ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Οχτώβρη 2020
Σελ. /28
ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ
Καβγάδισαν στον τόπο του κοινού «εγκλήματος»

Eurokinissi

Στον τόπο του κοινού τους «εγκλήματος» σε βάρος των υπερχρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών επέστρεψαν και καβγάδισαν στις ομιλίες τους ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την πρόταση μομφής.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης στην ομιλία του παρουσίασε ως «τομή» την προοπτική τα λαϊκά στρώματα να γίνουν νοικάρηδες στα σπίτια τους, αλλά και «δούλοι» των τραπεζών για να αποπληρώσουν τα χρέη που τους φόρτωσαν η φοροληστεία και τα ληστρικά επιτόκια, όπως προβλέπει το κυβερνητικό νομοσχέδιο για τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα.

Παράλληλα, επιβεβαιώνοντας ότι η ΝΔ ολοκληρώνει το έγκλημα που ξεκίνησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, θύμισε πως η κυβέρνησή του βρίσκει το δρόμο στρωμένο από τους προκατόχους της, ότι επί ΣΥΡΙΖΑ με υπουργό Οικονομικών τον Ευ. Τσακαλώτο ξεκίνησαν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί με τη συμφωνία των τραπεζών, ότι τα ΜΑΤ του ΣΥΡΙΖΑ έδερναν διαδηλωτές και πως τον Φλεβάρη του 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ κατάργησε την προστασία της πρώτης κατοικίας, «όπως προβλεπόταν από τον νόμο Κατσέλη. Τον οποίο είχατε καταψηφίσει, ενώ η ΝΔ τον είχε ψηφίσει».

Σημείωσε ακόμη πως υπήρξαν πολλές παρεμβάσεις στο παρελθόν για τη μείωση του ιδιωτικού χρέους, αλλά ήταν «ελλιπείς», ενώ εστίασε στη «μεγάλη έκρηξη του ιδιωτικού χρέους επί ΣΥΡΙΖΑ», για να κρύψει πως η μία πίσω από την άλλη όλες διαδοχικά οι κυβερνήσεις όπως και η σημερινή διαμορφώνουν με τη φοροληστεία και την αντιλαϊκή πολιτική το πλαίσιο για τη χρεοκοπία των λαϊκών στρωμάτων.

Ανοίγοντας δε το «πλάνο» και εντάσσοντας το νομοσχέδιο στις συνολικότερες αναδιαρθρώσεις που «τρέχει» η κυβέρνηση για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, σημείωσε πως από τα 115 νομοσχέδια που έγιναν νόμοι επί διακυβέρνησης ΝΔ, τα 12 αφορούν «διαρθρωτικές παρεμβάσεις, κάτι που δημιουργεί μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον».

Για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση μετέτρεψε ένα ελληνοτουρκικό θέμα σε θέμα της ΕΕ, ξεπλένοντας το ρόλο της. Για την επέκταση των χωρικών υδάτων από τα 6 ν.μ. στα 12 ν.μ., ανέφερε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ το έκανε πράξη στο Ιόνιο και επανέλαβε ότι είναι μονομερές δικαίωμα της χώρας που μπορεί να το ασκήσει και σε άλλες περιοχές, ενώ πρόσθεσε πως τα χωρικά ύδατα στις περιοχές εκτός Ιονίου είναι στα 6 ν.μ. και ο εναέριος χώρος στα 10 ν.μ. και πως οι Ενοπλες Δυνάμεις υπερασπίζονται την κυριαρχία της χώρας. Με αυτόν τον τρόπο έκανε σαφές ότι η «κόκκινη γραμμή» είναι στα 6 ν.μ. νότια του Καστελόριζου και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να μην εμφανίζει «πολύ απλουστευμένα επιχειρήματα» για το θέμα αυτό.

Τέλος, για την πανδημία ισχυρίστηκε πως η κυβέρνησή του τα πάει καλά έναντι άλλων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, πως ο στόχος είναι η αποφυγή ενός γενικευμένου lockdown και ότι αχνοφαίνεται η ελπίδα ενός εμβολίου, ενώ προκλητικά ισχυρίστηκε πως το μείζον είναι η ατομική ευθύνη, ειδικά των νεότερων έναντι των γηραιότερων.

Προκλητικό εμπόριο ελπίδας πάνω στα αποκαΐδια που άφησε

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε επιδοθεί σε «διαγωνισμό» με την κυβέρνηση για το ποιος ευθύνεται περισσότερο για το έγκλημα σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, αλλά και ποιος είναι ικανότερος να διαχειριστεί την τουρκική επιθετικότητα στις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ με βάση τους στόχους του κεφαλαίου.

Ο τέως πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στην τουρκική επιθετικότητα, βγάζοντας από το κάδρο τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, άσκησε κριτική στον Κυρ. Μητσοτάκη ότι δεν κατάφερε να εξασφαλίσει κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Τουρκίας και ότι είναι «σε διπλωματική αδράνεια και παθητικότητα» και στο πλαίσιο αυτό δήλωσε ξανά περήφανος για την αμερικανοΝΑΤΟική συμφωνία των Πρεσπών.

Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν βάζει ξεκάθαρες «κόκκινες γραμμές», καλώντας τον πρωθυπουργό να πάρει θέση για το αν η «κόκκινη γραμμή» για το «Oruc Reis» είναι τα 6 ή τα 12 ν.μ. νότια του Καστελόριζου και επανέλαβε την καιροσκοπική πρότασή του για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. νότια της Κρήτης.

Για το έγκλημα στην πρώτη κατοικία, τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και το ιδιώνυμο για όσους αγωνίζονταν ενάντια σε αυτούς επί των ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Τσίπρας έκανε τον... αθώο του αίματος, υποστήριξε με την ίδια άθλια επιχειρηματολογία πως επί ΣΥΡΙΖΑ οι πλειστηριασμοί ήταν για κακοπληρωτές που είχαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό και ισχυρίστηκε ανερυθρίαστα ότι συνολικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προστάτευσε τη λαϊκή κατοικία. Μάλιστα, χωρίς τσίπα προσπερνώντας τα «έργα και τις ημέρες» της κυβέρνησής του και ξαναπαίζοντας το ίδιο έργο για τον εγκλωβισμό των λαϊκών στρωμάτων, έφτασε να... δεσμευτεί πως «ο πρώτος νόμος που θα καταργηθεί μόλις επανέλθουμε στη διακυβέρνηση του τόπου θα είναι αυτός» και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν ξαναπάρει το χρίσμα από την αστική τάξη, «θα πάρει τα κλειδιά της οικονομίας από το παρασιτικό κεφάλαιο», στο οποίο έδωσε έως και τα... αντικλείδια των λαϊκών σπιτιών.

Ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια το έκτρωμα

Με τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας ολοκληρώθηκε χτες το απόγευμα η συζήτηση του κατάπτυστου νομοσχεδίου της κυβέρνησης της ΝΔ για τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα. Από τους 298 παρόντες βουλευτές, 158 (δηλαδή οι βουλευτές της ΝΔ) ψήφισαν υπέρ και 140 ψήφισαν κατά. Το αίτημα για την ονομαστική ψηφοφορία κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, προκειμένου ο κάθε βουλευτής να αναλάβει τις ευθύνες του για το νέο έγκλημα που πάει να διαπραχθεί σε βάρος του λαού για την ανάκαμψη της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Υπενθυμίζεται ότι η συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου άρχισε την περασμένη Πέμπτη και διακόπηκε μετά την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά του προσώπου του υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, με τη διαφωνία του να αφορά το «μοντέλο» με το οποίο θα ξεσπιτώσουν τον λαό για να ξεφορτωθούν οι τράπεζες τα «κόκκινα» δάνεια και να εξασφαλίσουν τη ρευστότητα που θέλουν οι όμιλοι. Χτες το πρωί, αφού δηλαδή ολοκληρώθηκε η ειδική διαδικασία που αφορούσε την πρόταση δυσπιστίας, συνεχίστηκε η συζήτηση επί του νομοσχεδίου.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ, στη διάρκεια της συζήτησής του, με τις τοποθετήσεις τους απηύθυναν κάλεσμα στον λαό να καταδικάσει με κάθε τρόπο το νέο τερατούργημα και τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής, που κάνει τον λαό νοικάρη στο σπίτι του.

Οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας της για να δείξει την προθυμία αλλά και τη χρησιμότητα του κόμματός της ως εφεδρείας για τη στήριξη αντιλαϊκής κυβέρνησης, χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά τον Αλ. Τσίπρα «τον καλύτερο χορηγό του κ. Μητσοτάκη και της δεξιάς» και ισχυρίστηκε ότι το κενό στην αντιπολίτευση που αφήνει ο ΣΥΡΙΖΑ «το καλύπτουμε εμείς εδώ και πολύ καιρό». Σε μια προσπάθεια να ξεπλύνει τα «έργα και τις ημέρες» του ΠΑΣΟΚ, εμφανίστηκε ως προστάτης των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους, ισχυριζόμενη ότι άδικα κατηγορήθηκε το κόμμα της για τα μνημόνια και ρίχνοντας τις ευθύνες στη ΝΔ... με την οποία συγκυβέρνησε, ψηφίζοντας και εφαρμόζοντας μνημόνια. Οσο για την κριτική που άσκησε στην κυβέρνηση, όπως και εκείνη των άλλων αστικών κομμάτων ήταν «στα σημεία» και για το πώς αποτελεσματικότερα θα στηριχτεί η καπιταλιστική οικονομία, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν ενίσχυσε τη ρευστότητα των επιχειρηματικών ομίλων, δίνοντας έμφαση σε αυτούς που δραστηριοποιούνται στον Τουρισμό.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυρ. Βελόπουλος, αφού άσκησε «κριτική» στην κυβέρνηση ότι «κάνετε λάθος οικονομική πολιτική», με διάφορες «εποικοδομητικές» προτάσεις για τις ιδιωτικοποιήσεις κ.ο.κ., στο διά ταύτα προέτρεψε, «επειδή είναι δύσκολοι καιροί, να σταθούμε όλοι δίπλα στον πρωθυπουργό», για να «δείξουμε ότι υπάρχει εθνική ενότητα».

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γ. Βαρουφάκης, ασκώντας κριτική στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ για το διαχειριστικό τους μείγμα ως κυβερνήσεων, παρατήρησε ότι «έκαναν ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών χωρίς πριν να έχουν κλείσει τις τρύπες των "κόκκινων" δανείων», ενώ στην πρώτη ομιλία του στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση του Πτωχευτικού είχε παρουσιάσει τη «λύση» που προτείνει το κόμμα του, να μεταφερθούν τα «κόκκινα» δάνεια σε δημόσια «bad bank», δηλαδή τα λαϊκά νοικοκυριά να πληρώσουν... από την άλλη τσέπη για την «εξυγίανση» των τραπεζών.

ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2020
Τα σπασμένα στις πλάτες του λαού

Η συνεχιζόμενη υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας, σε συνδυασμό με τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και του εγχώριου κεφαλαίου, αποτυπώνεται στην εξέλιξη των μεγεθών του κρατικού προϋπολογισμού. Σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στο 9μηνο Γενάρη - Σεπτέμβρη του 2020 το πρωτογενές αποτέλεσμα εμφανίζει έλλειμμα 7 δισ. ευρώ, ενώ το ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού (μαζί με δαπάνες για τόκους) εμφανίζει έλλειμμα 11,26 δισ. ευρώ.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, μέσω του οποίου διενεργούνται παρεμβάσεις στήριξης της εργοδοσίας, έφτασαν στο 9μηνο στα 6,36 δισ. ευρώ με υπέρβαση στόχου ύψους 2,4 δισ., κυρίως λόγω των δαπανών για την αποζημίωση ειδικού σκοπού επιχειρήσεων, για την επιδότηση τόκων επιχειρηματικών δανείων, για το μέτρο της ενίσχυσης των επιχειρήσεων με τη μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής κ.ά.

Το σύνολο των δαπανών εμφανίζεται στα 44,76 δισ. ευρώ με υπέρβαση του αρχικού στόχου ύψους 5 δισ., ως αποτέλεσμα των παρεμβάσεων στήριξης των εργοδοτών.

Η μάζα των φορολογικών εσόδων καταγράφεται στα 31 δισ. ευρώ, χαμηλότερα κατά 5,5 δισ. σε σχέση με τον στόχο, μεταξύ άλλων και λόγω της αναστολής φορολογικών υποχρεώσεων.

Σύμφωνα με το προσχέδιο κρατικού προϋπολογισμού για το 2021, το κρατικό πακέτο στήριξης (δημοσιονομικά, αναβολή φόρων και παροχή ρευστότητας) που ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή έως σήμερα, φτάνει σε 21,5 δισ. ευρώ συνολικά για το 2020, ενώ το πρωτογενές αποτέλεσμα στο φετινό 12μηνο αναμένεται να εμφανίσει έλλειμμα της τάξης του 6,2% του ΑΕΠ σε όρους ενισχυμένης εποπτείας.

Διελκυστίνδα στις τράπεζες

Αναβολή μέχρι νεωτέρας πήρε το ζήτημα της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου στην Τράπεζα Πειραιώς, που έθετε μερίδα ιδιωτών μεγαλοεπενδυτών, αφού τελικά δεν δόθηκε το πράσινο φως από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το οποίο ελέγχει το 26,5% των μετοχών.

Να σημειωθεί ότι με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο δεν επιτρέπεται η συμμετοχή του ΤΧΣ σε αυξήσεις κεφαλαίου, ενώ η τυχόν αύξηση ύψους 800 εκατ. ευρώ θα άλλαζε τις ισορροπίες και ενδεχομένως θα οδηγούσε και σε νέα κατρακύλα των χρηματιστηριακών τιμών. Ταυτόχρονα, σε μια τέτοια εξέλιξη το ΤΧΣ θα έπρεπε να ξεγράψει το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος από το μετατρέψιμο ομόλογο σε μετοχές ύψους 2 δισ. που έλαβε η τράπεζα ως κρατική ενίσχυση κατά την ανακεφαλαιοποίηση το 2015, στο πλαίσιο του 3ου μνημονίου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Σε κάθε περίπτωση, με το έναν ή με τον άλλον τρόπο, τα σπασμένα φορτώνονται στο κρατικό χρέος και βέβαια στις πλάτες του λαού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ