ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Οχτώβρη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Στο πλευρό των πληγέντων για ουσιαστική στήριξη και οργάνωση των διεκδικήσεων

Συνεχίζεται αμείωτη η οργάνωση της έμπρακτης αλληλεγγύης

Από τη μουσική πορεία αλληλεγγύης
Από τη μουσική πορεία αλληλεγγύης
Η οργάνωση της έμπρακτης αλληλεγγύης, όπως και της κινητοποίησης και της διεκδίκησης για άμεσα μέτρα αποκατάστασης και ουσιαστικής στήριξης των πληγέντων, για να μην ξανασυμβεί τέτοιο έγκλημα, βρίσκεται στο επίκεντρο της δράσης του ΠΑΜΕ, των συνδικάτων που συσπειρώνονται σε αυτό και μαζικών φορέων από όλη τη Θεσσαλία.

Σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση αυτή αποτελεί το γεγονός ότι έχει δημιουργηθεί και λειτουργεί εδώ και μια βδομάδα το Στέκι Αλληλεγγύης Πλημμυροπαθών Καρδίτσας, ως χώρος συντονισμού, αποθήκευσης και διανομής των ειδών πρώτης βοήθειας που συγκεντρώνουν για τους πληγέντες συνδικάτα και μαζικοί φορείς.

Μουσική πορεία αλληλεγγύης

Ανάμεσα στις πρωτοβουλίες που ξεχώρισαν τις προηγούμενες μέρες ήταν η μουσική πορεία αλληλεγγύης που έγινε το Σάββατο, με πρωτοβουλία των παραρτημάτων Λάρισας και Τρικάλων του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, με τη συμμετοχή και μουσικών της Καρδίτσας. Αφού παρέδωσαν στο Στέκι Αλληλεγγύης τα τρόφιμα που είχαν συγκεντρώσει το προηγούμενο διάστημα, με τα μουσικά τους όργανα και τραγουδώντας έκαναν πορεία στους δρόμους της πόλης, για να γεμίσουν με αγωνιστικό θάρρος και αισιοδοξία τους πλημμυροπαθείς.

Στην ομιλία του ο Ηλίας Σέγκης, πρόεδρος του παραρτήματος Τρικάλων του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Είμαστε σήμερα εδώ γι' αυτήν τη συμβολική πράξη στήριξης, παραδώσαμε και επιπλέον βοήθεια στο Στέκι Αλληλεγγύης. Διεκδικούμε μαζί σας: Μέτρα αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας. Να αποζημιωθεί στο 100% κάθε οικογένεια που υπέστη καταστροφές στην περιοχή. Απαλλαγή των πληγέντων από εφορία, οργανισμούς κοινής ωφέλειας και δάνεια προς τις τράπεζες.

(...) Στην αδιαφορία των κυβερνήσεων οφείλεται και η κατάσταση που βιώνουν οι κάτοικοι της Καρδίτσας, αφού οι καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν το νομό δεν είναι μόνο γιατί υπήρξαν "ακραία" καιρικά φαινόμενα. Υπάρχουν αιτίες και υπεύθυνοι, που είναι όλοι οι κρατικοί φορείς (κυβέρνηση, Περιφέρεια, δήμοι), γιατί δεν έκαναν όλα αυτά τα χρόνια τα απαραίτητα έργα υποδομής και αντιπλημμυρικής θωράκισης. Τα πάντα πετσοκόφτηκαν και όλα έγιναν με κριτήριο την κερδοφορία μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων.

Τώρα είναι η ώρα του αγώνα για όλους τους εργαζόμενους, τη νεολαία! Τώρα είναι η ώρα να συσπειρωθούν ακόμη περισσότεροι μουσικοί στο σωματείο μας, ώστε να δυναμώσουν η διεκδίκηση και ο αγώνας. Απευθύνουμε κάλεσμα, με αφορμή και τη σημερινή παρέμβαση, σε όλους τους συναδέλφους της Καρδίτσας που γνωρίζουμε πως έχουν κάνει το πρώτο βήμα, τώρα να το ολοκληρώσουν συγκροτώντας παράρτημα Καρδίτσας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου. Θα είμαστε στο πλάι σας!».

Σημαντική βοήθεια από μαζικούς φορείς της Μαγνησίας

Μετά από κάλεσμα του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών, του Συνδικάτου Μετάλλου «Μήτσος Παπαρήγας», του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ και του Συνδέσμου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων, για να δυναμώσει η αλληλεγγύη στους πλημμυροπαθείς, συγκεντρώθηκε ένα μικρό φορτηγό με ρούχα, τρόφιμα, νερά, κλινοσκεπάσματα, πετσέτες, παπούτσια και είδη καθαριότητας.

Αντιπρόσωποι των φορέων τα παρέδωσαν στο Στέκι Αλληλεγγύης σωματείων και φορέων, με την ελπίδα να ανακουφίσουν λίγο όσους βρέθηκαν σε δύσκολη θέση ύστερα από την καταστροφική πλημμύρα. Ηδη είχαν σταλεί και 256 εξάδες νερό από τις πρώτες μέρες της καταστροφής.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Να εξασφαλιστεί άμεσα η μεταφορά προσφυγόπουλων στα σχολεία τους

Ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Παιδείας και Μεταναστευτικής Πολιτικής για τα προβλήματα στη μεταφορά των προσφυγόπουλων της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης στα σχολεία τους κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης.

Πρόκειται για 16 μαθητές αιτούντες άσυλο οι οποίοι έχουν εγγραφεί στο ΓΕΛ Ρεντίνας, στο δήμο Βόλβης, για άλλους περίπου 15 - 20 μαθητές στο ΕΠΑΛ Σταυρού, οι οποίοι κατοικούν στα Λουτρά Νέας Απολλωνίας, και για άλλους 4 μαθητές από τη δομή φιλοξενίας Βαγιοχωρίου, οι οποίοι έχουν εγγραφεί στο ΓΕΛ Ρεντίνας, καθώς τα σχολεία του δήμου Λαγκαδά έχουν φτάσει στο όριο πληρότητάς τους.

Οι μαθητές από τα Λουτρά Νέας Απολλωνίας την προηγούμενη χρονιά μεταφέρονταν με λεωφορείο μισθωμένο από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, ο οποίος είχε αναλάβει προσωρινά τη μετακίνησή τους λόγω της αδυναμίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να αναλάβει τη μεταφορά και μέχρι να εξασφαλίσει τα κονδύλια για να αναλάβει εκείνη ως αρμόδια τη μετακίνησή τους. Τη φετινή χρονιά, την υποχρέωση και την αρμοδιότητα της μεταφοράς την έχει και πάλι η Περιφέρεια, όμως ενώ οι διευθυντές των σχολείων έχουν κάνει όλη τη διαδικασία που προβλέπεται για να εξασφαλιστεί η μεταφορά των παιδιών, μέχρι σήμερα δεν έχει δρομολογηθεί κανένα μέτρο για την πραγματοποίησή της. Ακόμα, στις συμβάσεις που έχει υπογράψει η Περιφέρεια με λεωφορειούχους δεν έχει προβλεφθεί σύμβαση - δρομολόγιο για τους πρόσφυγες μαθητές. «Για άλλη μια χρονιά», σημειώνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, «ενώ το πρόβλημα ήταν ήδη γνωστό δεν λήφθηκε κανένα μέτρο για την επίλυσή του».

«Για μία ακόμη χρονιά η εκπαίδευση των προσφυγόπουλων βρίσκεται "στον αέρα". Φαίνεται να μην απασχολεί την κυβέρνηση το αν και πότε θα πάνε αυτά τα παιδιά στο σχολείο», τονίζουν μεταξύ άλλων στο κείμενο της Ερώτησης οι βουλευτές του ΚΚΕ και απαιτούν από την κυβέρνηση να λύσει άμεσα το ζήτημα της μεταφοράς των παιδιών στα σχολεία τους, να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για την ουσιαστική εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, αλλά και να δημιουργηθούν τάξεις υποδοχής και να προσληφθεί το αναγκαίο μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παρουσίασε ξανά τις αντιδραστικές αλλαγές στη διαχείριση του Προσφυγικού

Τις αντιδραστικές αλλαγές στη διαχείριση του Προσφυγικού παρουσίασε για άλλη μια φορά ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου. Κατά τη χτεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο Νότης Μηταράκης μίλησε, μεταξύ άλλων, για τη συγκρότηση κλειστών ελεγχόμενων δομών στα νησιά και την ενδοχώρα. Οπως είπε, η κυβέρνηση αναπτύσσει την Εθνική Στρατηγική Μετανάστευσης 2020-'21, «εφαρμόζοντας μια αυστηρή, αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, σεβόμαστε το διεθνές δίκαιο και τις ευρωπαϊκές αξίες αλλά δεν θέλουμε η χώρα μας να αποτελεί πύλη εισόδου μεταναστών». Με άλλα λόγια, θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα η πολιτική αποτροπής εισόδου στη χώρα μας των ξεριζωμένων που ζητούν άσυλο σε αυτήν.

Πρόκειται, λοιπόν, για δομές με σύγχρονα μέσα ελέγχου εισόδου - εξόδου, με έλεγχο εισερχομένων, διπλές περιφράξεις τύπου ΝΑΤΟ, με δρόμο ανάμεσα στις περιφράξεις, συστήματα ασφαλείας και πυρασφάλειας. Δομές που θα «εγγυώνται» την προστασία και της δημόσιας ασφάλειας. Σήμερα, ο υπουργός θα ενημερώσει τη Βουλή για τις νέες δομές σε Σάμο, Κω και Λέρο, καθώς ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την κατασκευή των νέων κλειστών ελεγχόμενων κέντρων, αφού υπάρχει ανάδοχος. Εντός του μήνα θα προχωρήσουμε, υπογράμμισε ο Ν. Μηταράκης, με την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την κατασκευή δομών στα υπόλοιπα σημεία εισόδου της χώρας. Είπε δε πως το καλοκαίρι του 2021 θα κλείσει η τωρινή προσωρινή δομή στο Μαυροβούνι της Λέσβου (Καρά Τεπέ) για να λειτουργήσει νέα μόνιμη δομή. Στο μεταξύ, η προσωρινή δομή ετοιμάζεται περαιτέρω μπροστά στον χειμώνα. Ειδικά για την Λέσβο, ο υπουργός ανέφερε πως ο δήμαρχος Μυτιλήνης πρότεινε χώρο εγκατάστασης του νέου ΚΥΤ. Πριν από λίγες μέρες, ο υπουργός ανακοίνωνε ότι «έχει γίνει πρόοδος στον διάλογο για τη νέα δομή», υποστηρίζοντας ότι ο δήμος Μυτιλήνης προτείνει την περιοχή του Καμένου Δάσους για το νέο ΚΥΤ, πρόταση την οποία «περιμένουμε και επίσημα», σημειώνοντας ότι είναι καλό σημείο για την ίδρυση του νέου ΚΥΤ.

Αξίζει να σημειωθεί πως ένα μήνα μετά τις φωτιές στο ΚΥΤ της Μόριας και με αφορμή τη μετατροπή τμήματος του ΚΥΤ σε λασπότοπο την προηγούμενη βδομάδα, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έχει προειδοποιήσει για την επιδείνωση των συνθηκών με την έλευση του χειμώνα, ότι χρειάζεται επείγουσα δράση και βελτιώσεις για να αποφευχθεί η επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης για τους περίπου 7.800 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο που διαμένουν στη δομή έκτακτης ανάγκης στο Καρά Τεπέ. «Οι ψυχρότερες καιρικές συνθήκες και η έλευση του χειμώνα θα δυσχεράνουν κι άλλο τις δύσκολες συνθήκες για τους ανθρώπους εκεί. Υπάρχουν κρίσιμες ελλείψεις σε θέματα αποστράγγισης, ύδρευσης, αποχέτευσης, υγιεινής και ιατρικών υπηρεσιών, τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν χωρίς καθυστέρηση».

Δύο ισχυροί σεισμοί στην Κρήτη

Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν χτες στην Κρήτη. Ο πρώτος έγινε στις 03.30 τα ξημερώματα και ήταν μεγέθους 5,1 Ρίχτερ, 26 χλμ. νοτιοανατολικά της Σητείας. Στη συνέχεια σημειώθηκαν 9 ακόμα σεισμοί, με τον μεγαλύτερο μεγέθους 5,2 Ρίχτερ, στις 7.10 το πρωί. Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι μετά το πέρας του πρώτου 24ώρου θα μπορούν να εξαχθούν ασφαλέστερα συμπεράσματα για τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή.

Συνελήφθησαν δουλέμποροι

Τριάντα μετανάστες εντοπίστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, τη στιγμή που προσπαθούσαν να αποβιβαστούν από το σκάφος σε βραχώδη περιοχή στην περιοχή της Παλικής. Μεταξύ των μεταναστών ήταν έξι παιδιά και τρεις γυναίκες. Επίσης, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν οι δύο διακινητές. Το Λιμεναρχείο Κεφαλονιάς τούς μετέφερε στην περιοχή της Αγίας Πελαγίας, για να γίνει η καταγραφή τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ