ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Οχτώβρη 2020
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΣΠΑΡΤΗΣ
«Υποδέχτηκαν» αγωνιστικά τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Με κινητοποίηση στον Μυστρά της Λακωνίας «υποδέχτηκαν» την Παρασκευή 9/10 τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μ. Βορίδη, αγρότες και συνταξιούχοι από τη Σπάρτη, ανταποκρινόμενοι στα καλέσματα της Ομοσπονδίας Αγροτοκτηνοτροφικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Λακωνίας και του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΕΦΚΑ, με αφορμή την εκδήλωση - φιέστα του δήμου Σπάρτης, με κεντρικό ομιλητή τον υπουργό. Με τα συνθήματά τους έστειλαν μήνυμα πως δεν θα κάνουν βήμα πίσω από τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων επιβίωσης.

Μιλώντας στη συγκέντρωση, ο Κώστας Καλαϊτζής, πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Λακωνίας, και ο Βασίλης Βρουλίτης, γραμματέας της Ομοσπονδίας, αναφέρθηκαν στα οξυμένα προβλήματα των αγροτών, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Οι τιμές στα αγροτικά προϊόντα παραμένουν χαμηλές, ενώ το κόστος παραγωγής δυσβάσταχτο. Τα καιρικά φαινόμενα και οι αρρώστιες, όπως ο καύσωνας στην ανθοφορία της ελιάς, πρόσφατα οι βροχές που κατέστρεψαν τα σταφύλια και ο καταρροϊκός πυρετός στα αιγοπρόβατα, ολοκληρώνουν την καταστροφή. Δίνουν το τελειωτικό χτύπημα αφού ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ είτε σε πολλές περιπτώσεις δεν αποζημιώνει, είτε όταν αποζημιώνει, αυτό γίνεται με πολύ μεγάλη καθυστέρηση και όχι στο 100% της ζημιάς».

Στη συγκέντρωση χαιρέτισε και ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων, Βασίλης Σαραντόπουλος, αναφερόμενος ιδιαίτερα στα προβλήματα των συνταξιούχων αγροτών.

Ακολούθησε πορεία μέχρι τον χώρο της εκδήλωσης και επιδόθηκε το πλαίσιο αιτημάτων στον υπουργό.

Το πλαίσιο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τα εξής: Κατώτατες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να επιτρέπουν στους παραγωγούς να βγάζουν μεροκάματο. Αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ, αποζημίωση στο 100% από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους, με δραστική μείωση των ασφαλίστρων. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση. Να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση της ασθένειας του καταρροϊκού πυρετού, διασφαλίζοντας γρήγορη και έγκαιρη προμήθεια εμβολίων και δωρεάν εμβολιασμό των κοπαδιών. Με κρατική χρηματοδότηση και ευθύνη, διενέργεια όλων των απαραίτητων ψεκασμών των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων. Να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες ζωοτροφές για την κάλυψη της σίτισης των κοπαδιών κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης μετακίνησής τους. Κατάργηση ΦΠΑ σε μέσα, εφόδια, είδη πρώτης ανάγκης. Αφορολόγητο πετρέλαιο. Μείωση της τιμής αγροτικού τιμολογίου ρεύματος, καμία διακοπή αγροτικής - οικιακής παροχής. Παύση πλειστηριασμών και κατασχέσεων, κάθε μέτρου αναγκαστικής απαλλοτρίωσης και αναγκαστικής είσπραξης. Κάλυψη από το κράτος των ασφαλιστικών εισφορών για όσο διαρκεί η πανδημία. Χορήγηση της 13ης σύνταξης στους συνταξιούχους αγρότες.


ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΕΣ ΔΣ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
Με απεργοσπασία στο πλευρό της κυβέρνησης και των επιχειρήσεων

Σε ανοιχτή απεργοσπασία - για άλλη μια φορά - βγαίνουν πλειοψηφίες (ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ) στα ΔΣ των σωματείων στις αστικές συγκοινωνίες στον ΟΣΥ (λεωφορεία, τρόλεϊ), επιβεβαιώνοντας την πλήρη σύμπλευσή τους με τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης για αμεσότερη και μεγαλύτερη εμπλοκή ιδιωτικών επιχειρήσεων στις αστικές συγκοινωνίες, για εμβάθυνση δηλαδή της εμπορευματοποιημένης λειτουργίας, που έχει δημιουργήσει τη σημερινή άθλια κατάσταση σε βάρος των εργαζομένων των ΜΜΜ και του λαού που τα χρησιμοποιεί.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει τη σταδιακή υλοποίηση του σχεδίου, με άμεσο στόχο την ανάληψη μέρους του συγκοινωνιακού έργου από ιδιωτικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με το εν λόγω σχέδιο, τα ΚΤΕΛ αναλαμβάνουν δρομολόγια των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας με πάνω από 200 οχήματα και 500 οδηγούς, ενώ 300 οχήματα θα μισθωθούν (leasing) από επιχειρήσεις οι οποίες θα αναλάβουν και την τεχνική υποστήριξή τους. Στη Θεσσαλονίκη η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και η σημερινή της ΝΔ έχουν ήδη δώσει 31 από τα περίπου 75 δρομολόγια στα ΚΤΕΛ, ενώ προωθείται και εδώ η μίσθωση οχημάτων με τους ίδιους όρους.

Ντροπή για κάθε τίμιο συνδικαλιστή

Οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες του κλάδου, με προσχήματα και συντεχνιακές λογικές, φροντίζουν για τη διασφάλιση της «εργασιακής ειρήνης», ώστε η κυβέρνηση να δράσει ανενόχλητη.

Στην κατεύθυνση αυτή, δεν διστάζουν τώρα να δηλώσουν ανοιχτή απεργοσπασία. Πριν από λίγες μέρες η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας (ΟΣΜΕ), κάτω από την πίεση των γεγονότων, κήρυξε απεργία στις 15 Οκτώβρη για τους εργαζόμενους στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας και σε όλα τα αστικά και υπεραστικά ΚΤΕΛ της χώρας, ενάντια στους παραπάνω σχεδιασμούς. Επίσης σωματεία σε μετρό, ηλεκτρικό, τραμ (ΣΕΛΜΑ, Σωματείο Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ, Σύλλογος Εργαζομένων Τραμ) αποφάσισαν στάσεις εργασίας την ίδια μέρα (2 μ.μ. - 5 μ.μ.).

Αντίθετα, οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες στην ΟΣΥ, οι πλειοψηφίες στα ΔΣ του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ (οδηγοί μπλε λεωφορείων), του Σωματείου Τεχνικών Εργαζομένων ΟΑΣΑ και τριών ακόμα σωματείων από τα λεωφορεία και τρόλεϊ βγήκαν για να ανακοινώσουν το ντροπιαστικό για κάθε τίμιο συνδικαλιστή και κάθε εργαζόμενο: «Γνωστοποιούμε σε επιβάτες και εργαζόμενους ότι δεν θα συμμετέχουμε σε αποφάσεις που ελήφθησαν ερήμην μας και ως εκ τούτου ΚΑΜΙΑ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ δεν υφίσταται για τις 15-10-2020»!

ΔΑΣ ΟΑΣΑ: Καλεί σε μαζική συμμετοχή στην απεργία

Μπροστά στις εξελίξεις και την απεργοσπασία των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών, η ΔΑΣ ΟΑΣΑ καλεί τους εργαζόμενους στις αστικές συγκοινωνίες να πάρουν την υπόθεση της προστασίας της ζωής τους στα χέρια τους και να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία.

Οπως επισημαίνει, την ώρα που κάτω από την πίεση των εξελίξεων η ΟΣΜΕ και τα σωματεία της ΣΤΑΣΥ προκήρυξαν κινητοποιήσεις, οι πλειοψηφίες στα σωματεία της ΟΣΥ αποτελούν «θλιβερή παραφωνία», στηρίζουν τα σχέδια της κυβέρνησης και «ξανακάνουν ξεδιάντροπα αυτό που κάνουν χρόνια. Καλούν σε απεργοσπασία!». Η στάση τους, τονίζει η ΔΑΣ, υπονομεύει τις διαθέσεις των εργαζομένων να παλέψουν για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για να φύγουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι από την αστική συγκοινωνία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ