ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Μάη 2001
Σελ. /40
Αυθεντικό λαϊκό γλέντι

Δημήτρης Μητροπάνος - Πασχάλης Τερζής
Δημήτρης Μητροπάνος - Πασχάλης Τερζής
Το λαϊκό γλέντι καλά κρατεί στην «Ιερά Οδό» (Ιερά Οδός 18-20, τηλ. 3428.272-6), όπου δυο μεγάλοι λαϊκοί ερμηνευτές, ο Δημήτρης Μητροπάνος και ο Πασχάλης Τερζής ενώνουν τις φωνές τους προσφέροντας δυνατές συγκινήσεις. Πάνω από είκοσι πέντε χιλιάδες άνθρωποι έχουν ήδη παρακολουθήσει τη μουσική σύμπραξη των δύο καλλιτεχνών, οι οποίοι καταθέτουν μια μεγάλη αγκαλιά τραγούδια. Αξέχαστες στιγμές της λαϊκής μας ιστορίας που έχουν χαραχτεί στη συλλογική μνήμη, όπως τα τραγούδια του Τσιτσάνη («Κάνε λιγάκι υπομονή»), του Ζαμπέτα («Ηρθα κι απόψε στα σκαλοπάτια σου»), του Δερβενιώτη («Ισως», «Ενα σφάλμα έκανα»), του Χιώτη («Κίνδυνος θάνατος»), του Λοΐζου («Δε θα ξαναγαπήσω»), του Ξαρχάκου («Ονειρο δεμένο») κ.ά. Είναι μόνο μερικά από τα κομμάτια που ερμηνεύουν οι δυο τραγουδιστές στην αρχή του προγράμματος, ξεσηκώνοντας το κοινό. Εξίσου δυνατές και οι προσωπικές τους εμφανίσεις. Μοναδικός ο Δ. Μητροπάνος στη «Θεσσαλονίκη», στο «Κοντά στα ξημερώματα», στο «Μάνα μου Ελλάς», στον «Ερωτικό», στη «Ρόζα», στο «Σ' αναζητώ». Εξαίρετος ο Π. Τερζής στον «Ευαίσθητο ληστή», στο «Αγριολούλουδο», στο «Ο δικός μου ο δρόμος», μα και στα καινούρια τραγούδια του από το δίσκο «Θέλω να πω» σε μουσική Μ. Τόκα. Το φινάλε του προγράμματος βρίσκει ξανά μαζί τους δύο καλλιτέχνες στη σκηνή, να ξεκινούν με το «Αυτή η νύχτα μένει» του Στ. Κραουνάκη και το «Αυτή η νύχτα μένει» του Στ. Καζαντζίδη και να συνεχίζουν με πολλές ακόμα λαϊκές επιτυχίες.

Τους δύο ερμηνευτές συνοδεύουν 12μελής ορχήστρα και στο τραγούδι η Στέλλα Χροναίου, ο Νίκος Κουρουπάκης και η Αναστασία Ταχτσίδου. Οι μουσικές παραστάσεις τους θα διαρκέσουν μέχρι τα τέλη Μαΐου, κάθε Τετάρτη έως Κυριακή, στις 11 μμ.

Μουσική και θέατρο
«Περί έρωτος» σε κείμενα του Μπρεχτ, από το «Θεσσαλικό» στο «Βεάκη»
«Περί έρωτος» σε κείμενα του Μπρεχτ, από το «Θεσσαλικό» στο «Βεάκη»
  • Στο θέατρο «Τεχνοχώρος υπό σκιάν» παίζεται (μέχρι τις 27/5) «Η νοσταλγός» του Αλ. Παπαδιαμάντη, σε μια πολύ ενδιαφέρουσα παράσταση του Στάθη Λιβαθινού.
  • Στο θέατρο «Βεάκη» σήμερα, αύριο, την Κυριακή (και 16-20/5) το ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας «Θεσσαλικό Θέατρο» θα παρουσιάσει τη μουσικοθεατρική παράσταση «Περί έρωτος» σε κείμενα του Μπρεχτ, σκηνοθεσία Στέφανου Κουτσίκου, σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Ζιάκα, μουσική των Βάιλ, Αϊσλερ, Χατζδάκι, Μικρούτσικου, Κοτσώνη, Σάββα, κίνηση Κ. Δαμαλή. Παίζουν: Λ. Βίσση, Χρ. Κουτσουδάκη, Α. Λούλου, Α. Παπαδοπούλου. Στο πιάνο ο Σ. Σάββας.
  • Στο θέατρο «Ιλίσια - Βολανάκη» το ΚΘΒΕ παρουσιάζει από σήμερα μέχρι την Κυριακή την ενδιαφέρουσα, εμπνευσμένη από τη δημοτική ποιητική μας παράδοση παράσταση «Του νεκρού αδελφού» σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη.
  • Στο Εθνικό Θέατρο φιλοξενούνται Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα. Σειρά από σήμερα μέχρι τις 13/5 έχει το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας με το «Νταντάδες» του Γιώργου Σκούρτη, σε σκηνοθεσία Γιώργου Σίσκου, σκηνικά - κοστούμια Λαμπρινής Καρδάρα, μουσική επιμέλεια Ανδρέα Λαδά, φωτισμούς Κωνσταντίνου Ποταμιάνου. Παίζουν: Νίκος Τσούκας, Χρήστος Μωραϊτης, Ισίδωρος Σταμούλης.
  • Σήμερα, αύριο και την Κυριακή (9.30μμ) στο Θέατρο Κάτιας Δανδουλάκη (Αγ. Μελετίου και Πατησίων), παρουσιάζεται η πρωτότυπη παράσταση «Ο χορός των νεκρών ρόδων». Τη σκηνοθεσία και τη μουσική υπογράφει ο Γιάννος Αιόλου και τη χορογραφία ο Κλ. Μπερνάρντο. Τα κείμενα είναι των Ανδρέα Στάικου, Γιάννου Αιόλου, Σάντρο Καπελλέττο.
  • Στη «Θεατρική Σκηνή» (Νάξου 84, Κολιάτσου) σήμερα ανεβαίνει το έργο του Γάλλου Βικτόρ Λανού «Ανοικτήρι» σε σκηνοθεσία Αντώνη Αντωνίου, μετάφραση Ελπίδας Μπραουδάκη, σκηνικά - κοστούμια Ειρήνης Παγώνη, μουσική επιμέλεια Ορέστη Χατζηνάκη. Παίζουν: Δημήτρης Κανέλλος, Δημήτρης Μαργαρίτης.
  • Στο «Μπαράκι του Βασίλη» (Διδότου 3), φιλοξενείται τη Δευτέρα (και την Τρίτη) ο Ρος Ντέιλι και οι συνεργάτες του.
  • Ολοκληρώνονται αύριο στη Μουσική Λαϊκή Σκηνή «Μνησικλέους» (Μνησικλέους 22 και Λυσίου) οι εμφανίσεις του Μπάμπη Τσέρτου.
  • Στο «Τσάι στη Σαχάρα» (Λαοδικείας 18, Ιλίσια), σήμερα (10.30μμ) οι «Κέλτες» θα ερμηνεύσουν παραδοσιακή μουσική της Βόρειας Ευρώπης.
  • Στο «Καλλιτεχνικό Καφενείο των Αχαρνέων» (Αθ. Χειλίου 16, Αχαρνές), σήμερα (9.30μμ) φιλοξενείται ο τραγουδοποιός Δημήτρης Παναγόπουλος.
  • Αύριο και την Κυριακή (8μμ) στο θεατράκι του 2ου Γυμνασίου Κορυδαλλού (Ψαρών 15), η θεατρική ομάδα του σχολείου θα παρουσιάσει το «Ζητείται ψεύτης» του Δ. Ψαθά.
ένα πρόγραμμα

Ο Βαγγέλης Γερμανός
Ο Βαγγέλης Γερμανός
Ολοκληρώνεται αύριο (7μμ), στο Θέατρο Βράχων «Αννα Συνοδινού», το 16ο Παιδικό Φεστιβάλ Δήμου Βύρωνα. Μετά την κήρυξη της λήξης από το δήμαρχο Βύρωνα, Νίκο Ρογκάκο, το α` μέρος της εκδήλωσης περιλαμβάνει την Παιδική Χορωδία των Σχολείων του Βύρωνα. Στη συνέχεια, οι μαθητές θα παρουσιάσουν τα «Γλυπτά του Παρθενώνα». Θα ακολουθήσει δρώμενο με θέμα: «Θρύλος και παράδοση». Το β` μέρος περιλαμβάνει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τους Βαγγέλη Γερμανό και Βασίλη Καζούλη.

  • Κάθε Δευτέρα και Τρίτη (9.30μμ) στο Θέατρο «Μουσούρη» (πλατεία Καρύτση 6, τηλ. 3310.936), ο θίασος «Στιγμή» παρουσιάζει τη μουσική παράσταση «Ουράκας, ένα ταξίδι στον ωκεανό», σε ποίηση: Α.Μοντεσάντου, μουσική Σ. Δεμπόνου και σκηνοθεσία Γ. Αναστασάκη. Τραγουδούν: Ταξιάρχης Χάνος, Κατσιναβάκη Αναστασία. Παίζουν οι μουσικοί: Γ. Κίτσιος, Ν. Δίπλα, Αγ. Βελεγράκης, Σ. Δεμπόνος. Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Α. Αθανασίου, Δ. Κανέλος, Μ. Κεχαγιόγλου, Μ. Τσίμα, Γ. Χατζηπασχάλη.
μία εκδήλωση

Εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του Μπάμπη Κλάρα διοργανώνει τη Δευτέρα (7μμ) η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών (Γενναδίου 8, 7ος όροφος). Μιλούν οι: Διονύσης Πιτταράς, Παύλος Ναθαναήλ. Απαγγέλλει ο ηθοποιός Δημήτρης Πετράτος.

  • «Μελοποιημένη κυπριακή ποίηση» τιτλοφορείται το ΙΑ` Φιλολογικό Σεμινάριο για τη Νεοελληνική Λογοτεχνία της Κύπρου, που γίνεται σήμερα (8μμ) στη Μεγάλη Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30).
  • «Το έργο της Αρχαιολογικής Εταιρείας κατά το 2000» είναι το θέμα της δημόσιας συνεδρίας (την Κυριακή, 11.30πμ) της Αρχαιολογικής Εταιρείας (Πανεπιστημίου 22). Θα μιλήσει ο γενικός γραμματέας της Βασίλειος Χ. Πετράκος.
  • «Η εξέλιξη του ιστορικού μυθιστορήματος στη νεοελληνική λογοτεχνία» είναι το θέμα της διάλεξης του Γιάννη Εμίρη, τη Δευτέρα (7.45μμ) στο Σύνδεσμο Αιγυπτιωτών Ελλήνων (3ης Σεπτεμβρίου 56).
μια παράσταση

Της Μικρασίας την «ψυxή» θραμμένη με τον πανάρχαιο πολιτισμό μας, το πένθος της και το ξερίζωμά της μετά την καταστροφή, αλλά και τα μύρια πάθη της στη μητροπολιτική πατρίδα, όπου μόχθησε αφάνταστα και δημιουργικά, γέννησε παιδιά και πλήθος μάρτυρες, ήρωες για τη λευτεριά, το δίκιο και την προκοπή όλου του λαού, συμπυκνώνει και συμβολίζει το εξαιρετικό μυθιστόρημα της Ευγενίας Φακίνου «Το έβδομο ρούχο». Το μυθιστόρημα «εξέθρεψε» και ένα σημαντικότατο σκηνικό γεγονός, σε παραγωγή της «νέας Σκηνής» του Λευτέρη Βογιατζή στο «Θέατρο της οδού Κυκλάδων». Λέμε για τη διασκευή του και σκηνοθετικό ανέβασμα του «Εβδομου ρούχου» από τον Δημήτρη Μαυρίκιο, σε σκηνικά - κοστούμια Λίλης Πεζανού, μουσική Φωτεινής Βαξεβάνη, φωτισμούς Λευτέρη Πυλόπουλου, μακιγιάζ Αγγελου Μέντη. Η όμορφη καθ' όλα παράσταση ευεργετείται από την έξοχη ερμηνεία της Αλέκας Παΐζη, αλλά και από ταλαντούχους νέους ηθοποιούς: Αγγελική Παπαθεμελή, Ευαγγελία Ανδρεαδάκη, Νίκο Καραθάνο, Ευγενία Αποστόλου, Γιάννη Κότσιφα.

μία έκθεση

Εκθεση ζωγραφικής της Ιωάννας Ευθυμίου φιλοξενείται έως 31/5, στην γκαλερί «Αδάμ» (Ν. Βάμβα 5). Οπως σημειώνει στον κατάλογο η Πολύνα Κοσμαδάκη, «... χρησιμοποιώντας και πάλι το κερί, αλλά και διάφορα άλλα υλικά, όπως σχοινί, σύρμα, άμμο ή ξύλο, τα οποία επιλέγει για την ιδιαίτερη υφή τους, που δίνει την αίσθηση του χειροποίητου, η Ιωάννα Ευθυμίου υιοθετεί ένα πιο λιτό εικαστικό λεξιλόγιο και δημιουργεί αφηρημένα έργα από επαναλαμβανόμενα διακοσμητικά ή γεωμετρικά μοτίβα. Η ανάλαφρη αισθητική και η ήρεμη παιδικότητα των τρυφερών και αυθόρμητων συνθέσεων με λουλούδια, ξηρούς καρπούς, ρούχα από κούκλες, συρμάτινες καρδιές ή έντομα, εκφράζουν την αισιοδοξία για το μέλλον...».

Η «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Βιβλία:

  • Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών: «Προσεγγίσεις στην κατάσταση της εργατικής τάξης στην Ελλάδα»
  • Νίκος Κυτόπουλος: «Το στοίχημα»
  • Δημήτρης Σέρβος: «Το παιδομάζωμα και ποιοι φοβούνται την αλήθεια»
  • Χάρης Σακελλαρίου: «Ο τυραννομάχος της Φυλής»


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ