ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Οχτώβρη 2020
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Στην τελική ευθεία η προετοιμασία των συλλαλητηρίων της Τρίτης

Στην τελική ευθεία μπροστά στα πανεργατικά συλλαλητήρια που οργανώνουν την Τρίτη 13 Οκτώβρη, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα εντείνουν τη δράση τους, για να ακουστεί δυνατά το κάλεσμά τους: «Τώρα αγώνας μαζικός για την προστασία της υγείας του λαού και των δικαιωμάτων του!».

Στην Αθήνα, το συλλαλητήριο θα γίνει στις 6.30 μ.μ. στο Σύνταγμα. Οι προσυγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν στις 6 μ.μ. σε Παλιά Βουλή (Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, Συνδικάτα και Επιτροπές Αγώνα Εργαζομένων στο Ιδιωτικό και Δημόσιο Τομέα) και Προπύλαια (Σύλλογοι Αυτοαπασχολουμένων, Φοιτητών, Γυναικών, Συνταξιούχων και άλλοι μαζικοί φορείς),

Στη Θεσσαλονίκη, το συλλαλητήριο θα γίνει στις 7 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Κινητοποιήσεις την ίδια μέρα οργανώνονται σε πολλές ακόμα πόλεις της χώρας. Μέχρι στιγμής έχουν ανακοινωθεί συγκεντρώσεις σε: Αγρίνιο (7 μ.μ., κεντρική πλατεία), Αμφισσα (6.30 μ.μ., πλατεία Λαού), Βέροια (6.30 μ.μ., πλατεία δημαρχείου), Βόλο (6.30 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας), Γιαννιτσά (6.30 μ.μ., πλατεία ΕΠΟΝ), Ηράκλειο (7 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας), Θήβα (6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία), Ικαρία (7.30 μ.μ., πλατεία Ευδήλου), Καλαμάτα (6 μ.μ., πλατεία 23ης Μάρτη), Κατερίνη (6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία), Κιλκίς (6.30 μ.μ., πλατεία Ειρήνης), Κόρινθο (6 μ.μ., πεζόδρομος Εθνικής Τράπεζας), Λαμία (6.30 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας), Λάρισα (6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία), Μεσολόγγι (7 μ.μ., κεντρική πλατεία), Νάουσα (11 π.μ., πλατεία), Ναύπακτο (7 μ.μ., κεντρική πλατεία), Ναύπλιο (6.30 μ.μ., νοσοκομείο), Πάτρα (6.30 μ.μ., Εργατικό Κέντρο), Ρέθυμνο (7 μ.μ., δημαρχείο), Σάμο (6.30 μ.μ., Εργατικό Κέντρο), Σέρρες (7 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας), Χαλκίδα (6.30 μ.μ., Εργατικό Κέντρο Εύβοιας), Χανιά (6.30 μ.μ., πλατεία Αγοράς).

Ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ και με ώθηση από τις μαζικές κινητοποιήσεις για την καταδίκη των εγκληματιών ναζί, τα Συνδικάτα συνεχίζουν τις παρεμβάσεις στους χώρους δουλειάς, τις κινητοποιήσεις για λήψη μέτρων προστασίας, για ανάκληση απολύσεων, υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων, αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες στο μέτωπο της Υγείας, καλούν σε ένταση της πάλης για να μην πληρώσουν ξανά οι εργαζόμενοι και ο λαός.

Να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα καλεί τα σωματεία μέλη του και τους εργαζόμενους το Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

Συνέχεια στον αγώνα για το εισόδημα, τις θέσεις εργασίας, τις ΣΣΕ και τα δικαιώματα των εργαζομένων στον κλάδο δίνουν με τη συμμετοχή τους στα συλλαλητήρια σωματεία στον Επισιτισμό - Τουρισμό. Σε σύσκεψη που έγινε την περασμένη Δευτέρα στην Αθήνα, 8 κλαδικά και 11 επιχειρησιακά σωματεία από μια σειρά περιοχές αποφάσισαν και το επόμενο βήμα τους με οργάνωση κινητοποιήσεων στις 2 Νοέμβρη στον κλάδο.

Κάλεσμα για τις κινητοποιήσεις απευθύνουν Ομοσπονδίες και Σωματεία αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ. Συγκεκριμένα, στα συλλαλητήρια καλούν οι Ομοσπονδίες Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), Βιοτεχνών Κατεργασίας Ξύλου, Βιοτεχνών Υποδηματοποιών Ελλάδας και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, μαζί με δεκάδες Σωματεία, Συλλόγους και Ενώσεις. Τις επόμενες μέρες, πολλαπλασιάζουν τις εξορμήσεις στις γειτονιές και στους χώρους δουλειάς των κλάδων.

Το δικό τους «παρών» ετοιμάζονται να δώσουν Αγροτικοί - Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες σε όλη τη χώρα, ενώ απόφαση συμμετοχής έχει πάρει και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.

Συσκέψεις και συνελεύσεις

-- Το Σωματείο Καθαριστριών Μαγνησίας πραγματοποιεί Γενική Συνέλευση, σήμερα Παρασκευή, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Βόλου.

-- Η Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ) καλεί σε σύσκεψη νέων εργαζομένων, αύριο Σάββατο, στις 12 μ., στα γραφεία της (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).

-- Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής προχωρά σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 11/10, στις 11 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (ΟΤΕ) στο Περιστέρι.

-- Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 11/10, στις 5.30 μ.μ., στο κτίριο του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας (Χαριλάου 30).

-- Συνελεύσεις παραρτημάτων πραγματοποιεί το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, με το εξής πρόγραμμα: Σήμερα Παρασκευή, στις 7 μ.μ., στον Πειραιά (Ομ. Σκυλίτση 19, 4ος όροφος), σε Βύρωνα - Ζωγράφου (Περιάνδρου 18), σε Βόρεια - Βορειοανατολικά (Τήνου 17, Παλλήνη) και σε Ηλιούπολη - Μπραχάμι (Στ. Σαράφη 40). Κυριακή 11/10, στις 10 π.μ., σε Μενίδι - Ανω Λιόσια (Δεκελείας 42), Ιλιον - Καματερό (Μενελάου 33 και Χρυσηίδος), Περιστέρι (Θεοφράστου και 40 Εκκλησιών 20), κέντρο Αθήνας (11 π.μ., Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος) και Καλλιθέα (11 π.μ., Αριστείδου 92). Παρασκευή 16/10, στις 6.30 μ.μ., στο Αιγάλεω (Ελλης και Ανδριανουπόλεως 5).

-- Ο Σύλλογος Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων Θεσσαλονίκης οργανώνει αύριο Σάββατο, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία του Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ (Εγνατίας 6, 1ος όροφος), σύσκεψη - συζήτηση για το συντονισμό της δράσης όλων των σωματείων των επαγγελματιών.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην απεργία στο Δημόσιο

Σε μαζική συμμετοχή στην πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία στις 15 Οκτώβρη και στη συγκέντρωση που οργανώνεται στο πλαίσιό της στα Προπύλαια, στις 10 π.μ., όπως και στα πανεργατικά συλλαλητήρια δύο μέρες πριν, στις 13 Οκτώβρη, καλεί το ΠΑΜΕ, με ανακοίνωσή του που αναδεικνύει τους λόγους που καθιστούν αναγκαία την επιτυχία της απεργίας.

«Απεργώ γιατί απαιτώ να παρθούν εδώ και τώρα μέτρα προστασίας της υγείας όλων των εργαζομένων», τονίζει η ανακοίνωση, επισημαίνοντας ότι «η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε το χρόνο που κερδίσαμε για τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, των σχολείων, των δημόσιων υπηρεσιών».

«Απεργώ γιατί απαιτώ, εδώ και τώρα, την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, με μαζικές, μόνιμες προσλήψεις υγειονομικών, με άμεση επίταξη όλων των δομών και υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα Υγείας - Πρόνοιας και ένταξή τους σε έναν ενιαίο κρατικό σχεδιασμό. Εδώ και τώρα 3.500 ΜΕΘ, μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ στους χώρους εργασίας», υπογραμμίζει.

Και συνεχίζει: «Απεργώ γιατί απαιτώ, εδώ και τώρα, καθαρά σχολεία με 15 μαθητές ανά τμήμα, μαζικές προσλήψεις καθαριστριών και εκπαιδευτικών. Είμαστε στον Οκτώβρη, εν μέσω πανδημίας, και λείπουν από τα σχολεία περισσότεροι εκπαιδευτικοί από την προηγούμενη χρονιά (...) Απεργώ γιατί είναι παλλαϊκή απαίτηση σε περίοδο πανδημίας να στελεχωθούν όλες οι δημόσιες υπηρεσίες, να καλυφθούν όλα τα κενά, δηλαδή εδώ και τώρα 40.000 μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών και τουλάχιστον 25.000 υγειονομικών. Δεν μπορεί με την πρώτη πλημμύρα να πνιγόμαστε, με την πρώτη φωτιά να μετράμε νεκρούς και τις επόμενες ακριβώς μέρες η κυβέρνηση να απολύει 5.000 δασεργάτες! Δεν μπορεί να μετράμε καθημερινά πάνω από 300 κρούσματα COVID-19 και η κυβέρνηση να διαθέτει για τον υγειονομικό έλεγχο, για όλο το λεκανοπέδιο Αττικής, μόνο 140 ελεγκτές, χωρίς να τους διαθέτει τα απαραίτητα μέσα!».

Υπογραμμίζει επίσης ότι στο επίκεντρο της απεργίας πρέπει να βρεθεί η πάλη για αυξήσεις στους μισθούς και επαναφορά 13ου - 14ου μισθού, ο αγώνας ενάντια στη συνέχεια της αντιασφαλιστικής επίθεσης με την ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων, η καταδίκη της συνεχιζόμενης επίθεσης στα συνδικάτα και τα δημοκρατικά δικαιώματα των εργαζομένων και του λαού.

«Απεργώ, συμμετέχω στις συγκεντρώσεις, στα συλλαλητήρια και τις απεργίες γιατί εδώ είναι η δύναμή μου. Ο,τι καταφέραμε το έχουμε πετύχει με τους αγώνες μας!», αναφέρει το ΠΑΜΕ, υπενθυμίζοντας τους αγώνες ενάντια στην αντιδραστική κρατική «αξιολόγηση» στο Δημόσιο, για να μην τοποθετηθούν κάμερες στις σχολικές τάξεις, να μην καταργηθούν τα Βαρέα και Ανθυγιεινά, για την καταδίκη του φασισμού.

Στην απεργία στις 15/10 και στα συλλαλητήρια στις 13/10 καλούν με ανακοινώσεις τους μεταξύ άλλων η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων υπουργείου Γεωργίας, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, τα Σωματεία στους δήμους Πετρούπολης και Ηλιούπολης κ.ά.

Στο επίκεντρο των αγωνιστικών πρωτοβουλιών η Υγεία

Από την κινητοποίηση που έγινε στην Καλαμάτα
Από την κινητοποίηση που έγινε στην Καλαμάτα
Τα αιτήματά τους για θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού θέτουν στο επίκεντρο της δράσης τους και των συλλαλητηρίων που οργανώνουν την Τρίτη 13/10 σωματεία και φορείς σε μια σειρά από πόλεις. Με συσκέψεις, συλλογή υπογραφών, κινητοποιήσεις τις προηγούμενες μέρες και συγκεντρώσεις στις 13/10 έξω από νοσοκομεία, απαιτούν άμεσα μέτρα για την προστασία της υγείας του λαού.

Σωματεία και φορείς της Μεσσηνίας προχώρησαν την 1η Οκτώβρη σε μαζική κινητοποίηση για την Υγεία, αναδεικνύοντας τις ελλείψεις στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, στα Κέντρα Υγείας και τις άλλες δημόσιες μονάδες Υγείας του νομού. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το Νοσοκομείο Καλαμάτας έχει μόνο 10 κλίνες ΜΕΘ, εκ των οποίων οι 6 προορίζονται για κρούσματα κορονοϊού από Μεσσηνία, Αρκαδία, Αργολίδα και Λακωνία... Συνεχίζοντας τη δράση τους, τα σωματεία προχώρησαν προχτές Τετάρτη σε σύσκεψη για την οργάνωση του συλλαλητηρίου στις 13 Οκτώβρη.

Στη Θήβα, σωματεία και φορείς αποφάσισαν το συλλαλητήριο στις 13/10 να έχει στην αιχμή του το αίτημα για πλήρη στελέχωση του νοσοκομείου της πόλης και όλων των δομών Υγείας της περιοχής με το απαιτούμενο μόνιμο προσωπικό. Αυτό ήταν το περιεχόμενο της σύσκεψης που έγινε την περασμένη Παρασκευή, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η συλλογή υπογραφών, στην οποία έχουν ήδη ανταποκριθεί εκατοντάδες εργαζόμενοι και κάτοικοι της περιοχής.

Εξω από το Νοσοκομείο Ναυπλίου θα διαδηλώσουν στις 13/10 σωματεία και φορείς της Αργολίδας. Σε σύσκεψη που έγινε την περασμένη Κυριακή, με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών της περιοχής, συζητήθηκαν οι τεράστιες ελλείψεις στις δομές Υγείας και διαμορφώθηκε σχετικό ψήφισμα.

Συγκέντρωση την Τρίτη 20/10, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Πετρινού στην Τρίπολη οργανώνουν σωματεία και φορείς της Αρκαδίας, απαιτώντας τη στελέχωση του Παναρκαδικού Νοσοκομείου και του Κέντρου Υγείας Τρίπολης. Σε περίπτωση κακοκαιρίας, η συγκέντρωση θα μεταφερθεί στο αμφιθέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου. Για την οργάνωση της κινητοποίησης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη μετά από κάλεσμα της Ενωσης Γιατρών ΕΣΥ Αρκαδίας, με τη συμμετοχή συνταξιουχικών οργανώσεων.

Μοτοπορεία από διανομείς και κούριερ

Μοτοπορεία στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποίησαν χτες εργαζόμενοι διανομείς και κούριερ. Στο επίκεντρο βρέθηκαν τα εκρηκτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν («μαύρη» εργασία, εντατικοποίηση, εργατικά «ατυχήματα», επιβάρυνση των ίδιων των εργαζομένων για το μηχανάκι, τη συντήρηση κ.ο.κ.). Χρόνια προβλήματα, που ενισχύονται από την εντεινόμενη επίθεση της εργοδοσίας με τις πλάτες της κυβέρνησης, απέναντι στην οποία έχουν οργανωθεί δεκάδες κινητοποιήσεις και μέσα στην πανδημία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ