ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Μάη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σταχυολογήματα...

(Ο «διάλογος» και τα στελέχη του ΣΥΝ)

Ουκ ολίγα έχουν ειπωθεί και υποψιαζόμαστε ότι θα συνεχίσουν να ειπώνονται για το ασφαλιστικό και τον «κοινωνικό διάλογο». Πολλά απ' αυτά ανήκουν σε στελέχη του Συνασπισμού. Σταχυολογήσαμε ορισμένα μόνο και τα παραθέτουμε στους αναγνώστες μας, σίγουροι ότι θα βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΥΡΚΟΣ («Φλας 9.61» - 9 Μάη): «Η κυβέρνηση να διατυπώσει σκέψεις που να ενθαρρύνουν τους συνομιλητές να προσέλθουν στο διάλογο», καθώς «η επίλυση του ασφαλιστικού δεν επιδέχεται καινούριες αναβολές». Ακόμα τάχθηκε υπέρ της έναρξης του διαλόγου με «κλειστό χρονικό περιθώριο»!

ΑΛΕΚΟΣ ΚΑΛΥΒΗΣ (Γενικό Συμβούλιο ΓΣΕΕ - 8 Μάη): «Η ΓΣΕΕ πρέπει να πάρει μια επιθετική πρωτοβουλία σε εθνικό επίπεδο καλώντας όλες τις πλευρές και την κυβέρνηση να τοποθετηθούν»!

ΑΛ. ΚΑΛΥΒΗΣ («Αυγή» - 29 Απρίλη): «Το συνδικαλιστικό κίνημα δεν πρέπει να δώσει την ευκαιρία στην κυβέρνηση να ωραιοποιήσει μια προσχηματική διαδικασία διαλόγου την οποία η ίδια έχει εκφυλίσει»!

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΣΥΝ (συνεδρίαση 7ης Μάη): «Ο ΣΥΝ θα στηρίξει και την "επιθετική" πρωτοβουλία της ΓΣΕΕ να αρχίσει εκείνη τον διάλογο για το ασφαλιστικό»!

θΕΟΔΩΡΟΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ (μέλος ΠΓ του ΣΥΝ, «Αυγή» - 6 Μάη): «Είναι καθαρό ότι όσο το ΠΑΣΟΚ θα εγκλωβίζεται σε μονοκομματικές λογικές εξουσίας, χωρίς πολιτική συμμαχιών προς την αριστερά, δε θα εξασφαλίζει ευρύτατες συμπαρατάξεις για την επίλυση δύσκολων και σύνθετων διαρθρωτικών προβλημάτων».

Ακόμα: «Η παραπομπή στις καλένδες του αναγκαίου κοινωνικού διαλόγου θα επιφέρει πρόσθετα προβλήματα» και «η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ επέδειξαν υψηλού επιπέδου ευθύνη για τους κρίσιμους χειρισμούς. Η στάση των προέδρων τους αποτελούν κρίσιμη παρακαταθήκη για το συνδικαλιστικό κίνημα», αλλά τώρα πρέπει να αφήσουν τους «μαξιμαλισμούς και την επαναστατική γυμναστική»!

ΝΙΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ (25 Απρίλη - συνάντηση με το προεδρείο της ΓΣΕΕ): «Η κυβέρνηση μπορεί και πρέπει να αξιοποιήσει τις προτάσεις της ΓΣΕΕ για να αρχίσει ένας ουσιαστικός εξαρχής κοινωνικός και πολιτικός διάλογος».

Ο ίδιος, στις 24 Απρίλη μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλο: «Λύση διεξόδου ο ουσιαστικός και από μηδενική βάση διάλογος και να ακολουθήσει δημοψήφισμα».

ΜΑΡΙΑ ΔΑΜΑΝΑΚΗ (25 Απρίλη - κοινή συνεδρίαση της ΠΓ, της ΚΟ και των συνδικαλιστών του ΣΥΝ), αντιγράφουμε από το ρεπορτάζ της «Αυγής»: «Τη θέση της υπέρ της συμμετοχής των κομμάτων στον κοινωνικό διάλογο διατύπωσε χτες η Μ. Δαμανάκη».

Και κλείνουμε τη «συλλογή» με τον Δ. ΣΤΡΑΤΟΥΛΗ και τη δήλωσή του στις 9 Μάη: «Η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, ώστε μέσα από διαδικασίες κοινωνικού διαλόγου να ξεπεράσει την κρίση της και σε ευνοϊκότερο χρόνο να επαναφέρει την ουσία των αρχικών της αποφάσεων».

Αν σας φαίνεται ότι η δήλωση του Δ. Στρατούλη διαφέρει από τις προηγούμενες, μη βιαστείτε να συμπεράνετε ότι δεν ξέρουν τι λένε. Ξέρουν πολύ καλά και τι λένε και τι πράττουν. Να πούμε απλώς ότι ο Δ. Στρατούλης είναι μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ. Συμμετέχει δηλαδή στη λήψη των αποφάσεων. Και η απόφαση της ηγεσίας του ΣΥΝ είναι «ναι στο διάλογο». Οι αντιφάσεις, όταν και στο βαθμό που παρατηρούνται, θα πρέπει σε άλλους λόγους να αναζητηθούν, που δεν τους εξετάζουμε επί του παρόντος. Αλλωστε αυτό το σημείωμα είναι απλά για να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα...

Από εμάς ουδέν έτερον σχόλιον.


Ν. Β.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ