ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Οχτώβρη 2020
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ - ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΔΙΔΑΚΤΟΡΩΝ ΕΜΠ
Βήμα ποιοτικής αναβάθμισης της επιχειρηματικής λειτουργίας των ΑΕΙ

Eurokinissi

Βήμα ποιοτικής αναβάθμισης της επιχειρηματικής λειτουργίας των ΑΕΙ χαρακτηρίζει τη δημιουργία νέας spin-off εταιρείας, με τη συμμετοχή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στο μετοχικό της κεφάλαιο, ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών Σπουδαστών (Υποψηφίων Διδακτόρων) του Ιδρύματος.

Συγκεκριμένα, στη συνεδρίαση της Συγκλήτου στις 21 Οκτώβρη αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία η συμμετοχή του Ιδρύματος μέσω του ΕΛΚΕ και του ΕΠΙΣΕΥ σε spin-off εταιρεία (τεχνοβλαστό) μαζί με άλλες 9 επιχειρήσεις, με σκοπό τη συμμετοχή σε διαγωνισμό χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ για την ενίσχυση και την ίδρυση Κέντρων Ικανοτήτων. Το ΕΜΠ και το ΕΠΙΣΕΥ έχουν δρομολογήσει διαδικασία ίδρυσης Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας (ΙΚΕ) με σύμπραξη των ΔΕΠΑ ΑΕ, ΕΥΔΑΠ ΑΕ, ΟΑΣΑ ΑΕ, «Μotor Oil ΕΛΛΑΣ», «Δαναός Ειδικοί Σύμβουλοι ΑΕ», «ΗΥDRUS Ανώτατη Συνεκτική Μηχανική Εταιρεία Συμβούλων», ΚΕΝΑΚΑΠ ΑΕ, «Κέντρα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας» και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Η συγκεκριμένη εταιρεία στοχεύει στην παραγωγή τεχνογνωσίας και προϊόντων σχετικά με την Ενέργεια (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας - έξυπνες πόλεις - βιώσιμη ανάπτυξη - δίκτυα μεταφοράς και αποθήκευσης Ενέργειας). Το Πολυτεχνείο θα συμμετάσχει μέσω του ΕΛΚΕ με ποσοστό 20% (200.000 ευρώ) στο μετοχικό κεφάλαιο της επιχείρησης, με καταβολή του ποσού σε μετρητά.

Οπως σημειώνει σχετικά με τα παραπάνω ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών: «Πρόκειται για ένα ακόμα βήμα ποιοτικής αναβάθμισης της επιχειρηματικής λειτουργίας των ΑΕΙ. Μετά την από κοινού συμμετοχή επιχειρήσεων και πανεπιστημίων σε ερευνητικές προτάσεις και σε έργα είτε χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ (π.χ. "Horizon") είτε από το ελληνικό κράτος ("Ερευνώ - Καινοτομώ"), που προϋπέθεταν τη σύμπραξη με τις εταιρείες, στην πράξη υποτάσσοντας την Ερευνα στις ανάγκες τους, τώρα επιδιώκεται η συμμετοχή του Ιδρύματος ως μετόχου σε μια τέτοια εταιρεία, η οποία θα έχει δικό της ΔΣ και πρόεδρο, θα λειτουργεί ξεκάθαρα με όρους αγοράς και κριτήριο της ύπαρξής της θα είναι αποκλειστικά το κέρδος από τα προϊόντα (ερευνητικά πορίσματα ή άλλα) που θα παράγει. Μια τέτοια εταιρεία έρχεται να καρπωθεί το υψηλά καταρτισμένο και ακραία εκμεταλλευόμενο επιστημονικό δυναμικό, καθώς και τις εγκαταστάσεις υψηλών προδιαγραφών των δημόσιων ιδρυμάτων.

Δεν είναι τυχαία και η στοχοθεσία της στον τομέα της Ενέργειας (ΑΠΕ, μεταφορά, δίκτυα διανομής κ.λπ.), καθώς η λεγόμενη πράσινη ανάπτυξη αποτελεί άλλον έναν κλάδο καπιταλιστικής κερδοφορίας. Με αφορμή τις τρανταχτές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής παγκοσμίως, το κεφάλαιο ιεραρχεί τα τελευταία χρόνια μια στροφή στο ενεργειακό ζήτημα. Επομένως, τα κράτη πρέπει να φτιάξουν νέες υποδομές ή να μετασχηματίσουν υπάρχουσες, προσπαθώντας να απορροφήσουν όσα περισσότερα κονδύλια και χρηματοδοτικά εργαλεία υπάρχουν γι' αυτόν το σκοπό.

Η απόφαση αυτή είναι απολύτως ενδεικτική των προτεραιοτήτων που θέτουν τόσο η διοίκηση του Ιδρύματος όσο και το ελληνικό κράτος και η ΕΕ συνολικότερα. Το χρηματοδοτικό πρόγραμμα για το οποίο γίνεται ο διαγωνισμός προβλέπει συνολικά 30 εκατομμύρια ευρώ χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ για την ενίσχυση και ίδρυση τέτοιων spin-off επιχειρήσεων. Την ίδια ώρα που τα εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των βαθμίδων, μαζί και το ΕΜΠ, παραμένουν πρακτικά κλειστά για τους φοιτητές λόγω ελλείψεων σε μέτρα προστασίας, ελλιπούς διδακτικού προσωπικού και προσωπικού καθαριότητας, και ενώ η κρατική χρηματοδότηση για τα ιδρύματα βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα (το κονδύλι για το ΕΜΠ ανέρχεται μόλις σε 3,1 εκατομμύρια ευρώ), πέφτουν δεκάδες εκατομμύρια για έρευνα με κριτήρια που υπαγορεύουν αυστηρά οι ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων. Σαν να μην έφτανε αυτό, το ΕΜΠ δεσμεύεται για συμμετοχή με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ στο επιχειρηματικό σχήμα. Αραγε τι θα γίνει αν η επιχείρηση προβεί σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου; Το ΕΜΠ θα προσθέσει ακόμα περισσότερους χρηματικούς ή υλικούς πόρους. Τι θα γίνει αν η επιχείρηση, που υπόκειται στους νόμους της αγοράς, χρεοκοπήσει;

Φυσικά, είμαστε βέβαιοι για τις υποσχέσεις και την επιχειρηματολογία που θα ακούσουμε. Οι επενδύσεις αυτές θα είναι τάχα υπέρ μας, θα διαχυθεί η επιστημονική γνώση στην κοινωνία. Ισως ακούσουμε κιόλας ότι αν είναι επικερδής η επιχείρηση μπορεί να γυρίσουν στο Ιδρυμα για αναβάθμιση των υποδομών του! Δεν είμαστε χθεσινοί, αντίστοιχα επιχειρήματα έχουμε ακούσει και όταν "επενδύονταν" τα χρήματα του ΤΣΜΕΔΕ σε τράπεζες, όταν παίζονταν στο χρηματιστήριο τα χρήματα των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία. Τίποτα δεν γύρισε στους εργαζόμενους, στους φοιτητές, στο λαό! Ούτε φυσικά η όποια επιστημονική γνώση απλά "επιστρέφει στην κοινωνία". Του λόγου το αληθές μπορεί να αναζητήσει κανείς στην έρευνα που γίνεται σήμερα για το εμβόλιο για τον Covid-19, στις πατέντες που πλέον δεν κατοχυρώνονται καν στους επιστήμονες αλλά στην επιχείρηση, στους μεγάλους ανταγωνισμούς ολόκληρων κρατών για την υλοποίηση της επιστημονικής γνώσης, όπως στην έρευνα για τα 5G δίκτυα.

Ως Σύλλογος Υποψηφίων Διδακτόρων δεν μπορούμε παρά να είμαστε αντίθετοι σε κάθε τέτοια σκέψη, η οποία θα μετατρέψει με έναν ακόμα τρόπο το Ιδρυμα σε "Πανεπιστήμιο ΑΕ". Απαιτούμε όσα χρήματα έχουν δρομολογήσει να δοθούν στη σύσταση spin-off να δοθούν για την κάλυψη των πάγιων και έκτακτων αναγκών του Ιδρύματος λόγω της πανδημίας. Απαιτούμε η έρευνά μας να γίνεται με κριτήριο την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών και όχι με κριτήριο το μοσχοπούλημά της σε επιχειρηματικούς ομίλους, που θα βρίσκουν έτσι πάμφθηνο επιστημονικό εργατικό δυναμικό».


Προσεχώς στον Πειραιά... Πολιτιστικό Στέκι της ΚΝΕ!

Με εντατικούς ρυθμούς, εθελοντική προσφορά και πολύ μεράκι τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ στον Πειραιά έχουν ξεκινήσει τις εργασίες για να δημιουργηθεί Πολιτιστικό Στέκι στο κέντρο της πόλης.

Σημειώνουν σε σχετική ανακοίνωση: «Με την πρωτοβουλία αυτή φιλοδοξούμε να συμβάλουμε στη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου της νεολαίας, στην ανάγκη για πολιτισμό και πολιτιστική δημιουργία, κόντρα στην πολιτική που εμπορευματοποιεί τις ανάγκες μας.

Μας εμπνέουν ανώτερες αξίες και ιδανικά, η συλλογικότητα, η ανιδιοτέλεια, που πηγάζουν από τον αγώνα για μια κοινωνία δίκαιη, κόντρα στα στερεότυπα και τις σάπιες αξίες που καλλιεργεί το σύστημα της εκμετάλλευσης.

Το Πολιτιστικό μας Στέκι μπορεί να φιλοξενήσει και να δώσει χώρο έκφρασης και βήμα σε εκατοντάδες νέους που θα μπορούν να συμμετέχουν στις πολιτιστικές του ομάδες, στα μαθήματα, στις εκδηλώσεις, στις παραγωγές, να αξιοποιούν τους χώρους για ηχογραφήσεις και πρόβες.

Η ΚΝΕ κάνει κάλεσμα ιδιαίτερα σε νέους καλλιτέχνες, μαθητές και αποφοίτους των μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων, που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις δυσκολίες και τα εμπόδια που βρίσκει όποιος αγαπάει και θέλει να μάθει, να ασχοληθεί, να εξελίξει μια τέχνη να συμβάλουν στη λειτουργία του χώρου». Τονίζει επίσης: «Για την πιο γρήγορη ολοκλήρωση των εργασιών του δικού μας Στεκιού η προσφορά του καθενός μετράει. Με οικονομική προσφορά, προσφορά εξοπλισμού και αντικειμένων, με εθελοντική εργασία όλοι μπορούμε να συμβάλουμε το "προσεχώς" να γίνει γεγονός!

Σε αυτό το πλαίσιο ανακοινώνουμε την έναρξη διαγωνισμού διάρκειας ενός μήνα (1/11/2020 έως 30/11/2020) για το λογότυπο του δικού μας Στεκιού».

Για παραπάνω πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στις Οργανώσεις της ΚΝΕ, στο τηλέφωνο: 6947.275.898 και στο e-mail: kne-peiraia@outlook.com.gr

Σεμινάριο μουσικής παραγωγής στο Στέκι της Αθήνας

Ενα άκρως ενδιαφέρον σεμινάριο με θέμα τη μουσική παραγωγή θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβρη στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ στην Αθήνα (Τροίας 36), με την επιμέλεια του Αντώνη Μεϊμάρη, μέλους του συγκροτήματος «Κοινοί Θνητοί».

Θα πραγματοποιηθούν μια σειρά από συναντήσεις που θα έχουν στόχο μια πρώτη γνωριμία με τη σύνθεση και την παραγωγή μουσικής. Το σεμινάριο θα ξεκινήσει με θέματα που αφορούν την τεχνολογία ήχου, τον εξοπλισμό και το λογισμικό, ενώ θα περιλαμβάνει και δημιουργικές συζητήσεις με καλεσμένους ανθρώπους του χώρου. Θα γίνεται με τη μορφή εργαστηρίου, με συγκεκριμένα πρότζεκτ, μέσα από τα οποία όσοι συμμετέχουν θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν οι ίδιοι και να γνωρίσουν τη διαδικασία της μουσικής παραγωγής.

Οπως δήλωσε σχετικά ο Αντώνης Μεϊμάρης, «θα έχουμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε γνώσεις, εμπειρίες και ιδέες πάνω σε όλα τα θέματα της δημιουργίας ενός μουσικού κομματιού. Δεν είναι ένα μάθημα που γίνεται με παράδοση στον πίνακα, αλλά το έχουμε στήσει με επίκεντρο την ομάδα, τη συλλογική συζήτηση και πείρα (...) Στις συναντήσεις μπορούν να συμμετέχουν άτομα που τώρα θέλουν να ξεκινήσουν να ασχολούνται με τη μουσική παραγωγή αλλά και πιο έμπειροι. Αφού κάνουμε κάποια πράγματα αρχικά πάνω σε θεωρητικά θέματα, σε θέματα περιφερειακά της μουσικής παραγωγής, την τεχνολογία της ηχογράφησης, στη συνέχεια θα ασχοληθούμε και πρακτικά με τη μορφή workshop».

Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο: 210.8823.674 και 6977.809.880.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ