα έστειλαν δυνατά το μήνυμα της επαγρύπνησης και της πάλης ενάντια στο «αυγό του φιδιού». Από το απόγευμα της Τρίτης, Κέρκυρα, Λευκάδα και Πρέβεζα έδωσαν τον τόνο με δυναμικές συγκεντρώσεις και πορείες στους δρόμους των πόλεων των πρωτοβάθμιων σωματείων και άλλων φορέων.

Πάτρα
Πάτρα
Στα Γιάννενα σε μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις των τελευταίων μηνών εξελίχθηκε χτες το πρωί η συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου έξω από το δικαστικό μέγαρο, με το πλήθος να ξεσπάει σε χειροκροτήματα στην ανακοίνωση της καταδίκης της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής. Μαχητικές κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν αντίστοιχα σε Αρτα και Ηγουμενίτσα. Συγκεντρώσεις από εργατικά σωματεία έγιναν επίσης σε Κέρκυρα και Πρέβεζα.

Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν τέλος σε Ηράκλειο, Χανιά, Μυτιλήνη, Χαλκίδα, Πύργο Ηλείας, Ικαρία, Τρίπολη, Σύρο, Χίο, Σαντορίνη κ.α.


Σε Γαλλία και Γερμανία

Γκίσεν, Γερμανία
Γκίσεν, Γερμανία
Κρατώντας πλακάτ με συνθήματα γραμμένα στα Ελληνικά και στα Γερμανικά, αλλά και το οπισθόφυλλο του «Οδηγητή» που κυκλοφορεί, μέλη και φίλοι της ΚΝΕ βρέθηκαν προχτές σε ιστορικά σημεία της Γερμανίας, στέλνοντας μήνυμα καταδίκης των φασιστών εγκληματιών και ενώνοντας τη φωνή τους με το λαό και τη νεολαία στην Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, στο Μόναχο, στην οδό Viscardigasse, εκεί από όπου «έκοβαν δρόμο» κατά τη ναζιστική περίοδο οι κάτοικοι της πόλης που ήθελαν να αποφύγουν τον υποχρεωτικό ναζιστικό χαιρετισμό μπροστά από το μνημείο των «πεσόντων» του αποτυχημένου «πραξικοπήματος της μπιραρίας» του Νοέμβρη του 1923. Στη Στουτγκάρδη, στο χώρο του Πανεπιστημίου της πόλης, μπροστά στο μνημείο για την κομμουνίστρια φοιτήτρια Lilo Hermann, που εκτελέστηκε από τους ναζί για την αντιφασιστική της δράση το 1938. Στο Γκίσεν, στην πλατεία Berlinerplatz, εκεί όπου έχει ανεγερθεί μνημείο προς τιμήν των θυμάτων του ναζιστικού καθεστώτος.

Στη Γαλλία, οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ πραγματοποίησαν τις τελευταίες μέρες συμβολικές δράσεις και εξορμήσεις: Προχτές βρέθηκαν συμβολικά στο αντιφασιστικό μνημείο του Fort Mont-Valerien, που λειτούργησε ως χώρος φυλάκισης και εκτελέσεων κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής. Και χτες πραγματοποίησαν ενημέρωση στο απογευματινό ελληνικό σχολείο που εδρεύει στο College Raymond Queneau (66 Boulevard Saint-Marcel, 75005 Paris).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ