ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Οχτώβρη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η τιτάνια πάλη του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ δείχνει ότι όταν ο λαός το αποφασίσει, μπορεί να νικήσει

Ανακοίνωση για την 76η επέτειο της Απελευθέρωσης της Αθήνας

Σε ανακοίνωσή της, η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ για τα 76 χρόνια από την Απελευθέρωση της Αθήνας σημειώνει:

«Συμπληρώνονται σήμερα (σ.σ. χτες) 76 χρόνια από την Απελευθέρωση της Αθήνας, όταν, μετά από 1.264 μέρες σκλαβιάς στο φασισμό, οι μαχητές του ΕΛΑΣ κατέβασαν από την Ακρόπολη τη γερμανική σημαία, για να υψώσουν στη θέση της την ελληνική.

Η στιγμή αυτή ήταν το επιστέγασμα του τιτάνιου αγώνα του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ με κορμό το ΚΚΕ.

Το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο συσπείρωσε τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού και με την καθοδήγηση του ΚΚΕ οργάνωσε την αντίσταση του λαού μας ενάντια στον γερμανικό φασισμό. Το ένοπλο τμήμα του ΕΑΜ, ο ΕΛΑΣ, αγκαλιάστηκε από τον λαό της Αθήνας και του Πειραιά που αγωνιζόταν ενάντια στη ναζιστική κατοχή, γιατί τον ένιωθε ως δικό του δημιούργημα, ως την αιχμή του δόρατος για την αντίστασή του στις θηριωδίες των κατοχικών αρχών και την απελευθέρωσή του.

Αμέτρητες είναι οι ηρωικές στιγμές που γράφτηκαν με την αυτοθυσία και το αίμα του λαού και της νεολαίας, με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές.

Σήμερα η αστική τάξη, τα κόμματά της και επιτελεία της επιχειρούν να ξαναγράψουν την Ιστορία καταπώς τους βολεύει. Για να συσκοτίσουν ότι ο φασισμός δεν γεννιέται στο κενό, είναι γέννημα - θρέμμα του καπιταλισμού. Για να κρύψουν ότι καθοδηγητής και αιμοδότης της αντίστασης του λαού ήταν το ΚΚΕ. Για να κρύψουν την καθοριστική συνεισφορά της Σοβιετικής Ενωσης στον αντιφασιστικό αγώνα των λαών της Ευρώπης, στη συντριβή του φασισμού - ναζισμού και στην αιώνια καταδίκη των εγκλημάτων τους.

Γιατί ξέρουν πολύ καλά ότι ο καπιταλισμός που στηρίζουν με νύχια και με δόντια είναι ένα άδικο εκμεταλλευτικό σύστημα, που φέρνει στους λαούς δεινά. Φτώχεια, ανεργία, πόλεμοι, αυτά είναι που "υπόσχεται" ο καπιταλισμός στους λαούς.

Καμία εμπιστοσύνη λοιπόν σε όλους αυτούς που συστηματικά προσπαθούν να ξαναγράψουν την Ιστορία, για να τη "φέρουν στα μέτρα τους".

Καμία εμπιστοσύνη στη ΝΔ, στον ΣΥΡΙΖΑ, στο ΚΙΝΑΛ και σε όλους όσοι έχουν το θράσος να μιλούν για το ρόλο του ΝΑΤΟ ως υπερασπιστή των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, όταν παραμένει η πληγή της κατοχής της Κύπρου.

Καμιά εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, που συνεχίζοντας στη ρότα του ΣΥΡΙΖΑ, υπηρετεί το δόγμα της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της χώρας, που εμπλέκει τον λαό μας σε νέες περιπέτειες και στοχοποιεί γειτονικούς λαούς.

Καμιά εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και σε όλες τις δυνάμεις που ράβουν κουστούμι στο λαό, για να πληρώσει για μια ακόμα φορά τα σπασμένα της κρίσης του συστήματος που υπηρετούν.

Καμιά εμπιστοσύνη σε όλους αυτούς που αντιμετωπίζουν τις εργατικές - λαϊκές κινητοποιήσεις ως εχθρική ενέργεια και ενισχύουν το νομοθετικό πλαίσιο της καταστολής.

Καμία εμπιστοσύνη σε όσους ξέπλυναν τους ναζιστές εγκληματίες της Χρυσής Αυγής και τώρα αναγορεύονται σε υπερασπιστές της "δημοκρατίας".

Αντίθετα, είναι ανάγκη να έχουμε εμπιστοσύνη στον οργανωμένο αγώνα της εργατικής τάξης και της νεολαίας.

Η τιτάνια πάλη του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ είναι μια εμβληματική απόδειξη ότι όταν ο λαός το αποφασίσει, μπορεί να τα βάλει με "θεούς και δαίμονες", έχει τη δύναμη να αναμετρηθεί με υπέρτερους αντιπάλους, να "κινήσει βουνά" και να νικήσει.

Τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην Αττική, τιμώντας τη σημερινή επέτειο, θα δώσουμε όλες τις δυνάμεις μας για την οργάνωση της πάλης για τα εργατικά - λαϊκά προβλήματα σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε σχολείο και σχολή, σε κάθε γειτονιά. Για να πάνε οι φασιστές και το σύστημα που τους γεννά στον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας.

Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Τώρα είναι ανάγκη να δυναμώσει η συμπόρευση με το ΚΚΕ. Τώρα είναι ανάγκη να οργανωθεί η λαϊκή αντεπίθεση που θα ανοίγει το δρόμο ανατροπής της καπιταλιστικής βαρβαρότητας».

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Απαίτηση του λαού μας η διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων - πολεμικών αποζημιώσεων

Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ στο υπουργείο Εξωτερικών
Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ στο υπουργείο Εξωτερικών
Αγωνιστικά τίμησε η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ), χτες, 12 Οκτώβρη, την επέτειο Απελευθέρωσης της Αθήνας από τα γερμανικά ναζιστικά στρατεύματα κατοχής. Αντιπροσωπεία της Κεντρικής Διοίκησης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ έκανε διάβημα στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου επέδωσε υπόμνημα σχετικά με τη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων - πολεμικών αποζημιώσεων που η ΟΔ Γερμανίας αρνείται να πληρώσει και οι ελληνικές κυβερνήσεις αποφεύγουν να διεκδικήσουν με συγκεκριμένες ενέργειες και πράξεις, όπως απαιτούν οι αντιστασιακοί αγωνιστές και ο ελληνικός λαός συνολικά.

Στη συνέχεια η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη. Ο πρόεδρός της, Γιώργος Κατημερτζής, απηύθυνε χαιρετισμό στους εκπροσώπους Παραρτημάτων που είχαν έρθει με τα λάβαρα της Αντίστασης και πανό, με σύνθημα: «Δεν ξεχνάμε τα εγκλήματα των ναζί. Η κυβέρνηση να διεκδικήσει, τώρα, τις γερμανικές αποζημιώσεις». Αναφέρθηκε στο ιστορικό της Απελευθέρωσης της Αθήνας με τους αγώνες της ΕΑΜικής Αντίστασης, ψυχή και ραχοκοκαλιά της οποίας ήταν το τιμημένο ΚΚΕ και ενημέρωσε ότι επιδόθηκε υπόμνημα στο υπουργείο Εξωτερικών αφού ο υπουργός αρνήθηκε να δεχτεί την αντιπροσωπεία της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Σημείωσε ακόμα μεταξύ άλλων: «Εμείς οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, 75 χρόνια μετά την Αντιφασιστική Νίκη, συνεχίζουμε να διεκδικούμε να αποδοθούν από την ΟΔ Γερμανίας, διάδοχο του Γ' Ράιχ, οι πολεμικές επανορθώσεις που οι κυβερνήσεις της αρνούνται να πληρώσουν στη χώρα μας. Θεωρούμε συνυπεύθυνες τις ελληνικές κυβερνήσεις που, διαχρονικά, για να μην τα χαλάσουν με τους συμμάχους, ουσιαστικά δεν διεκδίκησαν με συγκεκριμένες ενέργειες και με συνέπεια τις οφειλές (...) Συνεχίζουμε τον αγώνα μαζί με (...) όλο το λαό, μαζί με το ταξικό λαϊκό κίνημα και το ΚΚΕ που οργάνωσε και στήριξε την ΕΑΜική Αντίσταση στην περίοδο της Κατοχής και συνεχίζει σταθερά να παλεύει και να διεκδικεί να πληρωθούν οι γερμανικές επανορθώσεις που έχουν κατακυρωθεί στη χώρα μας μέσα από Διεθνείς Διασκέψεις. Καλούμε την κυβέρνηση, επιτέλους, να σταματήσει να στρουθοκαμηλίζει και να υλοποιήσει το πόρισμα της ελληνικής Βουλής, να διεκδικήσει στην πράξη με συγκεκριμένες ενέργειες προς τη γερμανική πλευρά τις οφειλόμενες πολεμικές επανορθώσεις - αποζημιώσεις. Καλούμε το λαό μας να κινητοποιηθεί με όποιον τρόπο για να εξαναγκάσουμε τους υπεύθυνους να κινηθούν, άμεσα, στην κατεύθυνση αυτή».

Τέλος, αναφερόμενος στη δίκη της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, ο Γιώργος Κατημερτζής δήλωσε την ικανοποίηση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. «Η Χρυσή Αυγή είναι ναζιστική εγκληματική οργάνωση και η ηγεσία της εγκληματίες! Η θέση των φασιστών εγκληματιών είναι στη φυλακή, με επιβολή των ανώτατων ποινών», σημείωσε και κάλεσε το λαό και τη νεολαία «να μην εφησυχάζουν μέχρι να αντιμετωπίσουμε το φασισμό στη ρίζα του με την ανατροπή του συστήματος που τον γεννά και τον αναπαράγει».

Στο υπόμνημα υπενθυμίζεται ότι παραμένουν απαιτητές οι οφειλόμενες γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις που αποτελούνται από: Το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο - ληστεία. Αποζημιώσεις για τις τεράστιες καταστροφές στις υποδομές που προκάλεσαν τα γερμανικά κατοχικά στρατεύματα. Τις αποζημιώσεις των θυμάτων των φρικιαστικών ναζιστικών εγκλημάτων στις μαρτυρικές πόλεις και χωριά της Ελλάδας, των ομήρων στα ναζιστικά στρατόπεδα και στα εργοστάσια των γερμανικών μονοπωλίων. Την επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών ανεκτίμητης αξίας και των θησαυρών πολιτιστικής κληρονομιάς που λεηλατήθηκαν.

Η Διακομματική Επιτροπή της Βουλής στο πόρισμά της που έχει συζητηθεί και στην Ολομέλεια της Βουλής, τα υπολογίζει σε 410.000.000.000 ευρώ (κατοχικό δάνειο, επανορθώσεις από καταστροφές και χρέη προς τους ιδιώτες για τα ολοκαυτώματα, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης), ενώ σε αυτά πρέπει να προστεθούν και 10.000.000.000 ευρώ χρέη από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.

12 ΟΚΤΩΒΡΗ 1944
Η Απελευθέρωση της Αθήνας

12 του Οκτώβρη 1944. Μια μέρα σαν τη χτεσινή, πριν από 76 χρόνια, ο ΕΛΑΣ απελευθερώνει την Αθήνα από τους ναζί κατακτητές. Οι Γερμανοί δεν έχουν προλάβει ακόμα να εκκενώσουν την πόλη και ο λαός της πρωτεύουσας, από τις συνοικίες, τα εργοστάσια, τα σχολεία, τα υπουργεία, τα καταστήματα ξεχύνεται στους αθηναϊκούς δρόμους ζητωκραυγάζοντας για την απελευθέρωσή του.

Κύματα κύματα η λαοθάλασσα πλημμυρίζει την πλατεία Συντάγματος, τις οδούς Πανεπιστημίου, Σταδίου, Ακαδημίας, το Ζάππειο, την πλατεία Ομονοίας. Σε λίγες ώρες τα πάντα σημαιοστολίστηκαν με γαλανόλευκες και κόκκινες σημαίες. Τεράστια πανό του ΕΑΜ και του ΚΚΕ υψώθηκαν και τα συνθήματα για μια νέα Ελλάδα, λαοκρατική, περνούν σε όλα τα χείλη.

Οι 1.264 μέρες σκλαβιάς στο φασισμό είχαν πια τελειώσει.

Το νέο ότι οι μαχητές του ΕΛΑΣ κατέβασαν το πρωί (9.45) από την Ακρόπολη τη γερμανική σημαία έκανε αστραπιαία, στόμα με στόμα, το γύρο της πρωτεύουσας. «ΛΕΥΤΕΡΙΑ! ΛΕΥΤΕΡΙΑ! Η ΑΘΗΝΑ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ», γράφει ο «Ριζοσπάστης» την επόμενη μέρα. «Χάθηκε», σημειωνόταν στο ρεπορτάζ, «το βρωμερό κουρέλι του Φασισμού απ' την Ακρόπολη (...) Η μπαρουτοκαπνισμένη Αθήνα, που γνώρισε την πείνα και το βόλι του κατακτητή, το στιλέτο του προδότη (...) ξεχύθηκε ζωντανή ανθρωποθάλασσα να διαλαλήσει τη Νίκη της (...) Διαδηλώσεις που πρώτη φορά βλέπει η Αθήνα ξεχύνονται από παντού. Απ' το Σύνταγμα ως την Ομόνοια (...) Και πάνω απ' όλα μια φωνή που αγκαλιάζει όλη την Αθήνα (...): Ε-Α-Μ! Ε-Α-Μ!».

Εκτός από μέρες γιορτής για το λαό της Αθήνας, ήταν και μέρες μάχης, αφού οι ναζί εγκαταλείποντας την πρωτεύουσα της χώρας σκόπευαν να μην αφήσουν τίποτα όρθιο. Ακόμα και στις τελευταίες στιγμές τους ως κατακτητές, συνέχιζαν την εγκληματική τους δράση. Την ίδια μέρα (12 Οκτώβρη) δινόταν η μάχη για να σωθούν η στρατιωτική αποθήκη στους Αγ. Αναργύρους (σημερινό 301 ΕΒ) και η Ραδιοφωνία, που οι Γερμανοί σχεδίαζαν να ανατινάξουν. Μια μέρα μετά, στις 13 Οκτώβρη, δίνεται με επιτυχία από τον ΕΛΑΣ η Μάχη της Ηλεκτρικής στο Κερατσίνι (βλ. σελ. 15), για να σωθεί το εργοστάσιο από την ανατίναξη, αφού οι φασίστες το είχαν ζώσει με εκρηκτικά για να βυθίσουν στο σκοτάδι την πρωτεύουσα.

Οι ναζί φεύγουν ηττημένοι, ο λαός γιορτάζει τη νίκη του, μα οι αστοί και οι σύμμαχοί τους ετοιμάζονται ήδη για την «επόμενη μέρα». Ενα νέο συγκλονιστικό κεφάλαιο της λαϊκής πάλης ανοίγει, που περιλαμβάνει τον ηρωικό Δεκέμβρη του 1944, τη βία και την τρομοκρατία σε βάρος των αγωνιστών της ΕΑΜικής Αντίστασης και την τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ