ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Μάη 2001
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Γενικεύεται η καταλήστευση των καταθετών

Μειώσεις ανακοίνωσαν η Εθνική και η Εμπορική. Επιτόκια Ταμιευτηρίου πολύ κάτω από τον πληθωρισμό. Διευρύνεται η ψαλίδα με τα επιτόκια χορηγήσεων

Δράττοντας την ευκαιρία που τους πρόσφερε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι ντόπιοι τραπεζίτες αποφάσισαν χτες μείωση σε όλα τα επιτόκια καταθέσεων, ενώ αντίθετα επέδειξαν... επιλεκτικότητα για αντίστοιχες μειώσεις των επιτοκίων στα δάνεια. Η τακτική αυτή έχει αποτέλεσμα τη νέα διεύρυνση της ψαλίδας ανάμεσα στα επιτόκια για τις καταθέσεις και τις χορηγήσεις και φανερώνει την ασυδοσία του τραπεζικού κεφαλαίου στη λεγόμενη «εντός ΟΝΕ εποχή». Η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας που δεν έχει πλέον λόγο για την εξέλιξη των επιτοκίων προσπάθησε χτες να περισώσει τα όποια προσχήματα. Ο διοικητής της Λ. Παπαδήμος προχώρησε σε «επιλεκτική ενημέρωση» μερίδας του Τύπου, από την οποία εξαιρέθηκε ο «Ρ» και άλλες εφημερίδες, και στην οποία αρκέστηκε σε ένα απλό ευχολόγιο ψελλίζοντας κάτι σαν προτροπή «για κλείσιμο της ψαλίδας».

Πρώτη διδάξασα η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε μείωση σε όλα τα επιτόκια καταθέσεων σε μια περίοδο όπου ο πληθωρισμός πηγαίνει προς τα πάνω. Σύμφωνα με τις αποφάσεις της ΕΤΕ από τη Δευτέρα, διατηρούνται σε άτοκους λογαριασμούς οι καταθέσεις μέχρι τις 170.000 δρχ. και μειώνονται 0,25 της μονάδας τα επιτόκια των καταθέσεων πάνω από 1 εκατομμύριο δραχμές. Συγκεκριμένα, τα νέα επιτόκια είναι:

  • 2,25% για καταθέσεις από 1 μέχρι και 5 εκατομμύρια δραχμές. Στην πραγματικότητα, μετά την αφαίρεση του φόρου, το επιτόκιο είναι 1,9%, τη στιγμή που ο πληθωρισμός κινείται με ρυθμούς περίπου 3,5%.
  • 2,75% για καταθέσεις από 5 μέχρι και 20 εκατομμύρια δραχμές (πραγματικό επιτόκιο 2,33%).
  • 3,25% για καταθέσεις από 20 μέχρι και 50 εκατομμύρια δραχμές (πραγματικό επιτόκιο 2,76%).

Χαρακτηριστικό της ασυδοσίας των τραπεζών είναι το γεγονός ότι η ψαλίδα επιτοκίων διευρύνεται προς όφελός τους ακόμη και στις περιπτώσεις, όπου σημειώνεται ισόποση μείωση και στα επιτόκια χορηγήσεων. Ετσι για την Εθνική Τράπεζα το καταναλωτικό κυμαινόμενο που μειώθηκε κατά 0,25% στο 10% είναι σήμερα πολλαπλάσιο κατά 4,44 φορές από το επιτόκιο καταθέσεων έναντι 4,1 φορές μέχρι προχτές.

Με τέτοια τερτίπια η Εθνική μείωσε και το προσωπικό κυμαινόμενο σε 10,5% (από 10,75%), ενώ χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τα επιτόκια με σταθερό επιτόκιο έμειναν αμετάβλητα.

Τα στεγαστικά δάνεια της ίδιας Τράπεζας στις περισσότερες περιπτώσεις έμειναν αμετάβλητα. Εξαίρεση το σταθερό για 3 χρόνια που μειώθηκε μόλις κατά 0,15 μονάδες στο 6,5% και το σταθερό για 5 χρόνια που μειώθηκε μόλις 0,1 μονάδα στο 6,55%. Η Εθνική μείωσε 0,25 της μονάδας τα επιτόκια στις πιστωτικές κάρτες.

Αντίστοιχη είναι και η στάση της Εμπορικής που μείωσε όλα τα επιτόκια καταθέσεων κατά 0,25 μονάδες. Το ταμιευτήριο πέφτει σε 2,75% (από 3%). Στο κλιμάκιο από 1 εκατ. έως 10 εκατ. δρχ. σε 3% (από 3,25%) και από 30 έως 50 εκατ. σε 3,75% από 4%. Στα καταναλωτικά δάνεια το βασικό επιτόκιο διαμορφώνεται σε 10,25% (από 10,50%) και το προσωπικό κυμαινόμενο σε 12,25% (από 12,50%). Βέβαια, δεν αποτελεί έκπληξη πως τα επιτόκια στις πιστωτικές κάρτες έμειναν αμετάβλητα.

ΒΑΜΒΑΚΙ
Να λογοδοτήσει ο υπουργός Γεωργίας

Προ των τεράστιων ευθυνών του θέτει το ΚΚΕ τον υπουργό Γεωργίας για τα καταστροφικά μέτρα που εισηγήθηκε και ψήφισε στις 24 του Απρίλη στο Λουξεμβούργο για το βαμβάκι. Σε Επίκαιρη Ερώτηση, που κατέθεσε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του Κόμματος Σπύρος Στριφτάρης, ο υπουργός Γεωργίας καλείται να απαντήσει σε δύο συγκεκριμένα ερωτήματα: Γιατί πρωταγωνίστησε στην υπερψήφιση αυτού του κανονισμού, καθώς και τι ενέργειες θα κάνει και τι μέτρα θα πάρει για να αποκαταστήσει τη ζημιά που θα προκαλέσει ο νέος κανονισμός στους βαμβακοπαραγωγούς.

Στην Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ τονίζεται: «Παρά τις υποσχέσεις του προς τους βαμβακοπαραγωγούς της χώρας μας ότι θα διεκδικούσε στο νέο κανονισμό για το βαμβάκι εθνική ποσόστωση 1.200.000 τόνους, ο υπουργός Γεωργίας υπερψήφισε έναν κατάπτυστο κανονισμό, στον οποίο διατηρείται η εθνική ποσόστωση στο απαράδεκτα χαμηλό επίπεδο των 782.000 τόνων. Ταυτόχρονα αυξάνεται το πρόστιμο συνυπευθυνότητας σύμφωνα με το ύψος της παραγωγής της τελευταίας τριετίας κατά 16 έως 54%, με ανάλογες μειώσεις στις τιμές και στο εισόδημα των βαμβακοπαραγωγών.

Η υπερψήφιση αυτού του κανονισμού εξηγεί την προσπάθεια του υπουργείου Γεωργίας να περιορίσει δραστικά τη βαμβακοκαλλιέργεια, με διοικητικά και αβάσιμα επιστημονικά επιχειρήματα και αποδεικνύει ότι η επίθεση σε βάρος των βαμβακοπαραγωγών ήταν προμελετημένη».

ΣΕΡΡΕΣ
Συγκροτούν Αγωνιστική Συσπείρωση

Να πάρουν μέρος σε συγκέντρωση για τη συγκρότηση Επιτροπής της Πανελλαδικής Αγροτικής Συσπείρωσης στο Ν. Σερρών καλούν 13 φορείς της περιοχής τους αγρότες, αγροτικούς συλλόγους και συνεταιρισμούς. Η σύσκεψη πραγματοποιείται την Κυριακή 20 του Μάη, στις 10 π.μ. στη ΔΕΠΚΑ Σερρών.

Στο κείμενο - κάλεσμα των φορέων τονίζεται: «Πήραμε την πρωτοβουλία να συντονίσουμε την πάλη μας πανελλαδικά για να αντισταθούμε στις πολιτικές που εξανεμίζουν τα εισοδήματά μας, που μας διώχνουν από τα χωράφια μας και τα χωριά μας. Γι' αυτό καλούμε τους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες, τους Συνεταιρισμούς και τις Ενώσεις, τις Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα και τους αγρότες που ανησυχούν για το μέλλον τους, να συζητήσουν και να εκφράσουν τις απόψεις τους. Εκτιμούμε ότι στα αδιέξοδα της γεωργίας και των αγροτών κανένας δεν μπορεί και δεν πρέπει να σιωπά. Ο εκφυλισμός του αγροτικού κινήματος δεν μπορεί να είναι μονόδρομος. Διέξοδος υπάρχει στη συσπείρωση όλων όσων αγωνιούν, ενδιαφέρονται και θέλουν να αλλάξει η κατάσταση.

Το κείμενο υπογράφουν:

1. Κουτούλας Βασ. Πρόεδρος Συνεταιρισμού Νιγρίτας

2. Αδάμ Μιχάλης, Διεύθυνση Ομοσπ. Κτηνοτρόφων Ελλάδος

3. Εμμανουηλίδης Π. μέλος του ΔΣ του Συνεταιρισμού Μαυροθάλασσας

4. Βαρούτης Θεόφιλος, πρόεδρος Ομοσπονδίας Θεριζοαλωνιστών

5. Παπλιάκας Διογένης, αντιπρόσωπος στην Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων

6. Πίσαρης Γιάννης, αγρότης συνεταιριστής, μέλος του ΔΣ Αγροτικού Συλλόγου Ροδολίβους

7. Παυλίδης Αντώνης, αγρότης

8. Δεμέλης Θεόδ. αντιδήμαρχος Ροδολίβους

9. Ανδρεάδης Στ. Δημοτικός Σύμβουλος Ροδολίβους

10. Τσέλιος Νίκος, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Μεσολακκιάς

11. Τσιτσιλίδης Δημ. αντιδήμαρχος Ν. Ζίχνης

12. Τσαρδάκης Ιωάννης, μέλος του ΔΣ Συνεταιρισμού Χρυσού

13. Γαβρανίδης Οδ. πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Παραλίμνιου

Γ' ΚΠΣ
Επέλαση μεγαλοεπιχειρηματιών

Σε πρώτη προτεραιότητα έχει θέσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την επιτάχυνση των διαδικασιών που αφορούν το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας» του Γ' ΚΠΣ και ύψους 967 δισ. δραχμών. Ο λόγος που βιάζεται η κυβέρνηση για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, είναι πολύ βασικός και κρίσιμος... Πρόκειται για πρόγραμμα με άμεσο ενδιαφέρον δύο γνωστών, γνωστότατων μεγαλοεπιχειρηματιών. Το Σ. Κόκκαλη και του Χ. Λαμπράκη. Πιο σωστά, για το συγκεκριμένο πρόγραμμα η κυβέρνηση απλώς παίζει το ρόλο του μεσολαβητή ανάμεσα στην ΕΕ και τους δύο μεγαλοεπιχειρηματίες.

Στα πλαίσια αυτά θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα 14 Μάη η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του συγκεκριμένου προγράμματος. Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, το πρόγραμμα διαρθρώνεται στις ακόλουθες θεματικές ενότητες:

  • Παιδιά και Πολιτισμός, προϋπολογισμού 143 δισ. δραχμών.
  • Εξυπηρέτηση του πολίτη και βελτίωση της ποιότητας ζωής, προϋπολογισμού 300 δισ. δραχμών
  • Ανάπτυξη και απασχόληση στην ψηφιακή οικονομία, προϋπολογισμού 307 δισ. δραχμές.
  • Επικοινωνίες, 194 δισ. δραχμών.
ΣΥΜΠΥΡΗΝΟ ΡΟΔΑΚΙΝΟ
Η ΠΑΣΕΓΕΣ στη δούλεψη των βιομηχάνων

Να αγοράσουν σε εντελώς εξευτελιστικές τιμές τη φετινή παραγωγή συμπύρηνου ροδάκινου επιδιώκουν οι βιομήχανοι - μεταποιητές, εκμεταλλευόμενοι το νέο καταστροφικό κανονισμό για τα μεταποιημένα οπωροκηπευτικά που ψήφισε πέρσι το Νοέμβρη στις Βρυξέλλες ο Γ. Ανωμερίτης. Στην κατεύθυνση αυτή ξεκίνησε ήδη εκστρατεία εμπαιγμού των ροδακινοπαραγωγών από τη διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ, που ως μόνο στόχο έχει την εξυπηρέτηση των κερδοσκοπικών συμφερόντων των βιομηχάνων - μεταποιητών.

Οπως καταγγέλλει το Συνδικάτο Ροδακινοπαραγωγών Πέλλας - Ημαθίας, τις τελευταίες μέρες βρέθηκε στους δύο αυτούς νομούς κλιμάκιο της ΠΑΣΕΓΕΣ επικαλούμενο τη δήθεν οργάνωση της φετινής παραγωγής. Το συγκεκριμένο κλιμάκιο το Συνδικάτο Ροδακινοπαραγωγών το κατήγγειλε ως «περιφερόμενο θίασο μεσιτών». Πιο συγκεκριμένα, σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται: «Οι κύριο αυτοί, λειτουργώντας ως κοινοί μεσίτες των εμπόρων και των εργοστασίων, επιχειρούν να πείσουν τους αγρότες πως όλα θα πάνε καλά για τη φετινή παραγωγή. Την ώρα που οι παροικούντες στην Ιερουσαλήμ γνωρίζουν πως είναι συνυπεύθυνοι για την περσινή οικονομική καταστροφή 45.000 οικογενειών ροδακινοπαραγωγών σε Πέλλα και Ημαθία, ενώ σαφής είναι η πρόθεση των βιομηχάνων και των υποτελών των Ομάδων Παραγωγών να πάρουν το βιομηχανικό ροδάκινο με 30 δραχμές ή και χειρότερα αν μπορέσουν».

«Οι κύριοι αυτοί και η κρατικοδίαιτη οργάνωσή τους, συνεχίζει η ανακοίνωση του Συνδικάτου, που χωρίς ντροπή απομυζούν δισεκατομμύρια από τον ΕΛΓΑ και τον κρατικό κορβανά, θα έπρεπε δημοσίως να ζητήσουν συγνώμη από τους παραγωγούς και να υποβάλλουν άμεσα τις παραιτήσεις τους, αν όντως αντιλαμβάνονταν το μέγεθος της δυστυχίας στην οποία οδήγησαν παρέα με τη ΓΕΣΑΣΕ και τη ΣΥΔΑΣΕ, με την επαίσχυντη περσινή συμφωνία, τους αγρότες δυο νομών και τις οικογένειες τους».

Στην ανακοίνωση τονίζεται ακόμα: «Το συνδικάτο από την πλευρά του συνεχίζει τις ενημερωτικές ομιλίες στα χωριά της Πέλλας και της Ημαθίας, προετοιμάζει το συλλαλητήριο για τις 10 Ιουνίου και τις κινητοποιήσεις του Ιουλίου, με στόχο να μην πάρουν τα εργοστάσια ούτε κιλό ροδάκινο αν δε συμφωνήσουν στην τιμή που αποφάσισε η 1η Ετήσια Σύνοδος των ροδακινοπαραγωγών των δυο νομών, δηλαδή 80 δραχμές κατά κιλό βιομηχανικού ροδάκινου, καθαρά στην τσέπη του παραγωγού».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ