ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Νοέμβρη 2020
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΙΑ
Αιματηρή επίθεση τζιχαντιστών στη Βιέννη

Η αυστριακή πρωτεύουσα γεμάτη δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού την επομένη της ένοπλης επίθεσης

Copyright 2019 The Associated

Η αυστριακή πρωτεύουσα γεμάτη δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού την επομένη της ένοπλης επίθεσης
Τουλάχιστον 4 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 14 νοσηλεύονται - οι 7 σε σοβαρή κατάσταση - από την επίθεση με πυροβολισμούς στο κέντρο της Βιέννης, τη Δευτέρα το βράδυ, με τον καγκελάριο της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, να τη χαρακτηρίζει «τρομοκρατική επίθεση» με «σίγουρα ισλαμιστικό κίνητρο». Στη χώρα κηρύχθηκε τριήμερο εθνικό πένθος έως αύριο Πέμπτη.

Η οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος» ανέλαβε χτες την ευθύνη για την επίθεση, χωρίς να παράσχει αποδείξεις, σύμφωνα με ανακοίνωση του πρακτορείου τζιχαντιστών «Amaq». Η ανακοίνωση συνοδευόταν από μια φωτογραφία ενός άνδρα με γένια, που ονομάζεται «Αμπού Νταγκνά αλ Αλμπάνι».

Νεκρός έπεσε λίγο μετά την επίθεση από αστυνομικά πυρά ο φερόμενος δράστης. Πρόκειται για 20χρονο πολίτη Αυστρίας με καταγωγή από τη Βόρεια Μακεδονία, που είχε φυλακιστεί τον Απρίλη του 2019 με την κατηγορία ότι αποπειράθηκε να ταξιδέψει στη Συρία για να ενταχθεί στην οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος».

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο δράστης ήταν βαριά οπλισμένος (καραμπίνα, πιστόλι, μαχαίρι), παρότι η ζώνη εκρηκτικών του ήταν ψεύτικη, ενώ η αστυνομία αναζητούσε και άλλους ενδεχόμενους δράστες. Στους νεκρούς συγκαταλέγεται και ένας αστυνομικός. Τη στιγμή της επίθεσης, οι δρόμοι στο κέντρο της Βιέννης ήταν γεμάτοι κόσμο που είχε βγει την παραμονή πριν από το δεύτερο lockdown. Η επίθεση εξελίχθηκε σε έξι σημεία κοντά στην εβραϊκή συναγωγή της Βιέννης, χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί αν ο συγκεκριμένος λατρευτικός χώρος ήταν ο στόχος της επίθεσης.

Ερευνες πραγματοποιήθηκαν στο διαμέρισμα του δράστη και άλλα σπίτια και 14 άτομα συνελήφθησαν προσωρινά. Ο Ρώσος πρέσβης στην Αυστρία ανέφερε πολυάριθμες συλλήψεις στη Βιέννη και άλλες πόλεις, ατόμων που κατάγονται από μια σειρά βαλκανικών χωρών, από τον ισλαμικό κόσμο και τον Βόρειο Καύκασο.

«Ο εχθρός μας είναι οι εξτρεμιστές και οι τρομοκράτες», δεν πρόκειται για μάχη μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων, μεταξύ Αυστριακών και μεταναστών» αλλά για «μάχη μεταξύ πολιτισμού και βαρβαρότητας», για επίθεση «στον τρόπο ζωής μας», είπε ο Σ. Κουρτς.

Η επίθεση στη Βιέννη, λίγες μέρες μετά τις επιθέσεις ισλαμιστών στη Γαλλία, αξιοποιείται από την ΕΕ και άλλους ηγέτες ιμπεριαλιστικών χωρών προβάλλοντας τη θεωρία του «πολέμου πολιτισμών», της «πολιτισμένης Ευρώπης και του εξτρεμιστικού Ισλάμ», την ώρα που αυτό που συμβαίνει είναι η όξυνση του ανταγωνισμού για έλεγχο αγορών, ενεργειακών πηγών και σφαιρών επιρροής σε πολλές περιοχές του κόσμου (Βόρεια Αφρική, Μέση Ανατολή, Καύκασο κ.α.), όπως φαίνεται και από την αντιπαράθεση Γαλλίας - Τουρκίας.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, έσπευσε να δηλώσει ότι «μετά τη Γαλλία, μια φιλική χώρα γίνεται στόχος επίθεσης. Αυτή είναι η Ευρώπη μας. Οι εχθροί μας πρέπει να γνωρίζουν με ποιους έχουν να κάνουν. Δεν θα κάνουμε πίσω σε τίποτε». «Θα πολεμήσουμε αδιάκοπα την τρομοκρατία, μαζί», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Στις «τρομοκρατικές επιθέσεις σε Αφγανιστάν και Αυστρία» αναφέρθηκε ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ως «υπενθύμιση του ότι η τρομοκρατία επηρεάζει όλους και της σημασίας συνέχισης της καταπολέμησης του ISIS».

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, σημείωσε πως «η τρομοκρατία είναι ο κοινός εχθρός μας» και πως «η μάχη εναντίον της ισλαμιστικής τρομοκρατίας είναι η κοινή μας μάχη».

Για «σατανικές επιθέσεις εναντίον αθώων ανθρώπων» έκανε λόγο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, προσθέτοντας πως οι ΗΠΑ στηρίζουν «όλη την Ευρώπη στον αγώνα εναντίον των τρομοκρατών, συμπεριλαμβανομένων των ριζοσπαστικοποιημένων ισλαμιστών».

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, σημείωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να ενισχύσει τη συνεργασία με την Αυστρία στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ - ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Παζάρια Σκοπίων - Σόφιας με απειλές για φρένο σε ένταξη

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΣΟΦΙΑ.--

Σκληρό αποδεικνύεται το παζάρι μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Βουλγαρίας σε σχέση με τις επιμέρους διμερείς διαφορές σε θέματα επενδύσεων, γλώσσας και μειονοτικών αξιώσεων.

Η Βουλγάρα υπουργός Εξωτερικών Εκατερίνα Ζαχαρίεβα, επιστρέφοντας από την έκτακτη συνάντηση που είχε στο Βερολίνο αργά το βράδυ της Δευτέρας με τον υπουργό και τον υφυπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, παρουσία του Γερμανού ομολόγου τους, Χάικο Μάας, εμφανίστηκε πρόθυμη για περαιτέρω διαπραγμάτευση με τα Σκόπια. Οπως τόνισε, τα πράγματα δεν έχουν φτάσει ακόμα στο σημείο ώστε να επιτρέψουν στη βουλγαρική κυβέρνηση να δώσει το «πράσινο φως» για την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας των Σκοπίων στην ΕΕ. «Υπήρξε πρόοδος και ευχαριστούμε τη Γερμανία για την πρωτοβουλία που πήρε, αλλά ακόμα δεν υπάρχει τέτοια σύγκλιση θέσεων ώστε η Βουλγαρία να πει "ναι" στην έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας της Βόρειας Μακεδονίας», είπε η Ζαχαρίεβα χτες στη Σόφια. Δεν απέκλεισε πάντως να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τις 10 Νοέμβρη, λέγοντας ότι μία καλή ένδειξη για κάτι τέτοιο είναι η «δέσμευση» της Γερμανίας, που προεδρεύει στην ΕΕ. Σε εκκρεμότητα φαίνεται πως είναι, κατά τη Βουλγάρα υπουργό, ζητήματα που αφορούν τη σύντομη ονομασία της Βόρειας Μακεδονίας, ξεκαθαρίζοντας πως είναι απαραίτητο σε κάθε περίπτωση οι αξιωματούχοι των Σκοπίων να ξεκαθαρίσουν ζητήματα σε σχέση με τη γλώσσα (για τη Βουλγαρία δεν υπάρχει μακεδονική γλώσσα, αλλά μία διάλεκτος της βουλγαρικής), αλλά και να φύγουν από το «τραπέζι» εδαφικές ή μειονοτικές αξιώσεις από τα Σκόπια.

«Εχουμε καλή θέληση, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε υποχωρήσεις που θα συνεχίσουν μία αντιβουλγαρική εκστρατεία. Αυτή είναι η θέση της Βουλγαρίας», είπε η Ζαχαρίεβα.

Στις 31 Οκτώβρη η υπουργός, μιλώντας στο πρακτορείο «Ρόιτερς», κάλεσε τα Σκόπια να αναγνωρίσουν ότι η εθνοτική τους ταυτότητα και γλώσσα έχουν «βουλγαρικές ρίζες».

Από την κυβέρνηση των Σκοπίων δεν έγιναν άμεσα γνωστές συγκεκριμένες αντιδράσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η γερμανική προεδρία έχει προγραμματίσει για τις 10 Νοέμβρη τη νέα σύνοδο Δυτικών Βαλκανίων και ΕΕ, στην οποία θα συμμετάσχει και η Βόρεια Μακεδονία, με στόχο την υιοθέτηση μίας συμφωνίας για τη δημιουργία δυτικοβαλκανικής ζώνης «μίνι Σένγκεν», με ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων, εργαζομένων, αγαθών και υπηρεσιών.

ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ
Συνεχίζονται οι συγκρούσεις με πολλά θύματα

Το Ιράν καλεί να επιστραφούν τα εδάφη στο Αζερμπαϊτζάν

ΕΡΕΒΑΝ - ΜΠΑΚΟΥ.--

Συνεχίζονται για πάνω από έναν μήνα οι σφοδρές μάχες μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν στον αποσχισθέντα θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ, με θύματα της σύγκρουσης στον Νότιο Καύκασο τους λαούς της περιοχής, που ζούσαν ειρηνικά για δεκαετίες μέχρι την ανατροπή της σοσιαλιστικής ΕΣΣΔ. Χτες το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε πως συνολικά 91 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους και πάνω από 400 έχουν τραυματιστεί.

Στο μεταξύ, η Αρμενία - που αναζητά μεγαλύτερη εμπλοκή της Ρωσίας - κατηγόρησε τη Δευτέρα το βράδυ τις Ενοπλες Δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν ότι βομβάρδισαν το έδαφός της, σκοτώνοντας έναν άμαχο και τραυματίζοντας άλλους δύο στην κοινότητα Ντάβιτ Μπεκ.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Kommersant», ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, ισχυρίστηκε πως περίπου 2.000 μισθοφόροι από τη Μέση Ανατολή πολεμούν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Αποφεύγοντας να απαντήσει άμεσα στο αν η Τουρκία θα συμμετέχει στις «ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις», στις οποίες ηγούνται ΗΠΑ, Ρωσία και Γαλλία, ο Λαβρόφ είπε πως η Ρωσία θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την Τουρκία για να αποτραπεί η ανάπτυξη ενός στρατιωτικού σεναρίου επίλυσης της διένεξης.

Τα εδάφη που «κατέλαβε η Αρμενία πρέπει να επιστραφούν και να απελευθερωθούν. Ανήκουν στο Αζερμπαϊτζάν», δήλωσε χτες ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, ξεκαθαρίζοντας τη θέση του Ιράν, που έχει προτείνει να μεσολαβήσει στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μαζί με τη Ρωσία και την Τουρκία ως περιφερειακές δυνάμεις του Νότιου Καυκάσου.

«Η ασφάλεια των Αρμενίων που ζουν σε αυτά τα εδάφη πρέπει να είναι εγγυημένη», είπε ακόμη ο Χαμενεΐ. Προειδοποίησε πως αν «τρομοκράτες εγκατασταθούν κοντά στα σύνορά μας» και «αισθανθούμε απειλή, θα αντιδράσουμε αποφασιστικά και ξεκάθαρα».

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, είχε τηλεφωνικές συνομιλίες την Κυριακή και τη Δευτέρα με τον Αρμένιο πρωθυπουργό, Νικόλ Πασινιάν, και τον Αζέρο Πρόεδρο, Ιλχάμ Αλίεφ, για «τη διευθέτηση της σύγκρουσης», ενώ η Αρμενία ζήτησε από τη Ρωσία να εγγυηθεί για την ασφάλειά της, σε περίπτωση επίθεσης στο έδαφός της, όπως προβλέπει το σύμφωνο αμυντικής συνεργασίας που έχουν συνάψει οι δύο χώρες. Βεβαίως, η ρωσική αστική τάξη έχει συμφέροντα και στο Αζερμπαϊτζάν και μέχρι τώρα κρατάει τις σχετικές ισορροπίες.

Προχτές η ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μισέλ Μπατσελέτ, αναφέρθηκε στη χρήση πυρομαχικών διασποράς, πολύ επικίνδυνα για τον άμαχο πληθυσμό και των οποίων η χρήση έχει αποδειχθεί «και από τα δύο μέρη».


ΠΑΡΙΣΙ.-- Εναέρια και χερσαία επιχείρηση του γαλλικού στρατού κατά θέσεων τζιχαντιστών στο βόρειο Μάλι της Δυτικής Αφρικής, την περασμένη βδομάδα, προκάλεσε το θάνατο 50 εξ αυτών. Γάλλος στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε ότι είναι σε εξέλιξη μία παράλληλη μεγαλύτερη επιχείρηση, εδώ και μερικές βδομάδες, στα σύνορα του Μάλι με Μπουρκίνα Φάσο και Νίγηρα.

ΝΤΟΧΑ.-- Αιρετά θα είναι από τον Οκτώβρη του 2021 τα μέλη του 45μελούς θρησκευτικού συμβουλίου Σούρα, σύμφωνα με απόφαση του εμίρη του Κατάρ, Ταμίμ Μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι.

ΑΜΠΙΤΖΑΝ.-- Για τρίτη φορά Πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού επανεξελέγη ο Αλασάν Ουαταρά κατά τις εκλογές του Σαββάτου, με 94,5%. Η προσέλευση των ψηφοφόρων κυμάνθηκε στο 53,9%.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Επίθεση και σε στρατιωτική βάση

Νέα βομβιστική επίθεση σημειώθηκε χτες στο Αφγανιστάν, αυτήν τη φορά σε στρατιωτική βάση της (βόρειας) επαρχίας Κουντούζ, με αποτέλεσμα το θάνατο τριών από τους δράστες. Σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ, γύρω στις 7 π.μ. ένα όχημα παγιδευμένο με εκρηκτικά πλησίασε την είσοδο της βάσης, αλλά οι φύλακες εμπόδισαν την είσοδό του. Βομβιστής πυροδότησε τα εκρηκτικά στο ίδιο σημείο και ακολούθησε ανταλλαγή πυροβολισμών με τις δυνάμεις ασφαλείας της βάσης. Εκπρόσωποι των αφγανικών αρχών κατηγόρησαν για την επίθεση τους Ταλιμπάν.

Θυμίζουμε ότι πολύνεκρη επίθεση σημειώθηκε και προχτές, με στόχο το πανεπιστήμιο της Καμπούλ, αφήνοντας πίσω της τουλάχιστον 22 θύματα, στην πλειοψηφία τους φοιτητές. Ακόμα, πάνω από 22 τραυματίστηκαν. Ηταν η δεύτερη επίθεση εναντίον εκπαιδευτικού ιδρύματος μέσα σε ένα 10ήμερο. Την περασμένη βδομάδα τουλάχιστον 24 άνθρωποι, ξανά στην πλειοψηφία τους φοιτητές, σκοτώθηκαν μετά από βομβιστική επίθεση κατά εκπαιδευτικού κέντρου στη δυτική Καμπούλ. Την ευθύνη και για τις δύο επιθέσεις ανέλαβε το «Ισλαμικό Κράτος», του οποίου η δράση στη χώρα και όλη την Κεντρική και Νότια Ασία έχει ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ