ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Οχτώβρη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Καλούν στο σημερινό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

Ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος (ΠΜΣ), το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ), το Σωματείο Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού (ΣΕΧΩΧΟ), το Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα - Ακρόαμα (ΣΕΘΕΑ) και το Σωματείο Εργαζομένων στην Εθνική Λυρική Σκηνή (ΣΕΕΛ), έπειτα από μαζικές Γενικές Συνελεύσεις και αποφάσεις Διοικητικών Συμβουλίων, καλούν στο μεγάλο συλλαλητήριο που διοργανώνουν σήμερα στις 6.30 μ.μ. στο Σύνταγμα Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα από όλους τους κλάδους. Η προσυγκέντρωση των καλλιτεχνικών σωματείων έχει οριστεί για τις 6 μ.μ. στην παλιά Βουλή.

«Την ίδια στιγμή που ακυρώθηκαν φεστιβάλ, παραγωγές, έκλεισαν θέατρα, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την περαιτέρω εργασιακή ανασφάλεια, η κυβέρνηση από την πρώτη μέρα μάς κουνά το δάχτυλο κάνοντας λόγο για ατομική ευθύνη», σημειώνει χαρακτηριστικά το ΣΕΧΩΧΟ στο κάλεσμά του, ενώ το ΣΕΘΕΑ για την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο αναφέρει: «Οι ελάχιστες παραγωγές του κλάδου δείχνουν την επόμενη μέρα. Στα σίριαλ που επιδοτούνται με κρατικό χρήμα μετά και την τροπολογία του καλοκαιριού, τα 10ωρα και 15ωρα για τεχνικούς και ηθοποιούς πάνε σύννεφο, χωρίς να πληρώνονται οι υπερωρίες, πολλές φορές με 6ήμερη δουλειά, με πλατό χωρίς αερισμό και χώρο για διάλειμμα». Το μεγάλο ζήτημα που απασχολεί αυτή τη στιγμή είναι η διασφάλιση των όρων εργασίας για τους πολιτιστικούς χώρους που ανοίγουν, αλλά και τα απαραίτητα υγειονομικά πρωτόκολλα για να μπορούν να λειτουργήσουν οι χώροι προστατεύοντας τόσο τους εργαζόμενους όσο και το κοινό.

Η πείρα από τη δράση όλου του προηγούμενου διαστήματος, η πίεση που ασκήθηκε στην κυβέρνηση και στα αρμόδια υπουργεία από τους μεγάλους αγώνες που πραγματοποίησαν τα καλλιτεχνικά σωματεία, δείχνουν ότι «η μόνη ελπίδα, η μόνη ανάσα αισιοδοξίας που μπορεί να υπάρξει για μας βρίσκεται στα δικά μας τα χέρια, μέσα στην πάλη και τους αγώνες μας, στο πείσμα και την αποφασιστικότητά μας... Αυτός είναι και ο δρόμος που πρέπει να συνεχίσουμε να βαδίζουμε. Να πάρει ο αγώνας μας χαρακτηριστικά σύγκρουσης με τη συνολική πολιτική κάθε κυβέρνησης και της εργοδοσίας», σημειώνεται και στο κάλεσμα του ΣΕΗ για το σημερινό συλλαλητήριο μετά από τη μαζική Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησε την προηγούμενη βδομάδα. Το σύνθημα κοινό, και αποτυπώνεται στο κάλεσμα του ΠΜΣ: «Συνεχίζουμε με μεγαλύτερο πείσμα, με μαζικότητα τους αγώνες μας και τις διεκδικήσεις μας. Ενώνουμε τη φωνή μας με τους υγειονομικούς, τους μαθητές και τους εργαζόμενους του Τουρισμού, για να μην πληρώσουμε εμείς και αυτή την κρίση».

ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Επετειακή «Μαντάμα Μπατερφλάι» 80 χρόνια μετά το πρώτο της ανέβασμα

Με τη σπαρακτική «Μαντάμα Μπατερφλάι» του Τζάκομο Πουτσίνι ξεκινάει αύριο, 14 Οκτώβρη, η φθινοπωρινή σεζόν της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στην Αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» στο ΚΠΙΣΝ, σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού και σκηνοθεσία Ούγκο ντε Ανα. Τρεις διεθνώς καταξιωμένες υψίφωνοι εναλλάσσονται στον ρόλο του τίτλου, οι Ερμονέλα Γιάχο, Τσέλια Κοστέα και Κριστίνε Οπολάις.

Η υπόθεση της όπερας αφορά τον μοιραίο έρωτα της δεκαπεντάχρονης γκέισας Τσο-Τσο-Σαν για τον Πίνκερτον, υποπλοίαρχο του Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Υστερα από τρία χρόνια απουσίας, ο αξιωματικός επιστρέφει με την Αμερικανίδα σύζυγό του στην Ιαπωνία, μαθαίνοντας ότι έχει αποκτήσει γιο από την Μπατερφλάι. Εκείνη δέχεται να παραδώσει το παιδί μονάχα στον ίδιο τον Πίνκερτον και στη συνέχεια αυτοκτονεί.

Για την Εθνική Λυρική Σκηνή η «Μαντάμα Μπατερφλάι» αποτελεί ένα έργο - ορόσημο, καθώς υπήρξε η πρώτη όπερα που ανέβασε ο τότε νεοϊδρυθείς οργανισμός στις 25 Οκτώβρη 1940, τρεις μέρες πριν από την κήρυξη του ελληνοϊταλικού πολέμου. Στην ιστορική εκείνη πρεμιέρα, η οποία πραγματοποιήθηκε στην κεντρική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, παρέστη ο γιος του συνθέτη, ο Αντόνιο Πουτσίνι, αλλά και ο Ιταλός πρέσβης στην Αθήνα Εμανουέλε Γκράτσι, ο οποίος λίγες ώρες αργότερα θα έδινε στην ελληνική κυβέρνηση το ιταλικό τελεσίγραφο πολέμου.

Φέτος, με τη συμπλήρωση των 80 ετών της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η «Μπατερφλάι» επιστρέφει στο νέο σπίτι της ΕΛΣ, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος», όχι μόνο για να τιμήσει την επέτειο, αλλά και για να σημάνει την επανεκκίνηση της ΕΛΣ μετά την πανδημία.

Παραστάσεις: 14, 16, 18, 20, 23, 25, 30 Οκτώβρη και 1, 8, 15 Νοέμβρη (ώρα έναρξης 20.00 / Κυριακές 18.30). Η πώληση των εισιτηρίων γίνεται μόνο ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά.

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Συνεχίζεται η Εκθεση Γλυπτικής στο Βυζαντινό Μουσείο

Συνεχίζεται η Εκθεση Γλυπτικής του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (Βασιλίσσης Σοφίας 22, στάση Μετρό «Ευαγγελισμός»), στον υπαίθριο χώρο του Μεγάρου της Δουκίσσης.

Η Εκθεση θα διαρκέσει έως τις 25 Οκτώβρη, με ελεύθερη είσοδο που πραγματοποιείται σύμφωνα με τους κανόνες του ΕΟΔΥ. Μέρες και ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 8.00 - 20.00, Τρίτη 13.00 - 20.00

Στην Εκθεση φέτος παρουσιάζονται γλυπτά έργα μεσαίων διαστάσεων με ελεύθερο θέμα και συμμετέχουν 86 γλύπτες. Στόχος της Εκθεσης είναι η προβολή της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας και μάλιστα στον ανοιχτό χώρο, εκεί όπου η τέχνη της Γλυπτικής βρίσκει τη φυσική της θέση...

Το ΕΕΤΕ από το 2017 διοργανώνει κάθε φθινόπωρο Εκθεση Γλυπτικής σε συνεργασία με την Εφορία Γλυπτικής του ΕΕΤΕ. Ως συλλογικός φορέας των εικαστικών καλλιτεχνών, αναπτύσσει τη δική του εκθεσιακή δραστηριότητα με στόχο να προβάλει το σύγχρονο καλλιτεχνικό έργο στην κοινωνία, χωρίς εμπόδια, χωρίς μεσάζοντες. Αγωνίζεται παράλληλα για την εφαρμογή του νόμου που προβλέπει τη δημιουργία εικαστικών έργων σε δημόσιους χώρους και κτίρια, νόμου ο οποίος ψηφίστηκε το 1997 αλλά δεν τον έχει εφαρμόσει καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα. Αγωνίζεται τέλος από το 2016 να εξαιρεθεί η τέχνη από το νόμο 4412/16, που πλήττει τους καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς.

«Κοίτα γύρω» με τον Γιάννη Κότσιρα

Ενα νέο άλμπουμ κυκλοφόρησε σε όλα τα ψηφιακά καταστήματα, τις streaming υπηρεσίες και τα φυσικά σημεία πώλησης ο Γιάννης Κότσιρας, με τίτλο «Κοίτα γύρω».

Με την καλλιτεχνική του ευαισθησία σε συνεχή εγρήγορση και τη λατρεία του για τη μουσική αστείρευτη, συνέχεια ο Γιάννης Κότσιρας καταγράφει, ακούει και συλλέγει μουσικό υλικό αφήνοντας τον χρόνο να ωριμάσει τα «πιστεύω» του, μέχρι να έρθει η ώρα του τελικού σχεδιασμού και της ηχογράφησης μιας νέας δουλειάς, που να αντικατοπτρίζει συνθήκες και συναισθήματα του σήμερα. Κι έτσι έφτασε και στο συγκεκριμένο άλμπουμ, με δώδεκα τραγούδια που έγραψαν γι' αυτόν παλαιότεροι συνεργάτες του αλλά και δημιουργοί με τους οποίους συνεργάζεται για πρώτη φορά.

Το τραγούδι που δίνει τον τίτλο στον δίσκο γράφτηκε, όπως λέει ο Γιάννης Κότσιρας, «σε μια περίοδο αγωνίας με όλα αυτά που συνέβαιναν γύρω μας. Οι πλημμύρες στη Μάνδρα, οι πυρκαγιές στο Μάτι, στην Κινέτα, στην Κερατέα, στους Αγίους Θεοδώρους, η βιαιότητα σε ανθρώπους και ζώα. Ο θάνατος του Βαγγέλη Γιακουμάκη, οι δολοφονίες του Ζακ Κωστόπουλου, της Ελένης Τοπαλούδη αλλά και τα πρόσφατα γεγονότα με τον φόνο του George Floyd και το lockdown... Ηταν μια ανάγκη να πω κάποια πράγματα στα παιδιά μου σε περίπτωση που δεν θα κατάφερνα να τους τα πω από κοντά»... Η μουσική είναι του Χριστόφορου Γερμενή, οι στίχοι του Γιάννη Κότσιρα και Κόμη Χ και συμμετέχουν οι Θοδωρής Μαυρογιώργης, Ανδριάνα Μπάμπαλη, Απόστολος Ρίζος και Κόμης Χ.

Μια ακόμα αξιοσημείωτη συμμετοχή είναι αυτή του Μίλτου Πασχαλίδη στο τραγούδι «Αγριος Ανθός», ενώ στο άλμπουμ επίσης περιλαμβάνεται το τελευταίο ποίημα του Μάνου Ελευθερίου που μελοποίησε ο Νίκος Χιώτογλου, «Στον Κόσμο Αυτό».

Από τα δώδεκα τραγούδια του δίσκου, το καθένα έχει να διηγηθεί τη δική του ιστορία και να μεταφέρει στιγμές και συναισθήματα μέσα από τη φωνή του καταξιωμένου ερμηνευτή.

Πώς ανοίγουν οι πολιτιστικοί χώροι

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν την Παρασκευή στη διάρκεια ενημέρωσης για τον κορονοϊό, οι κανόνες λειτουργίας των χώρων πολιτισμού θα ορίζονται και θα μεταβάλλονται ανάλογα με το επίπεδο της κάθε περιοχής στο χάρτη υγειονομικής ασφάλειας την εκάστοτε χρονική περίοδο.

Η πληρότητα σε θέατρα, κινηματογράφους και μουσικές σκηνές κυμαίνεται από 30% έως 65%. Για παράδειγμα, στην Αττική, η οποία βρίσκεται στο στάδιο 3 (αυξημένης επιτήρησης), τα θέατρα και οι κινηματογράφοι θα λειτουργήσουν με 30% της πληρότητάς τους. Υποχρεωτική θα είναι η χρήση μάσκας καθ' όλη τη διάρκεια της παραμονής των θεατών στους χώρους και η έκδοση ηλεκτρονικού εισιτήριου.

Οσον αφορά τους αρχαιολογικούς χώρους και τα ανοιχτά μουσεία θα ισχύουν 1,5 μέτρο απόσταση και μάσκα για όλους. Στα κλειστά μουσεία θα ισχύουν 2 μέτρα απόστασης και 1 άτομο ανά 20 τ.μ. Απαγορεύονται οι ομαδικές ξεναγήσεις και είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ