ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Οχτώβρη 2020
Σελ. /24
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Δυναμώνουμε τον αγώνα ενάντια στο σύστημα που γεννά τους ναζί

Μήνυμα επαγρύπνησης και συνέχισης της πάλης στον απόηχο της μεγαλειώδους διαδήλωσης

Το μήνυμα της συνέχισης του αγώνα ενάντια στο φασισμό - ναζισμό και το σύστημα που τον γεννά στέλνουν συνδικάτα με αφορμή την απόφαση του δικαστηρίου για την εγκληματική ναζιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή, απαιτώντας την ανώτατη των ποινών. Παράλληλα χαιρετίζουν τους χιλιάδες διαδηλωτές που απαίτησαν την καταδίκη των ναζιστών, τόσο με το συγκλονιστικό συλλαλητήριο στο Εφετείο της Αθήνας όσο και με τις δεκάδες κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα.

Το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας χαιρετίζει «τους χιλιάδες διαδηλωτές, τους απεργούς μεταλλεργάτες της Ναυπ/κής Ζώνης» που βρέθηκαν στη συγκέντρωση στο Εφετείο και επισημαίνει πως η απόφαση «της αστικής Δικαιοσύνης έκανε το αυτονόητο. Αναγνώρισε μέσα από αμέτρητα αποδεικτικά στοιχεία αυτό που το ταξικό κίνημα έλεγε χρόνια τώρα (...) Η Χρυσή Αυγή είναι ναζιστές - φασίστες εγκληματίες. Τους αξίζουν οι μεγαλύτερες των ποινών. Συνεχίζουμε πιο αποφασιστικά. Δυναμώνουμε τον αγώνα ενάντια στο φασισμό - ναζισμό και το σύστημα που τον γεννά και τον θρέφει. Οποια προβιά και να βάλουν τους αναγνωρίζουμε από την μπόχα που βγάζουν.

Οι μεταλλεργάτες θα απομονώσουν ακόμα πιο αποφασιστικά τους νοσταλγούς του ναζισμού, δυναμώνοντας την πάλη για την ικανοποίηση των αναγκών μας και για μια κοινωνία δίχως εκμετάλλευση».

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας επισημαίνει πως «όλα αυτά τα χρόνια το ταξικό εργατικό κίνημα ήταν στην πρώτη γραμμή του αγώνα, για να αναδείξει την εγκληματική τους δράση, το ρόλο τους σαν μαντρόσκυλο του συστήματος. Οι οικοδόμοι, Ελληνες και μετανάστες εργάτες, μπορούμε να είμαστε ακόμη πιο περήφανοι γιατί συμβάλαμε με τη στάση μας στα εργοτάξια και τα γιαπιά να μη χυθεί το φασιστικό και ρατσιστικό δηλητήριο, γιατί αποδείξαμε πως στον κλάδο μας φασιστικές πρακτικές δεν έχουν χώρο. Κάναμε πράξη το "ούτε στους χώρους δουλειάς ούτε πουθενά" να μην εμφανίζονται οι φασίστες. Είμαστε αυτοί που καθημερινά δουλεύουμε πλάι πλάι με συναδέλφους από δεκάδες χώρες, νιώθουμε στο πετσί μας την εκμετάλλευση από τους κατασκευαστικούς ομίλους, τους εργοδότες, είτε είναι ντόπιοι είτε ξένοι».

Τονίζει πως η απόφαση ήταν μια νίκη αλλά «γνωρίζουμε πολύ καλά πως δεν ξεμπερδέψαμε με το φασισμό. Η ολοκληρωτική νίκη δεν θα έρθει από τα δικαστήρια, αλλά μέσα από την καθημερινή πάλη για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους και προσφυγιά, ενάντια στο σύστημα που γεννάει και θρέφει το φασισμό. Δεν χωράει κανένας εφησυχασμός».

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών σημειώνει: «Γι' αυτό δεν επαναπαυόμαστε. Βάζουμε στο στόχαστρο το σύστημα της εκμετάλλευσης που ξεζουμίζει εργάτες, νεολαία, μετανάστες, που αποτελεί τη μήτρα όπου επωάζεται το αυγό του φιδιού. Θα "τσακίσουμε" κάθε προσπάθεια να σηκώσουν κεφάλι οι δηλητηριώδεις αντιλήψεις και η δράση των φασιστών. Απαιτούμε να επιβληθούν οι αυστηρότερες ποινές».

Η Ενωση Λογιστών - Ορκωτών Ελεγκτών Αττικής αναφέρει: «Δεν είναι η αστική Δικαιοσύνη που καταδικάζει το φασισμό αλλά ο ίδιος ο λαός, το οργανωμένο εργατικό κίνημα και τα σωματεία που 7 χρόνια τώρα "όργωσαν" γειτονιές και χώρους δουλειάς δίνοντας σε όλα τα επίπεδα τη μάχη για την ανάδειξη του εγκληματικού χαρακτήρα της ΧΑ και τη μάχη της απομόνωσης του φασιστικού δηλητηρίου (...) Κανένας εφησυχασμός! Καμία ανοχή στο ναζιστικό δηλητήριο! Τους απομονώνουμε σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά».

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής χαιρετίζει τη μεγάλη παλλαϊκή διαδήλωση και υπενθυμίζει πως «όλα τα προηγούμενα χρόνια συνέβαλε με την παρέμβασή του στους χώρους δουλειάς και στις εργατογειτονιές να ξεσκεπαστεί η φασιστική - ναζιστική ιδεολογία των χιτλερικών απογόνων της πιο μαύρης σελίδας της ιστορίας της ανθρωπότητας, των εχθρών του εργατικού - λαϊκού κινήματος». Το ίδιο θα κάνει, υπογραμμίζει, «και το επόμενο διάστημα, θα δώσει όλες του τις δυνάμεις για να τσακιστούν στους χώρους δουλειάς, μέσα στην κοινωνία, παντού, ο ρατσισμός, ο φασισμός - ναζισμός και η εγκληματική ιδεολογία τους, που στρέφονται ενάντια σε όσους αγωνίζονται για μια καλύτερη ζωή».

Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου υπογραμμίζει: «Οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους θα βρεθούν απέναντι σε κάθε μελλοντική προσπάθεια να σηκώσουν κεφάλι οι δηλητηριώδεις αντιλήψεις και η δράση των φασιστών. Κανένας εφησυχασμός! Καμία ανοχή στο ναζιστικό δηλητήριο! Συνεχίζουμε πιο αποφασιστικά! Δυναμώνουμε τον αγώνα!».

Μόνο με την πάλη του!

Η προχτεσινή μεγαλειώδης λαϊκή διαδήλωση για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής έξω από το Εφετείο συνεχίζει να προκαλεί αναγούλα σε διάφορους σχολιαστές και δημοσιολόγους, που βρήκαν αφορμή να στάξουν χολή για το εργατικό - λαϊκό κίνημα. Γράφουν, λοιπόν, ότι το σύστημα έχει από μόνο του τα αντανακλαστικά και τους μηχανισμούς να «αυτοπροστατεύεται» από το «εξάμβλωμα του φασισμού», όπως το παρουσιάζουν. Κι ότι, επομένως, το να χώνει τη μούρη του ο λαός, να διαδηλώνουν σωματεία και φορείς ενάντια στη ναζιστική Χρυσή Αυγή τη μέρα που ανακοινώνεται η απόφαση της δίκης και να απαιτούν την καταδίκη των εγκληματιών είναι «λαϊκισμός» και «προσπάθεια επηρεασμού της Δικαιοσύνης». Δεν δίστασαν, μάλιστα, ορισμένοι να χαρακτηρίσουν μέχρι και «ασυνείδητους υπερμεταδότες του κορονοϊού» όσους πήραν μέρος στη διαδήλωση!

Τα «επιχειρήματά» τους δεν εκπλήσσουν. Αλλωστε, τα ίδια χρησιμοποιεί και μια μερίδα των κρυφο-χρυσαυγιτών, που διαμαρτύρονται από προχτές ότι η απόφαση είναι διάτρητη, επειδή πάρθηκε κάτω από την πίεση της μεγάλης διαδήλωσης. Με τέτοιες γελοιότητες προσπαθούν να διασκεδάσουν το φόβο και το δέος τους για το εργατικό - λαϊκό κίνημα, που αποτελεί τον πραγματικό τους αντίπαλο! Αλλού είναι όμως το πρόβλημα όλων αυτών που εξαπολύουν συκοφαντίες και επιθέσεις: Οπως αποδείχτηκε κι από τα εκατοντάδες ντοκουμέντα στη διάρκεια της δίκης, η ναζιστική Χρυσή Αυγή συνδέθηκε πολυπλόκαμα και υποθάλπηκε από αστικά κόμματα και ΜΜΕ, κρατικές υπηρεσίες, κατασταλτικούς μηχανισμούς και κυρίως από τη μεγαλοεργοδοσία, ως «δύναμη κρούσης» ενάντια στους εργαζόμενους, τον λαό, τα δικαιώματα και τους αγώνες του. Σήμερα είναι φανερό σε περισσότερους ότι το τέρας του φασισμού ζει και αναπτύσσεται στα σπλάχνα αυτού του σάπιου συστήματος, που η δυσωδία του αναδίνεται από παντού: Από τις κρίσεις που επαναλαμβάνονται με μεγαλύτερη συχνότητα, την εκμετάλλευση που βαθαίνει, τον ρατσισμό που δολοφονεί, τη φτώχεια που διευρύνεται. Ακόμα κι από τους ομαδικούς τάφους, που ξεφυτρώνουν στις «μητροπόλεις» του καπιταλισμού στον καιρό της πανδημίας.

Ολα τα προηγούμενα χρόνια, το εργατικό - λαϊκό κίνημα, τα συνδικάτα, οι φορείς της νεολαίας και των γυναικών είχαν καθοριστική συμβολή στην αποκάλυψη του εγκληματικού χαρακτήρα και του ρόλου της Χρυσής Αυγής. Η δράση τους βοήθησε να απομονωθούν οι χρυσαυγίτες, να μη βρίσκουν τόπο σε χώρους δουλειάς, σχολεία και γειτονιές. Συνέβαλε να ενισχυθούν τα αντανακλαστικά και η εγρήγορση του λαού απέναντι στο φασισμό - ναζισμό. Αποκάλυψε τα εγκλήματά του, ενάντια σε εργάτες, μετανάστες, νεολαίους, αγωνιστές. Ξεσκέπασε τον κάλπικο αντισυστημισμό τους, όταν τα διάφορα παπαγαλάκια του συστήματος, που σφυρίζουν σήμερα δήθεν αντιφασιστικά, τους έδιναν βήμα στις στήλες και στις εκπομπές τους. Οταν διάφοροι «θεσμοί» του αστικού συστήματος τους ανέχονταν και η μεγαλοεργοδοσία τους ανέθετε «ρόλους» ενάντια σε πρωτοπόρους εργαζόμενους και σωματεία. Το «ως εδώ» που ακούστηκε μαζικά αμέσως μετά τις δολοφονικές επιθέσεις, έπαιξε ρόλο για να γίνουν αυτές η θρυαλλίδα των εξελίξεων, που οδήγησαν τελικά στην ποινική καταδίκη της Χρυσής Αυγής. Γι' αυτό ο λαός χρειάζεται να παραμένει σε εγρήγορση και επιφυλακή. Με το τέρας του φασισμού μόνο με την πάλη του μπορεί να ξεμπερδέψει, βάζοντας στο στόχαστρο το ίδιο το σύστημα που τον γεννά.


Κ. Μ.

ΚΥΠΡΟΣ
Ζητούν παρέμβαση εισαγγελέα για το ΕΛΑΜ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, έστειλε επιστολή στον γενικό εισαγγελέα της Κύπρου Γιώργο Σαββίδη, αναφέροντας ότι «έχοντας υπόψιν τις δεκάδες δημόσιες τοποθετήσεις των ηγεσιών της Χρυσής Αυγής και του ΕΛΑΜ για τη σύνδεση, τη συνεργασία και τις διασυνδέσεις τους, διερωτούμαστε κατά πόσο υπάρχουν λόγοι η Νομική Υπηρεσία να διερευνήσει εκ νέου το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων από μέρους τους και στην Κύπρο». Υπενθυμίζει μάλιστα ότι αυτό προβλέπει και ψήφισμα της κυπριακής Βουλής, το οποίο «καλεί τις αρχές να παρακολουθούν την εξέλιξη της δίκης της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα και να προβούν κατά τον δέοντα χρόνο σε όλες τις ενέργειες για να διακριβώσουν αν προκύπτει η διάπραξη ποινικών αδικημάτων της Χρυσής Αυγής και στην Κύπρο».

Επίσης, η ΕΔΕΚ δήλωσε ότι «θα θέλαμε να γνωρίζουμε από την πλευρά των αρμόδιων Αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας τι προτίθενται να πράξουν δεδομένης της στενής διασύνδεσης της ηγεσίας του ΕΛΑΜ με τη Χρυσή Αυγή».

Αντίστοιχη παρέμβαση έκανε και ο πρόεδρος των Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, ζητώντας να διερευνηθεί κατά πόσο «το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (ΕΛΑΜ), που κατ' ομολογία του προέδρου του κ. Χρίστου Χρίστου (Σεπτέμβριος 2013) ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το ΕΛΑΜ είναι η Χρυσή Αυγή της Κύπρου, αποτελεί παράρτημα (της Χρυσής Αυγής) και είναι επίσης εγκληματική οργάνωση, πέραν του ότι ενεγράφη ως ξεχωριστή νομική οντότητα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ