ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Οχτώβρη 2020
Σελ. /24
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ
Νέα επιδείνωση σε όλους τους δείκτες υγείας

Επιτακτική η ανάγκη για ουσιαστικά μέτρα σε Υγεία, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, χώρους δουλειάς και σχολεία

Η νέα επιδείνωση στους δείκτες υγείας από την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα αποτυπώνεται και στη 18η έκθεση προόδου του κυβερνητικού Παρατηρητηρίου Covid-19 (αφορά το διάστημα 1 έως 7 Οκτώβρη), καθώς διαπιστώνονται μεταξύ άλλων αύξηση στον μέσο όρο ημερήσιων κρουσμάτων, αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων και σταθεροποίηση του αριθμού θανάτων σε σχεδόν 5 την ημέρα.

Τα εν λόγω στοιχεία «φωνάζουν» για μία ακόμα φορά για την ανάγκη άμεσης και ουσιαστικής ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, άμεσης λήψης ουσιαστικών μέτρων στους χώρους δουλειάς, στις αστικές συγκοινωνίες, στα σχολεία κ.ο.κ., σε πλήρη αντίθεση με την πολιτική της κυβέρνησης.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι με τέτοια στοιχεία για μία ακόμα βδομάδα μέσα στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, ο αριθμός των μοριακών τεστ για τον κορονοϊό μειώθηκε ακόμα περισσότερο!

Συγκεκριμένα:

  • Ο μέσος όρος των ημερήσιων κρουσμάτων διαμορφώνεται στα 354, από 314 στην προηγούμενη έκθεση. Περισσότερα από το 50% των νέων κρουσμάτων συνεχίζουν να καταγράφονται στην Αττική. Επισημαίνεται ότι στο εξεταζόμενο διάστημα, σε τρεις μέρες καταγράφηκαν πάνω από 400 κρούσματα, ενώ στις 2 Οκτώβρη σημειώθηκε νέο αρνητικό ρεκόρ, 460 κρουσμάτων. Ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι τα 40 έτη. Ο ρυθμός διπλασιασμού των κρουσμάτων διαμορφώθηκε σε 36 από 35 μέρες και των θανάτων σε 68 από 100 μέρες.
  • Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών παρουσιάζει αυξητική τάση από τα τέλη Αυγούστου,«γεγονός που καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη πίεση στο σύστημα Υγείας». Στην Αττική, παρά την κυβερνητική ανακύκλωση κλινών από άλλες σοβαρές ασθένειες, η πληρότητα κλινών ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα Covid-19 ανέρχεται σε 65% και στην επικράτεια στο 37% (από 32% στην προηγούμενη έκθεση), σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Το πλήθος των διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ αυξήθηκε σε 88, από 78 στην προηγούμενη έκθεση.
  • Ο μέσος όρος του ημερήσιου αριθμού των θανάτων παρέμεινε σχεδόν σταθερός, 4,7 (από 4,9).
  • Ο κυλιόμενος μέσος όρος των μοριακών τεστ ανά ημέρα μειώθηκε ακόμα περισσότερο, σε 10.212 την τελευταία βδομάδα, έναντι των 10.617 τεστ που καταγράφονταν στην προηγούμενη έκθεση. Να σημειωθεί μάλιστα ότι μέχρι τα μέσα Σεπτέμβρη ο αντίστοιχος μέσος όρος ήταν περίπου 13.000 μοριακά τεστ τη μέρα, ενώ στα τέλη Αυγούστου είχε φτάσει στα 18.740 τεστ τη μέρα! Η μεγάλη αυτή μείωση, σε συνθήκες ακόμα πιο αυξημένων αναγκών σε νοσοκομεία, σχολεία, χώρους δουλειάς κ.ο.κ., δεν «ισοφαρίζεται» από την ανακοίνωση περίπου 2.200 rapid tests την ημέρα την ίδια βδομάδα (τις προηγούμενες βδομάδες δεν ανακοινωνόταν το εν λόγω στοιχείο).
  • Ο δείκτης Rt για την επικράτεια αναφέρεται ότι παραμένει στη μονάδα, ενώ για την Περιφέρεια Αττικής υπολογίζεται οριακά άνω της μονάδας.
Αρνητικό ρεκόρ θανάτων την Κυριακή - 881 κρούσματα και 25 νεκροί σε τρεις μέρες

Στο μεταξύ, την Κυριακή καταγράφηκε αρνητικό ρεκόρ θανάτων από κορονοϊό μέσα σε ένα 24ωρο, από την εμφάνιση της πανδημίας στη χώρα μέχρι σήμερα, καθώς ανακοινώθηκαν 13 θάνατοι.

Συνολικά, από το Σάββατο μέχρι και χτες πέθαναν 25 άνθρωποι (5 το Σάββατο, 13 την Κυριακή, 7 τη Δευτέρα), ενώ εντοπίστηκαν 881 κρούσματα. 91 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 456 συνολικά στη χώρα, ενώ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 22.652.

Χτες ο αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ήταν 295, με τα 43 να είναι εισαγόμενα, τα 145 στην Αττική, 19 στην Κοζάνη, 15 στα Γιάννενα, από 9 σε Καστοριά και Κόρινθο, ενώ 17 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Την Κυριακή ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν 254: Τα 26 εισαγόμενα, τα 141 κρούσματα στην Αττική, 19 στη Θεσσαλονίκη, 15 στα Γιάννενα, 14 στην Κοζάνη και 6 βρίσκονται υπό διερεύνηση. Το Σάββατο επιβεβαιώθηκαν 306 κρούσματα, εκ των οποίων τα 32 είναι εισαγόμενα, τα 165 εντοπίστηκαν στην Αττική, 27 στα Γιάννενα και από 11 σε Κοζάνη και Θεσσαλονίκη.

Και τις τρεις μέρες τα υπόλοιπα κρούσματα εντοπίζονται σε νομούς όλης της χώρας.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Παρεμβάσεις για μέτρα προστασίας σε χώρους δουλειάς

Η εργοδοσία «κάνει την πάπια» ή φορτώνει στους εργαζόμενους την ευθύνη για την υγεία τους

Από την κινητοποίηση των δικηγόρων
Από την κινητοποίηση των δικηγόρων
Κινητοποίηση έξω από τα γραφεία της δικηγορικής εταιρείας «Ν. Ανδρικόπουλος και Συνεργάτες» πραγματοποίησαν το πρωί της Παρασκευής το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων και το Σωματείο των Εργαζομένων σε επιχειρήσεις του χρηματοπιστωτικού συστήματος Αττικής, ενάντια στην απαράδεκτη στάση της εργοδοσίας στη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, αν κάποιος εργαζόμενος αιτηθεί κάποια άδεια, «τότε υποχρεούται να κάνει τρεις επιπλέον μέρες χρήση της κανονικής του άδειας ή άνευ αποδοχών» και στη συνέχεια «να επιστρέψει μόνο εφόσον έχει κάνει το τεστ με δικά του έξοδα!». Υπενθυμίζουν ότι «πρόσφατα μάλιστα απολύθηκε συνάδελφος, ακριβώς επειδή δεν μπορούσε να κάνει το τεστ μόνος του!».

Η διοίκηση της δικηγορικής εταιρείας αρνήθηκε το αίτημα των δύο σωματείων για συνάντηση με αντιπροσωπεία τους. Τα σωματεία κάλεσαν τους εργαζόμενους να συνεχίσουν τον αγώνα για ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας τους με την ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας, συμμετέχοντας στο συλλαλητήριο, ενώ κατέθεσαν καταγγελία στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας για την τακτική που ακολουθεί η εταιρεία.

Την ίδια ώρα, το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ημαθίας - Πέλλας από κοινού με την Ομοσπονδία κλιμακώνουν τις παρεμβάσεις στην περιοχή για μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους στις επιχειρήσεις του κλάδου.

Μέσα από μαζικές εξορμήσεις και περιοδείες όλες τις προηγούμενες μέρες, απηύθυναν πλατύ κάλεσμα συμμετοχής στα συλλαλητήρια που προγραμματίζονται σήμερα σε όλες τις πόλεις της περιοχής και συνέχιση του αγώνα με νέα συγκέντρωση την Παρασκευή 16 Οκτώβρη, στην Επισκοπή Νάουσας.

Ιδιαίτερα για τους εργαζόμενους στην επιχείρηση «ΚΡΟΝΟΣ», που βρίσκεται σε αναστολή λειτουργίας λόγω των δεκάδων κρουσμάτων κορονοϊού σε εργαζόμενους, προβάλλει πλαίσιο διεκδικήσεων που απαιτεί: Με ευθύνη εργοδοσίας και κράτους να μη χαθούν μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ, ούτε ένα ένσημο για το χρονικό διάστημα που δεν εργάστηκαν λόγω κρουσμάτων κορονοϊού. Να γίνονται μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλους τους εργαζόμενους. Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας - υγιεινής και ασφάλειας. Ταμείο ανεργίας με 50 μέρες.

Τέλος, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής επανέρχεται στα ζητήματα της προστασίας της υγείας των εργαζομένων και καταγγέλλει «μέσα με το σταγονόμετρο»... Οπως εξηγεί σε ανακοίνωση, «η προμήθεια και τοποθέτηση των plexiglass δεν έχει προχωρήσει ούτε καν στον Δυτικό Τομέα, που εδώ και 2 μήνες έχει εγκριθεί η δαπάνη από την Οικονομική Επιτροπή. Στις άλλες Περιφερειακές Ενότητες δεν έχουν προχωρήσει ούτε οι σχετικές εγκρίσεις δαπανών.

Για τις προβλεπόμενες από την ΚΥΑ 43726/2019 ιατρικές εξετάσεις και εμβόλια δεν έχουν γίνει ούτε καν καταγραφή και διερεύνηση αναγκών, ούτε βέβαια έχουν προχωρήσει οι σχετικές συμβάσεις και προμήθειες εμβολίων, ώστε να καλυφθούν οι δικαιούχοι. Η χορήγηση των μασκών και αντισηπτικών στις περισσότερες υπηρεσίες έγινε μια φορά, μετά από σχετική διαμαρτυρία μας και δεν έχει προγραμματιστεί η επόμενη. Εγινε ένας κύκλος εργαστηριακών test για Covid-19 στους εργαζόμενους κυρίως των ελεγκτικών μηχανισμών και δεν έχει προγραμματιστεί ο επόμενος».

Ο Σύλλογος απευθύνεται στη διοίκηση και απαιτεί «να εξασφαλίσετε άμεσα όλα τα απαραίτητα ατομικά και συλλογικά μέσα προστασίας, να σταματήσει κάθε ολιγωρία και να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων».

ΔΑΣ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Χωρίς τα απαραίτητα μέσα η αποκομιδή από νοσοκομεία

Προβλήματα και ελλείψεις στη λειτουργία της υπηρεσίας καθαριότητας, που αποδεικνύουν την έκθεση των εργαζομένων σε μια σειρά από κινδύνους για την υγεία τους, αναδεικνύει η ΔΑΣ Δήμου Θεσσαλονίκης.

Οπως καταγγέλλει, εδώ και 20 μέρες έχει χαλάσει το «πρες κοντέινερ» του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ και η αποκομιδή γίνεται χωρίς τα απαραίτητα μέσα. Στους κάδους ρίχνονται νοσοκομειακά απόβλητα όπως ουροσυλλέκτες, πάνες, σύριγγες κ.ά. «Οι εργαζόμενοι που πραγματοποιούν την αποκομιδή δεν έχουν τα αναγκαία μέσα προστασίας - τους δόθηκε μόνο δύο φορές φόρμα μιας χρήσης. Το όχημα που πραγματοποιεί την αποκομιδή είναι τύπου μύλου (πετάει περισσότερα υγρά όταν συμπιέζει τα σκουπίδια). Το απορριμματοφόρο μετά την αποκομιδή στο νοσοκομείο συνεχίζει την αποκομιδή σε δρόμους της πόλης, με ό,τι σημαίνει αυτό». Επίσης αναφέρει ότι ενώ δόθηκε εντολή να σταματήσει η αποκομιδή ανακυκλώσιμων υλικών από τα νοσοκομεία, στο ΑΧΕΠΑ συνεχίζεται.

Ζητά «να λυθεί άμεσα το πρόβλημα με τοποθέτηση νέου πρες κοντέινερ στο ΑΧΕΠΑ και αν αυτό δεν μπορεί να γίνει άμεσα, να δρομολογηθεί η αποκομιδή στο νοσοκομείο να πραγματοποιείται με απορριμματοφόρο τύπου πρέσας. Στους εργαζόμενους να δίνονται όλα τα μέσα προστασίας: Φόρμες ολόσωμες μίας χρήσης, με ποδονάρια και σκούφο, ασπίδα προσώπου, γάντια, μάσκες. Το απορριμματοφόρο μετά την αποκομιδή από το νοσοκομείο να μη συνεχίζει την αποκομιδή σε δρόμους της πόλης. Το συγκεκριμένο απορριμματοφόρο να παίρνει και τα ανακυκλώσιμα υλικά του ΑΧΕΠΑ και του Νοσοκομείου "Γεννηματάς", που πρέπει να καταλήγουν στον ΧΥΤΑ. Μετά το άδειασμα να πλένεται και να απολυμαίνεται».

Επίσης, ζητά να ξεκινήσει και πάλι η μεταφορά των εργαζομένων που δουλεύουν στο χώρο του ΣΜΑ - μηχανουργείο, διοικητικές υπηρεσίες καθαριότητας, ΣΜΑ - από το τέρμα των λεωφορείων και το πάρκινγκ που βρίσκονται πλησίον του χώρου με το μικρό λεωφορείο του δήμου. Και, τέλος, να ληφθούν μέτρα αντιμετώπισης των προβλημάτων στα εργοτάξια (έλλειψη θέρμανσης κ.ά.).

Νέα κρούσματα σε γηροκομεία

Δύο ακόμα ηλικιωμένοι που φιλοξενούνται στο γηροκομείο «Ζωσιμαδών» στα Γιάννενα βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό, μετά από επαναληπτικό έλεγχο που διενεργήθηκε τις τελευταίες μέρες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν ήπια συμπτωματολογία, ενώ μεταφέρθηκαν και νοσηλεύονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Το γεγονός ότι πριν από μια βδομάδα οι φιλοξενούμενοι του γηροκομείου είχαν βρεθεί αρνητικοί στα τεστ που έγιναν μετά τη διάγνωση δύο κρουσμάτων (ένας εργαζόμενος και μια ηλικιωμένη), επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα συχνών επαναληπτικών τεστ σε όλα τα γηροκομεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξάλλου, χτες το βράδυ διακομίσθηκε σε νοσοκομείο αναφοράς της Αττική ηλικιωμένος θετικός στον κορονοϊό από γηροκομείο στο Κουκάκι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ