ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Μάη 2001
Σελ. /40
1821: Η νικηφόρα μάχη στο Βαλτέτσι

O Κολοκοτρώνης και τα παλικάρια του μετά τη μάχη. Ζωγραφιά του Θεόφιλου
O Κολοκοτρώνης και τα παλικάρια του μετά τη μάχη. Ζωγραφιά του Θεόφιλου
Στις 12 Μάη 1821 άρχισε η μάχη στο Βαλτέτσι. Διήρκεσε 23 ώρες και τελείωσε με τη νίκη των Ελλήνων επαναστατών κατά των Τούρκων. Ηταν η πρώτη μεγάλη και κατά μέτωπο μάχη της Επανάστασης και η έκβασή της έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανύψωση του ηθικού των σκλαβωμένων που πύκνωσαν τις γραμμές των επαναστατών. Στη μάχη αυτή αναδείχτηκε η στρατηγική μεγαλοφυία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, αλλά και τα σπάνια ηγετικά του χαρίσματα.

Πριν τη μάχη αυτή είχαν προηγηθεί δυο γεγονότα που έφεραν απογοήτευση στους Ελληνες, η πτώση της Κορίνθου, του Αργους και του Ναυπλίου. Αμέσως μετά ο Μουσταφάς κίνησε για το Βαλτέτσι, αποφασισμένος να χτυπήσει τους επαναστάτες και να λύσει την πολιορκία της Τρίπολης. Είχε μαζί του 13.000 άνδρες - Τούρκους, Βαρδουνιώτες (Τούρκοι του Πάρνωνα) και Αρβανίτες.

Στις 12 Μάη το πρωί ήταν μπροστά από το ελληνικό στρατόπεδο. Πρόσταξε αμέσως επίθεση 3.500 Αρβανιτών κατά των Μανιατών.

Η επίθεση ήταν άγρια αλλά οι Μανιάτες κράτησαν τις θέσεις τους. Η μάχη διήρκεσε δύο ώρες και οι Αρβανίτες υποχώρησαν. Εν τω μεταξύ φάνηκε να 'ρχεται απ' το Χρυσοβίτσι ο Θ. Κολοκοτρώνης με 700 πολεμιστές και χωρίς να χάσει καιρό χτύπησε τους Αρβανίτες από τα πλευρά. Η μάχη ήταν σκληρή, γιατί οι Αρβανίτες κρατούσαν με πείσμα τις θέσεις τους. Την ώρα εκείνη έφτασε ο Πλαπούτας από την Πιάνα με 800 άνδρες και πλαγιοκόπησε κι αυτός τους Αρβανίτες. Οι Τούρκοι, βλέποντας πώς εξελισσόταν η μάχη, κλονίστηκαν.

Ο Μουσταφάς διέταξε το πυροβολικό να χτυπήσει τις θέσεις των Ελλήνων, αλλά το αποτέλεσμα ήταν πενιχρό. Ελάχιστες οβίδες έφτασαν στις ελληνικές θέσεις και οι περισσότερες δεν έβρισκαν στόχο. Η μάχη σώμα με σώμα και ο κανονιοβολισμός κράτησαν ως το βράδυ. Την άλλη μέρα το πρωί ξανάρχισαν. Οι Ελληνες άρχισαν πρώτοι την επίθεση και ύστερα από σκληρό αγώνα είδαν τους Τούρκους να υποχωρούν, αφήνοντας πίσω τους πολλούς σκοτωμένους και τραυματίες.

Στο Βαλτέτσι οι Τούρκοι έχασαν 600 άνδρες και οι Ελληνες 150.

ΠΡΟΣΩΠΑ

1918 Γεννιέται ο Τζούλιους Ρόζενμπεργκ, θύμα του Μακαρθισμού στις ΗΠΑ μαζί με τη γυναίκα του Εθελ. Το 1953 καταδικάστηκαν για κατασκοπία υπέρ της Σοβιετικής Ενωσης και οδηγήθηκαν στο απόσπασμα, παρά τη διεθνή εκστρατεία για απονομή χάριτος.

1992 Πεθαίνει ο ποιητής Νίκος Γκάτσος. Γεννήθηκε το 1916 και σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από νέος ασχολήθηκε με την ποίηση και δημοσίευσε πολλά μεμονωμένα ποιήματα σε διάφορα περιοδικά. Εξέδωσε μια μόνο ποιητική συλλογή, την «Αμοργό», το 1943. Ωστόσο, η «Αμοργός» αρκεί για να περάσει ο Γκάτσος στο χώρο των σημαντικότερων Ελλήνων ποιητών. Μετέφρασε πολλά θεατρικά έργα, ξένη ποίηση και έγραψε στίχους, οι οποίοι μελοποιήθηκαν από τους πιο γνωστούς Ελληνες συνθέτες.

ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 12 ΤΟΥ ΜΑΗ

1928 Το Ελληνικό Κοινοβούλιο αρνείται να επικυρώσει το Ελληνο-σοβιετικό Τελωνειακό και Δασμολογικό Σύμφωνο.

1933 Συνέρχεται στη Θεσσαλονίκη το Συνέδριο της Καπνεργατικής Ομοσπονδίας Ελλάδας.

1943 Το Αφρικα Κορπ του στρατάρχη Ρόμελ παραδίδεται στους συμμάχους. Ο ίδιος ο Ρόμελ είχε ανακληθεί προ καιρού από τον Χίτλερ.

1962 Η Γαλλία και τα γαλλόφωνα κράτη της Δυτικής Αφρικής υπογράφουν συμφωνία για την ίδρυση Δυτικοαφρικανικής Νομισματικής Ενωσης.

1994 Ισχυρή αστυνομική παλαιστινιακή δύναμη διασχίζει τον Ιορδάνη, προκειμένου να αναλάβει την αστυνόμευση της Δυτικής Οχθης για πρώτη φορά μετά από 27 χρόνων ισραηλινή κατοχή.

1997 Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Μπ. Γιέλτσιν, και ο ηγέτης της Τσετσενίας, Ασλάν Μασχάντοφ, υπογράφουν συμφωνία για τον τερματισμό των συγκρούσεων.

1999 Υπό συνεχή συναγερμό πολλές περιοχές της Γιουγκοσλαβίας, καθώς το ΝΑΤΟ συνεχίζει τους βομβαρδισμούς με βόμβες κατά προσωπικού. Το μεσημέρι το ΝΑΤΟ χτυπά το Νις και 10 άνθρωποι μεταφέρονται τραυματισμένοι στο νοσοκομείο. Στο πολιτικό πεδίο παρατηρείται στάση αναμονής. Τη χρήση βομβών διασποράς στις ΝΑΤΟικές επιδρομές στη Γιουγκοσλαβία καταδίκασε η οργάνωση «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», καλώντας τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να σταματήσουν άμεσα τη χρήση τους. «Ουσιαστικά αυτές οι βόμβες μετατρέπονται σε νάρκες», τόνισε εκπρόσωπος της οργάνωσης, «όπως και οι νάρκες προσωπικού έτσι και οι βόμβες διασποράς σκοτώνουν πολίτες, ακόμη χρόνια μετά τη λήξη της σύρραξης».

Καιρός

Στο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη προβλέπονται νεφώσεις με βροχές. Το απόγευμα οι βροχές θα ενταθούν, θα σημειωθούν καταιγίδες και θα επεκταθούν στα Δωδεκάνησα και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Κατά τόπους τα φαινόμενα θα είναι έντονα. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις που το μεσημέρι και το απόγευμα στα ηπειρωτικά θα αυξηθούν και θα σημειωθούν σποραδικές βροχές και πιθανόν καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί μέχρι ισχυροί και στο Νότιο Αιγαίο πολύ ισχυροί και πιθανόν προς το βράδυ θυελλώδεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 8-19, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 11-24, στα νησιά από 14-22 και στη Θεσσαλονίκη από 10-18 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπονται λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και το απόγευμα θα βρέξει. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί μέχρι μέτριοι και αργότερα στα ανατολικά ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11-23 βαθμούς.

ΦΛΕΓΟΝΤΑΝ, από άκρη σε άκρη, χτες, τα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη, από τις επιδρομές του ισραηλινού στρατού, ενώ η ηγεσία του Τελ Αβίβ απορρίπτει ουσιαστικά τόσο το ιορδανο-αιγυπτιακό σχέδιο αποκλιμάκωσης όσο και τις προτάσεις του πορίσματος της επιτροπής Μίτσελ (σελίδες 20 - 21)

ΜΑΖΙΚΑ απαίτησαν οι εργαζόμενοι της Διώρυγας της Κορίνθου, καθώς και συνολικά της περιοχής, να μην ξεπουληθεί η Διώρυγα, σε συγκέντρωση που έγινε χτες το πρωί στα Ισθμια (σελίδα 24)

ΑΔΡΑΧΝΟΝΤΑΣ την ευκαιρία που τους πρόσφερε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι ντόπιοι τραπεζίτες αποφάσισαν χτες μείωση σε όλα τα επιτόκια καταθέσεων, ενώ, αντίθετα, επέδειξαν... επιλεκτικότητα για αντίστοιχες μειώσεις των επιτοκίων στα δάνεια (σελίδα 27)

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ τους τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων Θεσσαλονίκης και Αγίου Παύλου απέρριψαν τη μεταφορά των Κρατικών Παιδικών Σταθμών στην αρμοδιότητα των δήμων χωρίς τους απαραίτητους πόρους, που η ευθύνη αυτή απαιτεί (σελίδα 28)

ΕΤΟΙΜΕΣ είναι όλες οι υπηρεσίες του κράτους για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών το καλοκαίρι, ισχυρίστηκε χτες στη Βουλή ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μ. Χρυσοχοΐδης, δήλωση που έχουν κάνει κατά καιρούς όλοι οι αρμόδιοι υπουργοί, χωρίς όμως να αποτρέψουν τις τεράστιες καταστροφές στα δάση (σελίδα 29)

ΟΣΟ κι αν φαίνεται απίστευτο, ο μέγας Νίκος Καζαντζάκης εξακολουθεί να υφίσταται έναν - ιδιότυπο πλέον - «κατατρεγμό» στην πατρίδα του, ενώ στο εξωτερικό το έργο και η σκέψη του παραδίδονται στις νέες γενιές και μέσω πανεπιστημιακών εδρών αφιερωμένων σε αυτά (σελίδα 31)

ΤΑ ΞΙΦΗ τους «διασταυρώνουν» σήμερα το βράδυ, στο στάδιο «Νίκος Γκούμας» της Νέας Φιλαδέλφειας, ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, με τους φιναλίστ να θέλουν διακαώς, ο καθένας για δικούς του λόγους, το τρόπαιο (σελίδα 38)

ΑΠΟΤΕΛΕΙ τον πιο φημισμένο τελικό Κυπέλλου. Αλλωστε, ήταν η πρώτη επίσημη διοργάνωση στον κόσμο, αφού φέτος αισίως φτάνει στον 121ο αγώνα. Οπως και να έχουν τα πράγματα, ο τελικός του Κυπέλλου Αγγλίας, που διεξάγεται σήμερα (17.00 ΑΛΦΑ), για άλλη μια φορά μονοπωλεί το ενδιαφέρον των απανταχού φιλάθλων (σελίδα 39)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ